Dodaj do ulubionych

Frist czy last minute?

26.07.16, 01:32
Czy ktoś z Was pokusił się o porównanie? Sama szukałam, jeszcze kilka dni temu, last minute, ale dla dwóch rodzin i miałam dość ograniczony czas (ledwie 10 dni, więc przy 7 dniach pobytu manewr niewielki). I zauważyłam, ze hotele średniej klasy zniknęły a lasty pojawiały się przy hotelach 4 i przede wszystkim 5 gwiazdkowych, przy czym w dużej części hotele te miały takie sobie opinie. Nie mam wprawy w wyjazdach z biurami podróży zastanawiam, czy na przyszłość nie zdecydować się jednak na frist minute. Jakie macie doświadczenie z lastami o fristami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Frist czy last minute? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.16, 07:34
      Ja korzystam przeważnie z first minut. Wtedy są zdecydowanie najlepsze ceny i największy wybór z całej oferty. A już szczególnie jak się jedzie z rodziną tak jak ja (2+2) podczas wakacji szkolnych, czyli w szczycie sezonu to tylko first. W lastach zostają już tylko te hotele, które się wcześniej nie sprzedały - albo słabe albo drogie i nawet te gorsze hotele mają wyższe ceny niż w first.
      Wiele też zależy od biura, moim zdaniem najlepszą ofertę first minute ma TUI (mnóstwo dodatkowych profitów np. gwarancja najniższej ceny), a jeżeli last minute to Itaka (first w Itace odradzam, najczęściej wszystko się zmienia przed wyjazdem, łącznie z hotelem).
      W TUI rezerwowałam w październiku na wakacje i płaciłam tylko 5% zaliczki (dopłata 35 dni przed wylotem), więc nie zamraża się dużych pieniędzy na wiele miesięcy. Hotel na Teneryfie, który zarezerwowałam, potem tylko drożał, aż w ogóle zniknął z oferty. bo został wyprzedany.
      Zdarza mi się rezerwować coś z last minute, ale to tylko jakiś dodatkowy tygodniowy pobyt (w tym roku w byliśmy tak w Turcji, bo są super ceny za świetne hotele).
      Ja piszę na podstawie swoich doświadczeń 4 osobowej rodziny z dziećmi w wieku szkolnym, latamy tylko do hoteli 4 i 5* (w zależności od kraju). Być może inaczej to wygląda, gdy lecą tylko 2 osoby dorosłe lub z jednym dzieckiem, bo zawsze pokoje 2-osobowe są bardziej dostępne w każdym hotelu.
      • ametystowa.pani Re: Frist czy last minute? 26.07.16, 09:43
        ja obserwuję ale wycieczki, pobytówki mnie nie interesują. Z obserwacji widzę,że bardzo spadają ceny przed wyjazdem np. w rainbow-niższe niż przy first jednak nie mamy gwarancji,ze nasza wycieczka będzie. Wybór jednak jest dla osób nie nastawionych. Spadek ceny może być nawet o 1000. Sama wyjechałam z lasta z itaki. Patrzyłam jak było first i cena bardzo zbliżona. Co robi ciekawego itaka to takie jednodniowe spadki danej wycieczki, a potem powrót do wcześniejszej ceny. To dotyczy jakiś wybranych wycieczek. Almatur obniża mało ok 200 i tak już zostaje. Fun club ma takie obniżki procentowe- akcje raczej w listopadzie, potem już tak nie spada.Dodam,że wisiałam na ofertach od listopada do teraz i takie mam obserwacje:) Pisze tu o wycieczkach po Europie, głównie autokarowych. Jednak pewnie teraz kupie coś w first, bo po pierwsze czas żeby uskładać, przy last trzeba płacić całość i rożnie z tym bywa, czasem trzeba wtedy tańszych szukać bo nie ma wyjścia. Mnie się pieniądze nie trzymają coś.. a tu wpłata 10% i jest się spokojnym. Jest ryzyko,że wycieczka się nie odbędzie bo się grupa nie uzbiera- przerabialiśmy to też, więc można też poczekać aż się impreza potwierdzi czasem to szybko idzie.
    • alfa36 Re: Frist czy last minute? 08.08.16, 08:51
      Dzięki za odpowiedzi. Ania, jeśli możesz, to napisz na priv , gdzie byłaś na Teneryfie.
      • Gość: Ania Re: Frist czy last minute? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.16, 11:21
        Park Club Europe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka