Dodaj do ulubionych

Sri lanka z RT

IP: 89.190.89.* 31.12.13, 20:07
Wie ,że na ten temat dużo już napisano ale do tej pory nie udało mi się trafić na osobę , która była z RT na Łza z policzka Indii , a lotem non stop PLLLot to szczyt marzeń. Jeśli Byliście na tej imprezie w tym układzie i możecie odpowiedzieć na kilka pytań to b. proszę o odzew.Życzę szczęśliwego Nowego Roku.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania1989 Re: Sri lanka z RT IP: *.icpnet.pl 01.01.14, 21:57
      hej, ja wróciłam 5 grudnia z tej wycieczki. To co wiem mogę odpowiedzieć. Tu moje wspomnienia z tego miejsca ;) www.youtube.com/watch?v=FfAZC5lIDds pozdrawiam;)
      • Gość: jaho Re: Sri lanka z RT IP: 89.190.89.* 01.01.14, 22:38
        Cieszę się,że będę mógł zadać kilka pytań. Obejrzałem film i jestem pod wrażeniem. Piękne ujęcia nie tylko obiektów likijskich. Co do filmu: co rozdajecie dzieciom i skąd tańce, których chyba nie ma w programie? Pytania tyczące części objazdowej: jak liczna grupa(czytałem o trzech autokarach)
        ocena pracy pilota
        hotele na trasie (może basenik) i czystość itp?
        jedzenie na trasie (bufet?) ,czy jest możliwość zjedzenia lanchu
        jakość autokaru i kolejność zajmowania miejsc
        ile i gzie wymienić $ /os na picie lanch i drobne pamiątki bo fakultetów na objeżdzie chyba nie ma?
        czy program zrealizowano w 100%
        Część pobytowa: w którym Byłaś hotelu? ja myślę o Mermaid hotel Club ?
        czy Byłaś na fakultetach na pobycie?
        sprawa szczepień? , czy dużo komarów?
        Twoje wrażenia własne i rady praktyczne i sugestie .
        • Gość: ania1989 Re: Sri lanka z RT IP: *.icpnet.pl 02.01.14, 00:15
          1.co rozdajecie dzieciom i skąd tańce, których chyba nie ma w programie?
          Dzieciom rozdawałyśmy cukierki, często same o nie prosiły. Tańce są w programie. Właśnie sprawdziłam i są w dniu 6 zapisane jako „Popołudniowy pokaz tańców połączony z tzw. próbą ognia, czyli chodzeniem po rozżarzonych węglach”.

2.Pytania tyczące części objazdowej: jak liczna grupa(czytałem o trzech autokarach)
          O ile się nie mylę, były właśnie 3 autokary. Ale rzadko widywało się osoby z innych autokarów, ponieważ zazwyczaj każda grupa nocowała w innych hotelach. Także zwiedzanie zazwyczaj było w innych godzinach niż pozostałe grupy, żeby nie było tłoku.

3.ocena pracy pilota
          Wg mnie pilotka miała dużą wiedzę na temat kraju, obyczajów. Potrafiła odpowiedzieć wyczerpująco na każde pytanie. Dobrze spełniła swoją rolę, ale nie integrowała się z grupą i nie należała do sympatycznych. Ale to chyba tylko moje odczucie bo reszta nie narzekała.

4.hotele na trasie (może basenik) i czystość itp?
          Basenu nie było tylko w jednym hotelu w górach. Większość hoteli była znośna, niektóre nawet bardzo ładne. Jedynie ten hotel w górach był poniżej normy. Pilotka twierdziła, że pierwszy raz współpracowali z tym hotelem z powodu braku innych miejsc. Więc myślę że to był pierwszy i ostatni raz.

5.jedzenie na trasie (bufet?) ,czy jest możliwość zjedzenia lanchu
          Zawsze były tak jak w planie, śniadania i obiadokolacje w formie bufetu, i w trakcie zwiedzania możliwość zjedzenia lunchu. Pilotka zawsze informowała o tej możliwości, a kto nie chciał nie musiał z tego korzystać. Ja należe do osób które nie lubią ostrych potraw i często miałam z tym problem. Trzeba się pogodzić że najczęściej będzie się jadło kurczaka curry.

