Dodaj do ulubionych

oszukany przez TUI

IP: *.icpnet.pl 13.07.13, 00:25
ludzie uważajcie Tui zaczeło oszukiwać ludzi odwołuja wycieczki.
Dzisiaj zadzwoniła do mnie pani z TUI Centrum Podróży że odwouje mój wyjazd rodzinny na Rodos, podobno z powodu że hotel nie potwierdził. Wycieczkę rezerwowałem 9 miesięcy temu, a wylatywac miałem z rodziną za tydzień, co TUI robiło przez 9 miesięcy.... Hotel jest na Rodos o nazwie Club Atlantica Aeagan Blue - odradzam. Podobno co lepsze rezerwacje TUI Niemcy zabiera od TUI Polska. TUI Polska ma to gdzieś i traktuje klientów jak zło konieczne.
Odradzam biuro, tragedia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolega Re: oszukany przez TUI IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 09:17
      Jeśli masz ochotę (teraz pewnie tak) na walkę z TUI to :
      - uzyskaj od nich na piśmie powody anulacji
      - jak się nie uda na piśmie, nagraj rozmowę z przedstawicielka biura
      to w celach dokumentacyjnych, a następnie idź do kilku agentów i uzyskaj od nich na piśmie, że
      a/ nie ma na ten moment ofert na Rodos w tym terminie i zbliżonym standardzie, także w innych biurach podróży (raczej nie będzie)
      b/ nawet jak są to w cenach dużo wyższych albo na inne hotele z niższym standardem, a na pewno nie są identyczne do tego jaki "wykupiłeś" płacąc zaliczkę 9 miesięcy temu.
      jednocześnie z tak zebraną dokumentacją skieruj się do TUI z żądaniem (znów na piśmie lub nagrywając materiał dowodowy) :
      - albo TUI zrealizuje umowę jaką z tobą zawarła na warunkach jakie przyjęła, albo kierujesz sprawę do sądu żądając nie tylko zwrotu wpłaconej kasy do TUI, ale tez dodatkowo różnicy miedzy ceną w TUI z firstów, a tą jaką musiałbyś lub zapłacisz za zbliżoną (może byc nawet lepszą) ofertę obecnie. Wskaż też nieprzekraczalny termin na zwrot wszystkich środkow na Twoje konto pod rygorem obciążenia ich dodatkowymi kosztami, wynikajacymi z jego przekroczenia, bo nie będziesz mógł kupić nawet tej droższej z innego biura oferty bez natychmiastowego zwrotu. Do tego zaproponuj TUI, że powiadomisz o tej sytuacji (nie tylko forumowiczów) ale Marszałka województwa, z żadaniem interwencji z jego strony, itd. itp.
      Pamiętaj, im więcej dokumentow świadczacych o doprowadzeniu ciebie przez TUI do gwaltownych ruchów ratujacych wakacje i urlop tobie oraz rodzinie, tym wiekszego odszkodowania mozesz zadać od SPRAWCY tego problemu. A on będzie musial udowodnić, że nie mógł zrealizować tej akurat umowy, co nie zwalnia ich od odpowiedzialności odszkodowawczej. Aczkolwiek mozesz to olać, nic nie robić i tylko pobekiwać na takim jak to forum, ze cie TUI "oskubalo" albo "wystrzygło" - wybór należy do ciebie. Powodzenia w walce o swoje prawa.
    • Gość: Sylwia Re: oszukany przez TUI IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 11:40
      Dlaczego od razu oszukany??? Jeżeli nie mają potwierdzonego hotelu, to trudno żeby Cię tam wysłali, ja w ubiegłym roku miałam podobną sytuację w TUI, ale na Krecie, anulowali wyjazd do hotelu, który miałam zarezerwowany, ale dostałam do wyboru 2 inne w tym samym standardzie, pojechaliśmy w końcu z dzieciakami do Nana Beach (hotel rewelacyjny dla rodzin z dziećmi) i mieliśmy super wakacje. I uważam TUI za bardzo dobre biuro, a może wymienisz jakieś, które nigdy nie miało żadnej wpadki?
      A wam nic innego nie zaproponowali w zamian za ten hotel?
      • Gość: baz Re: oszukany przez TUI IP: 93.175.78.* 13.07.13, 12:24
        człowiek nie po to rezerwuje KONKRETNY hotel 9 miesięcy przed wyjazdem, zeby na tydzień przed dowiedzieć się, że hotel nie potwierdził rezerwacji. Mieli na to 9 miesięcy ! Niech sprzedają ruletkę a nie konkretne hotele skoro przez 9 miesięcy nie potrafili dogadać sie z hotelarzem, albo sprzedawali coś czego tak naprawdę nie mieli zarezerwowanego.
        • Gość: Sylwia Re: oszukany przez TUI IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.13, 13:02
          Sama byłam zestresowana, jak się dowiedziałam, że nie pojadę do wybranego hotelu, bo też go starannie wybierałam, ale zdecydowałam się na inny z ich oferty, może nawet lepszy, poza tym wiem, że to był jednostkowy taki przypadek i teraz też nie wydaje mi się żeby TUI masowo zmieniało wszystkim hotele. Bronię TUI w tej sytuacji, uważam, że zachowali się OK w przypadku tej Krety, bo mam w pamięci mój wyjazd w Alfa Star do Egiptu, gdzie o zmianie hotelu dowiedziałam się na lotnisku w Sharm el Sheikh i nie miałam żadnej możliwości manewru, po prostu zawieźli mnie do hotelu 30 km od centrum na totalnym zadupiu i o gorszym standardzie w porównaniu do wybranego hotelu (pomimo tej samej ilości gwiazdek) bez żadnej rekompensaty i dla mnie to biuro jest skreślone.
        • Gość: turysta Re: oszukany przez TUI IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 21:22
          prze 9 miesięcy to można dziecko urodzić, albo umrzeć, tylko idioci rezerwują wakacje z takim wyprzedzeniem, więc niech się nie dziwią potem
      • Gość: ragaga Re: oszukany przez TUI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.13, 16:25
        To cud że zaproponowali Ci wtedy 2 hotele do wyboru, teraz tego nie robią.
    • Gość: Karol Re: oszukany przez TUI ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.13, 14:23
      Co najmniej 90% hotelarzy na świecie robi overbooking, czyli sprzedaje więcej pokoi, niż ma. Zakładają, że przynajmniej 10% gości z różnych powodów nie przyjedzie. Przeważnie im się to udaje i dzięki temu mają sprzedane 100% miejsc.
      Czasami jednak okazuje się, że touroperator (np. TUI) na miesiąc przed terminem potwierdza przyjazd wszystkich gości. Nieuczciwy hotelarz do ostatniej chwili będzie ściemniał i poinformuje organizatora o overbookingu dzień przed albo i w dniu przyjazdu gości. Stąd zmiany hoteli, o których klient dowiaduje się dopiero po wylądowaniu.
      Bardziej uczciwi hotelarze informują o tym wcześniej i dzięki temu touroperator ma czas na znalezienie dla swojego klienta jakiejś alternatywy.
      Już dwa razy miałem takie przypadki (oba przy wyjeździe do Grecji - raz na Kos, raz na Krecie) i oba dotyczyły wyjazdów rezerwowanych na tuitam.pl. W obu przypadkach poinformowano mnie na ok. tydzień przed wylotem, że niestety dowiedzieli się, iż hotelarz ma overbooking i nie ma wolnych pokoi rodzinnych (2+2), więc zaproponowali:
      - inne hotele o wyższym standardzie (jeden miał gwiazdkę więcej, drugi pół),
      - mogę zmienić termin wylotu i kierunek bez dodatkowych kosztów z zachowaniem prawa do zniżki za wczesną rezerwację,
      - mogę zrezygnować z wyjazdu.

Wybrałem oczywiście pierwszą wersję. Z obu hoteli byliśmy bardzo zadowoleni. Na Krecie w ramach rekompensaty dostaliśmy bezpłatną wycieczkę do Knossos, na Kos prywatny transfer z lotniska do hotelu i z hotelu na lotnisko.
      Było to co prawda 7 i 5 lat temu, ale może standardy w TUI się nie zmieniły? Nic Ci nie zaproponowali w zamian? Nie bardzo chce mi się wierzyć.
      • Gość: piciu Re: oszukany przez TUI ??? IP: *.icpnet.pl 14.07.13, 21:02
        Zaproponowali, hotel żenujący, standard niższy, bez animacji dla dzieci - a głównie na tym nam zależało. Obecnie trwa ściemnianie, panie z biura udaja że nic nie wiedzą tylko centrala, a centrala nie pracuje w weekend, więc generalnie jest masakra.
        mam wyjechac za 7 dni, a nic niewiem...
        • Gość: gość Re: oszukany przez TUI ??? IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.13, 21:22
          ojej, bez animacji ? nie będzie: bule bule, jak żyć, jak żyć ?
        • Gość: Ala Re: oszukany przez TUI ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.13, 07:36
          A jaki hotel ci zaproponowali? I może faktycznie dzisiaj dostaniesz jakąś inną propozycję po konsultacji z centralą.
    • grecomaniak Re: oszukany przez TUI 13.07.13, 17:46
      Tui nie zaczęło oszukiwać, Tui robi tak od dawna.
      Wszystko byłoby w miarę do przyjęcia, gdyby nie fakt, że naprawdę propozycja hotelu zastępczego, też na Rodos, przedstawiona przez Tui była dla nas nie do przyjęcia. Zaproponowali tylko JEDEN hotel w zastępstwie, który nawet w połowie nie spełniał naszych wymarzonych warunków. Trzymali kasę, z odmową czekali do wpłaty całości.
      Obrońcy biura krytykowali moje wypowiedzi, bo przecież takie wspaniałe biuro i w ogóle.
      Tui nie jest lepszym biurem niż jakiekolwiek inne, które klienta ma gdzieś.
      Jeżdżę z rodziną co roku, nie potrzebuję do tego Tui.

G.M.
      • Gość: olusia Re: oszukany przez TUI IP: *.adsl.online.nl 15.07.13, 11:47
        Hej, miałam podobną sytuacje w tym roku z Itaką w czerwcu dowiedziałam się, że anulowali nasz hotel na Korfu (wyjazd 13,08), dali nam 2 inne hotele do wyboru - podobny standard, ale żaden nam jednak nie odpowiadał, poszukałam w ofercie i znalazłam hotel, który mi pasował - jadę z dzieckiem więc chciałam mieć hotel z placem zabaw, animacjami i zjeżdżalniami, ale standard tego hotelu był wyższy i było wyżywienie all - my mieliśmy wykupione HB, zadzwoniłam i powiedziałam że chcę ten hotel - czekałam 1 dzień na decyzję centrali co z nami zrobić, w końcu poszliśmy na ugodę z biurem - my pokryliśmy po 300 PLN za osobe, natomiast biuro po 600 PLN za osobę różnicy w cenie. Także nieraz warto na spokojnie sie dogadać. Wiem, że zaraz powiecie, że powinniśmy dostać ten hotel bez dopłaty,ale on był jednak o wiele droższy, a biuro też jednak kalkuluje.
        • Gość: Turk Re: oszukany przez TUI IP: *.0.29.206.dynamic.ttnet.com.tr 16.07.13, 21:50
          TUI faktyczniemstaje się coraz gorszym biurem nastAwionym na popularnego i mało wymagającego (czytaj płacącego) turystę. Szkoda, bo kiedyś mialo klasę. Masówka nie popłaca !
          • Gość: Dominika Re: oszukany przez TUI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.13, 07:20
            Gość portalu: Turk napisał(a):

> TUI faktyczniemstaje się coraz gorszym biurem nastAwionym na popularnego i mał
            > o wymagającego (czytaj płacącego) turystę. Szkoda, bo kiedyś mialo klasę. Masów
            > ka nie popłaca !

Jakiś nonsensowny zarzut, każda firma, także biuro podróży stara się rozszerzyć swoją działalność i przyciągnąć jak najwięcej klientów. TUI, które było nastawione na klienta z górnej półki (czytaj płacącego dużo) miało straty i na dłuższą metę nie mogłoby się utrzymać na rynku, bo takich klientów w Polsce nie jest dużo, szczególnie w kryzysowych czasach.
            Ja latam z TUI od wielu lat i jakoś nie widzę jakiejś znaczącej zmiany na gorsze jeżeli chodzi o organizację wyjazdów i ofertę hoteli (szczątkowy jest tylko program lojalnościowy), nadal mogę jeździć do wypasionych 4-5* hoteli i zawsze jestem zadowolona z obsługi. W tym roku byłam z nimi w Portugalii i Hiszpanii i wszytko było na 6.
            A to że TUI jest drugim największym biurem w Polsce pod względem klientów zupełnie mi nie przeszkadza, a wprost przeciwnie zwiększa moje poczucie bezpieczeństwa.
            • Gość: Turk Re: oszukany przez TUI IP: *.0.29.206.dynamic.ttnet.com.tr 17.07.13, 08:14
              To nie nonsensowny ale rzeczywisty zarzut. W biznesie nie chodzi o przyciągnięcie "największej liczby klientów" , ale o osiągnięcie największych zysków (albo zbudowania swojej pozycji). 20% klientów z górnej półki przy osi 80% zysku firmie. Niestety ta firma nie potrafiła zbudować bazy lojalnych klientów ( patrz kompromitujący program lojalnościowy, brak prestiżowych bonusów dla najlepszych klientów) - to trudniejsza strategia niż prymitywne zwrócenie się na masówkę i nie potrafiła wygrać na etykiecie górnej półki. Czy Ci się podoba czy nie coraz więcej ludzi ma pieniądze i ich priorytetem jest pewność, bezpieczeństwo i wysoka jakość usług. Jeśli TUI zdecydowało, że chce być supermarketem - proszę bardzo. Są tego konsekwencje - słabe hotele w ofercie, zmiany terminów, odwolywanie imprez. Ale firma straci (już traci) klientów przynoszących największe zyski. Ja od 3 lat jeżdżę z niemieckiego TUI , który ma tylko wspólną nazwę z polskim klonem.
              • sheeri Re: oszukany przez TUI 17.07.13, 09:12
                Ja też jestem stałą klientką TUI od 9 lat, jeżdżę z nimi co roku i mnie nie przeszkadza rozszerzenie oferty także dla mniej zasobnych klientów, poza tym nieprawdą jest, że w ofercie są słabsze hotele niż do tej pory, po prostu oprócz tych z najwyższej półki są też tańsze, ale ci co chcą mieć bardzo dobre hotele 5 gwiazdowe znajdą je bez problemu i to nie tylko w katalogu Premium. Nie wydaje mi się, żeby dotychczasowi klienci TUI masowo odchodzili od tej firmy, bo niby gdzie mieliby odejść? Do Itaki czy Rainbow Tours (tam to dopiero jest masówka i oferta hoteli tylko ze średniej i niskiej półki). Ja nie będę jeździć z niemieckiego TUI, bo chcę wylatywać z Warszawy (tu mieszkam) i mieć do dyspozycji polskiego rezydenta. TUI nic mi dotychczas nie odwołał i nie zmienił podobnie jak moim znajomym i rodzinie (wszyscy z mojego kręgu znajomych korzystamy z usług TUI). Przypadki anulacji czy zmiany opisywane na forum są raczej jednostkowe i wiadomo, że ludzie wtedy są wkurzeni i to nagłaśniają, tak po prostu jest, niezadowolony klient rozdmucha sprawę, a zadowolony rzadko o tym napisze (a jeżeli już to natychmiast jest posądzany o to że jest pracownikiem biura, bo Polak musi wiecznie tylko narzekać na wszystko). Zgadzam się tylko z jednym, program lojalnościowy w porównaniu z Klubem w Podróży jest bardzo słaby i mam nadzieję, że to się w przyszłości zmieni na lepsze.
                A porównywanie polskiego i niemieckiego TUI jest moim zdaniem nieporozumieniem, trzeba wziąć pod uwagę potencjał obydwu rynków (i o wiele więcej czasu na wypracowanie wysokich standardów w przypadku niemieckiego TUI), chociaż oczywiście polskie TUI musi dążyć do zbliżenia się do standardów niemieckich i sądzę, że ma na to największe szanse wśród wszystkich polskich biur podróży.
                • Gość: Turk Re: oszukany przez TUI IP: *.0.29.206.dynamic.ttnet.com.tr 17.07.13, 13:48
                  Polski kilent TUI wybierając hotel z niemieckiego katalogu (3 x bogatsza oferta, szczególnie lepszych ofert) nie może wylecieć z Polski, a nawet jeśli może - nie ma załatwionego transferu do hotelu. Kilka lat temu było to bezproblemowo.
                  Nie obchodzi mnie też historia czy potencjał obu rynków tj. polskiego czy niemieckiego - mam prawo oczekiwać wysokiej jakości obsługi. W bankach dawno na to wpadli, że warto pracować nad najlepszymi klientami. Nie zauważyłem żeby TUI rozpieszczał swoich najlepszych klientów; mało tego obserwuję w polskim TUI tendencję odwrotną - jeszcze kilka lat temu nie było problemu aby załatwić coś nietypowego - np. indywidualny transfer (jako bonus) czy specjalne miejsce zakwaterowania, którego nie ma w standardowym katalogu. Bo to wymaga indywidualnego traktowania czego nie da się pogodzić z masówką
                  • Gość: Paweł Re: oszukany przez TUI IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.13, 17:41
                    Chyba przesadzasz z tymi wymaganiami wobec polskiego TUI. Na polskim rynku (przynajmniej ja osobiście) nie znam biura podróży, które specjalizuje się w obsłudze jedynie klientów z górnej półki z dużą kasą, zapewnia im prywatne transfery itp. (chociaż akurat TUI to wszystko oferuje z katalogu Premium), więc nie sądzę, żeby było jakieś bardzo duże zapotrzebowanie na takie biuro, a na tle innych biur podróży, TUI wygląda naprawdę nieźle.
                    Niemieckie TUI to przecież też biuro masowe, oferujące bardzo zróżnicowaną ofertę, ale ponieważ działa na bardzo dużym rynku niemieckim od wielu lat i jest wiele większe niż polskie TUI to i może też zaoferować więcej.
                    Pasuje Ci niemieckie TUI to to z nim jeździsz, ale ja uważam, że polskie TUI też jest Ok, byłem z nimi już kilka razy w różnych krajach w bardzo dobrych hotelach i wszystko było bez zastrzeżeń, miałem udane wakacje, a chyba o to chodzi.
                    • Gość: Sid1 Re: oszukany przez TUI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 17:46
                      Na polskim rynku (przynajmniej ja osobiście) nie znam biura podróży, które specjalizuje się w obsłudze jedynie klientów z górnej półki z dużą kasą, zapewnia im prywatne transfery itp.

www.luxurytravel.pl/O-firmie,1,1,1,.htm
                      Nie korzystałem, ale jest więc i jest zapotrzebowanie
                      • Gość: Paweł Re: oszukany przez TUI IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.13, 17:56
                        No i OK, czyli jest takie biuro i ktoś kto ma ponadstandardowe wymagania i oczywiście ponadstandardową kasę może z niego skorzystać, a TUI sobie darować i nie narzekać.
                        • Gość: Turk Re: oszukany przez TUI IP: *.0.29.206.dynamic.ttnet.com.tr 17.07.13, 20:04
                          99% rozsądnych ludzi NIE skorzysta z biura, które nie ma za sobą marki, kapitału a jedynie "luxury" lub coś w rodzaju w nazwie i przeświadczenie że może wszystko. Chciałem jedynie zasygnalizować, ż TUI polskie straciło (traci ?) szanse na wyróżnienie się wśród innych BT tak jak to jeszcze miało miejsće kilka lat temu. Teraz jest jednym z wielu , z bardzo przeciętnym standingiem finansowym. To już nie wyższa półka, to kolejnyny przeciętniak .O to chodziło ? Pamiętam też, że kiedyś TUI latała porządnymi charterami z cateringiem. Teraz - szkoda gadać.
                          I dla wyjaśnienia - w ramach dużego BT można zrobić obsługę dla wyższej półki tak jak w bankach.
                          Btw - nie ma się co tak napinać w obronie TUI ;) przesadne słodzenie nie budzi zaufania
                          • pietusza Re: oszukany przez TUI 18.07.13, 07:38
                            Wydaje mi się, że się mylisz jeżeli chodzi o ekskluzywną ofertę TUI, moja siostra była w czerwcu w podróży poślubnej w Turcji - hotel 5* Maxx Royal w Belek. Była to oferta z katalogu Premium i w ramach rezerwacji mieli prywatny transfer, bezpłatne posiłki w samolocie i rezerwacje miejsc w samolocie. Sam hotel super komfortowy, na najwyższym poziomie, zostali powitani szampanem, siostra z mężem zachwyceni hotelem i organizacją TUI. Więc jeżeli ktoś chce mieć wyjątkową obsługę, to w TUI też to znajdzie.
    • Gość: ragaga Re: oszukany przez TUI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 07:03
      Piciu, czy udało ci się coś wywalczyć w zamian, jakiś inny hotel?
      • Gość: tati Re: oszukany przez TUI IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.07.13, 22:16
        Potwierdzam, podejście do klienta w TUI- masakra. Rezerwowałem TUI best Family Atlantica Aegean Blue ponad pół roku temu. Jak tylko zapłaciłem całość, otrzymałem informację o zmianie hotelu- oczywiście na gorszy, kolejne oferty zastępcze były coraz gorsze, pozostaje tylko dochodzenie roszczeń od sławetnego biura. Wcześniej byłem raz z TUI i było OK, teraz to już nie to samo TUI- od teraz omijam szerokim łukiem!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka