jan.kulczyk 13.11.04, 14:16 Wszystko ładnie, pięknie, ale te 5-6 tys. na samolot najpierw trzeba wydać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzypczyk Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi 13.11.04, 15:38 a ja bardzo prosze Pana Piotra o przesłąnie mi mailem informacji na temat cen, organizacji takiego wyjazdu etc. z góry serdecznie dzięuje adieu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jcc Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi IP: *.client.comcast.net 13.11.04, 16:29 Milo przeczytac pozytywny opis kraju afrykanskiego. Autor nie narzeka, ze 30% ludzi to muzulmanie, a tylko 24% chrzescian. Dochod na glowe jest 1/4 tego co w Polsce. Dobrze, ze angielski jest urzedowym jezykiem. Ale temperatura 36 C do 50 C to dla mnie troche za goraco. Wolalbym 23 C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garcia Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi IP: *.value.net.nz 14.11.04, 10:10 a dlaczego autor mialby narzekac ze 30% ludnosci to muzulmanie.Przeciez ma na 2 imie Ibrahim..Dlatego nic dziwnego ze siedzial pare dni u Mohammeda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan. Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi IP: *.multicon.pl 13.11.04, 16:53 Przypomniała mi sie moja wyprawa w tamte rejony. Byłem w krajach bezposrednio graniczacych z Ghaną ,tj na Wybrzeżu Kosci Słonowej i Togo. Ghanę widziałem troszeczkę z góry lecąc przez ok 1 godz.,na wys.9 km z Abidżanu do Lome :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi IP: *.btcellnet.net 13.11.04, 19:02 Na ostre potrawy , nie woda, bo to tylko spowoduje wieksze palenie w gardle, najlepiej cos co jest wyrobem mlekopodobnym.Nauczylem sie tego od Tajlandczykow, ktorzy najpierw zaserwowali mi swoje kluski, a potem, aby uniknac wizyty w szpitalu ;) napoili Thai Tea. Nie wiem co jest w srodku, ale napewno duza ilos mleka i wanili.Z przyjemnoscia przeczytalem artykul. Widzialem kawalek Afryki i cale Caraiby, i nie mam najlepszyc wspomnien. Gdyby nie to ze nie mieszkam w Europie na wakacje najchetniej pojechal bym na Mazury albo do Pragi :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi IP: 63.146.250.* 13.11.04, 19:35 Woda, lody(!), nie mowiac o mleku, to w Afryce Zachodniej murowana ameba. Jeszcze piwo moze byc bezpieczne, byle prosto z butelki. Pierwsza rzecz przed wyjazdem, to pare tygodni premedykacji zeby sie ustrzec malarii. Na miejscu trzeba sie pilnowac przed zlapaniem AIDS - nie tylko od rozrywkowych panienek, zreszta. A poza tym - hulaj dusza, kraj piekny nad podziw, ludzie mili i weseli. Dlugo to nie potrwa, czarna Afryka stacza sie w tempie porownywalnym tylko z kubanskim rajem i socjalistycznym kacetem na polnoc od Korei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bom Ghana: Kraina uśmiechniętych turystów IP: *.htc.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 20:23 A tubylcy żyją w nędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi IP: *.dyn.optonline.net 14.11.04, 05:36 A ile wydac musisz jak jedziesz do Ameryki,ale za to tu masz dziewczynek ile chcesz i za darmo. Chyba sie oplaca,jak tak to wszystko przeliczyc,rzeczywiscie piekny swiat,poprostu Paradise! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo.de Re: trzeba wydac 5 tys IP: *.infonet.ee / *.infonet.ee 14.11.04, 10:51 gosciu kulczyku, nie narzeka na cene, tylko ciesz sie ze mogles przeczytac,jak jest za morzami i gorami, dla ciebie i tak tylko zostaje PKS i wycieczka do najblizszego miasta.W artykule nikt ci nie obiecuje ze tam za darmo mozesz poleciec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BELIAL Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.04, 11:37 Super.Jak tylko odbiorę w marcu emeryturę to w kwietniu wyjeżdżam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan. Re: Ghana: Kraina uśmiechniętych ludzi IP: *.multicon.pl 14.11.04, 12:15 Z tymi "usmiechnietym ludżmi" to bym tak nie przesadzał. Chociaż wrażenia tez takie miałem w tych rejonach. W sąsiednim Abidżanie tez widziałem usmiechnietych ludzi. Dzisiaj biegają oni po tym miescie z maczetami i polują na białych....Pokazuja to teraz akurat w naszej tv a więcej na CNN i TV5 itp. Nie zniechęcam do podróży w tamte rejony ,ale bez przesady z tymi usmiechami. Oby one nie uśpiły naszą czujność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abimbola Re: Ghana: Kraina zdebilałych turystow IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 14.11.04, 12:28 Niewlnicto to "zagłada, która już zawsze stanowić będzie czarną plamę w historii cywilizacji europejskiej. " - mały kazio pierwszy raz wyjrzał na szeroooki świat, a jego zaplecze intelektualne to kilka sloganów jeszcze z PRLu. Niewolnictwo w Afryce panowało na długo zanim pierwszy biały śmierdziel postawił nogę na tym lądzie. Afrykańscy kacykowie trzymali niewolników i prowadzili o nich wojny. Na długo przed Europą Arabowie byli potentatami handlu niewolnikami w Afryce. Europejczycy nie musieli sami łapać czarnych niewolników bo dostarczali ich im bezpośrednio na statek sami kacykowie za paciorki. Szczesliwi mieszkańcy Ghany, jak każdego innego afrykańskiego kraju borykają się z nędzą, skorumpowaną administracją każdego szczebla i AIDS. Tak się potrafi sam rządzić czarny człowiek. Niestety, ale potrzebna jest rekolonizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Brrrrrr IP: *.range81-152.btcentralplus.com 14.11.04, 12:47 Ja mialem przyjemnosc mieszkac przez miesiac z rodowitymi miszkancami z Ghany. Dzielilismy wspolnie dom w Londynie. Po tym miesiacu wiem na pewno ze do afryki nigdy w zyciu nie pojade. Moge sobie ogladac ten kontynent na filmach przyrodniczych w tv. Czarni wspollokatorzy mieli dziwna umiejetnosc spie***** wszystkiego czego dotknely ich czarne raczki. Najpierw przestala dzialac Mikrofalowka, potem lodowka, odkurzacz... Jenodczesnie byli to ludzie na swoj sposob mili. Kila razy przyrzadzili kolacje ze swoimi narodowymi potrawami - mialem okazje widziec jak to przyrzadzali: banany upiekli w mojej frytkownicy, a do puree w proszku dolali lodowatej wody i rozbeltali na talerzykach. Razem ogladalismy tez lokalne programy tv z ghany przez sat - ciekawe spojrzenie od srodka w ten kraj, tak jak to widza rodowici mieszkancy - mozna bardzo szybko otrzezwiec. Musze przyznac, ze po wspolnie spedzonym misiacu wyleczylem sie z marzen o afryce do konca zycia. Odpowiedz Link Zgłoś