6.jakość autokaru i kolejność zajmowania miejsc
          -Nam autokar trafił się bardzo dobry, wszystko działało tak jak trzeba. Podobno inna grupa trafiła na taki w którym czasami był problem z klimatyzacją. Kierowcy i pomocnicy kierowcy warci pochwalenia również. Kolejność była z listy wg terminu zakupu wycieczki.

7.ile i gzie wymienić $ /os na picie lanch i drobne pamiątki bo fakultetów na objeżdzie chyba nie ma?
          Ja wymieniłam na lotnisku. Większość grupy tak zrobiła. Potem w trakcie pobytu bez problemu było można wymienić pieniądze w hotelach albo u kierowcy. Lunche zazwyczaj były w cenie około 25zł. Ile na wziąć na pamiątki nie powiem, ponieważ mało kupowałam. Warto oczywiście kupić herbatę, w domu wszyscy byli zadowoleni z takiego prezentu. Z fakultetów jest wszystko to co na stronie rainbow. Jedynie na miejscu okazało się, że niektóre fakultety w danych miesiącach się nie odbywają. Np. wycieczka na szczyt Adama oraz rejs –wieloryby i delfiny. Nie wiem w jakim okresie pan się wybiera, możliwe że wtedy już będzie taka możliwość.

8.czy program zrealizowano w 100%
          Wszystko zostało zrealizowane w 100%. Jedyne zmiany jakie były to np. zamiana dnia w którym zwiedzaliśmy świątynie Zęba Buddy. No i jak komuś zależało na tych wycieczkach fakultatywnych o których wspomniałam, to dopiero na miejscu się okazało że akurat teraz ich nie organizują.

9.Część pobytowa: w którym Byłaś hotelu? ja myślę o Mermaid hotel Club ?
          -My byłyśmy w Avani Kalutara. Pokoje bardzo ładne, czyste. Jedzenie smaczne. Hotel bardzo cichy. Głównie pary, dzieci bardzo mało. Dla kogoś kto lubi spokój idealnie, ale my gdyby nie mała biblioteka to umarłybyśmy tam z nudów. Żadnych animacji. Pare razy chyba był wodny aerobik, a tak to kompletnie żadnych atrakcji. Myśle, że warto wspomnieć, że w morzu fale są tak duże że praktycznie nie da się kąpać. Dużo ludzi było tym zaskoczonych i kłóciło się z rezydentem, że taka informacja powinna być umieszczona w folderze. Widziałam, że niektórzy ryzykowali i wchodzili, ale ja się bałam i siedziałam w basenie. O hotelu Mermaid nie słyszałam.

10. czy Byłaś na fakultetach na pobycie?
          Z fakultetów byłam jedynie na słoniach. Ja jechałam pierwszy raz więc mi się podobało. Dużo ludzi było na masażu ayurwedyjskim i chyba byli zadowleni.

11.sprawa szczepień? , czy dużo komarów?
          Ja nie szczepiłam się na nic, bo za późno o tym zaczęłam myśleć. To sprawa indywidualna, mi nic nie było, ale może miałam szczęście. Komary były, ale głównie wieczorami. Ja kupiłam na allegro plyn Repel z DEET 50%. Niby był skuteczny ale lepiący się i rozpuszczał tworzywa sztuczne. Pilotka polecała miejscowy naturalny płyn na komary Citronella.I to wg mnie to lepszy pomysł, ponieważ można się tym wypsikać przed pójściem spać. A w niektórych hotelach trafiały się tak złośliwe komary, że nie dawały spokoju całą noc! Niby można było iść do obsługi i prosić o wypiskanie pokoju czymś na komary, ale jak nocleg trwał tylko jedną noc to nawet nie było kiedy. Niektórzy stosowali profilaktykę antymalaryczną a dokładnie tabletki Malarone, ale to tez powinna być indywidualna decyzja. Pilotka powiedziała że malaria i denga się zdarza. Za to przydał się Nifuroksazyd ( na zatrucia).

12.Twoje wrażenia własne i rady praktyczne i sugestie .
          Wycieczka warta swojej ceny. Mi bardzo się podobało, ale to był mój pierwszy dalszy wyjazd więc nie mam porównania. Słyszałam jak niektórzy narzekali i porównywali do Tajlandii. Z rad praktycznych to tak jak wszędzie piszą, trzeba pamiętać aby do świątyń mieć zakryte kolana i ramiona, chusty w tym celu się przydawały. W świątyniach zawsze trzeba być na boso, niektórzy mieli wtedy ze sobą skarpetki. W tym hotelu w górach było bardzo zimno więc coś cieplejszego do ubrania też się przyda. Na trekking trzeba mieć dobre buty i kurtki przeciwdeszczowe. My jednak zrezygnowałyśmy z trekkingu i zwrócono nam pieniądze, więc szczegółowo się nie wypowiem na ten temat. Na jeep safari nie polecam się ubierać na biało, bo strasznie się kurzy. Mi najbardziej podobało się w sierocińcu dla słoni. Miałyśmy tam okazje myć małego słonia w rzece. Jest tam też sklep z wyrobami z odchodów słonia i żałuję że tam nie weszłam, z ciekawości warto zobaczyć co tam sprzedają;) Podobno także warto wybrać się pociągiem na własną rękę bardziej na południe wyspy, ale także nie skorzystałam i teraz żałuję. Jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę, pozdrawiam.
          • Gość: jaho Re: Sri lanka z RT IP: 89.190.89.* 02.01.14, 17:03
            Witaj .Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. chciałbym jeszcze zapytać :
            7 dzień wolne popołudnie w Kandy(ile to czasu ,co zobaczyć, gdzie pójść a może nie warto ?)
            8 dzień P N Równiny Hortana to tu jest treking ?(jak długo trwa, czy mówiono ,że warto i piękne widoki czy też wrażenia umiarkowane , jeśli nie wędrówka to co można w tym czasie robić?)
            czy w autobusie można kupić coś do picia?
            jak wyglądał lot (9godz.?)
            Wybieram się 12 lutego, a na komary tropikalne używam Muggii .Jest w sprayu i sztyfcie.
            • Gość: ania1989 Re: Sri lanka z RT IP: *.icpnet.pl 02.01.14, 21:35
              7 dzień wolne popołudnie w Kandy(ile to czasu ,co zobaczyć, gdzie pójść a może nie warto ?) 8 dzień P N Równiny Hortana to tu jest treking ?(jak długo trwa, czy mówiono ,że warto i piękne widoki czy też wrażenia umiarkowane , jeśli nie wędrówka to co można w tym czasie robić?)

- Na to nie odpowiem, bo ze względów zdrowotnych odpuściłam wolne popołudnie w Kandy i trekking na równinie Hortona. W Kandy kto nie chciał zostać, wracał do hotelu autokarem, a kto chciał ten wracał później na własną rękę. Po zrezygnowaniu z trekkingu również odwieziono nas do hotelu. Z tego co słyszałam inni opowiadali, że padało i nic nie było widać. Cała trasa ma 8km, ale jak ktoś chciał mógł przejść 2km i tam poczekać na pozostałych.

czy w autobusie można kupić coś do picia? jak wyglądał lot (9godz.?)

-W autokarze można było kupić coś do picia, ale ja akurat nie kupowałam więc nie wiem w jakich cenach. Lot trwał ponad 9 godzin, a dokładnie 9 godzin i 40 minut. Nie wiem jak w klasie biznes, ale w klasie ekonomicznej catering był płatny. Była możliwość oglądania filmów i słuchania muzyki ale bardzo mały wybór. Dawali małą poduszkę oraz kocyk.
              • Gość: jaho Re: Sri lanka z RT IP: 89.190.89.* 02.01.14, 22:26
                Rozumiem ,że nie korzystając z trekingu i chodzenia po Kandy można ten czas spędzić np. na basenie?
                jak liczna była grupa ?
                • Gość: ania1989 Re: Sri lanka z RT IP: *.icpnet.pl 03.01.14, 13:30
                  Akurat po trekkingu nocuje się w hotelu w górach, czyli jedynym gdzie nie ma basenu i jest zimno. Więc lepiej na ten trekking iść, bo tam nie będzie raczej co robić. Cała grupa to 42 osoby, a średnia wieku 45 lat.
                  • Gość: jaho Re: Sri lanka z RT IP: 89.190.89.* 03.01.14, 20:01
                    Bardzo serdecznie dziękuję P. Aniu za cierpliwość i życzliwość. Na dzień dzisiejszy lista pytań wydaje się być wyczerpaną. Liczę na lasta na 12 lutego, bo z tego co widzę warto.Pozdrawiam.
      • Gość: gosc Re: Sri lanka z RT IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.14, 00:04
        ania pakazałaś swoje "śliczne" sweet focie, a gdzie prawdziwe życie tych ludzi??
        • Gość: ania1989 Re: Sri lanka z RT IP: *.icpnet.pl 02.01.14, 00:21
          To są moje wspomnienia z tej wycieczki, więc nie wiem czemu ten ton. To nie jest film reklamujący Sri Lankę ani materiał promocyjny Rainbow Tours. I nie oszukujmy się, jak ktoś chce poznać życie tych ludzi to nie jedzie na wycieczkę zorganizowaną przez biuro, tylko na własną rękę. Przebywając ciągle wśród grupy polaków i jeżąc wszędzie z nimi autokarem nie pozna się tubylców. I jeżeli ktoś już sie zdecydował na wycieczkę objazdową jak autor tego wątku, to jest tego świadomy. A jak nie to niech jedzie na własną rękę. Ja osobiście chyba już więcej nie wybiorę się na taki typ wycieczki, tylko właśnie na własną rękę. Pozdrawiam.
          • Gość: jasełka Re: Sri lanka z RT IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.14, 11:41
            indywidualne zwiedzanie ma tylko wtedy sens, gdy mamy nieograniczony budżet i czas zwiedzania. Każdy inny przypadek to tylko zakamuflowana chęć zwiedzania byle jak i byle tanio. Nigdy nikt nie zdoła zwiedzić indywidualnie tyle co na zorganizowanej wycieczce nawet o połowę dłuższym terminie. (Dowód? Niech ktoś zrobi "wielką Konkwistę" w dwa tygodnie, a nawet trzy tygodnie indywidualnie) Nie wspominając o hotelach, przewodniku itp. Poznanie "życia ludzi" to totalna bzdura. By to poznać należało by pobyć tam rok mieszkając jedząc i pracując z nimi. Wielu wydaje się że jak przejedzie miejscowym autobusem to staje się ekspertem. Bzdura. Na wielu forach czytałam relację wielu "podróżników" którzy chwalili się że są indywidualni. To teraz modne wśród tych których nie stać na dobrze zorganizowany wyjazd z dobrym programem.
            Często mam chęć napisać dlaczego będąc tu nie zajechała/eś tam To przecież zabytek klasy światowej. Czemu nie zajechałeś do wytwórni herbaty. Przecież tam robią słynny gatunek. Nie pytam bo wiem że nie był, bo go i tak nie stać na zakup. On woli pić lurę na ulicy i chwalić się w necie jaki z niego wielki "podróżnik" poznający "prawdziwe życie"
            Żyjemy w wolnym świecie. Wszyscy jeżdzą jak i gdzie im się podoba, i niech tak zostanie. Bez głupich komentarzy
            • Gość: ania1989 Re: Sri lanka z RT IP: *.icpnet.pl 02.01.14, 12:35
              Nie wiem do kogo był kierowany ten komentarz, ale ja się zgadzam ze wszystkim co napisałaś. To indywidualna decyzja czy ktoś chce wycieczkę objazdową i zwiedzić dużo, czy na własną rękę i poznawać "prawdziwe życie tych ludzi".
            • Gość: jaho Re: Sri lanka z RT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.14, 12:46
              Jedna i druga forma ma swoje plusy i minusy. Nigdy nie byłem indywidualnie na objeżdzie egzotycznym i nie będę. Wielokrotnie byłem na objazdach zorganizowanych. Będąc człowiekiem uporządkowanym nie wyobrażam sobie sytuacji że tu i teraz jest ok , a jutro jak będzie to też ok. Nie pozwala mi to spokojnie i beztrosko korzystać z poznawania nowych rzeczy , a zapalonym globtroterom pewnie zupełnie odwrotnie. Zgadzam się w pełnej rozciągłości z tym co Napisałaś powyżej.Jedna i druga forma wymaga stosownego przygotowania. Jeśli się ma dużo czasu ,pieniędzy, wiedzy i swobodną znajomość języka i obyczajów oraz żyłkę samodzielnego poznawania świata, nie wspomnę o szczególnych predyspozycjach to może to z wielką radością czynić. Ja pojadę tym razem z RT.
              • Gość: turcja1 Re: Sri lanka z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 16:47
                Polecam na pobyt Club Bentota. Jak nazywała się pilotka.
                • Gość: jaho Re: Sri lanka z RT IP: 89.190.89.* 02.01.14, 17:06
                  czy Benton jest już po całkowitym remoncie(restauracja i wszystkie pokoje?
                • ja-n Re: Sri lanka z RT 02.01.14, 20:25
                  możesz więcej coś napisać o tym hotelu
                  animacje
                  wieczory rozrywka
                  pokoje
                  jedzenie all inclusiv
                  warty polecenia
                  okolica na zwiedzanie i zakupy
                  • ja-n Re: Sri lanka z RT 02.01.14, 20:27
                    chodzi o hotel club benota
                    pytania do turcji
                    • Gość: turcja1 Re: Sri lanka z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 20:46
                      Chodzi o Club Bentota.
                      Bardzo fajny hotel klimatyczny.Jedzenie dobre bez rewelacji w ładnej restauracji może po remoncie nie wiem. Pokoje w bungalowach lub w budynku piętrowym ładne ,czysto.Plaza ładna basen mały.Animacje skromne aerobik, wieczorem też zawsze coś było.Fajne rozwiązanie z dojazdem łódką. Jechałam do tego hotelu z mieszanymi uczuciami a okazało się że było super
                      bardzo polecam ten hotel a w kilku luksusowych już byłam także mam porównanie.
                      • Gość: robex Re: Sri lanka z RT IP: *.237.91-rev.victor.pl 03.01.14, 08:15
                        tez polecam bentote,bylem w 2011 i bylo rewelacyjnie.
                        • dyz55 Re: Sri lanka z RT 03.01.14, 08:43
                          Bentota ma jeszcze jeden plus, o którym nie wspomnieli poprzednicy. Jest oddzielona od lądu rzeką. Komary do hotelu nie docierają.
                          • Gość: turcja1 Re: Sri lanka z RT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.14, 10:41

Wspomniałam o dojeżdzie łódką to hotelu super to wygląda piękne widoki.
                          • Gość: jaho Re: Sri lanka z RT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.14, 11:49
                            Wiem ,że tam byłeś i go lubisz ale czy bliskość rzeki(zwykle wylęgarnia komarów) powoduje, że komary do Bentona nie docierają no może te lądowe?
                            • dyz55 Re: Sri lanka z RT 03.01.14, 20:26
                              Gość portalu: jaho napisał(a):

> ale czy bliskość rzeki(zwykle wylęgarnia komarów)

Proponuję napisać pracę naukową na ten temat. Będzie sensacją naukową
                              • Gość: robex Re: Sri lanka z RT IP: *.237.91-rev.victor.pl 04.01.14, 08:00
                                Ja juz sie dowiedzialem, ze sa komary nie tylko ladowe,ale chyba i MORSKIE ;) ,RZECZNE,STAWOWE,JEZIORNE itd.itp.
                                • Gość: jaho Re: Sri lanka z RT IP: 89.190.89.* 07.01.14, 19:43
                                  Czy ktoś z Was będąc na Sri lance kupował tam kartę do telefonu i korzystał z niej dzwoniąc do Polski ? Jak to wygląda finansowo?
                                  • Gość: syla Re: Sri lanka z RT IP: *.sieradz.vectranet.pl 10.01.14, 20:27
                                    Witam! ja byłam na Sri lance w kwietniu 2008 i tylko posługiwałam się tel.kom sms

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka