Dodaj do ulubionych

Senegal i Gambia - Rainbow Tours

• merunia21 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 20.01.14, 16:10
      Poszukuję 2 chętnych osób z okolic Szczecina, które będą wylatywały na wycieczkę 14 lutego/wylot 13/50 Senegal-Gambia/. Jadę wraz z mężem ze Świnoujścia i chętnie zabierzemy po drodze do Warszawy kogoś z sobą, będzie tańszy dojazd .Przy okazji dziękuję wszystkim, którzy udzielili tyle cennych rad na forum.
      • merunia21 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 20.01.14, 16:13
        merunia21 napisał(a):

> Poszukuję 2 chętnych osób z okolic Szczecina, które będą wylatywały na wyciecz
        > kę 14 lutego/wylot 13/50 Senegal-Gambia/. Jadę wraz z mężem ze Świnoujścia i ch
        > ętnie zabierzemy po drodze do Warszawy kogoś ze sobą, będzie tańszy dojazd .Prz
        > y okazji dziękuję wszystkim, którzy udzielili tyle cennych rad na forum.
        Ps. proszę o kontakt malwuniaaa@interia.pl
    • Gość: Kaska Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.14, 19:31
      Cześć,lecę z ekipą do Gambii-wodne safarii 31.01-powiedz czy dużo komarów o tej porze,czy moskitiery są konieczne,czy nocą da się spać bez klimatyzacji?pzdr,K
      • onyks_malowany Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 27.01.14, 20:17
        komarów o tej porze jest bardzo mało. Ale jednak są. Mnie ugryzły 2 przez 2 tygodnie, nad ranem, jak było jeszcze ciemno. Noce są dosyć chłodne. Nam nie była klima potrzebna. Bierzcie malarone i korzystajcie z wakacji jak najbardziej się da. Już wam zazdroszczę, sama bym tam znowu pojechała.
      • Gość: Ania Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.183.171.84.dsl.dynamic.t-mobile.pl 27.01.14, 20:31
        Też lecę z mężem 31.01 na wodne safari i tydzień pobytu :) . Skąd jesteście ? Duża ta Wasza Ekipa ?
    • pepinek71 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 02.02.14, 17:06
      Witam czy ktos byl w hotelu Laico w Banjul,jesli tak to prosze o garsc informacji
      • Gość: Joanna Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.ip.netia.com.pl 03.02.14, 10:40
        Witam
        Wróciłam z objazdówki w sobotę 1.02. i spaliśmy 2 noce w Laico. Hotel był najlepszy z wszystkich w których byliśmy. Posiłki w stylu Szwecki stół, bardzo dobre. Za napoje trzeba płacić. Wieczorami bardzo gryzą i atakują komary więc dobrze się posmarować.
        Pokoje czyste, ręczniki też czyste nawet dają żel i szampon. Nie wiem co dokładnie chciałaby Pani wiedzieć?
        Pozdrawiam
        • pepinek71 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 03.02.14, 11:52
          Bardzo dziekuje za odpowiedz,interesuje mnie jeszcze tylko to czy mozna poprosic o pokoj z widokiem na morze i czy sa pod tym wzgledem elastyczni Pozdrawiam
          • Gość: Joanna Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.ip.netia.com.pl 03.02.14, 13:31
            Tego nie wiem bo my byliśmy tam tylko po jednej nocy i klucze do pokoju rozdawał pilot. Ale na 100% jestem pewna że jest taka możliwość. Można podarować im parę długopisów i będzie dobrze.
            My jesteśmy bardzo zadowoleni i już tęsknimy.
            • Gość: pepinek71 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 17:45
              Jeszcze raz dziekuje,jedziemy 21.02-mam nadzieje ze wrocimy rownie zadowoleni Pozdrawiam

• filipobarca Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 03.02.14, 19:03
                Nie wiem czy juz padlo takie pytanie na tym forum jezeli tak to przepraszam za powielanie wątków ale mam pytanie dotyczące kąpieli w oceanie .Jedziemy z dziećmi i interesuje mnie temperatura wody i komfort kąpieli w atlantyku.
                • Gość: gość a Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.4web.pl 03.02.14, 19:56
                  Woda chłodna. Rzadko kto się kąpał.
                  • filipobarca Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 03.02.14, 20:18
                    A mieliśmy w planach na drugi tydzień zabrać płetwy i maski.
                    • Gość: Gość Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.14, 21:45
                      Co prawda byłam pod koniec grudnia, ale raczej niewiele sie od tego czasu zmieniło. Woda chłodna, trzeba uważać na prądy, które na tym odcinku wybrzeża Atlantyku mogą byc silne. Co wiecej, woda jest dosyć mętna i ciemna, także nie zachęca do pływania z maska. Polecam spacery ;)
                    • onyks_malowany Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.02.14, 12:25
                      w Kololi i w Kotu ocean byl przyjemny (pierwsza połowa stycznia). Kąpaliśmy się kilka razy. Ocean jest długo płytki, można wejść kilkadziesiąt metrów spokojnie. Jednak fale są dosyć silne, chyba bałabym się kąpać tam z dzieckiem.
                    • moniquaa Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.02.14, 16:24
                      My wróciliśmy z Gambii 25 stycznia. Byliśmy tydzień w Bakau tam ocean był bardzo ciepły, wiele osób codziennie w nim pływało, prąd ściągał trochę na prawo, wiadomo trzeba uważać. Przy Bakau ocean tworzy zatokę, więc warunki może odbiegają trochę od innych miejsc. Wejście do wody fantastycznie płaskie i długie. Kąpiel bezcenna !
                      • Gość: kratka Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.14, 17:51
                        Ja ostatnio przypadkiem zobaczyłam u znajomej na Fb zdjęcia z tej wycieczki... o rety! Jakie widoki, jaka pogoda, jaki klimat!! Zobaczyć taką Afrykę... zaczynam oszczędzać!!
                        • onyks_malowany Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 05.02.14, 13:39
                          i trzeba dodać: jacy ludzie!
                          • Gość: kratka Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.14, 14:09
                            Dokładnie! Zdjęcia przedstawiały taką Afrykę, jaką sobie zawsze wyobrażałam - kolorową, słoneczną, naturalną, dziką! Jestem naprawdę pod wrażeniem.
                          • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.14, 14:27
                            taak, przy moim szczęściu znowu trafię na marudy
    • Gość: piotrusp jaka moskitiera najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 14:39
      7 marca wylatujemy z żoną do Gambii do Palma Rima. W związku z tym mam pytanie: jaka moskitiera najlepsza będzie?
    • Gość: piotrusp Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 14:47
      7 marca wylatujemy z żoną do Gambii do Palma Rima. W związku z tym mam pytanie: jaka moskitiera będzie najlepsza? czy jest możliwość podwieszenia moskitiery nad łóżkiem?
      • mm.13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.02.14, 18:47
        Moskitiery nie są konieczne,ale jeśli chcesz zabrać to wystarczy najzwyklejsza. Komarów mało /styczeń/. W niektórych bungalowach są w suficie haczyki. Warto wziąć swój i można go spokojnie wkręcić ręką. Konieczny sznurek, bo nasza moskitiera okazała się za krótka.
        Pozdrawiam i zazdroszczę. Chętnie bym wróciła.
        • Gość: piotrusp Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 19:28
          A byliscie w Palma Rima? Jesli tak. To jakie wrażenia z tego ośrodka?
          • mm.13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.02.14, 20:20
            Nie byliśmy na objazdówce więc nie odpowiem na ostatnie pytania. Co do hotelu Palma Rima to jesteśmy zadowoleni. Wyposażenie w bungalowach nadszarpnięte zębem czasu, ale ogólnie czysto. My mieliśmy wyremontowaną łazienkę. W pokoju szafa/dużo wieszaków/,2 stoliki nocne, 2 toaletki oraz ława i 2 fotele + taras ze stolikiem i krzesełkami. Wystrój restauracji- stołówkowy, jedzenie całkiem smaczne; tylko kawa paskudna. Zawsze zabieramy swój czajnik oraz kawę i herbatę więc nie było to problemem. Duży basen, o każdej porze dostępne leżaki. Personel sympatyczny, chętny do pomocy. Do plaży ok 200m. Na plaży polecam soki, a na prawo od wejścia sałatki owocowe. Przez 2 tygodnie pochłanialiśmy plażowe specjały bez żadnych sensacji żołądkowych. Kupujcie sałatki u Hariatu. Bardzo proszę pozdrówcie ją od Alex z rodzicami. To bardzo biedna,ale dumna i niezwykle ciepła kobieta. Jeśli zastaną Wam kosmetyki czy inne rzeczy oddajcie jej.
          • Gość: koko Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.02.14, 22:18
            My byliśmy w palma rima na pobycie .Zaskoczyło nas pozytywnie położenie bungalowów .Sa otoczone bujną zielenią , jest czysto , nie ma komarów, za to małpy i dużo ptaków.Klimatyzacja nie jest absolutnie potrzebna , duży w pełni wyposażony salon, wygodne ogromne łoże (ale łączone),moskitiery nie było , ale powiesiliśmy swoją ,podobno można wziąć z recepcji.duży basen , ale nawet z niego nie zdążyliśmy skorzystać , jak z całej reszty oferty hotelu .obsługa miła , usmiechnieta , próbuje żartować,śniadania codziennie takie same ,ale dość bogate ,są owoce , mało warzyw .Z mojego doświadczenia w wielu krajach i hotelach 3i 4* bywało gorzej ze śniadaniam .Pozostałe posiłki jedlismy w barach w Kololi, bo nie ośmieliliśmy się jeśc przydrożnego jedzenia jak w Tajlandii , a nawet w Kambodży po wizycie na bazarze w Serrakundzie. Niniejszym bardzo polecamy Serrakundę- totalna egzotyka .Dla nas najbardziej egzotyczni okazali się ludzie , kolorowe , dumne i piękne kobiety z dzieciakami na plecach , niosące towary na głowach. Szkoda tylko, że niechetnie się fotografuja. Ja to szanuję , gdyż sama nie chciałabym być ,,małpą w zoo"Jest to muzułmański kraj , ale kobiety nie mają ,,opiekunów'',eksponują kobiecośc , rozmawiają z obcymi męższcżyznami .Panowie sa bardzo sympatyczni, usmiechnięci , chcą być pomocni .Nie sa nachalni czy agresywni.Więc nawet jezeli za pomoc,oprowadzenie domagaja się kilku dalasów (nie dolarów ) to ich waluta , która nie jest nawet dla przeciętnego Polaka wiele warta, to nie ma co żałować.Zauważyliśmy ,że każdy z turystów , ma ze sobą ,bądz w pobliżu jakiegoś ,,piętaszka'' .W praktyce jest to całkiem opłacalne , gdyż pokaże nam kąty , gdzie obawialibyśmy się sami powędrować .Prawie każda uliczka w bok od asfaltówki to przejście do innego , autentycznego świata .Kilka kroków od hoteli mieszkają Gambijczycy w porozrzucanych szałasach krytych lisćmi wraz z gromada wesołych dzieciaków, świnkami , osłami, kurami , sępami itp.Uprawiają poletka jak u Cejrowskiego , kobiety prasują żelazkiem na ,,duszę ''sterty kolorowych ubiorów i nie jest to żaden skansen przygotowany pod turystę Przeważa jednak blacha falista.Hotel jest z 300m od oceanu,ale to nie problem ,żeby isc na plażę nawet o zmroku , jest więcej miejscowych po drodze , ale jest wyjątkowo bezpiecznie Ci ludzie nie piją alkoholu , więc nie ma agresji , za to popalaja trawę ,więc są wyluzowani. Nocą niesie muzyka regge, aż chce się dołoączyć do zabawy , słychać tez miejscowa muzykę z tamtamami.Pobyt udany - wszystko na włsna rękę i tylko żółtymi tanimi (wytargowanymi)taksówkami - polecam -czysta przygoda
            • Gość: Gamir Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 05.02.14, 13:24
              Witam.
              Dziękuję wszystkim za wpisy o doświadczeniach z wyprawy. Ja wyjeżdżam w połowie lutego.
              W związku z tym czy mogę prosić szczęśliwców którzy przeżyli wyprawę o opinie co do wycieczek fakultatywnych w czasie pobytu w Gambii ( hotel kombo). Które warto zaliczyć a które są przereklamowane
              Mam również pytanie co do rodzaju bagażu podręcznego. Jaki rodzaj bagażu podręcznego sprawdzi się najlepiej w trakcie wycieczki.
              Pozdrawiam
              • Gość: Klecza Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.14, 23:01
                Czy czerwiec to dobry okres na taki wypad z dzieckiem? Chodzi mi głównie o tempetatury i owady. Córeczka ma 3 latka i nie chcielbyśmy żeby wypad był zbyt uciążliwy dla niej. Byliśmy już rok temu w Egipcie w okresie letnim, zresztą też z RT, i dało się to jakoś znieść, a mała świetnie bawiła się w Figloklubie zorganizowanym przez biuro. Boję się, że w Gambii będzie zbyt upalnie i mała zupełnie straci ochotę do zabawy.
                • Gość: Ewa Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.warynski.net 03.03.14, 23:46
                  Według mnie, nie jest to kierunek dla tak małego dziecka, ale to jest moje subiektywne odczucie. Pozdrawiam.
                • Gość: mgk Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.133.203.35.citimedia.pl 04.03.14, 07:43
                  Popieram , to nie kierunek na wyprawę z tak małym dzieckiem, tam nie ma figiklubów a Egiptowo to zupełnie inna bajka. Czerwiec to nie jest dobra pora.Sezon w Gambii to listopad-marzec.Jak byłam w Gambii w listopadzie to powiem szczerze widziałam tylko jedna rodzine z dzieckiem . Lepiej wybierz się na kanary .
                • onyks_malowany Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.03.14, 10:00
                  nasze czartery latają do Gambii do końca marca, angielski Thomas Cook do końca kwietnia. Potem to już rejsowe samoloty albo tanie linie chyba hiszpańskie, via Barcelona. Brussels Airlines z W-wy do Banjul to wydatek na osobę ok. 1000 EUR. Oczywiście w Gambii w tym okresie hotele są tanie, bo nie ma turystów. Ale zaczyna padać deszcz, więc ryzyko malarii jest o wiele większe niż w sezonie. tak więc jeśli chcesz wakacje w czerwcu i z tak małym dzieckiem, to Afryka Zachodnia nie będzie odpowiednia.
                • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.124.97.20.rybnet.pl 15.03.14, 20:59
                  zastanów się dobrze nad wyjazdem w tym termine - zaczyna się tam lato już wczoraj temperatura przekraczała 40 C. Zaczyna się pora deszczowa i co za tym idzie wylęgają się komary. Właśnie wróciłam i mogę ci powiedzieć, że szpary w drzwiach pokoi są duże. Gambia to nie Egipt, nie ma figloklubów, w oceanie kąpiel tylko dla zaawansowanych - silne prądy i duże fale, najczęściej zakaz kąpieli. woda nie zaciepła.
    • Gość: merunia Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.uznam.net.pl 05.03.14, 18:47
      Wróciłam z wycieczki i zamieszczam kilka wiadomości, które mogą się przydać wyjeżdżającym 7.03. Ogólnie jestem bardzo zadowolona z wyjazdu jednak muszę przestrzec przed
      1. wymianą euro w kontorze koło Palmy Rimy - wcisnęli mam falsa/ kantor po prawej stronie idąc do oceanu /, co prawda 100 Dl -8 zł ale jednak
      2. Nie chodźcie do Jazz Cafe, knajpy niedaleko hotelu Senegambia, oszukuję na rachunku, dopisuję niewypite drinki i nie można im tego udowodnić , ponieważ wszystko zapisywane jest odręcznie, nasz rachunek był dwukrotnie wyższy niż powinien.

Zachęcam natomiast do korzystania z usług Gambijczyka -ma na imię Dan tel.(220) 2388862 i jest bardzo uczciwym chłopakiem, który zaprowadzi was np. na smaczny obiad do znajomego, który kosztuje tylko 100 d a nie różni się od obiadów ,które jedliśmy za 250 d
      Nie bójcie się z nim jeździć tzw. Bush Taxi, pełna egzotyka za 2 zł 3 osoby , trzymając gambijskie dzieci na kolanach....Robi to naprawdę za niewielką opłatę, chętnie z wami zje, jest jeszcze nierozpieszczony przez turystów.
      Jeżeli, któraś z pań jest zainteresowana zrobieniem warkoczy można zadzwonić do Fattu tel. 220 7081623, jest kelnerką w knajpie koło Palmy Rimy / ja skorzystałam i jestem bardzo zadowolona , koszt 500 d razem z kupnem sztucznych włosów /chętnie zje obiad/.
      Naprzeciwko Palmy Rimy znajduje się market , gdzie można kupić alkohol /piwo od 35/ mocniejsze trunki w cenach europejskich, polecamy rum i gin produkcji gambijskiej całe 135 d...ha,ha czyli 10 zł.Całkiem niezły, chociaż niska cena może odstraszać,/ najniższa półka w sklepie , na etykietce głowa byka.
      My korzystaliśmy w hotelu tylko ze śniadań i uważam ,że to była bardzo dobra decyzja/ na plaży pyszne krewetki za 275 d -24zł/.
      • pincetnadziecko Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 06.01.16, 18:13
        cześć,gdzie urzęduje Dan, czy gdzieś okolice Kololi może?

pozdrawiam/M :)
    • Gość: alga 47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.124.97.20.rybnet.pl 15.03.14, 21:05
      zgadzam się z tym co piszesz. Dodam jeszcze, że hotel umieszczony jet w dzielnicy rządowej, po sąsiedzku siedziba prezydenta. Na kolacji widziałam wyfiokowane paniusie, które siedząc w lobby w niewybredny sposób komentowały innych. Na plus hotelu - dobra wyżerka w stylu europejskim.
    • gosia8619 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 14.04.14, 21:03
      Wiem ze juz skonczyl sie sezon na wycieczki do Senegalu i Gambii ale przeciez za kilka miesiecy ukaza sie nowe katalogi z ofertami :) Spedzilam 1 tydz w Senegalu (objazdowka) i 2 tyg w Gambii. Senegal wart zobaczenia, program ciekawy i w pelni zrealizowany przez biuro. Trafilismy na dobrego przewodnika a raczej przewodniczke :) Buzia Jej sie prawie nie zamykala ale to wielki plus! Byla dobrze przygotowana. Oczekiwanie na prom w Banjul trwalo ok 2,5 godz. W drodze powrotnej czekalismy podobnie ale juz w barze gdzie czas szybciej plynal. W Senegalu osobiscie najbardziej podobala mi sie wyspa Goree. Jak ktos wspomnial juz wczesniej - to raczej nie wycieczka dla estetów. W Senegalu jest b. duzo smieci. "Hotele" skromne ale czyste. Czesto przyjezdzalismy do nich tylko na nocleg. Czas wolny mielismy w Saint Louis - ok1,5 -2h) i na wyspie Goree - ok godziny. Jezioro Różowe niestety i pod koniec pory suchej nie bylo różowe. Czas na wyjscie z hotelu przed zmrokiem mielismy w Saint Louis (np. na spacer plazą do ujscia rzeki Senegal) oraz nad Jeziorem Różowym. Nad rzeka Saloum byl czas na skorzystanie z basenu lub lezenie nad rzeka. A teraz Gambia! To nia jestem bardziej oczarowana. Przede wszystkim w miare malo turystów i mozliwosc swobodnego wyjscia z hotelu - nawet o zmroku. Gorąco kolorowo ludzie pogodni zyczliwi. Bedac na pobycie bylismy w Serrekundzie, na plazy Sanyang, w Tendabie, w Juffureh, w Bijilo Forest, w Brufut, Banjul... Na plazowanie nie poswiecilismy ani jednego dnia, no moze kilka godzin - ostatniego dnia po oddaniu pokoju - szybka kapiel w oceanie;) W hotelach spedzalismy malo czasu dlatego trudno mi cokolwiek powiedziec o rozrywkach w tych miejscach. 1 tydzien w Bijilo, drugi w Palma Rima. Oba nam sie podobaly. Czyste, bez komarów. W Palma Rima klima dodatkowo platna ale nie korzystalismy bo wieczorami bylo juz w miare chlodno a w ciagu dnia praktycznie nas nie bylo.
      • gosia8619 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 14.04.14, 21:48
        Niedaleko Bijilo Beach Hotel znajduje sie Bijilo Forest - cena wstepu to D150. Mozna wynajac "przewodnika" ale w sumie nie jest to potrzebne. Warto pojsc do konca parku a nie tylko gdzie sa malpy czekajace na orzeszki od turystow. Chcielismy wybrac sie na zapasy na plazy Sanyang ktore polecaliscie - pojechalismy tam bush taxi (najpierw do Brufut pozniej do Tanje pozniej do Sanyang i pieszo na plaze przez wioski ok 4-5km) niestety nie zdazylismy ale plaza ladna i mily spacer;) A!przejazd jednego odcinka bushtaxi kosztuje D8! Pojechalismy tam dosc pozno wiec wracalismy stopem a raczej dwoma i ostatni odcinek juz taxowka. Polecam pojechanie tam wczesniej a tuz po walkach udanie sie do hotelu poniewaz wieczorem duzo osob jedzie w strone Senegambii i brakuje miejsc w taxowkach.... Bylismy ze znajomym Gambijczykiem wiec nie stresowalismy sie - wracalismy stopami a koncowy odcinek taxi. W niedziele bylismy na mszy w Serrekundzie - no tak uroczystej mszy to u nas nie ma nawet jak biskup przyjezdza ;) Do Juffureh probowalismy pojechac 3 razy. 1 nie bylo paliwa i prom nie dzialal 2 nie zdazylismy na pierwszy prom a jakbysmy drugim poplyneli to nie zdazylibysmy na ostatni prom z Barry do Banjul. Trzecim razem sie udalo. Do Banjul jechalismy bush taxi (najpierw do Serrekundy i tam lapalismy nastepna do Banjul) Z Barry wynajelismy zolta taxi zeby zdazyc na powrotny prom) cena D700 w dwie str z czekaniem - wiem cena mogla byc nizsza ale tym razem nie targowalismy sie. Samo miejsce wrazenia nie robi muzeum wioska. Na wyspe James nie plynelismy. Wstep do muzeum D100
      • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.124.97.20.rybnet.pl 14.04.14, 22:44
        Ja też dorzucę swoje trzy grosze. Po pierwsze jeżeli nawiązaliście znajomości z tubylcami i nadal utrzymujecie z nimi kontakty, to piszcie do nich po angielsku, a nie po polsku.
        I jeszcze ważna sprawa - boję się, że jak Polacy będą tak "najeżdżali" Gambię, to wkrótce większość mężczyzn - tubylców zostanie alkoholikami, a przynajmnie pijakami.
        POza tym potwierdzam, to co napisała gosia. Oba kraje bezpieczne. Objazd zorganizowany bez zarzutu. W Gambii na plaży również można spotkać wiele ciekawych ptaszków i zwierzątek np, sępy i kolorowe świnki i inne egzotyczne żyjątka. Można samemu podróżować, ale ciekawiej z lokalnym przewodnikiem.
        A teraz prywata - cieszę się gosiu, że pozostały tydzień też wam się udał. Pozdrowienia dla ciebia i małżonka od współmieszkanki z Bilijo.
        • onyks_malowany Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.04.14, 08:58
          Po pierwsze jeżeli nawiązaliście znajomości z
          > tubylcami i nadal utrzymujecie z nimi kontakty, to piszcie do nich po angielsk
          > u, a nie po polsku.

No w życiu nie widziałam tutaj takiej mądrej rady OMG!!!

> I jeszcze ważna sprawa - boję się, że jak Polacy będą tak "najeżdżali" Gambię,
          > to wkrótce większość mężczyzn - tubylców zostanie alkoholikami, a przynajmnie
          > pijakami.

Nie no, uszczypnijcie mnie! Proszę się nie bać o tubylców tak bardzo, są muzułmaninami i wiedzą co robią.
          • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.124.97.20.rybnet.pl 15.04.14, 21:35
            nie rozumiem ironii - sama tłumaczyłam sms-y tubylcom. Bo jakiś pan informował tubylca po polsku o wypadzie z dzieckiem na lodowisko i innych atrakcjach jakie przeżywa po powrocie do domu .
            A co do do nadużywania czy uzależnienia, to religia nie ma najmniejszego znaczenia. A dlaczego Polacy nawet tam maja być postrzegani jako delikatnie mówiąc nadużywający alkoholu i rozpijający tubylców?

• marysia111113 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 02.05.14, 20:02
              Witam!!!! Pare dni temu - korzystając z tego ze pojawiła sie nowa oferta Raibow Tours ( FM) wykupiłam wycieczke z katalogu Egzotyka 2014/15 , ale dopiero teraz zaczęłam przeglądać dokładnie katalog i moją uwage przykuła wycieczka Senegambia - spacer z lwami.... Nie wiem czy ta wycieczka dopiero pojawiła sie w ofercie biura czy moze w zeszłym roku juz ją organizowano. Bardzo interesuje mnie ta wycieczka ( co prawda w następnym sezonie - bo teraz juz klamka zapadła i lecimy do Wenezueli) , a szczególnie zwiedzanie Parku Fathala i spaceru z lwami.A moze ktoś bedąc w Gambii był w tym Parku na safarii lub tez na spacerze z lwami i mógłby coś na ten temat napisać - np. czy jest dostępna taka wycieczka z hoteli w Gambii , jakies koszty wycieczki lub wstępu, czy godziny otwarcia....Raibow podaje że podczas wycieczki Senegambia - spacer z lwami , jest organizowane zwiedzanie tego parku, który oferuje safarii ( dostepne sezonowo). I tu chciałabym wiedziec czy jadac na taką wycieczke damy radę załapac sie na takie safarii, czy spacer z lwami , czy bedzie to nie ten sezon. Moze znajdzie sie ktoś , kto bedzie madrzejszy w tym temacie i coś mi podpowie. A moze ktoś wybrał juz ta wycieczke w sezonie 2014/2015 i po powrocie coś napisze o tej wycieczce. Dziekuje z góry za wszystkie informacje....
              • mm.13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 02.05.14, 22:56
                Na wycieczkę do Parku Fathala spokojnie możesz pojechać z lokalnym biurem. Byliśmy w styczniu 2014 i korzystaliśmy z lokalnego biura Arch Tours /mają stronę i cennik/. Do Senegalu jechaliśmy w 4 osoby +przewodnik i kierowca. W parku było safari; antylopy, zyrafy, nosorożec, małpy, guźce itp no i oczywiście głaskanie lwów. W cenie wycieczki jest wiza, transport, przekąska, obiad, non stop napoje i bilety wstępu. Warto wybrać się z nimi na wycieczkę 4 w 1 - to Gambia w pigułce. Polecam Gambię. My wracamy tam w lutym. M
                • Gość: marysia111113 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 04.05.14, 14:53
                  Dzięki wielkie za odpowiedź - wiesz ja jestem takim dziwnym człowiekiem który jakiś czas przed wyjazdem musi mieć wszystko zaplanowane.... stąd moje moze czasem bardzo wnikliwe pytania... czy pamiętasz cenę jaka placiliście za ta wycieczke w Arch Tours - znalazłam ich strone ale nie moga znaleść cennika - chyba ze to nie ta strona... Prosze tez napisz gdzie znajduje sie to biuro... z góry dziękuje
                  • Gość: mm.13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.14, 17:02
                    Biuro znajduje się w oklicy hotelu Senegambia. Po przylocie zadzwoniliśmy i przyjechał po nas szef,zabrał do biura i tam omówiliśmy wycieczki. Jeszcze z Polski pisałam do nich i przysłali cennik. Podaję Ci ceny ze stycznia 2014; 4 w 1- 40E, Senegal - 90 E, Korzenie 40E. Na miejscu dostaliśmy duży rabat /przy trzech wycieczkach na 3 osoby 90E/. Dla nas atutem była doskonała obsługa, wszystko łącznie z napojami i posiłkami wliczone w cenę/. Bonusem do wycieczek jest niedzielny wyjazd do kościoła. Podczas wycieczek z nimi jest bardzo kameralnie więc jest jest czas na zdjęcia, przystanki itp. Ponieważ w lutym wracamy ponownie wybierzemy się na 4 w 1 oraz jeśli się uda to wypad do Południowego Senegalu do plemienia animistów /pewnie taka cepelia, ale czemu nie../ Rozumiem Twoje planowanie,bo też tak mam.
              • aztekanuto Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 03.05.14, 08:05
                W ubiegłym roku spacer z lwami był opcja dodatkowa dla chętnych podczas objazdowki. Badali stopień zainteresowania z zamiarem późniejszego wprowadzenia do programu (jak powiedziała nam zaprzyjaźniona pilotka ) no i w tym roku jeat to juz punkt programu. W razie czego pytaj, opowiem ono naszych super doświadczeniach z objazdowki (chociaż zawsze wybieralismy pobyty z lokalesami, po Gambii j Senegalu nie wykluczone ze zmieniamy opcje) no i zapytam u źrodła
                • Gość: marysia111113 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 04.05.14, 15:02
                  Dzieki aztekanuto za odpowiedź.... Jak mozesz napisz prosze o Twoich super doświadczeniach z objazdówki - mysle że nie tylko ja bym chciała o tym poczytać - przed kazdym wyjazdem nigdy dość takich opowiadań i rad - wszystko sie przydaje !!!!
                  Bardzo jestem ciekawa samego Parku Fathala - napiszcie proszę jak to wygląda jak juz sie to przeżyło.... Zdaje sobie sprawe ze to nie to samo co safarii w Kenii... Byliśmy tez w Tajlandii na spacerze z tygrysami + karmienie i kapiel małych tygrysków, ale przypuszczam ze tam przezycia były zupełnie inne, chociażby dlatego ze te piekne koty prowadzi sie na smyczach... Poza tym super czyta sie takie "naoczne relacje" - to lepsze niz nie jedna książka!!!!!! Pozdrawiam...
                  • aztekanuto Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.05.14, 17:26
                    Jasne, obiecuje opowieść z objazdowki. Przy czym, Gambia to jedno a objazdowka to w 90% zwiedzanie Senegalu, kraju kulturowo, językowo, krajobrazowego a nawet pogodowo odmiennego od Gambii.
                    • Gość: marysia111113 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 05.05.14, 14:03
                      mm.13 i aztekanuto - dzieki za info ... kazda informacja sie przydaje.... Juz prawie postanowione - trzeba jeszcze do końca męża przekonac - zebrac kasę i nastepne wakacje raczej będzie to Senegambia....... a potem wypoczynek w Kololi i wycieczki z biura Arch Tours.... ale wszystko po kolei.... Bedę tu czesto zaglądac, czytać relacje i wyłapywac wazne informacje.... Mam nadzieje ze uda mi sie zobaczyc i Gambie i Senegal ....i pospacerowac z lwami.....
                    • Gość: marysia111113 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 08.05.14, 09:10
                      aztekanuto gdzie Twoja opowieść ???? Please!!!!! Pisz o wszystkim - o objazdówce, Gambii , Senegalu , kulturze w tych krajach , co warto zobaczyć lub przezyc .... Jeżeli dobrze pamiętam to byliscie tam w styczniu - my tez myślimy o styczniu , lub przełomie stycznia i lutego - jak wygląda sprawa pogody ( wiem ze to pora sucha ) ale na ile goraco jest w dzień i jak wyglądaja noce ....no i komary - w jakiej ilości w styczniu .....Pozdrawiam....
    • Gość: Marek Dobosz Wycieczki fakultatywne Gambia IP: 212.60.90.* 09.05.14, 12:25
      Witam! Wiem, że to wątek bardziej "objazdowy", ale być może też czyta go ktoś kto był na pobycie. Zastanawiamy się z żoną nad wyjazdem do Gambii z Rainbow Tours już pierwszysm terminie (7listopada 2014). Chcemy mieszkać w hotelu Bijilo Beach Hote - znajomi byli i im się podobało, ale oni tylko w hotelu siedzieli. Nas natomiast interesuje poznanie kraju. Zastanawiamy się jakie wycieczki fakultatywne proponuje Rainbow Tours i jakie są ich ceny. Dodatkowo bardzo ważne jest dla nas, czy na tych wycieczkach jest polski pilot, ponieważ nie mówimy nie w ząb w żadnym innym języku niż polski, ale bardzo chcemy poznać inne kraje (co z resztą co roku robimy i jakoś sobie radzimy). Na naukę języków jesteśmy już za "starzy" chyba ;) Być może (choć wątpimy) tak jak w Turcji są też w Gambii lokalne-uliczne biura mające polskich pilotów? W Turcji byliśmy w Alanyi i skorzystaliśmy z usług biura Alanya Online. Wycieczki super, polscy piloci i znacznie taniej niż u rezydentów. Ktoś jeszcze planuje ten hotel w tym terminie?
      Pozdrawiamy serdecznie Marek i Ola
      • gosia8619 Re: Wycieczki fakultatywne Gambia 09.05.14, 16:34
        Hotel dobry ale pelnego wyzywienia nie warto brac! W hotelu pracuje chlopak o imieniu Kebba - z nim tez troche jezdzilismy ale niestety w jezyku polskim zna kilka slow. Wycieczki sa na stronie Rainbow - z nich nie korzystalismy ale napewno taniej jest samemu sie poruszac. Jesli maja Panstwo chociaz podstawy angielskiego to wydaje mi sie ze moga sie Panstwo wybrac sami. Nie slyszalam o polskim pilocie w gambijskim biurze. Nawet na objazdowce gambijscy przewodnicy, kierowcy nie mowia po polsku....
        Pani Alu pozdrawiamy:)
        • Gość: alga47 Re: Wycieczki fakultatywne Gambia IP: *.124.97.20.rybnet.pl 09.05.14, 18:15
          zgadzam się z Gosią hotel dobry, ale jedzenie ......... o połowę taniej za płotem, są trzy restauracyjki, poza tym plaża spacerkiem można dojść do Senegambii, można również wynająć taxi.
          Co do fakultetów organizowanych przez biuro to byłam na dwóch (stolicja była na objeździe).
          Park Makasutu - totalna porażka (jedyny dobry punkt, to spotkania z małpkami, ale te można spotkać też w hotelu (niedaleko jest park).
          Korzenie - wyjazd do wioski Kunta Kinte - przyjemny rejs po rzece (śniadanie i luncz w cenie).
          co do samodzielnego zwiedzania, to podstawy angielskiego mile widziane. Za rok czy dwa tubylcy będą mówili po polsku. Na razie uczą się. Jeżeli zagłebicie się w poprzednie wypowiedzi na forum, to uzyskacie odpowiedzi na wasze pytania. Dobrze jest mieć lokalnego przewodnika, ponieważ można z nim wchodzić w miejsca, gdzie turyści nie chodzą i w miarę spokojnie robić zdjęcia. Jeżeli wybieracie się tylko na pobyt, to radzę skorzystać z pomocy dzieci i poszukać w internecie strony miejscowego biura podróży. Można tam już wcześniej zorientować się co do ich wycieczej i cen .Można rónież wykupić trzydniowy pobyt na wyspach zielonego przylądka.
    • Gość: Tadek Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.is.net.pl 31.05.14, 22:51
      Rozważam tę imprezę w moich późnowakacyjnych, jesiennych planach. Senegal i Gambia albo z drugiej strony inna fajna impreza Rainbow Tours: Co w buszu piszczy. Serce i dusza Afryki, ludzie, miasta, ulice, kontra safari i zwierzaki. Mam spory dylemat. Obie wyprawy są bardzo kuszące. Może i mógłbym zrealizować obie, ale z pewnością nie w jednym sezonie. Którą wyprawę polecacie na pierwsze spotkanie z Afryką?
      • Gość: g Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.14, 23:23
        na pierwsze spotkanie z Afryką to Kenia, Tanzania a nie Senegal
        • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.124.97.20.rybnet.pl 01.06.14, 20:39
          to zależy co kto lubi. Ja po raz pierwszy w Afryce byłam w Senegalu i polecam. Poza tym te rejony Afryki jeszcze całkiem nie zamieniły się w parki rozrywki.
          • Gość: g Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.14, 21:38
            tak, a w Kenii czy Tanzanii byłeś ?
          • Gość: Eva Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.82.166.44.warynski.net 01.06.14, 21:42
            Witam. W temacie co pierwsze Kenia czy Senegal z Gambią musisz się zdecydować, czy zależy Ci bardziej na zwierzętach, czy ludziach. Jak na zwierzętach, to zdecydowanie Kenia, bo w tej drugiej opcji wart polecenia tylko spacer z lwami (cudowny), jak na obejrzeniu codziennego życia zwykłych ludzi, wybierz Senegal i Gambię, ale tam zwierząt bardzo mało i nie tak wygląda ich życie w naturze. Pozdrawiam i myślę, że cokolwiek wybierzesz będziesz zadowolona. Obie imprezy są dobrze zorganizowane.
      • ob.serwator_1 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 01.06.14, 22:20
        Jeżeli zależy komuś na Afryce nie skażonej cywilizacją, nie trącającej skansenem, to mogę polecić Etiopię Plemiona Południa. Cały objazd Samochodami terenowymi, Busy tam nie dojadą. W linku macie trochę zdjęć. Warto wytrwać do końca. Bylem też w Senegalu i w Gambii. W grudniu jadę do Gwinei Bissau. Etiopia południowa zrobiła na mnie największe wrażenie. Pozdrawiam!
        www.fotosik.pl/u/krzysztofpop/album/1081017
        • Gość: Ania Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.183.174.110.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.06.14, 16:03
          Hej :) Właśnie szukam ciekawej egzotycznej wyprawy . Kenia ,Tanzania ,Gambia już za mną i bardzo zainteresowała mnie Twoja propozycja wyjazdu do Etiopii . Mam pytanie ,za jakiego biura podróży korzystałeś ?
          • ob.serwator_1 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 03.06.14, 16:39
            Korzystałem z Rainbow. Ta Gwinea Bissau tez wydaje mi się być ciekawa, ale o tym przekonam się pod koniec grudnia. Poniżej masz link do większej ilości zdjęć z południowej Etiopii.
            www.fotosik.pl/u/krzysztofpop/album/1080461
            • Gość: Ania Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.183.174.110.dsl.dynamic.t-mobile.pl 03.06.14, 20:08
              Bardzo dziękuję :) Piękne zdjęcia i wspaniałe wyprawy
            • danka305 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.06.14, 09:14
              Witam. Oglądałam wszystkie pana zdjęcia z Etiopii - super. Też korzystamy z usług biura Rainbowtour i w grudniu lecimy do Gwinei Bissau. Program wycieczki jak i przedstawione zdjęcia są bardzo ciekawe. Myślę, że ta wycieczka też będzie ciekawa.
              • ob.serwator_1 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.06.14, 09:54
                Dzięki! Ja z przyjaciółmi lecę na termin "sylwestrowy", czyli 26. Może się spotkamy? Poniżej masz linki do ubiegłorocznych zdjęć z Senegalu i Gambii.
                www.fotosik.pl/u/krzysztofpop/album/1556083
                www.fotosik.pl/u/krzysztofpop/album/1555945
                Pozdrawiam
                • danka305 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 04.06.14, 10:15
                  My lecimy od 5 grudnia a wracamy 20, potem możemy podzielić się wrażeniami. Zdjęcia z Senegalu i Gambii też oglądałam - super. Pozdrawiam
                • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.14, 14:10
                  o widzę, że kierowca na zdjęciu był też moim kierowcą.
    • Gość: wojtek Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.centertel.pl 04.06.14, 19:53
      Polecam wszystkim wyjazd do Senagalu i Gambii, dopóki jeszcze nie są jeszcze tak bardzo komercyjne, spędziliśmy tam z żoną fantastyczny tydzień
      Dla zainteresowanych na razie fotorelacja - trochetuitam.blogspot.com/2014/06/senegal-i-gambia-fotorelacja-vol-1.html#!/2014/06/senegal-i-gambia-fotorelacja-vol-1.html
      obiecuję jeszcze uzupełnić ją jeszcze o opis objazdówki - Senegal i Gambia
      • Gość: aa Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.14, 22:20
        słabe, zdjęcia murzynów to i w Polsce można robić
        • esadora Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 05.06.14, 07:53
          Abstrahując od mało wybrednego komentarza....
          Nowy program Senegal i Gwinea Bissau kusi, nie tylko mnie.
          Ale w Gwinei ebola.Who uspokaja, lekarze bez granic ostrzegają przed ryzykiem zawleczenia choroby do Europy.
          Jak się rozwinie sytuacja w ciągu najbliższych miesięcy nikt nie wie.
          Czy powinno się jeździć w obszary zagrożone?
          BP na pewno odwoła wycieczkę dopiero w sytuacji, gdy bedzie to konieczne. W sumie jedzie się na własne ryzyko
          • Gość: wojtek Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.jasfbg.com.pl 05.06.14, 08:46
            Sami wybieramy się do Gwinei Bissau w grudniu i obserwujemy jak rozwija się sytuacja. Jeżeli ogniska choroby pojawią się w Gwinei Bissau to pewnie będziemy rezygnować... Ale na razie cieszymy się że będziemy mogli zobaczyć kawałek innego świata za całkiem rozsądne pieniądze... Powinno być fantastycznie :)
          • ob.serwator_1 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 05.06.14, 09:01
            Zagrożenie jest w kilku regionach Gwinei. Gwinea Bissau to inne państwo. Tam zagrożenia nie ma.
            • Gość: Krzysztof Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.class144.petrotel.pl 05.06.14, 09:06
              Wirus Eboli rozprzestrzenia się za "pomocą" płynów ustrojowych. Więc zarażenie się przy odrobinie ostrożności jest praktycznie niemożliwe. Ja postanowiłem nie "wymieniać" się z nikim na płyny i jadę!
              • esadora Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 05.06.14, 10:34
                Sami odważni?
                Gwinea Bissau to faktycznie nie Gwinea, ale graniczy i z Gwineą i z Senegalem.
                Mieszkańcy tych państw spotykają się na targowiskach, więc maja kontakt ze sobą.
                Co do płynów ustrojowych, toalet nie da się uniknąć, a jakie są każdy widział. Ale to tylko takie moje refleksje, bylam ciekawa waszych przemyśleń i uwag. Udanych wycieczek:)
      • Gość: wojtek Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.centertel.pl 05.06.14, 18:10
        ...a dla zainteresowanych jeszcze parę linków do zdjęć :-)

Senegal - spacer z lwami

trochetuitam.blogspot.com/2014/06/senegal-i-gambia-fotorelacja-vol-2.html#!/2014/06/senegal-i-gambia-fotorelacja-vol-2.html
        Senegal - Wyspa Goree, Dakar

trochetuitam.blogspot.com/2014/06/senegal-i-gambia-fotorelacja-vol-3.html#!/2014/06/senegal-i-gambia-fotorelacja-vol-3.html
        Senegal i Gambia - przyroda...

trochetuitam.blogspot.com/2014/06/senegal-i-gambia-fotorelacja-vol-4.html#!/2014/06/senegal-i-gambia-fotorelacja-vol-4.html
        • marysia111113 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 21.07.14, 18:09
          Fotki super .... mnie szczegolnie interesuje spacer z lwami ..... jak to wyglada w praktyce ????? idzie sie po prostu na spacer z lwami???? jak długo to trwa , czy fotki robi sie samemu czy ktoś z obsługi cyka zdjecia ( w Tiger Temple - zdjecia robia Twoim aparatem pracujecy tam wolontariusze , a Ty zajmujesz sie tylko tygrysami...) ???Pozdrawiam...
          • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.124.97.20.rybnet.pl 21.07.14, 18:41
            na fakultecie impreza z lwami trwa ok. 30-40 min. Jest wyznaczona trasa z "punktami widokowymi" tj. miejscami, gdzie można robić zdjęcie. Można głaskać lwa, trzymać za ogon, czy też "wyprowadzić" kociaka na spacer używając jego ogona jak smyczy. Trzeba liczyć się z tym, że "kociątka" nie będą miały zbytniej ochoty na zabawianie turystów. Co do robienia zdjęć to robisz sama, twoja druga połowa, ktoś z grupy, pilot. Przewodnicy zwierzaków skoncentrowani są na lwach. Mimo, że wyglądają sympatycznie, to jednak dzikie zwierzęta.
            • Gość: wojtym6 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.opera-mini.net 21.07.14, 23:15
              bardzo serdeczne dziekuje za informacje.
            • marysia111113 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 30.07.14, 12:13
              alga47 dzięki za odpowiedż .... domyslam sie że lwiatka nie bedą miały szczegolnej ochoty na zabawę ( byłam na podobnej imprezie z tygrysami wiec wiem jak to moze wyglądać) ale bardzo chcielibyśmy chociaż przez chwilę miec taki namacalny kontakt z lwami..... pozdrawiam
              • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.124.97.20.rybnet.pl 30.07.14, 20:10
                nie ma sprawy
      • Gość: Mleczko Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.14, 18:44
        Wojtek - przepiękna fotorelacja! Jestem na kupnie wycieczki w terminie 7.11. Wycieczka jest faktycznie niesamowicie tania - warto skorzystać. Co do choroby - nie ma co panikować, zwłaszcza, że w tych krajach nie wykryto ani jednego zakażenia. Rezygnowanie z takiej wycieczki byłoby moim zdaniem przesadną ostrożnością. Zwłaszcza, że organizator będzie chuchał i dmuchał, żeby nikomu nie stała się krzywda.
        • Gość: wojak Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.14, 10:25
          i ty naprawdę w to wierzysz ????? łomatkoboska!!! :)
    • Gość: wojtek Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.jasfbg.com.pl 03.09.14, 08:49
      mam pytanie do wszystkich forumowiczów i "wszędobylskich" wybierających się w nadchodzącym sezonie zimowym do Senegalu, Gambii, Gwinei Bissau lub Ghany - jaka jest Wasza opinia nt obecnego zagrożenia Ebolą w Afryce Zachodniej ?
      • danka305 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą 03.09.14, 10:29
        na grudzień mamy wykupioną wycieczkę do Senegalu, Gambii, Gwinei Bissau i Polinezję Atlantyku, myślę że aby zarazić się Ebolą to trzeba być bardzo blisko z osobą zarażoną i to w ostatnim stadium choroby, bo dopiero wtedy można się zarazić. Od dłuższego czasu obserwujemy co się dzieje w Afryce Zachodniej i dużo czytamy o tej chorobie. Myślę, że gdyby było realne zagrożenie to Rainbow Tours nie wysyłał by tam turystów, bo wtedy był by to koniec biura.
        • Gość: wojtek Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.google.com 03.09.14, 10:32
          W jakim terminie wyjeżdzasz?
          • danka305 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą 03.09.14, 10:34
            od 5.12
            • Gość: wojtek Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.google.com 03.09.14, 10:36
              W takim razie do zobaczenia 
              • danka305 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą 03.09.14, 10:42
                myślę że to znaczy, że jedziesz w tym samym terminie? czy z późniejszym tygodniowym pobytem? Wycieczka zapowiada się bardzo ciekawie a i później można jeszcze coś ciekawego zobaczyć no i korzystać w pełni z ciepełka jak u nas prawdopodobnie będzie zima.
                • Gość: wojtek Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.google.com 03.09.14, 12:14
                  Jedziemy z żoną najpierw na objazdowke - polinezja atlantyku + 7 dni pobytu w hotelu Kombo 😉
                  • Gość: mgk Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.133.203.35.citimedia.pl 03.09.14, 13:16
                    Bardzo dobry wybór hotelu. Byłam tam w zeszłym roku , czysty z miłą obsługą , zniadania z bardzo bogatym szwedzkim stołem, omlety, gofry robione na miejscu wedle życzenia. Już wam zazdroszcze ! blisko hotelu ( w lewo) od plaży restauracyjka Kunta Kinte z przepysznym jedzeniem!Polecam i już wam zazdroszczę
                    • danka305 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą 03.09.14, 13:39
                      w którym hotelu byłaś? Kombo czy Laico?
                      • Gość: mgk Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.133.203.35.citimedia.pl 03.09.14, 13:48
                        W obydwóch z tym , że w LAico dwie doby a w Kombo tydzień po objazdówce Gambia Senegal. Laico też był ok
                      • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.14, 13:59
                        Bilijo Beach
                • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.14, 13:17
                  z tym ciepełkiem to może być różnie, tam też jest zima. W marcu noce były zimne, a i w dzień czasami chodziło się w długim rękawie, zwłaszcza, gdy wiał zimny wiatr od oceanu.
                • cafe50 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą 03.09.14, 17:03
                  Jak byłem w lutym to było ciepło , ale zobaczyć tam nic ciekawego sie nie da :) brud bieda i masa nachalnych tubylców co patrzą jak tylko wydymac turyste z kasy :) .Jedno co można zobaczyć to baobaby i mase latających na wietrze pustych reklamówek foliowych :)
                  • Gość: Joanna Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.14, 20:22
                    Byłam w grudniu i nie zgadzam sie z tym, ze nie da się zobaczyć nic ciekawego. Pewnych rzeczy nie unikniemy- to Afryka, ale warto trochę poczytać przed wyjazdem żeby potem sie nie rozczarować i nie wprowadzać innych w błąd...
                    • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.124.97.20.rybnet.pl 03.09.14, 20:57
                      zgadzam się z tobą. Dla mnie była to ciekawa podróż, a turysta to wszędzie jest uważany za chodzący bankomat, nawet u nas w Polsce.
                      • Gość: wojtek Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą IP: *.google.com 03.09.14, 21:12
                        Ja również uważam, że można zobaczyć tam wiele ciekawego. Spędziliśmy na objazdówce Senegal i Gambia fantastyczny tydzień: najpierw przeprawa przez rzekę Gambia pirogami (nie działał żaden prom), spacer z lwami, rejsy pirogami po lasach namorzynowych, afrykańskie targowiska, biedne, ale piękne Saint Louis, krótka wizyta w Mali, Dakar i wyspa niewolników... i na sam koniec problemy żołądkowe (ale to tylko i wyłącznie z.naszej winy, zgubiliśmy na chwilę czujność). Już nie mogę doczekać sie kolejnej wizyty w grudniu. Wszystko było by piękne, gdyby tylko nie zagrożenie Ebolą...
                      • cafe50 Re: Senegal i Gambia - zagrożenie Ebolą 04.09.14, 08:12
                        Napewno warto zobaczyć zycie w Afryce ,jednak nie jest to miejsce w które chciałbym wrócić :) ( jest to moja opinia , a kazdy moze to widziec inaczej ) Swoją nachalnoscią i naciągactwem to przebili już chyba ąrabów .Jednak w Ameryce Południowej , czy Azji niema tak nachalnych naciągaczy .
    • Gość: Amrika Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 91.221.145.* 19.09.14, 10:07
      A czy ktoś był w Senegalu i Gambii na własną rękę? Czy w tych krajach jest w miarę bezpiecznie?
      • Gość: agnieszka Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.3s.pl 19.09.14, 10:27
        Tak-ja. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
    • Gość: mistrzovi Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.uw-fw1.rtr.net.uw.edu.pl 11.10.14, 19:27
      A pewnie, że kierunek ciekawy. Tylko teraz niestety wielkie ryzyko tam jeździć z uwagi na rozprzestrzeniająca się zarazę. :/
      • Gość: mm.13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 14.10.14, 22:19
        Po pobycie w zeszłym roku zarezerwowaliśmy kolejny wyjazd na luty. Mam nadzieję, że zaraza ominie Gambię i nie odwołają wyjazdu.
        • danka305 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.10.14, 07:52
          Wyjazdy w listopadzie, grudniu i do połowy stycznia zostały odwołane. Mieliśmy lecieć 5.12. Szkoda ale biuro nie będzie ryzykować a było dużo anulowanych wyjazdów. Ktoś kto ma małą świadomość tej choroby to jak słyszy że zachorowania są w zachodniej Afryce to myśli, że to cała Afryka. No przełożyliśmy wyjazd planowany na przyszłą zimę do Tajlandii na teraz a może na wycieczkę do Senegalu i Gambii polecimy w przyszłą zimę.
          • mm.13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 06.12.14, 20:43
            Czy macie wieści, co z Gambią w styczniu?
            • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 08.12.14, 20:09
              Tak-loty przez Barcelonę z noclegiem. Tragedia. Zamiast 10h czarteru są 2 dni w podróży w tym przesiadka.
              • Gość: gregor Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.strazgraniczna.pl 10.12.14, 22:06
                Czy są już jakieś komentarze na forach dotyczące wyjazdów do Gambia-Senegal-Gwinea Bissau w sezonie 2014/2015 biura Rainbow Tours?
                Wybieram się w styczniu 2015 z tym biurem i szukam najświeższych komentarzy od tych którzy już byli w tym sezonie (pierwsza wycieczka miała miejsce 7 listopada br.)
                Ja również otrzymałem info z biura o międzylądowaniu w Barcelonie i jednodniowym oczekiwaniu na dalszy przelot do Gambii.
                • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 11.12.14, 11:23
                  Nie było żadnych wycieczek przecież. Obcięli sezon najpierw do 23.01.2014, a teraz obcięli kolejne hotele i 2 wyjazdy (Togo i Wodne Safari) i pierwsza data w ofercie to 30.01.2015. Nie wierzę, że dojdzie do jakiegokolwiek wyjazdu w tym sezonie.
                  • Gość: Gregor Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.12.14, 11:49
                    Ja właśnie jestem zapisany na 30.01 i pierwsze słyszę, ze w ogóle nie ma i nie było wyjazdów.
                    Szkoda bo juz się nastrajalem na wypoczynek.
                    • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 11.12.14, 17:33
                      Drogi użytkowniku Gregor. Ja nie napisałam, że nie będzie. Na pewno nie było żadnego wylotu od 07.11.2014. Miałam lecieć w grudniu 2014 i już 15.10.2014 zostałam poinformowana, że do 23.01.2014 nie będzie wycieczek na kierunek Gambia. Teraz już się tak tym nie interesuje bo po opcji z przesiadką przez Barcelonę i na dodatek tylko z Warszawy po prostu zrezygnowaliśmy z mężem. To, że wycieczek nie będzie to tylko moje skromne zdanie.
                      • Gość: Gregor Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.przemysl.hypnet.pl 13.12.14, 09:13
                        Dziękuje za informacje.
                        Jak wyglądał zwrot zaliczki, czy biuro proponowało jakieś inne wyjazdy za te same pieniądze czy w ogóle nic nie proponowali i fakt odwołania wycieczki mieli daleko ?
                        Koniecznie bede musiał pofatygować się do biura i uzyskać 100 % pewność, ze wyjazd się odbędzie. Nie mam zamiaru inwestować w ciemno w szczepionki i leki a pózniej mi powiedzą "sorry" tym razem wylotu nie będzie ale zapraszamy w kolejnym sezonie.
                        • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 16.12.14, 13:30
                          Pieniądze oddali. Inne kierunki nas nie interesowały więc też nie pytaliśmy.
                          Natomiast na Pana miejscu zainteresowałabym się bardziej szczegółowo ponieważ to co jest na ich stronie internetowej to śmiech na sali. Na wypoczynek na dziś dzień są daty 23.01 a dop 13.02. Natomiast dla objazdówek jest 23.01, 06.02. Na stronie gdzie można sprawdzić loty nadal widnieje Katowice. Nie wygląda to profesjonalnie, a już na pewno mało wiarygodnie (mając tutaj na myśli czy i w jakich terminach ewentualnie dojdzie do tych wyjazdów).
                          • Gość: gregor Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.strazgraniczna.pl 16.12.14, 13:38
                            Wysłałem dzisiaj rano do biura meila z listą szczegółowych pytań: co do 100% pewności wyjazdu i ewentualnego przygotowywania się tj. inwestowania kasy w leki, szczepionki itp.
                            Do tej pory cisza.
                            Dziękuję za informacje i podpowiedź. Pozdrawiam.
                            • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 16.12.14, 21:16
                              Gdyby Pan mógł proszę napisać co odp. Z czystej ciekawości czy tam ktokolwiek wyleci w tym sezonie.
                              Z góry dziękuję.
                              • Gość: Gregor Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.12.14, 21:27
                                Tak odpowiedzieli :
                                "Z tego co mi wiadomo, loty od 23.01 w kierunku Gambii mają zostać wznowione, nowy rozkład lotów wysłałam do Pana jakiś czas temu.
                                Wycieczka, którą Państwo wybraliście jest już potwierdzona, tak więc mogą Państwo inwestować w szczepienia."
                                Wydaje mi się, że nie ma mojego terminu na stronie, bo na tę wycieczkę jest komplet.
                                No cóż pożyjemy, zobaczymy. Myśle, ze będzie OK.
                                • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 16.12.14, 21:35
                                  Oczywiście ma Pan rację-pojedzie to zobaczy. Ja obserwuje ich stronę od kiedy zaczęłam tutaj z Panem pisać i póki co 23.01 jest od kilku dni więc na pewno nie ma kompletu za to tak jak pisałam zupełnie inne terminy są podane na objazdówki, a zupełnie inne na wypoczynek. Do tego Katowice jako miasto wylotu, którego nie ma już na pewno.
                                  P.S.
                                  Nam jak zrezygnowaliśmy mówili to samo-że loty mają być wznowione, ale gwarancji nikt nie dawał a zgodnie z warunkami umowy biuro może dać ostateczną informację na 10 dni od daty wylotu.
                                  • Gość: Gregor Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.12.14, 23:16
                                    Ja mam termin na 30.01 z objazdówką.
                                    Jak mi odwołają, to wezmę coś innego, ale to będzie moja ostatnia przygoda z tym biurem.
                                    • Gość: an Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.mm.pl 20.12.14, 13:20
                                      Ja dostałam informację, że loty są wznowione. I nawet nie przyjmuję do wiadomości, że mieliby mi teraz odwołać tą wycieczkę - mamy termin na 23-01-2015.
                                      • Gość: ss Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.14, 15:12
                                        Terminy są potwierdzone, wszystko będzie tak jak trzeba, tak więc na spokojnie. Jedyne co mnie ciekawi to ten dzieńw Barcelonie. Wybrać wspólne zwiedzanie, czy samemu podbijać Ramblę :) ?
                                        • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 20.12.14, 16:53
                                          Mam nieodparte wrażenie, że niektóre komentarze są pisane przez pracowników biura RT.
                                          Potwierdzone? Hmmm...no cóż na infolinii mówią coś innego, a na dodatek dlaczegóż to w ofercie na sam wypoczynek są już tylko 4 terminy? Odpowiedź jest prosta: brak chętnych. Zresztą każdy ma swój rozum. Lądowanie w Barcelonie przed 17, a odlot na drugi dzień ok 18 (odprawa min 2h przed odlotem+posiłek w godzinach w jakich wydaje hotel) to ile pozostaje tego czasu na te Barcelonę W STYCZNIU? AŻ 4 GODZINY? No i w drodze powrotnej brak zwiedzania oczywiście. Nocleg to ja mogę mieć lecąc do Peru, RPA lub Australii, ale nie Gambii gdzie lot powinien trwać 10-12h.
                                          • Gość: an Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.mm.pl 20.12.14, 18:09
                                            Mi tam nie przeszkadza ten nocleg w Barcelonie. Może też zależy od wieku uczestników? Wydaje mi się, że młodym osobom, to nie powinno przeszkadzać, że będą mieli chwilkę w Barcelonie - my postaramy się wstać rano i na własną rękę coś zobaczyć.
                                            Ela a co takiego mówią na infolinii? Że się nie odbędzie?
                                            • Gość: an Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.mm.pl 20.12.14, 18:12
                                              A i jeszcze jedno... Może i na wypoczynek są tylko 4 terminy, bo nie ma chętnych. Kto jedzie tylko do Gambii, bez objazdówki po Senegalu? Przecież tam nie ma co robić...
                                              • onyks_malowany Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 20.12.14, 20:15
                                                Nie ma co robic? byłam w Gambii 2 tygodnie, wycieczki prawie codziennie i jeszcze bym pojechała na min 2 tyg. Jeśli kogoś nie interesuje piękna przyroda, ludzie, to faktycznie lepiej nie jechac
                                            • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 21.12.14, 10:44
                                              AN proponuję zadzwonić i samemu zapytać. Ale jeszcze bardziej polecam zadać to samo pytanie w biurze stacjonarnym, w mailu i na infolinii. 3 różne odpowiedzi. A na 2 maila już zupełny brak odpowiedzi.
                                          • onyks_malowany Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 20.12.14, 20:12
                                            ja leciałam do Gambii 8 h z międzylądowaniem w Agadirze, w drugą stronę na Grand Canarii
                                            • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 21.12.14, 10:40
                                              No i dokładnie tak samo miało być w tym roku gdyby nie fakt wirusa ebola i zamknięcie przez RT połowy sezonu do 23.01. Ale to nie był problem. Problemem jest obecna propozycja przelotu oraz totalny brak rzetelnych informacji. Do dnia rezygnacji otrzymywaliśmy zupełnie różne informacje z biura, z infolinii i z maila. No i na dokładkę wyloty tylko z Warszawy (co już świadczyło o braku chętnych) i ta Barcelona.
                                              • Gość: an Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.mm.pl 21.12.14, 12:46
                                                Jak dla mnie, ani Barcelona ani Warszawa nie stanowi zadnego problemu. Dalsze kierunki przewaznie sa z wylotem z Warszawy. Poza tym skoro wycieczka ma sie odbyc, to co za roznica ilu jest chetnych... Wazne ze jest tyle osob, zeby chociaz jeden termin pojechal.
                                                • Gość: ela Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 85.11.87.* 21.12.14, 13:15
                                                  Racja. Racja. Ale dla nas i Barcelona i Warszawa stanowi problem bo w dniu zakupu nie było w planach ani Barcelony, ani Warszawy.
                                                  Szczerze Państwu życzę, aby doszło do Państwa wylotu. My niestety nie mogliśmy sobie pozwolić na tak wielką niepewność, bo biuro wyraźnie nas poinformowało, że nikt gwarancji nie daje, że do wylotu dojdzie. Nie trafia też do mnie argument, że uzbiera się choć 1 grupa. Super, ale ta grupa nie przełoży mi urlopu ze stycznia na luty.
                                      • barbadossa31 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.01.15, 22:13
                                        Czy ktoś z Państwa, kto mial leciec 23.01 ma juz informacje, ze wycieczka na pewno sie odbedzie? Czy zostala znow odowlana?
                                        • Gość: an Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.mm.pl 16.01.15, 18:53
                                          Ja lece 23.01. I nic nie wiem, ze mialoby byc cos odwolane. Tydzien wczesniej, to raczej juz nie odwolaja. Byloby przegiecie.
                                          • Gość: tomtom13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.rydy.eu 18.01.15, 13:49
                                            Lecimy 06.02. Na razie żadnej informacji o ewentualnych zmianach. Leci ktoś może jeszcze w lutym?
    • Gość: ZOFIA Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 11.10.14, 19:33
      OCZYWIŚCIE JEST TAM ZAGROŻENIE 100%. ZAPRASZAM DO KENII W GRUDNIU ..TAM JEST CZYSTO I CIEKAWIEJ.POZNAŃ
      • Gość: 1 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.14, 17:34
        W Gambii nie bylo jeszcze przypadkow zarazenia Ebola. Do krajow z epidemia jest sporo kilometrow co nie znaczy ze ryzyka nie ma. A w Kenii teraz jest niebezpiecznie :/ Wystarczy wpisac w google wiadomosci Kenia
        • famaiii Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.10.14, 09:29
          W Gambii nie było jeszcze przypadków zarazenia ebolą i nie będzie, już prezydent Jammeh o to zadba ;-)
          • esadora Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.10.14, 19:17
            Wystarczy zagrożenie malarią. Profilaktyka wskazana. Dieta bananowa prezydenta - szamana, nie bardzo skutkuje....
            A co do Eboli......lepiej dmuchać na zimne.
      • Gość: GambijskiTubab Ciekawy, nowy i aktualny blog o Gambii IP: 212.60.90.* 27.01.15, 17:41
        Witam Wszystkich! Jestem Polakiem mieszkającym od roku w Gambii. Mieszkając tu prowadzę bloga, na którym wszyscy zainteresowani znajdą dużą ilość informacji z pierwszej ręki. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać hasło Pegamtu lub polak w Gambii. Pełna nazwa bloga to Perypetie Gambijskiego Tubaba. Wraz żoną (Gambijką) prowadzimy tu także rodzinne biuro podróży dla Polaków: PolAfri. Serdecznie zapraszamy na wycieczki. Więcej szczegółów znajdą Państwo na naszej stronie internetowej. Bardzo nam przykro, że i Polakom udzieliła się panika związana z wirusem ebola. Zamiast lotów od listopada są niewielkie przyloty od końcówki stycznia. A eboli w Gambii nigdy nie było!!! Kilku rozsądnych forumowiczów słusznie zauważyło, że wirus dotarł zarówno do Europy i USA i jakoś nikt nie panikował. Liczymy, że w przyszłym sezonie Polscy turyści zaleją Gambię :)

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Afryki! Bez obaw!
    • Gość: Knedall Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.webiq.pl 14.10.14, 18:30
      Panika się udziela, biura obniżają ceny, a sprytni urlopowicze korzystają.. :) A tak poważnie, w Europie też były przypadki zarażenia ebolą, a ludzie do Hiszpanii jeżdżą, ba! mieszkają. Gambia i Senegal nie są "zawirusowane" na ten moment, więc nie obawiałabym się, zwłaszcza, że tak duży gracz rynkowy jak Rainbow Tours na pewno dołoży starań, by absolutnie zminimalizować ryzyko i niebezpieczeństwo.
      • Gość: wojtym6 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.play-internet.pl 15.10.14, 07:28
        Przeczytaj jeszcze raz co napisalas, tylko ze zrozizrozumieniem.
    • mm.13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 18.01.15, 17:02
      Informacja dla zainteresowanych. Od tego sezonu działa w Gambii biuro organizujące wycieczki po polsku. Prowadzi je Polak i Gambijka.
      • Gość: janina nowowiejska Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 20.01.15, 22:45
        prosze o namiary do biura jezeli to mozliwe z gory dziekuje
        • mm.13 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 23.01.15, 09:35
          Wpisz w wyszukiwarkę Polafri i będziesz miała potrzebne informacje.
          Pozdrawiam
          M
    • Gość: GambijskiTubab Blog o gambii i polskie biuro podróży w Gambii IP: 212.60.90.* 27.01.15, 18:25
      Powtarzam swojego poprzedniego posta, ponieważ wyświetla się gdzieś w środku a nie na końcu wątku. Zapraszam do czytania bloga Pegamtu: Perypetie Gambijskiego Tubaba o moich przeżyciach związanych z prawie rocznym pobytem w tym malutkim kraju a także na wycieczki lokalne z biurem podróży PolAfri, którego jestem współzałożycielem. Nie podaję linków do stron aby nie "zaśmiecać" tego forum. Znajdą je Państwo wpisując rzeczone frazy do wyszukiwarki. Zapraszam do Gambii, gdzie nie było i nie ma eboli!!!
      • Gość: Gregor Re: Blog o gambii i polskie biuro podróży w Gambi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.01.15, 18:58
        Dzięki bardzo za informacje i uspokojenie sytuacji z ebolą. Lecimy ze znajomymi za 3 dni i mamy zamiar dobrze się bawić.
        Z bloga napewno skorzystamy a być może i z Pańskiego biura jak skończymy objazdówką i powrócimy do hotelu w Gambii.
    • Gość: dsazx Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.02.15, 12:02
      Czy ktoś mi może powiedzieć jak z pogodą w marcu? Ciezko wytrzymac temperatury czy jest raczej znośnie?
      • gosia8619 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 05.02.15, 13:33
        Zalezy od dnia. Na 3 tyg w Senegalu i Gambii 2 dni byly mega gorace reszta upaly ale znosne lub cieple dni. Kilka dni nawet chodzilismy do poludnia w koszulach z dlugim rekawem ;)
        • gosia8619 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 05.02.15, 13:34
          Pierwsze dni w Gambii byly wlasnie dosc chlodne (ranki) i zlapalo mnie przeziebienie takze warto miec ze soba jakies leki na gardlo, bol glowy itp
          • Gość: dsazx Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.02.15, 08:50
            Dziękuję za odpowiedź :)
      • Gość: GambijskiTubab Re: Senegal i Gambia pogoda w marcu IP: 197.148.73.* 06.02.15, 16:55
        Przyjechałem do Gambii 27 marca i na wybrzeżu była mniej więcej taka sama pogoda jaka jest teraz w lutym i była w styczniu. Zupełnie do zniesienia i przyjemna. W dzień upał chłodzony morską bryzą, a wieczorami temperatury "na bluzę". To nadal pora sucha, więc duchota nie doskwiera. W głębi lądu (w Senegalu po drodze do Gambii) odnotowaliśmy w marcu temperaturę (wskazywaną przez termometr samochodowy) 49 stopni (ale tylko w dzień, w nocy nawet w głębi lądu robi się chłodniej)!
        • danka305 Re: Senegal i Gambia pogoda w marcu 07.02.15, 19:39
          czy ktoś był w tym roku na wycieczce w Senegalu i Gambii z RT
          • marysia111113 Re: Senegal i Gambia pogoda w marcu 06.04.15, 12:40
            Czy był ktoś w Senegalu i Gambi w styczniu ????? Jaka jet tam w tym czasie temperatura powietrza i wody?????
            • onyks_malowany Re: Senegal i Gambia pogoda w marcu 06.04.15, 16:34
              byłam na przełomie stycznia i lutego 2014. Temp. powietrza ponad 30, woda ciepła, idealna do kąpieli.
    • Gość: odziedzic Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.play-internet.pl 07.04.15, 23:14
      Tu znalazłem fajnego bloga jest dużo o Gambii!! Naprawdę fajny kraj! whereisdemi.com/gambia/
    • magdaaa1203 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 18.10.15, 18:11
      Witaj Ewo, prosze o info na temat szczepień. Są nieobowiązkowe -tak twierdzą w sanepidzie, ale czy może sprawdzają żółte książeczki na lotnisku? My lecimy w styczniu i mamy juz wykonanych trochę szczepień ze względu na inne podróże. Pozdrawiamy
      • wojtus19761 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 14.01.16, 18:36
        Ja lece 22.o1 .16 ,pytalam o szczepienia ze 3 razy i poinformowano mnie,ze nie ma wymogu,więc nie pajacuję.Natomiast kto chce może sie szczepić
        • iwona_2016 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.01.16, 14:53
          Ja też lecę 22 stycznia. Nie szczepię się. Repelenty najlepiej kupić podobno na miejscu. Już oni wiedzą jakie są skuteczne, a jakie to tylko "perfuma"

• wojtus19761 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.01.16, 22:23
            Hej Iwona,z którego lotniska lecisz?
      • bozen-a3333 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 20.01.16, 16:27
        Też lecimy w styczniu, 29.01., żółtych książeczek przy lotach z Polski już nie sprawdzają . Znajomi byli w grudniu, więc info świeże..
    • anulka1218 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.11.15, 23:41
      Witam ,mam pytanie w lutym 2016 wybieram sie na wycieczkę objazdową do gambi i Senegalu prosze napiszcie jakie ubrania najlepiej zabrac ,jakie obuwie
      • esadora Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 16.11.15, 12:07
        Bylam, tez w lutym- 2014.
        Jest cieplutko, a nawet goraco! Od 25 do 30 stopni. Ale trochę wieje. Letnie ubrania i sandałki. Jakiś sweterek do narzucenia lub polar na wieczór. W Gambii koniecznie środek na komary. Mugga działa - sprawdziłam. Życzę wspaniałych wrażeń
        • ela15 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 16.11.15, 12:38
          Sandałki fajnie ale to Afryka i należałoby rozważyć pełne obuwie np.tenisówki
          • esadora Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 16.11.15, 16:56
            Byłam tam - w tenisówkach nogi by "pływały". Wygodne sandały typu sportowego, są idealnym rozwiązaniem. Tam chodzi się po piasku , bardziej lub mniej ubitym.... Konkretnie na tej wycieczce. Rozpinana koszula na t - shirt, spodenki i nic więcej nie trzeba.Krem z filtrem do kompletu. Ranki też bywają chłodne, z rosą na trawie, ale szybko robi się gorąco. Klapki też wskazane - na plażę:)
          • Gość: Polak w Gambii Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: 197.148.73.* 25.11.15, 13:05
            Witam... Mieszkam w Gambii od prawie dwóch lat i praktycznie cały czas chodzę w japonkach (aż mi się trwały wzorek na stopie opalił), Ostatnio woziłem też tu turystę z Polski, który cały tydzień chodził na boso. Środki na komary działają wszystkie które mają DEET. Nawet najtańsze specyfiki. Różnica polega na długości działania - tanie środki działają do 3-4 godzin, droższe (tropikalne) nawet do 10-12. Chciałem też powiedzieć (bo mało kto wie) że w Gambii komary latają TYLKO w nocy. W dzień nie ma ich w ogóle (nie tak jak w Polsce). Także sprawa ochrony przed moskitami dotyczy nas tylko po zachodzie słońca.

Co do temperatur to wcześniej dobrze zostały opisane w miesiącach grudzień-marzec jest około 30 stopni w dzień i tak na bluzę w nocy i nad ranem. Jednym słowem przyjemnie.

Jak kogoś interesują moje perypetie (lub ktoś chce się skontaktować) to zapraszam na mojego bloga. Proszę wpisać "pegamtu" lub "polafri" w jakiejkolwiek wyszukiwarce...
            Pozdrawiam!
    • easy-life Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 18.11.15, 11:21
      Szukam towarzysza podróży go Gambii w grudniu lub w styczniu 2016, wyjazd 7 dni z Rainbow Tours :)
      • Gość: Mateo Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.15, 12:51
        Witam,

JA tez szukam kogoś do wyjazdu do Gambii w tym terminie. Odezwij się może się jakoś zgramy :-)
        Mój tel to 531-850 -330.
        • wojtus19761 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 15.01.16, 22:08
          Witam.
          Lecę do Gambi i Senegalu 22.01.Czy się zdecydowaliśmy na wycieczkę?
      • cafe50 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours 31.12.15, 08:29
        Byłem w Gambi i Senegalu w lutym 2015 ,Nakupowałem Malarone ,preparat Mugga w kilku postaciach i na koniec stwierdziłem ze bez sensu :) Poprostu komary widziałem jedynie w hotelu Athletico w Banjul i to jeszcze obsługa hotelu latałła wieczorem i czymś pryskali na komary,chociaż jakoś wybitnie dużo ich nie było może ze trzy zabiłem przed spaniem.Tak ze w tej porze roku ja bym odradzał wszelkie zakupy tych środków.Prędzej zakazisz sie czymś przez panujący tam ogólnie bru i wode niż przez komary.
    • Gość: A. Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.static.ip.netia.com.pl 08.12.15, 11:08
      a może ktoś przybliżyłby, jakie stężenia Mugga są odpowiednie na Senegal-Gambię? Bo bardzo różne opinie są na necie.
      • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.mss.rybnik.eu 08.12.15, 14:49
        ja miałam 50%, ale komarów nie było (latem na działce mam więcej). Byłam w marcu
        • Gość: A. Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.static.ip.netia.com.pl 09.12.15, 06:12
          Dziękuję :) ale używałaś muggę i tak? Ja wyjeżdżam w pt. :)
          • Gość: alga47 Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.mss.rybnik.eu 09.12.15, 12:43
            tak, ale tylko na ubrania i pościel. Życzę miłych wrażeń i trochę zazdroszczę.
            • Gość: A. Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.static.ip.netia.com.pl 09.12.15, 13:17
              Dziękuję za odpowiedź :)
              Ja na razie mam trochę obaw, ale wierzę, że będzie ok :)
              • Gość: Joanna Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.15, 13:33
                Byłam na przełomie grudnia i stycznia, komarów było niedużo. Różne są opinie na temat malarone, ale ja go stosowałam, więc specjalnie nie martwiłam się muggą. Proszę tylko uważać i nie stosować jej zbyt dużo. Szczególnie odradzam pryskania muggą na twarz- w połączeniu ze słońcem może bardzo podrażnić skórę. Życzę miłej podróży ! Moja wycieczka miała miejsce już 2 lata temu, ale do tej pory ją miło wspominam. Też miałam sporo wątpliwości przed wyjazdem, ale to była chyba najmniej "komercyjna" wycieczka w jakiej brałam udział, małe grupy, niedużo turystów, spokój i państwa jeszcze nie skażone masową turystyką. Pozdrawiam.
                • Gość: A. Re: Senegal i Gambia - Rainbow Tours IP: *.static.ip.netia.com.pl 09.12.15, 13:41
                  Dziękuję za dobre słowa :)
    • Gość: Polak w Gambii Islamska Republika Gambii - bez paniki! IP: 197.148.73.* 12.12.15, 17:25
      Rodacy błagam Was, nie panikujcie! Z ebolą też afera była, prawie nikt tu nie przyleciał, a wirusa nikt jednak w Gambii nie widział. Teraz znów boimy się paniki. Zapraszam do poszukania profilu PolAfri na facebook'u i zapoznania się z obszernym wytłumaczeniem obecnej sytuacji w Gambii, które dziś napisałem. Z pierwszej ręki! Z Gambii!!!
      • kapello5 Re: Islamska Republika Gambii - bez paniki! 16.12.15, 18:11
        Wybieramy się RT 15.01.2016 Gambia i Senegal potem 7 dni Hotel Senegambia. Czy ktoś jeszcze w tym terminie?
        • bozen-a3333 Re: Islamska Republika Gambii - bez paniki! 20.01.16, 14:42
          My wybieramy się 29.01.2016 na tę samą trasę i też do Senegambii. Może w tym terminie ktoś leci ??
      • cafe50 Re: Islamska Republika Gambii - bez paniki! 31.12.15, 08:45
        Z Ebolą to jest tak a panika jak z malarią ludziska kupują malarone i temu podobne :) a w rzeczywistości w sezonie zimowym komarów tam mniej niż w Polsce ( ja prawie ich nie widziałem ), ale zawsze na forum znajdą sie jacyś panikowicze nie koniecznie zorientowani w temacie i robią panike .
        Pozdrawiam wszystkich wyjezdżających do Gambi i życze miłego udanego pobytu . Specyficzny to kraj ale warto zobaczyć.
        jeszcze jedno , uważajcie jak robicie zdjęcia Gambijczyką ,oni tego nie lubią i mogą być bardzo nie mili ( a reklama usmiechnięte oblicze Gambii to mit )
        • joanna-wawa1 Re: Islamska Republika Gambii - bez paniki! 31.12.15, 09:44
          Nie zgadzam się z tym, że reklama "uśmiechnięte oblicze Afryki" to mit. Gambijczycy są sympatyczni, chętni do rozmowy a że nie chcą aby robić im zdjęcia... To normalna reakcja. Jak by się Pan czuł gdyby ktoś na ulicy w powiedzmy Warszawie ścigał Pana z aparatem i nachalnie wymuszal zdjęcia tak jak to niektórzy turyści mają w zwyczaju? Nie rozumiem czemu na wakacjach pozwalamy sobie na tak dużo, zapominając czasem o szacunku i cudzej prywatności. Pozdrawiam i życzę wszystkim jadącym do Gambii udanej podróży.
          • Gość: Ula Re: Islamska Republika Gambii - bez paniki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.15, 10:17
            A ja mam pytanie w związku z Gambią i Senegalem. Chodzi mi konkretnie o wycieczki objazdowe z RT. Pewnie tak jak na wszystkich objazdówkach są przerwy na lunch. Ile mniej więcej trzeba liczyć na lunch w tych krajach, czego warto spróbować (bo w hotelach z pewnością nie ma okazji zjeść typowych lokalnych potraw), ile mniej więcej wziąć kieszonkowego na codzienne wydatki? Nigdzie nie znalazłam takich informacji. I pytanie drugie, czy podczas objazdówki jest czas na kąpiel w oceanie lub basenie (po południu lub wieczorem)?
          • cafe50 Re: Islamska Republika Gambii - bez paniki! 01.01.16, 20:14
            Ja nie pisze o nachalnym robieniu zdjęć ,tylko o przypadkowym ujęciu w kadrze gambijczyków ,i ich reakcji jak to zauważą . Nigdzie indziej w świecie z takim zachowaniem sie nie spotkałem . Dziwne ze mija im to jak dostaną pare dallasi.Wtedy ich uprzedzenia mijają.Ogólnie są nachalni .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka