Dodaj do ulubionych

Kanonizacja INFO

23.01.14, 23:17
Witam brać pilocką, wielu nas bedzie jechać na Kanonizację dlatego pomyslałam żeby tu stworzyć wątek odnośnie tego co może nas tam spotkać ;). Dla pilotów co dobrze juz Włochy znaja i dla tych co tylko okazyjnie do Włoch na Kanonizacje pojadą.

Watykan bedzie 26-27-28 kwietnia wyłączony ze zwiedzania grupowego... Tylko wyłącznie przejście po Bazylice bez odprowadzania...
Obserwuj wątek
    • anitaewa2 Re: Kanonizacja INFO 24.01.14, 09:55
      Jest to świetny pomysł. Popieram.
      • donna_q Re: Kanonizacja INFO 11.03.14, 22:52
        To ja mam pierwszą sprawę :). W jaki sposob zorganizowane są Wasze wycieczki, jeżeli chodzi o zwiedzanie z przewodnikiem w tych terminach? Czy biuro zapewnia Wam przewodnika lokalnego po np. Rzymie? I pytanie do tych, którym, tak, jak mojej grupie, nie zapewnia: na ile Waszym zdaniem można/warto będzie opowiadać na mieście i w obiektach? Mam na myśli te najwaniejsze: Watykan, Forum Romanum, Bazyliki, Place.. Zgodziłam się na wyjazd i byłam przekonana, że co jak co, ale na Rzym przewodnika będę mieć. Podczas któejś rozmowy okazało się, że jednak nie..
        • bluemar Re: Kanonizacja INFO 12.03.14, 08:22
          I powinnaś mieć - nie ma żadnej ulgi w okresie kanonizacji.
          Nie jest argumentem fakt , że zabraknie przewodników z polskim .Możesz tłumaczyć z innego języka.
          Weż z biura oświadczenie , że zapłacą ewentualny mandat.
          Chyba , że biuro wyposaży pilota w oświadczenia włoskich kontrahentów , że pomimo usilnych starań nie byli w stanie zapewnić obsługi przewodnickiej w językach polskim , włoskim , angielskim , niemieckim itd ...

ps w dwóch z ofert pilotażu , które otrzymałam mam zaznaczone z góry że przewodnik być może będzie z włoskim lub angielskim.
    • hrhalinka Re: Kanonizacja INFO ASYŻ 12.03.14, 20:33
      W dniach 28 kwietnia do 1 maja zakaz zwiedzania grupowego w Bazylice św Franciszka. PS - w Asyży jest obowiązek posiadania miejscowego przewodnika i dość wredni miejscowi chętnie podpierniczają grupy, dlatego uważajcie. Kiedyś Asyż robiło się samemu a teraz... trzeba się pilnować.
      • hrhalinka Re: Kanonizacja INFO ASYŻ 21.03.14, 15:18
        Uaktualniam info o Asyżu. Dzwoniłam dzisiaj tj 21 marca do Bazyliki ,zeby potwierdzić kiedy nie ma zwiedzania z grupami w Maju. NIE MA ZWIEDZANIA Z GRUPAMI 1-go i 4-go MAJA. W pozostałe dni zwiedzanie tylko w uprawnionym miejscowym przewodnikiem pod groźbą mandatu.
        Pozdrawiam
    • maoni1 Re: Kanonizacja INFO 14.04.14, 10:42
      Ilość, jak i godziny działania środków komunikacji miejskiej będą na bieżąco ustalane i zwiększane w zależności od ilości napływających do Rzymu pielgrzymów. Na dzień dzisiejszy wiadomo, że zostaną wprowadzone następujące zmiany:
      - autobus linii 64 od 13.04 do 01.05 będzie kursował 24 godziny na dobę,
      - Linie Metra A i B zostaną otwarte w dniu 26.04 o godz. 5.30 i będą funkcjonowały non stop do godz. 00.30 dnia 28.04,
      - w dniach 26.04 i 27.04 autobusy linii kursujących w centrum miasta, w szczególności w okolicach Placu Św. Piotra będą jeździły zgodnie z rozkładem z dnia roboczego,
      Co do autokarów, to Wydział Komunikacji Urzędu Miasta Rzym poinformował, że można drogą internetową zarezerwować/zakupić pass zezwalający na wjazd do autokaru do Rzymu i zaparkowanie na wyznaczonym parkingu. Pass to tzw. „Permesso G”. Rezerwacji można dokonać na następującej stronie: www.agenziamobilita.roma.it., zakładka Piano Pullman. Strona dostępna jest w języku włoskim i angielskim.
      ------------------------------------------------
      Watykan informuje, że w najbliższych dniach zostanie uruchomiona oficjalna strona www.2papisanti.org, na której, w poszczególnych zakładkach będą zamieszczane wszelkie informacje dotyczące kanonizacji; informacje będą w pięciu językach: włoskim, angielskim, francuskim, hiszpańskim i polskim.

W najbliższym czasie zostanie również uruchomiona aplikacja pod nazwą „Santo Subito”; aplikacja będzie bezpłatna, dostępna w formacie Android i IOS, (w językach włoskim, angielskim, francuskim, hiszpańskim i polskim). Zawierać będzie wszelkie informacje dotyczące organizacji kanonizacji.
      ------------------------------------------------------------------------
      Telebimy – zostanie rozstawionych 7 telebimów, które będą się znajdowały w następujących miejscach:
      3 - na Fori Imperiali,
      1 - na Piazza Navona,
      1 - przy Castel San Angelo,
      1 - na Piazza Santa Maria Maggiore,
      1 - na Piazza del Popolo.
      • id.kulka Re: Kanonizacja INFO 16.04.14, 19:17
        Aloo alooo :)
        Mam pytanie do wybierających się na kanonizację Czy ktoś z was ma może zarezerwowaną mszę w Rzymie 28.04? I można by się było przyłączyć z niewielką grupą (36 os)?
        Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka