Dodaj do ulubionych

jade do irlandii

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 17:45
czesc!!!!na jesien prawdopodobnie wybieram sie na rok do Irlandii jako au-pair,
czy ktos z was moze tam byl wlasnie jako au-pair albo jako turysta na dluzszy
czas??jesli tak to jakie wrazenia???
chcialabym sie troche dowiedziec o mentalnosci irlandczykow, ale nie z
ksiazek ,tylko tez od ludzi...:)))
Obserwuj wątek
    • migaja Re: jade do irlandii 04.06.02, 22:39
      witam,
      bylam dwa razy w irladii, 4 lata temu w szkole i pracy, w zeszlym roku
      turystycznie. sporo sie tam zmienilo ale ludzie sa tak samo mili. wiele razy
      spotykalam sie z bezinteresowna pomoca z ich strony (podrozowalismy przez
      miesiac stopem i zawsze udawalo nam sie cos zlapac). ostatniego dnia
      przegapilismy ostatni autobus na lotnisko - zapytalismy kierowce przypadkowego
      autobusu jak sie tam dostac o tej porze (bylo ok 23:00) i on zadzwonil do
      swojego kolegi (kierowcy autobusu, ktory jechal na lotnisko) i poprosil zeby
      poczekal na nas w polowie drogi i zawiozl nas przez pol miasta (za darmo) w
      umowione miejsce. tamten facet czekal na nas ok 15 min. i pustym autobusem
      zawiozl nas pod samo wejscie na lotnisko (tez za darmo). w irlandii jest tez
      wiele miejsc wartych zobaczenia (koniecznie irlandia polnocna). napisz w jakiej
      miejscowosci bedziesz to powim ci cos wiecej o tej okolicy.
      pozdrawiam,
      migaja
      • Gość: satiaa Re: jade do irlandii IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 23:01
        czesc migaja!!!!ale fajnie ze napisalas:)))i to tak szybko!!!
        widze ,ze masz dobre wspomniena, fantastyczna historia z tym autobusem:))
        jeszcze nie wiem niestety gdzie trafie, czekam na razie na rodzine, ale wiesz
        to bylo zawsze moje marzenia zeby tam pojechac, mam nadzieje ze w koncu dojdzie
        do skutku, i perspektywa spedzenia tam roku naprawde napelnia mnie radoscia:)))
        • migaja Re: jade do irlandii 05.06.02, 09:10
          Gość portalu: satiaa napisał(a):

> czesc migaja!!!!ale fajnie ze napisalas:)))i to tak szybko!!!
          > widze ,ze masz dobre wspomniena, fantastyczna historia z tym autobusem:))
          > jeszcze nie wiem niestety gdzie trafie, czekam na razie na rodzine, ale wiesz
          > to bylo zawsze moje marzenia zeby tam pojechac, mam nadzieje ze w koncu dojdzie
          >
          > do skutku, i perspektywa spedzenia tam roku naprawde napelnia mnie radoscia:)))

troszke ci zazdroszcze :) sama myslalam o pomieszkaniu przez jakis czas w
          irlandii - moze za pare lat. irlandczycy maja bardzo pozytywny stosunek do
          polakow (bracia katolicy, papiez polak). raz zdazylo nam sie jechac ze starszym
          malzenstwem. kiedy dowiedzieli sie, ze jestesmy z polski zawiezli nas w miejsce
          gdzie w 1979 r. byl papiez. oprowadzili nas, powspominali. nie mogli sie potem z
          nami rozstac :). jesli mialabys wybor miejsca pobytu to polecam cork albo ktoras
          z malych miejscowosci na zachodnim wybrzezu. dublin tez jest b. fajny ale w
          zeszlym roku (w sezonie) co druga osoba na ulicy to byl polski student szukajacy
          pracy w pubie ;)
          pytaj jesli chcesz jeszcze cos wiedziec.
          pozdrawiam,
          migaja
          • Gość: satiaa Re: jade do irlandii IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 05.06.02, 18:27
            wlasnie chcialam cie spytac.....zaznaczylam w dokumentach ze wolalabym
            zamieszkac w wiekszych miastach, ale teraz dojrzewam ze w takim dublinie to ja
            irlandii nie zobacze, jak myslisz czy powinnam dodac takze mniejsze
            miasteczka???
            • migaja Re: jade do irlandii 05.06.02, 22:52
              cork - moj ulubiony
              galway - cale lato jest tam mnostwo ludzi i festiwal sztuki ulicznej
              wszystkie male dziury na zachodnim wybrzezu - chociaz przez rok mozesz sie
              zanudzic
              dublin - tam sie nie znudzisz ale tez nie poczujesz ducha ;) irlandii
              i pewnie pare innych o ktorych zapomnialam
    • Gość: ewa Re: jade do irlandii IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.07.02, 12:04
      Cześć,
      Nie wiem, czy masz już rozgryziony przejazd, ja w ub. roku pojechałam tam
      autokarem przez Londyn. Bilet kupiłam w biurze podróży, napisz do nich
      wikel@inetia.pl, to przyśla Ci ofertę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka