Dodaj do ulubionych

Korfu z Itaką 15.08

IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 08:12
Czy ktoś leci z Itaką z Warszawy na Korfu 15.08? Wybrałem ich ofertę (między innymi) ze względu na godzinę wylotu. Dzień po wpłaceniu przesunęli godzinę wylotu o 10 godzin później informując, że to przewoźnik zmienił im godzinę. A okazało się, że to oni zmienili przewoźnika. Jestem ciekaw, czy innych też poinformowali dopiero wczoraj, czy też wiedzą od początku że będzie inna godzina wylotu, z premedytacją czekają na wpłatę i dopiero wtedy informują o zmianie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamil Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.12, 09:08
      E tam, teorie spiskowe snujesz, normalna rzecz w biurach podróży. Przypadkiem zmiana nie jest spowodowana upadłością OLT Express i stąd zmiana przewoźnika?
      • Gość: gio Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 10:27
        Nie chodzi o upadłość OLT. Najpierw miał być Travel Service, a teraz nagle jest Small Planet.
        • ja.dorcia Re: Korfu z Itaką 15.08 08.08.12, 11:42
          tak, tylko, ze Travel Service przejęło większość tras po OLT. To trochę jak w zegarku, że jak jeden trybik zatrzymasz, staje całość. Niestety jednak dla większości społeczeństwa jest to nie zrozumiałe i widzą tylko kawałek swojego nosa.
          A BP, nie tylko Itaka, ale i każde inne, owszem, będzie odpowiadać za opóźnienia o ile będą z ich winy. A co jeżeli lotnisko zamknie pas startowy w oczekiwaniu na lądujący awaryjne samolot - opóźniony start to też wina biura ;)
          • Gość: gio Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 11:57
            Tylko dlaczego to jest zawsze na niekorzyść klienta? Nie słyszałem aby biuro podróży przyspieszyło wylot. Poza tym mówimy o 10-godzinnym opóźnieniu (co stanowi prawie 6% czasu całego pobytu), a nie o wyjątkowej sytuacji. Jeżeli pomnożymy to przez ilość pasażerów to mamy całkiem wymierną sumę. Przeczytaj sobie ostatni wpis od "ja.1". Miał taką samą sytuację rok temu. Więc mój przypadek nie jest raczej odosobniony.
            • Gość: Ada Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.12, 13:41
              Mnie 3 razy zmieniano wylot z kraju na wakacje z godzin wieczornych na poranne, więc nie generalizuj.
    • canek Re: Korfu z Itaką 15.08 08.08.12, 09:15
      Ja miałem lecieć dzisiaj rano.
      Zmienili mi na 18:45.

Składam zażalenie do UOKiK i Tobie też tak radzę.
      Itaka za takie praktyki dostała już karę... a ja sprawdziłem to po wykupieniu wycieczki.

Więcej nie skorzystam z ich usług.

Pozdr
      canek
      • Gość: gio Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 10:25
        Dzięki za odpowiedź. Czy mogę zapytać jak to sprawdziłeś?
        • Gość: canek Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 10:57
          Wpisz w google Itaka ukarana przez uokik i masz :)

Pozdrawiam
          c
    • Gość: ja1 Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 11:14
      Pewnie ITAKA praktykuje co roku takie zmiany z wylotami. Identycznie było w ubiegłym roku gdzie równiez opóżniony został wylot na KORFU o 10 godzin a na miejscu , podczas spotkania z rezydentką okazało się ,że powrót jest przyspieszony o kilka godzin. Strata dla nas to była prawie cała doba. Reklamacji nie uwzględnili więc w tym roku skorzystałam z innego BP.
      • Gość: gio Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 12:02
        Akurat nasz wylot został opóźniony o kilka godzin, co jest mi bardzo nie na rękę, bo do 10.00 trzeba się wynieść z hotelu, a później człowiek nie ma co ze sobą zrobić. Pobyt jest niby przez to dłuższy, ale co mi po tym skoro i tak nie mam już prawa korzystać z all inclusive.
        • Gość: canek Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 13:10
          Zbieraj dokumenty a po wszystkim zgłoś sprawę do uokik'u.

Ja tak zrobię.

Pozdrawiam
          canek
          • Gość: Becia Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.jotanet.pl 08.08.12, 13:20
            ja lecę z Itaką jutro na Djerbę,
            gdy podpisywałam umowę, miałam mieć lot wieczorny,
            godziny lotu często ulegają zmianie, więc nigdy się tym nie sugeruje wybierając wakacje
            jutro lecimy wcześniej rano.
        • Gość: lukasz Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: 178.73.49.* 08.08.12, 15:06
          do uokiku, prezydenta i konsula honorowego RP w Waikiki!

Zapłac na recepcji 20eurasów, i będziesz miał all incl...
          Samoloty to nie pociagi - które rozkład jazdy mają raz na poł roku układany i zero zmian. Lotnictwo to złożony organizm, a lepiej żeby wszystko było dopięte na ostati guzik i poleciało, niż żeby cokolwiek nawaliło.
          Poza tym... moim zdaniem przy wczasach tygodniowych 1 i 7 dzień zawsze trzeba traktować jako stracony, z racji tego że w tyc dniach jest wylot.

Nie urodził się taki coby wszystkim dogodził. Amen!
    • Gość: Robert Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 19:30
      A czytać umowę umie? Nie wie, że pierwszy dzień i ostatni przewidziane są na podróż (przelot), a biuro ma prawo zmienić przewoźnika i godziny lotu? Jak nie to zapraszam do lektury a potem marudzić na forum.
      • Gość: gio Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 20:03
        A nie wie że Itaka dostała 2,7 mln zl kary od UOKiK za takie praktyki? Wiem, co jest napisane w umowie, co nie znaczy że jest to zgodne z prawem.
        • Gość: domcia Re: Korfu z Itaką 15.08 IP: *.unknown.vectranet.pl 26.08.12, 13:37
          to ja tak bardziej pozytywnie:)
          Itaka wprowadziła fajną aplikację na komórki, wydaję mi się że warto z niej korzystać nawet jak się nie udajesz z nimi w podróż. www.itaka.pl/aplikacje_mobilne/index.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka