Dodaj do ulubionych

Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.12, 11:55
Właśnie przed chwilą dowiedziałem się, iż dwa dni temu usunięto opcję płatności kartą za wycieczki wykupione w sklepie on-line Itaki. Podobno w salonach można jeszcze płacić kartą.
Cóż to może oznaczać? Strach przed korzystaniem klientów z chargebacka? Tylko kto podjął taką decyzję, biuro podróży, czy firma obsługująca karty?
Obserwuj wątek
    • Gość: wisełka Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.12, 13:46
      To bardzo niemiła wiadomość!
    • Gość: Gość Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: 195.20.110.* 10.08.12, 13:51
      To nie biura podróży tylko operatorzy wypowiedzieli umowy.
      W całym łańcuszku, to właśnie oni zostawali na lodzie, bo nie mieli już od kogo odzyskać kasy ...
      • Gość: Olek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.12, 16:43
        Olać biura, które nie przyjmują płatności kartami ! Czy nie ma tu obligacji przyjmowania kart ?
        • Gość: olek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.home.otenet.gr 10.08.12, 18:53
          a ja pójdę krok dalej: olać w ogóle biura podróży :) te wszystkie bankructwa tylko pokazały jak polski rynek turystyki był hermetyczny i oderwany od praw rynkowych: wystarczyła większa popularność tanich linii + kryzys wśród klientów a kilka z nich od razu ogłosiło bankructwa.
          Mam nadzieję, że ten rok będzie dobrym wstrząsem i otworzy oczy zarządom największych biur podróży: jeśli za reklamami na które tyle kasy wydajecie nie pójdzie dobry produkt to ma tegorocznych bankructwach się nie skończy. Słyszę wśród znajomych, którzy korzystają z biur i zgodnie wszyscy mówią: jakość obsługi, jakość rezydentów jest coraz gorsza. Ale nie ma się co dziwić skoro wydajecie kasę na reklamy zamiast zadbać o obsługę
          • Gość: antyolek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.12, 19:26
            weź już sobie daj na wstrzymanie, mamy gdzieś twoje teorie, jedź sobie sam dokąd chcesz
            • Gość: olek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.home.otenet.gr 10.08.12, 20:37
              • Gość: GlobTroter do Olek IP: *.dynamic.mm.pl 10.08.12, 22:33
                Czy ty wiesz co piszesz? Logos i CT to jedne z NAJDROŻSZYCH biur w Europie. Robią imprezy gdzie ceny zaczynają sie od 20-30 tys od osoby. Robią imprezy "na zamówienie - gdy zbierze się grupa" bez gwarancji hotelowych, lotniczych czyli BEZ RYZYKA.
                Hmm maja w ofercie, Wietnam, Laos, Chile?
                Ilu Polaków tam lata? A może niewiedziałeś bo ci "znajomo" nie powiedzieli???
                Walnij się "Globusem Polski" w głowę ;-)
            • Gość: olek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.home.otenet.gr 10.08.12, 20:50
              ale taka prawda. Mam kilku znajomych, którzy każdego roku korzystają z CT Poland i Logos i nikt nigdy nie narzekał. Ale to najwyższa klasa, płacą dużo i dostają to czego chcą - te biura nie muszą się reklamować bo zainwestowały w produkt.
              Dlatego śmieszy mnie lansowanie bzdur typu "Gala Itaka" skoro to tylko slogan reklamowy a nie idą za tym konkretne kroki. Dresiarz zobaczy reklamę, że poczuje się jak król na wczasach, wykupi najtańsze wczasy, pojedzie, a nawet rezydent nie potrafi go obsłużyć porządnie: więc po co ta reklama ? Ah, zapomniałem, chodzi o PR....z tym, że PR był dobry kiedy ludzie mieli dużo kasy. Teraz, kiedy klient podwójnie oglada złotówkę zanim ją wyda liczy się produkt
              • Gość: do olka Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.08.12, 21:14
                olek, kto upadł ? Ze 6 biur, z tego na Triadę (i Sky Club) juz z 10 lat narzekano (Sky Club młodszy, wiem :)) i przewidywano upadek, a biura typu Electra to ludzie pracujący przy sprzedazy wycieczek pierwszy raz w zyciu uslyszeli ze istnieją. Atenę wykonczyly MyDeale itp. bo płaciły dopiero po wykonaniu uslugi - zabójcze dla biura.
                co do tego samodzielnego organizowania - wystarczy ze linia lotnicza upadnie lub sam hotel zbankrutuje i juz tez masz w plecy urlop.
                Wejdz sobie na strony 4-gwiazdkowych hoteli, które biura z przelotem (dzieki znizkom od hotelarzy za ilosc klientów) oferują np. za 2.500/os. z przelotem i HB.
                Za sam hotel z BB wyjdzie za osobę 700 euro - tak tez bywa jesli chodzi o realia.
                • Gość: antyolek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.12, 22:48
                  olek to jest taki durny ćwok, który włazi na forum o turystyce zorganizowanej i wygłasza swoje smęty o tym jak to zajebiście jest jeździć samemu. To tak jakbym ja wszedł np. na forum BMW i wszystkich tam przekonywał, że BMW są do doopy, bo fajne są np. Toyoty. Można dyskutować latami o on ciągle swoje... Jak Ryanair upadnie, to olek nie poleci na wakacje, będzie jeździł samochodem.
                  • Gość: olek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.home.otenet.gr 12.08.12, 09:35
                    i gitara :) żyjemy w wolnym kraju i mam prawo do wygłaszania moich opinii : ) to ty masz problem skoro nie wytrzymujesz tego :)
                    a odnośnie tego czy jechać samemu czy z biura: nie neguje osób jeżdżących z biura, ja jeżdżę samemu i po prostu przedstawiam korzyści z takiej formy turystyki. Zdaję sobie absolutnie sprawę, że dla znakomitej większości osób wyjazd bez biura jest wręcz niemożliwy chociażby ze względu na nawał obowiązków w swoim prywatnym życiu a tym samym brak czasu na zorganizowanie sobie wyjazdu samodzielnie.
                    Więc zakończmy wreszcie temat wyjazdu: samodzielnie czy z biura :) to jest już sprawa indywidualna. Jeżdżę samemu i przedstawiam plusy takiego rozwiązania. tyle :)
    • nellynetti Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki 10.08.12, 18:35
      Kto potrafi udowodnić, że otrzymał zwrot kasy, którą zapłacił za pomocą karty, a potem biuro padło?
      Dużo piszecie o takiej możliwości ale widzę, że jest to tylko teoria.
      Osobiście nie wierzę w to, że można odzyskać w ten sposób pieniądze.
      • Gość: grodek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: 193.239.80.* 10.08.12, 21:10
        Ja złożyłem wniosek po upadku Sky Club.
        Na razie mogę Ci tylko powiedzieć, że Citibank go przyjął , zarządal dostarczenia umowy z biurem podróży, informacji o jego upadłości , etc.
        Dokumenty zostały dostarczone i otrzymaliśmy informację, że do 11 września będzie odpowiedź jakie jest stanowisko operatora karty (bo bank nie jest tu stroną, bank jako wystawca karty pośredniczy jedynie w załatwianiu sprawy).
        Jak tylko się coś wyjaśni na pewno podzielę się informacją na ten temat.
        • Gość: Roma Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.dynamic.mm.pl 10.08.12, 22:34
          Gdzie płacileś?
          • Gość: grodek Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: 193.239.80.* 11.08.12, 08:15
            Bezpośrednio w Sky Club przez telefon.
            • katowice.23 Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki 11.08.12, 08:19
              Prawda jest że wstrzymała na stronie,ale można dalej płacic przez telefon
    • Gość: majatours Re: Itaka wstrzymała płatności kartą za wycieczki IP: *.42.4.146.tedata.net 11.10.12, 16:10
      Witam Serdecznie, zapraszam na stronę www.majatours.pl/ Poświęcona jest ona wycieczką fakultatywnym po Egipcie!!! atrakcyjne ceny, profesjonalna polskojęzyczna obsługa, podczas każdej wycieczki jesteście ubezpieczeni ;)

Możecie nas również znaleźć na Facebooku - Maja Tours wycieczki fakultatywne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka