Dodaj do ulubionych

Alba Tour UWAGA!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.12, 16:58
Hej, chciałam poinformować, że z informacji jakie uzyskałam od mojej siostry która własnie przebywa na wczasach w biurem ALBA TOUR z siedzibą na Bagno 2 lok. 17, Warszawa zarejestrowanym w Poznaniu pod nr KRS 0000369673, Zarząd Mohamed Ibrahim Mohamed... BIURO UPADŁO nie zapłaciło za pobyt a gości wygania się z hotelu. Jedyny kontakt jaki jest z biurem to przez niby operatora niezaleznego, nikt nie potwierdza informacji i nic nie wie a ludzie w panice czekają co się stanie!!! Dodam że chodzi o hotel Sphinx Resort.
Obserwuj wątek
    • Gość: web Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 17:20
      a miało być tak pięknie, tanio i ...w ogóle lepiej niż z polskich biur podróży
      • Gość: Sid1 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 17:39
        Nie może upaść przecież ma certyfikat Rzetelnej firmy ...

wizytowka.rzetelnafirma.pl/ReportECR.aspx?Banner=PO6K4V65
    • Gość: KliEnt Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 18:47
      ściema, jak nic oferty tego biura można kupować bez problemu na grouponie, wiec nie padają.
      www.groupon.pl/oferty/groupon-travel/Alba-Tour-Polska/7621614
      • pietnacha40 Re: Alba Tour UWAGA!!! 12.07.12, 19:07
        nie wnikam czy padają czy nie ,ale co ma do tego groupon ???
        • Gość: na TVN 24 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.07.12, 19:16
          ...piszą, ze turysci są wyganiani z King Tut.
          • Gość: gosc Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.stansat.pl 12.07.12, 19:33
            dajcie znac jak cos wiecie...moja siostra tam jest, nic im nie mowia, nic nie wiedza, z rezydentem nie ma kontaktu
            • Gość: Sid1 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 19:39
              kontakt24.tvn.pl/temat,powazne-problemy-biura-podrozy-marszalek-sciaga-z-egiptu-300-polakow,51600,html?categoryId=497
      • Gość: KliEnt Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 20:29
        A groupon ma to w doopie i dalej frajerów w albe ubiera :)
        www.groupon.pl/oferty/groupon-travel/Alba-Tour-Polska/7621614
      • Gość: a-aa Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.jmdi.pl 13.07.12, 21:49
        A które normalne biuro sprzedaje wycieczki na Gruponie??? Chyba desperaci.
    • Gość: as Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.net.stream.pl 12.07.12, 20:17
      Kupujcie dalej paści na gruponie
      • Gość: Sid1 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 20:36
        Na Fly.pl już nie ma ich www.fly.pl/partnerzy/
    • Gość: greg Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.internetia.net.pl 12.07.12, 20:24
      natępni co kupili hit lata za 999 zł w promocji all - ludzie myślcie trochę a w skrócie nawet was nie żałuje , dobrze wam tak - jak nie myślicie że taki wyjazd musi kosztowac to teraz płaczcie !!!!!!!!
    • Gość: turystka Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 20:42
      NIESTETY ALE BIURO ALBA TOUR UPADA !!! MIAŁAM REZERWACJĘ DO EGIPTU NA WRZESIEŃ I DZISIAJ DOSTAŁAM INFORMACJE Z GROUPON ,ŻEBYM NIE DOKONYWAŁA ŻADNYCH PŁATNOŚCI ZA WYCIECZKĘ,PONIEWAŻ DZIEJĄ SIĘ DZIWNE RZECZY....NA SZCZĘŚCIE NIE DOKONAŁAM JESZCZE WPŁATY ZALICZKI.
      • Gość: greg Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.internetia.net.pl 12.07.12, 21:06
        oooo widze że chcesz zaszpanować nie tylko tym że masz jechac do Egiptu ale tym tez że masz Caps Locka na klawiaturze !!!!! ( pewnie blondynka)
    • Gość: gosc Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.adsl.inetia.pl 12.07.12, 20:43
      Zblokowali sprzedaz na stronie www..to raczej oznacza jedno, biuro jest niewypłacalne.
      • Gość: turystka Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 20:51
        PRZECZYTAJCIE KONIECZNIE
        kontakt24.tvn.pl/temat,polacy-wyrzucani-z-hotelu-nie-dostali-pieniedzy-z-biura-podrozy,51600.html?categoryId=2
        • sheeri Re: Alba Tour UWAGA!!! 12.07.12, 21:00
          No to chyba mamy kolejną upadłość biura podróży.
        • Gość: greg Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.internetia.net.pl 12.07.12, 21:04
          tak już wiemy że wiesz gdzie jest Caps Lock
    • kasiaaaa24 Re: Alba Tour UWAGA!!! 12.07.12, 21:23
      A ja kilkanaście dni temu wróciłam z dwutygodniowego pobytu w Festival Riviera z Albą i wszystkim chwaliłam jakie fajne biuro, jaka fajna organizacja, super rezydentka...
      • Gość: KliEnt Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 21:31
        Jak cos moze coś być nieopłacone jak w KRD jest:
        Krajowy Rejestr Długów Biuro Informacji Gospodarczej S.A. zaświadcza, że:
        ALBA TOUR POLSKA SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
        POZNAŃ
        NIP: 7010267004

na dzień 2012-07-12 r. godzina 21:27
        firma nie posiada żadnych przeterminowanych zobowiązań
        notowanych w Krajowym Rejestrze Długów Biurze Informacji Gospodarczej S.A.

wizytowka.rzetelnafirma.pl/ReportECR.aspx?Banner=PO6K4V65
        • Gość: Sid1 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 21:41
          To całe KRD to jest takie samo wyciąganie kasy jak ten grupon i inne takie pierdoły, co najmniej raz w tygodniu dostaje info żebym skorzystał, sprawdził, wykupił itd. A w pracy to już prawie codziennie wiadomość, albo telefon z nagabywaniem żeby przystąpić do programu, odebrać certyfikat itd. Prawie wszystkie biura, które padły miały certyfikat, a niektóre nawet złoty. Co ciekawe Neckerman widnieje u nich na liście bo ma spór z firmą za źle wydrukowane katalogi, nie wiadomo kto ma rację może drukarz, może Neckerman ale w KRD widnieje i tyle. kiedyś rozmawiałem z panią od KRD z jak to jest z tym dopisywaniem, cz to jakoś weryfikują czy sprawdzają, czy trzeba wysłac im dokumenty, nie nic z tych rzeczy jak masz abonament i kogoś wpiszesz to ty za to odpowiadasz oni są czyści.
        • max662 Re: Alba Tour UWAGA!!! 12.07.12, 21:42
          Właśnie mówili w Panoramie ,że 300 turystów nie ma jak wrócić z Egiptu bo Alba Tour nie zapłaciło za przelot.
    • Gość: jakto Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.12, 21:50
      już upadło to biuro. Właściwie to się ludziom dziwię, że kupują wycieczki w firmie krzak. Tak, jak się dziwię, że kupowali w triadzie czy sky club, jak zwał, tak zwał... to samo. Od roku na forum trąbiło się o kondycji Triady. Alba tour, to w ogóle jakiś twór na potrzeby groupona, grupera czy tam innych. Nie wiem, no sorry, jak można powierzyć swoje pieniądze, a tam pieniądze, swoje wakacje i nerwy jakiemuś nieznanemu dziadowi.
      • Gość: enka Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.teoc.pl 12.07.12, 21:58
        ok.A może macie aktualne e newsy w którym biurze można wykupic teraz wyciexzke?Planujemy teraz wyjazd i myślałąm o Oasisie ale tam tez czytam na forach że turyści sa kwaterowani w gorszych pokojach niz mieli w ofercie.Jakiego kryterium mam uzyc przy wyborze biura bo juz sama nie wiem...
        • Gość: turysta Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.183.135.76.dsl.dynamic.t-mobile.pl 13.07.12, 11:36
          oasis juz raz tez padlo
      • Gość: Sid1 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 22:06
        Nie wszyscy siedzą na forum, może jeszcze są ludzie że wierzą w uczciwość bo skoro Grupon sprzedaje to może rzeczywiście jest promocja zamiast reklamy, a co do firmy to sama gwarancja o czymś świadczy 209 808,00

I oficjalne info ze strony:

Z przykrością informujemy, że biuro podróży Alba Tour Polska zmuszone było zawiesić działalność.
        Na chwilę obecną nie będą realizowane wyloty dla klientów w najbliższym czasie.
        Klienci powracający do kraju będę zgodnie z planem w piątek i w sobotę. Skróceniu ulegną powroty klientów którzy mieli planowo powrócić w dniach 20 i 21 lipca 2012.
        Dla Klientów powracających została uruchomiona specjalna infolinia przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.

albatour.pl/
        • katowice.23 Re: Alba Tour UWAGA!!! 13.07.12, 15:33
          bardzo dobrze tym ludziom , sami sobie sa winni , polak własne gó... zje żeby kupić jak najtaniej..
          Dlaczego z moich podatków sprowadzają ich do polski , na własny koszt niech wracają.
          Niema na dzień dzisiejszy pewnego biura podroży

Niestety jest luka w prawie polskim. Prawo chroni złodzieja , żad żad tego nie zmieni
        • makshary27 Re: Alba Tour UWAGA!!! 22.09.12, 00:32
          Pokazał sie na grouponie wyjazd na Madagaskar:travel.groupon.pl/d-10661304-Afryka-Madagaskar
          oferuje Varsavalo. czyli ALBO Tour
          Oto dowód
          www.groupon.pl/oferty/groupon-travel/varsavolo/3707354
          • Gość: Mika Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: 178.73.48.* 25.10.12, 11:55
            Varsavolo to zupełnie inna firma niż Alba Tour - po prostu kiedyś prowadzili wspólną akcję i teraz ludzie kojarzą ich jako jedną firmę. Ja wyjeżdżałam z Varsavolo kilkukrotnie - zarówno do Włoch, jak i na kierunki egzotyczne i nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Poza tym biuro istnieje na rynku od 20 lat więc myślę, że śmiało im można zaufać. Ja osobiście polecam.
          • Gość: ziby13 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.14-1.cable.virginmedia.com 04.12.12, 10:23
            Varsavolo to nic innego jak siostrzyczka Alba Tour ....czytajac o tym ostatnim zawsze w temacie przewijalo sie Varsavolo !!! Te same kierunki , te same wyloty i znowu groupon . Stracilem przez Alba Tour ponad 4 tys. zl . Odzyskalem z goupon ok. 3tys. ( chwala im za to) . Oszusci nadal na rynku . Pozdrawiam . Zbigniew
            • Gość: Joanna Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 22:59
              mam pytanie do Pana. Czy te 4 tys zapłacił Pan grouponowi i zwrócili 3 tys? czy w tych 3 tys zwrócili także za bilety lotnicze, za które zapłacił Pan Alba tour. I prawda, że logo było Alba tour Varsavolo, więc to jedna i ta sama firma. Wszyscy, którzy składali zeznania na policji ws oszustwa Alba tour winni teraz może bardziej skłonić się do pozwu zbiorowego także przeciwko grouponowi skoro nadal wystawia wycieczki tym razem biura Varsavolo. Zmienili regulamin tylko po to, żeby jeszcze bardziej naciągać ludzi, a sami trzepią niezłą kasę
              • ziby13 Re: Alba Tour UWAGA!!! 04.12.12, 23:53
                Witam Pania . Kupilem wczasy w Kenii dla siebie poprzez groupon . Wykupilem groupon za 980 zl a reszte tj . 2090 zl zaplacilem besposrednio do Alba Tour . Chcialem wykupic drugi groupon dla mojej przyjaciulki ale okazalo sie to niemozliwe wiec Alba Tour zaproponowalo mi cos takiego jak ; przyjaciel groupon; . Wiec przyjaciulce kupilem te same wczasy w Alba Tour za cena 4tys zl. Na 1 dzien przed upadloscia dostalem e-mail ze musze zrobic doplate paliwowa .....byla to kwota oklo 500zl. Zaplacilem to a po przyjsciu z pracy przeczytalem ze firma upadla . Groupon zwrocil mi 980 zl . plus 2090 ktore zaplacilem do Alba Tour . Musialem podpisac cesje wierzytelnosci . Wnioskuje z tego ze Groupon ma mozliwosci sciagniecia tych naleznosci z upadlego Alba Tour . Jestem przekonany ze Varsavolo to ci sami ludzie co Alba Tour . Ja nie skladalem zeznan na policji , bo mieszkam w UK i nawet o tym nie wiedzialem . Jezeli Pani cos wie na temat pozwu zbiorowego to chetnie sie dolacze . Pozdrawiam . Zbigniew
    • Gość: jakto Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.12, 22:10
      w tym kraju to pewności chyba mieć nie można...
      Ja w każdym razie brałabym pod uwagę Itakę, TUI, Neckermanna, Wezyra, Exim, Ecco - pomimo ostatnich perturbacji z anulacjami, Rainbow Tours, Logos Tour. Pooć też dobrze przędzie Alfa Star - ale ja akurat nigdy z nimi nie jechałam. Znajomi też dobrze wyrażali się o Grecosie. Z innymi, to wg mnie rosyjska ruletka.
      • Gość: Sid1 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 22:11
        INFORMACJA DLA KLIENTÓW BIURA PODRÓŻY ALBA TOUR POLSKA SP. Z O.O.
        12 lipca 2012
        Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu nie posiada aktualnie informacji o upadłości biura podróży Alba Tour Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. Stary Rynek 38-39. Biuro oświadczyło natomiast, że nie jest w stanie zapłacić za powroty Klientów biura z Egiptu do Polski. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu oświadcza, że Klienci biura podróży Alba Tour Polska Sp. z o.o przebywający w Hurghadzie i Sharm El Sheikh zostaną sprowadzeni do Polski.

Kontaktowy numer telefonu w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu dla Klientów Biura Podróży Alba Tour Polska sp. o.o.: +48 61 626 68 55.

www.umww.pl/urzad/aktualnosci/informacja-dla-klientow-biura-podrozy-alba-tour-polska-sp-z-o-o-4638.html
        • Gość: Sid1 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 22:24
          A świstak dalej siedzi i zawija w sreberka..., tzn Grupon dalej sprzedaje www.groupon.pl/oferty/groupon-travel/Alba-Tour-Polska/4986910
      • Gość: Sid1 Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.12, 23:00
        300 turystów ma problemy z powrotem z Egiptu do Polski

Około 300 osób trzeba będzie sprowadzić do Polski z Hurghady i Szarm-el-Szejk w Egipcie. Turyści pojechali tam z poznańskim biurem podróży Alba Tour. Firma ma poważne problemy finansowe - nie stać jej było nawet na opłacenie pokoi hotelowych.

Turyści mają być sprowadzeni dwoma samolotami jutro i jednym pojutrze. Biuro oficjalnie nie ogłosiło upadłości, ale potwierdziło urzędnikom, że nie jest w stanie sfinansować powrotu turystów. Nie zapłaciło także za hotele, dlatego Polacy są wyrzucani z pokoi. - Zablokowali nam dostęp do pokoi. Mieliśmy pokój na kartę i ona była nieważna - powiedział pan Tomasz, który jest w Egipcie na wakacjach z biurem Alba Tour.

Turyści zostali pozbawieni jakiejkolwiek pomocy ze strony biura. Rezydenci porzucili ich twierdząc, ze biuro jest niewypłacalne. Kilkadziesiąt osób ma też problemy z odzyskaniem paszportów. Jak ustalił reporter RMF FM, z Kairu do Hurghady już wyruszył polski konsul, który będzie interweniował w tej sprawie. - Jest problem z pokojami, będziemy dzwonić, żeby turyści mogli wrócić do pokojów. Z paszportami jest tak, że jedni mają je zablokowane, a inni nie - powiedział Marek Skoczek z ambasady w Egipcie.

Biuro działa na polskim rynku od kilku miesięcy

Na razie trudno ustalić, ilu turystów kupiło wycieczki w Alba Tour i czeka na wyjazd. To pierwszy sezon tego biura na polskim rynku. Alba Tour zostało wpisane do rejestru w styczniu przez dwóch Egipcjan, z którymi nie ma kontaktu.

Z informacji reportera RMF FM wynika, że wycieczki były sprzedawane głównie poprzez portale grupowych zakupów. Ceny wyjazdów były obniżane nawet o 50 procent. - To szokująca informacja, że można sprzedawać imprezę turystyczną z 50-procentowym upustem - komentuje Paweł Niewiadomoski, prezes Polskiej Izby Turystyki. Dodaje, ze Abla Tour nie było członkiem Izby.

Najgorsze jest to, że biuro Alba Tour ma minimalne ubezpieczenie. Jego kwota to zaledwie 209 tys. złotych. To może nie wystarczyć nawet na sprowadzenie turystów - jeden czarter kosztuje około 150 tys., a Urząd Marszałkowski w Poznaniu zamierza wyczarterować trzy maszyny.

fakty.interia.pl/swiat/news/300-turystow-ma-problemy-z-powrotem-z-egiptu-do-polski,1821525,4
        P.S.
        Od czego ta Izba jest NIE WIEDZIAŁ!!!

Cytując klasyka: Polska to dziki kraj
        A dodając od siebie: Pewnie Prokurator na wakacjach...
        • Gość: Oszukany też!!! Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.aster.pl 12.07.12, 23:15
          Działajcie natychmiast w Grouponie!!!Przynajmniej część kasy wpłaconej do nich muszą oddać tym wszystkim którzy nie zaczęli wycieczek. Łobuzy jakich mało, grupon zareklamował złodzieja niech teraz traci i płaci!!!!! A teraz krótka formułka prawna dla wszystkich zainteresowanych:
          Zgodnie z zapisami ustawowymi Kodeksu Cywilnego oraz Ustawy z dnia 02 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów to co strony nawzajem sobie świadczyły musi zostać zwrócone. Powinno to nastąpić niezwłocznie, najpóźniej w terminie 14 dni od dnia odstąpienia od umowy. Proszę o natychmiastowy zwrot zapłaconej zaliczki za oferowaną przez Państwa usługę Partnera Alba Tour Polska w postaci gruponów w wysokości... w związku z upadłością Partnera oraz niewywiązaniem się Państwa z zapisów oferty , pragnę przypomnieć ,że Przepisy prawa polskiego są w tym zakresie jasne i rygorystyczne( Kodeks Cywilny, Ustawa o usługach Turystycznych oraz Ustawy konsumenckie), zresztą Państwa OWU Groupon także zawierają zapisy wynikające z tych ustaw, m.in.:
          art.14 Groupon gwarantuje również zwrot środków wpłaconych w zamian za kupon, w przypadku, gdy warunki oferty zostaną zmienione w trakcie publikowania oferty Partnera, zerwana zostanie współpraca z Partnerem lub wystąpią przeszkody w realizacji oferty leżące po stronie Partnera lub Groupon
          Art.5
          Pkt 5.3 Skutki odstąpienia od umowy. W przypadku odstąpienia od umowy każda ze stron zwróci drugiej wszystko, co otrzymała. Zwrot świadczeń musi nastąpić w terminie 14 dni od dnia skutecznego odstąpienia od umowy.

Działajcie i dajcie także popalić grouponowi, bo to ich zasr...ym obowiązkiem było sprawdzić rzetelność Alba Tour !!!!!!!
          • Gość: nie dać się Groupon zmienił ogólne warunki umowy!!!! IP: *.aster.pl 13.07.12, 07:59
            Link do obowiązującego OWU Groupon jeszcze niedawno, na pewno w momencie zakupu sławnych kuponów do Alba Tour:
            docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:TrF760tq4fAJ:static.pl.groupon-content.net/agb/2010/01/agb.pdf+5.2+Po+zrealizowaniu+kuponu+u+jednego+z+naszych+Partner%C3%B3w,+odst%C4%85pienie+od+umowy+nie+jest+mo%C5%BCliwe.+5.3+Skutki+odst%C4%85pienia+od+umowy.+W+przypadku+odst%C4%85pienia+od+umowy+ka%C5%BCda+ze+stron+zwr%C3%B3ci+drugiej+wszystko,+co+otrzyma%C5%82a.+Zwrot+%C5%9Bwiadcze%C5%84+musi+nast%C4%85pi%C4%87+w+terminie+14+dni+od+dnia+skutecznego+odst%C4%85pienia+od+umowy.&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESiA2bUtXIouR6a21tZkm_LU_u4V7_U8pKtWwMJqTxFNClLD6oep30IB1kuN7ZpY6yLOdTqYFHcNco3Zr5aykfL9anubEIDWqrhPiJol6WEfiBY6chyheKZGCetbBEYrslz3zK_u&sig=AHIEtbQOSKGN9lOEDVmLPrTpdjHPmkXVjQ
            • Gość: Ania Re: Groupon zmienił ogólne warunki umowy!!!! IP: 195.116.20.* 13.07.12, 08:11
              A jeszcze niedawno sprzedawany promocyjnie:-)
              Teraz ludzie zastanowią się zanim kupią wycieczkę w Gruponie.
              • Gość: Kaka Re: Groupon zmienił ogólne warunki umowy!!!! IP: *.icpnet.pl 13.07.12, 08:23
                Ludzie, pomyślcie, jak można kupować wycieczki za grosze na grouponie, ktore organizuje jakiej nieznane biuro, ktore powstalo na potrzeby groupona? Przeciez wiadomo, ze są one za tanie, zwlaszcza, ze groupon bierze nie małą prowizję dla siebie. To musiało runąć, nie mozna sprzedawac czegos za pól ceny i byc wyplacalnym.
                • Gość: W. Próbujcie jeszcze anulować przelewy!!!! IP: *.aster.pl 13.07.12, 08:54
                  Bank może po waszej interwencji odzyskać pieniądze a jeżeli to była karta kredytowa to trzeba tę transakcję anulować!!!!!
                  • Gość: W. Nowe OWU Groupon od 7 lipca!!! IP: *.aster.pl 13.07.12, 09:20
                    Właśnie otrzymałem informację od przedstawiciela Groupona że nowe Ogólne Warunki Umowy tego portalu reklamowego bo inaczej ich teraz nie można nazwać obowiązują od 7.07.2012 więc Ci którzy kupili kupony po tym terminie mają 10 dni na zwrot kuponów od ofert Alba Tour a wcześniejsze zakupy podlegają pod stare przepisy, które były o tyle lepsze,że brał Groupon odpowiedzialność za np. złamanie oferty przez Partnera lub po zerwaniu z nim współpracy oddaje wszystkie wpłaty przynajmniej za kupony.Działajcie jak najszybciej i zasypujcie Groupon żądaniem zwrotu kasy za kupony , bo teraz to oni już za nic nie odpowiadają!!!Precz z takimi praktykami!!!! A ja kończę z nimi i likwiduję konto na Grouponie!!!!
                    • jakanu Re: Nowe OWU Groupon od 7 lipca!!! 13.07.12, 11:35
                      Groupon to tylko pośrednik - nic dziwnego, że odsyła ludzi do właściwego sprzedawcy oferty....
                      • Gość: ban Re: Nowe OWU Groupon od 7 lipca!!! IP: *.jmdi.pl 13.07.12, 21:54
                        Zastanawiam sie jaka logiką kierują się ludzie kupujący wakacje na Grouponie i nabiający mu kabzę, zamiast w biurze podróży gdzie ktoś doradzi, bo siedzi w temacie, zna biura, hotele. Ludzie więcej rozsądku!!!
                    • Gość: Adam Re: Nowe OWU Groupon od 7 lipca!!! IP: *.tktelekom.pl 13.07.12, 14:45
                      Masz może jakiś dostęp do tego starego regulaminu ?
                      Jest tam na pewno napisane że muszą oddać pieniądze ? Bo ja teraz czytam, ale chyba już ten nowy regulamin i tam jest napisane , że groupon nie ponosi odpowiedzialnosci za niedopatrzenia ze strony w tym przypadku Alba tour...
                      • Gość: W. Re: Nowe OWU Groupon od 7 lipca!!! IP: *.aster.pl 13.07.12, 15:02
                        Mam, wklejam bardzo długiego linka do tego regulaminu ( jest nieźle ukryty), który był ważny do 6.07.2012 roku włącznie. A nawet jeżeli ktoś wykupił 7 lipca lub później to ma standartowo 10 dni na odstąpienie i zwrot kasy za kupony,pozdrawiam.A oto link:

docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:TrF760tq4fAJ:static.pl.groupon-content.net/agb/2010/01/agb.pdf+5.2+Po+zrealizowaniu+kuponu+u+jednego+z+naszych+Partner%C3%B3w,+odst%C4%85pienie+od+umowy+nie+jest+mo%C5%BCliwe.+5.3+Skutki+odst%C4%85pienia+od+umowy.+W+przypadku+odst%C4%85pienia+od+umowy+ka%C5%BCda+ze+stron+zwr%C3%B3ci+drugiej+wszystko,+co+otrzyma%C5%82a.+Zwrot+%C5%9Bwiadcze%C5%84+musi+nast%C4%85pi%C4%87+w+terminie+14+dni+od+dnia+skutecznego+odst%C4%85pienia+od+umowy.&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESiA2bUtXIouR6a21tZkm_LU_u4V7_U8pKtWwMJqTxFNClLD6oep30IB1kuN7ZpY6yLOdTqYFHcNco3Zr5aykfL9anubEIDWqrhPiJol6WEfiBY6chyheKZGCetbBEYrslz3zK_u&sig=AHIEtbQOSKGN9lOEDVmLPrTpdjHPmkXVjQ
                        • Gość: W. Re: Nowe OWU Groupon od 7 lipca!!! IP: *.aster.pl 13.07.12, 15:05
                          Jeszcze info do tych warunków, dla wszystkich poszkodowanych są istotne dwa przepisy, cytuję:
                          art.14 Groupon gwarantuje również zwrot środków wpłaconych w zamian za kupon, w przypadku, gdy warunki oferty zostaną zmienione w trakcie publikowania oferty Partnera, zerwana zostanie współpraca z Partnerem lub wystąpią przeszkody w realizacji oferty leżące po stronie Partnera lub Groupon

Art.5 Pkt 5.3 Skutki odstąpienia od umowy. W przypadku odstąpienia od umowy każda ze stron zwróci drugiej wszystko, co otrzymała. Zwrot świadczeń musi nastąpić w terminie
                          14 dni od dnia skutecznego odstąpienia od umowy .
                          • Gość: ddo Re: Nowe OWU Groupon od 7 lipca!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 20:31
                            Życze powodzenia w odzyskiwaniu kasy od tych cwaniaczków z GROUPONU.

Właśnie powołując się kiedyś na zapisy w ich regulaminie ok.2-3miesięcy walczyłem
                            o zwrot pieniędzy na usługę zapłaconą, ale nie wykonaną z winy usługodawcy.

Wymijające maile, zdawkowe odpowiedzi albo ich zupełny brak ze strony GROUPON.
                            Szkoda pisać...

Dopiero ruszyło po obietnicy mojego kontaktu z centralą tego burdelu w USA.
                            Po kilkunastu mailach oddali kasę bez żadnych przeprosin, wytłumaczenia się itd.

NIGDY WIĘCEJ ZAKUPÓW Z GROUPON.

• Gość: owies Re: Nowe OWU Groupon od 7 lipca!!! IP: *.230.86.58.rk-tech.pl 13.07.12, 20:40
                            Jeśli komuś uda się wygrać z gruponem proszę o cynk tutaj lub na owiespl@gmail.com
                            Nie ma jak piątek trzynastego.
                            Jeśli marszałek zezwala na działanie takiego biura i autoryzuje je to dla mnie jednoznaczne jest, że jest odpowiedzialny za jego działanie. Co to za ciągłe umywanie rąk, niech wreszcie ktoś za coś odpowie w tym kraju, przecież to nie ja wydałem zezwolenie.
      • Gość: NeTio Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.dynamic.mm.pl 13.07.12, 18:29
        a co powiesz na to jak pada takie biuro jak ORBIS. jak pada taki gigant to i reszta nie ma szans.
        • Gość: WBi Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.dynamic.mm.pl 13.07.12, 18:47
          Czy jest ktoś kto wykupił wyjazd w ALBA przez FLY.pl Pośrednik FLY.pl
          Pośrednik zgarnął prowizję i umywa ręce od odpowiedzialniści
          • Gość: Robert Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 19:30
            też kupiliśmy przez fly.pl Proszę o kontakt na adres robert26a@onet.eu
            • Gość: jeff Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.zary.vectranet.pl 13.07.12, 21:40
              I dobrze tak wam, myślenie nie boli. Wyrzucacie pieniądze a później płacz. Trzeba odpowiadać za swoją bezmyślność. U arabów wczasy kupować musiał bym na głowę upaść. Teraz pieniądze w Egipcie na pustyni możecie szukać.
              • Gość: Adam Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.tktelekom.pl 13.07.12, 23:27
                Dla wszystkich z Groupona !
                Zwracają pieniądze ! informacja na stronie blog.groupon.pl
    • Gość: grzebuszkaZboczona Dla Wszystkich poszkodowanych! IP: *.205.9.195.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.07.12, 00:46
      Po pierwsze - grupon MA OBOWIĄZEK zwrócić Wam kasę za zakupione grupony (tak samo jak zwróci Wam ją master card czy visa za zapłatę kartą kredytową). Zmiana regulaminu nie może nastąpić z datą wsteczną, li tylko od dnia opublikowania, dowody na to, że w dniu zakupu gruponów obowiązywał inny regulamin macie. Tak więc do dnia faktycznego opublikowania nowego regulaminu obowiązywał stary. Poza tym praktyki stosowane w nowym regulaminie są praktykami objętymi klauzulami niedozwolonymi wedle prawa konsumenckiego (polecam przejrzenie strony uokik i poczytanie rejestru tych właśnie niedozwolonych klauzul w umowach). Jeśli płaciliście kartą kredytową - zawnioskujcie zwrot kasy za niewykonaną usługę.
      Kwoty wpłacone bezpośrednio do Alba Tour są nie do odzyskania. Owszem....sprawy w sądach wygracie w cuglach (płacąc uprzednio koszty sądowe), ale komornik nie będzie miał z czego windykować, a i takowy za "rzut oka" na sprawę zapewne zechce zapłaty części kosztów egzekucyjnych........zainkasuje je, po czym po jakimś (dłuższym lub krótszym czasie) umorzy postępowanie egzekucyje ze względu na nieściągalność. I tak zwana doopa blada, kasa dodatkowa wyrzucona w błoto..... . Okropnie Wam współczuję:(, sama zastanawiałam się nad ofertą na gruponie, ale sobie wcześniej dosyć solidnie (i długo) pogrzebałam w internecie. Jak wyinwigilowałam, że Alba Tour istnieje od stycznia 2012 r. na rynku polskim, kapitał zakładowy wynosi 5.000 zł, a gwarancje ubezpieczeniowe 209 tys, to zrezygnowałam......ale ja już tak mam, że zanim dokonam zakupu to przegrzebię cały kosmos w celu zweryfikowania sprzedawcy.......zboczona jestem pod tym względem:)
      • Gość: W. Dla Wszystkich poszkodowanych! Oferta Groupona!?? IP: *.aster.pl 14.07.12, 07:34
        To żadna łaska groupona, po pierwsze przestraszyli się tak dużego problemu i powszechnego niezadowolenia ludzi na forach i nie tylko, bo z ich komunikatu jasno wynika, że śledzą fora internetowe ( info o zmianach OWU Groupon, że to niby przypadek,ale już nie nadmieniają,że po tych ostatnich zmianach za nic zupełnie nie odpowiadają, po prostu użyczają strony internetowej do reklamy czyjegoś produktu i tyle!), po drugie swoją agresywną reklamą firmy Alba Tour powodowali, że to przez Nich ludzie kupowali te wycieczki i ładowali się w problemy, po trzecie i tak zarobili od początku roku na sprzedaży tych imprez, więc mają na ewentualne pokrycie strat, po czwarte podpisując umowę z Alba Tour nie byli naiwni i wiedzieli,że to biuro korzystając tak powszechnie z serwisu chce szybko się obłowić, więc i prowizja myślę nie była taka mała, po piąte nie będą podcinać gałęzi biznesowej, która jest sensem ich istnienia, czyli tania okazja w super warunkach, bo mogłoby to spowodować czarny PR jak to się mądrze mówi i odpływ klientów, choć po zmianie OWU nie polecam nikomu zakupów w tym serwisie, albo przynajmniej uważne przeczytanie tych nowych warunków( super za nic nie odpowiadanie!), po szóste i tak oferując programy zastępcze chcą jak najmniej do tego interesu dołożyć, a przy okazji sprzedać oferty trudno sprzedawalne ( już na nowych warunkach!),Po siódme zwrot kasy nie musi oznaczać szybkiej tego realizacji, bo podejrzewam,że są już przećwiczeni w oferowaniu czegokolwiek zamiast zwrotu gotówki. Ale reasumując, dobrze,że jesteśmy i piszemy , bo jak widać niektórzy się tego boją i muszą się z nami liczyć! Pozdrawiam i życzę mądrych decyzji tym razem z Grouponem!
        • Gość: Sid1 Re: Dla Wszystkich poszkodowanych! Oferta Groupo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.12, 09:50
          Jakby nie Grupon, Fly.pl, KRD i tego typu portale, które niby współpracują z rzetelnymi i sprawdzonymi partnerami to tego typu wałek jak Alba Tour nie miałby najmniejszych szans na powodzenie w takiej skali i w tak krótkim czasie. Za współudział tez pewnie by się znalazł paragraf, ale...

Prokurator na wakacjach...
          • katowice.23 Re: Dla Wszystkich poszkodowanych! Oferta Groupo 14.07.12, 10:45
            Fly.pl - Która jest obecnie na Gruponie jest zadłużona po uszy sprzedaje egipt
            www.tur-info.pl/p/fo_id,214989,,,zadluzenie_w_branzy.html
            Można sobie przeczytać na stronie
            www.groupon.pl/oferty/groupon-travel/Flypl-Sp-z-oo/7780283
            • Gość: Sid1 Re: Dla Wszystkich poszkodowanych! Oferta Groupo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.12, 11:12
              Pogranicznicy mają polecenie zatrzymania właściciela Alba Tour

Straż Graniczna dostała polecenie zatrzymania właściciela biura podróży Alba Tour z Poznania. Policja przeszukała już warszawską filię biura, była też w mieszkaniu Egipcjanina. Funkcjonariusze ustalili, że nie pojawił się tam od kilku tygodni. Do Polski sprowadzono już wszystkich turystów, którzy znajdowali się w Egipcie, gdy okazało się, że Alba Tour nie ma pieniędzy na opłacenie ich pobytu.
              W piątek pojawiła się informacja, że do wielkopolskiej policji wpłynęło zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia oszustwa przez Alba Tour. Sprawą zajęli się również stołeczni policjanci, bo choć biuro było zarejestrowane w Poznaniu, to w Warszawie miało prężnie działającą filię, która sprzedała dużo wycieczek.
              Jak ustaliła reporterka RMF FM Agnieszka Witkowicz, jeszcze w piątek do warszawskiej filii firmy wkroczyli funkcjonariusze, którzy przeszukali biuro, zabezpieczyli komputery i dokumenty.
              Poza tym Straż Graniczna ma polecenie zatrzymania właściciela biura podróży. - W momencie, kiedy to zgłoszenie (o podejrzeniu oszustwa - RMF FM) zostało przekazane poznańskiej policji, było tam też zastrzeżenie do Straży Granicznej - wyjaśnia Maciej Karczyński ze stołecznej policji.
              Przypomnijmy, że biuro Alba Tour nie ogłosiło oficjalnie upadłości, a jego właściciel zniknął.
              W chwili zawieszenia działalności przez Alba Tour w Egipcie znajdowało się ponad 400 klientów biura. Wszyscy zostali już sprowadzeni do kraju na koszt Wielkopolskiego Urzędu Marszałkowskiego. Z ogólnej liczby 437 sprowadzonych z Egiptu osób 411 to klienci Alba Tour, a 26 to osoby korzystające z samolotów wynajętych przez to biuro podróży.
              Koszt transferu turystów do Polski wyniósł około 600 tysięcy złotych. Pieniądze pochodzą z rezerwy budżetowej województwa. Urząd Marszałkowski będzie jednak miał problem z odzyskaniem ich, bo ubezpieczenie Alba Tour opiewa tylko na 209 tysięcy złotych.
              Turyści, których trzeba było sprowadzić z Egiptu, to jednak nie wszyscy poszkodowani przez Alba Tour. Około trzech tysięcy osób wykupiło wycieczki w biurze, ale już z nich nie skorzystają.
              Firma poinformowała o zawieszeniu działalności w czwartek, po zaledwie kilku miesiącach działalności. Właścicielem Alba Tour jest obywatel Egiptu.

fakty.interia.pl/polska/news/pogranicznicy-maja-polecenie-zatrzymania-wlasciciela-alba,1822134
              P.S.
              Właściciela Excalibur Turs też zatrzymali, a co z właścicielami SkyClub/Triada???

• Gość: Ewa Re: Dla Wszystkich poszkodowanych! Oferta Groupo IP: *.aster.pl 15.07.12, 16:06
                Ciekawa informacja (15.07.2012) na stronce bloga Grouponu w komentarzach zamieszczona przez moderatora, cytuję: Anno, jest nam niezmiernie przykro z powodu problemów na jakie zostałaś narażona. Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas rozwiązanie będzie dla Ciebie zadowalające. W przypadku wyboru opcji zwrotu, oddamy do 100% ceny podstawowej oferty (po rabacie), co oznacza, że zwroty nie obejmą dodatkowych pakietów i usług dokupionych w Alba Tour. O zwrot tych pieniędzy należy zwrócić się bezpośrednio do Alba Tour lub do beneficjenta ubezpieczenia, czyli Urzędu Marszałka Województwa Wielkopolskiego. To nie jest do końca informacja, która pokrywa się z pierwszymi doniesieniami i medialną radością,że Groupon taki wspaniały, czyli reasumując zero za dzieci( bo zwykle kupony były na dorosłych), zero za przedłużenie np. na drugi tydzień i zero za dodatkowe opcje ubezpieczeniowo - gwarancyjne.....
      • Gość: kg Re: Dla Wszystkich poszkodowanych! zgłaszjacie się IP: *.centertel.pl 15.07.12, 20:38
        www.facebook.com/PoszkodowaniPrzezSkyClub i www.poszkodowani.net
    • Gość: gość gość Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.12, 20:56
      Ja kupowałam wycieczkę z Alba Tour na Fly.pl szukam osób w podobnej sytuacji, jako pośrednik powinni poczuwac się do odpowiedzialności, może w większej grupie uda się wywalczyć chociaż połowę utraconych pieniędzy , proszę o kontakt
      • Gość: gość Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.12, 12:06
        Jestem osobą poszkodowana przez Alba Tour, swoje niedoszłe wakacje zakupiłam przez Fly.pl, gadzie mogę szukać kontaktu z innymi poszkodowanymi ?
    • Gość: Marek Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.07.12, 09:34
      Najważniejsze dla nas jest to, abyśmy odzyskali stracone pieniądze! Również jestem osobą poszkodowaną.. Złączmy siły i złóżmy grupowy pozew przeciwko Alba Tour! Pozew możemy złożyć na poszkodowani.net oraz na www.facebook.com/PoszkodowaniPrzezSkyClub.
      • Gość: Roastron Re: Alba Tour UWAGA!!! Kogo pozwiesz ???? IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 12:37
        oczywiście współczuje sytuacji, ale co da jakikolwiek pozew, zbiorowy czy nie ???? Jak włascicieli i ich majątku dawno w polsce nie ma !?, Przecież nawet przy pozwie zbiorowym trzeba zapłacić 2% sumy o którą sie starasz! ...... Tu potrzebne są zmiany w prawie do których dawno zobawiązała Polskę UE, ale jakoś politycy PEŁO skrzetnie to omijają, nawet przy niedawnej nowelizacji "prawa turystycznego" nic nie zrobiono aby zwiększyć ochronę konsumenta, chociażby takiej jak niemiecka "karta frankfurcka" ...... Do takich przekretów zachęca NASZE "bezprawneprawo" i politycy .....którzy np ustami p. pitery mówia w mediach ze to wina konsumentów bo nie sprawdzili w każdy możliwy sposób biura podróży .... A przecież mogli zatrudnić wywiadownie gospodarczą ...... i że polacy nie powinni kupować tańszych wycieczek tylko najdroższe ..... tylko dlaczego PEŁO dopuszcza do tak skandalicznie niskich zarobków w Polsce ??? ALE WSZYSTKIM POLECAM WALCZYĆ I STOSOWAĆ PRAWO UNIJNE ...... JA OSTATNIO WYWALCZYŁEM ZWROT CZEŚCI KOSZTU WYCIECZKI I ODSZKODOWANIE 400 EURO za opóżnienie samolotu "powyżej 5 godzin"
        • Gość: marcin Re: Alba Tour UWAGA!!! Kogo pozwiesz ???? IP: *.p.lodz.pl 24.07.12, 14:15
          A co powiecie na to: do dzisiaj nie otrzymałem od fly.pl poprawnej (zgodnej z prawdą) umowy o świadczeniu usług turystycznych. Ta, którą otrzymałem opiewa na kwotę inną niż wpłaciłem i dodatkowo widniej na niej "Do zapłaty: (tutaj kwota)" pomimo, że wcześniej pieniądze przelałem na konto fly.pl. Ten pośrednik to TOTALNA KLAPA. Konsultuję sprawę z prawnikami i wszystko wskazuje na to że zostałem oszukany. Będę domagał się od nich zwrotu pieniędzy i odszkodowania.
          • gerv.azy Re: Alba Tour UWAGA!!! Kogo pozwiesz ???? 24.07.12, 14:48
            współczucie dla zawiedzionych klientów :/ Swoją drogą, pamiętam, że kilka lat temu głośna bya sprawa sklepu internetowego Japan Photo który przez rok prowadził bardzo dobrze działalność (mieli super ceny, jak coś pomylili - albo paczka szła za długo, to wysyłali prezent wartości kilkuset złotych) a potem, w okresie Świąt Bożego Narodzenia - sklep zniknął, rzecz jasna z pieniędzmi za wszystkie grudniowe, niezrealizowane zakupy klientów. Ciekawe, czy te pseudo biura podróży właśnie na nich się wzorowały...
            • Gość: egipt Re: Alba Tour UWAGA!!! Kogo pozwiesz ???? IP: 213.199.222.* 30.07.12, 11:28
              zapytajcie się czy możecie we fly.pl płacić za wycieczkę kartą kredytowa (potem jest łatwiej odzyskać kase jak biuro padnie), no i niestety nie można kupując wycieczkę promocyjną przez Grupon, a dlaczego? bo mają takie wewnętrzne przepisy! chociaz oficjalnie nie istnieją i nie sa opublikowane nigdzie i nikt nigdy ich nie widział to we fly one obowiązują! przykre ale prawdziwe!
              • Gość: gosc Re: Alba Tour UWAGA!!! Kogo pozwiesz ???? IP: *.home.aster.pl 30.07.12, 11:45
                oznaczałoby to, że nie Groupon tylko fly-pl musiałby rozliczyć się z pobranych za sprzedaną wycieczkę pieniędzy z Klientem w przypadku upadłość TO.
                Z drugiej strony to po ostatnich upadkach kto kupuje wycieczki zdesperowanych firm z grupowych portali. Własne pieniądze należy szanować kupując adekwatną do ceny ofertę.
    • Gość: Andre Re: Alba Tour UWAGA!!! IP: 77.236.31.* 31.07.12, 14:40
      Żeby nie było tylko pesymistycznie, to dziś dostałem zwrot kasy od Groupona za kupony. To co wpłaciłem do p... Alby mają zwrócić do 10 dni.....
    • katowice.23 Re: Alba Tour UWAGA!!! 31.07.12, 21:38
      Moim zdaniem powiano sie oskarżyć grujera, on sprzedawał ich wycieczkę , ba jak było juz wiadomo ze nie pojedzie nikt to dalej sprzedawano ich wyjazdy. Naciągali kentów, tu sie szybciej wyciągnie kasę niz od biura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka