monik39 08.05.05, 21:51 Witam Czy ktoś może był na takiej wycieczce z Triadą? Czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hunter Re: Egipt+Jordania z Triadą IP: *.welnowiec.net 10.05.05, 20:39 Nie warto. Opoznia o 17 godzin wylot. Przyspiesza przylot o 7 godzin. (pobyt skrocony o 24 godziny) I kaza doplacic z powodu wzrostu cen paliwa. OSZUSCI !!! Z Triada nigdy wiecej ... Odpowiedz Link Zgłoś
monik39 Re: Egipt+Jordania z Triadą 11.05.05, 15:57 Ja byłam 2 razy z Triadą i żadnych przykrych niespodzianek nie miałam. Jestem w sporym szoku.A może ktos jeszcze sie wypowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MYTEK Re: Egipt+Jordania z Triadą IP: 212.160.106.* 12.05.05, 10:01 A czy przypadkiem nie jest to wynikiem strajków na lotniskach w Egipcie?Bo żaden klient z żadnego biuro od 2 tyg nie wyleciał o czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
monik39 Re: Egipt+Jordania z Triadą 02.06.05, 22:16 A ja mimo wszystko wybieram się tam z Triadą. Niestety została mi tylko do wyboru opcja hotel traf ****. Podobno hotele te są ok, ale może ktoś ma jakies wspomnienia-miłe lub nie-z tym związane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cleo Re: Egipt+Jordania z Triadą IP: *.agh.edu.pl 04.06.05, 16:54 Myśle że warto. Ja co prawda byłam na 7+7 autokarem po Egipcie, ale mi się bardzo podobało. Opłata paliwowa jest związana z liniami lotniczymi i ja w maju ubiegłego roku też ją dopłacałam (jest taki punkt w umowie). Generalnie polecam cenzurowanie tego co ludzie wypisuja na forum. Można się niepotrzebnie uprzedzić, a rzeczywistość nie jest taka zła jak ją ludzie opisują. Oczywiście nie ma wycieczki idealnej. Zawsze coś się wynajdzie nie tak, nawet w czasie naszego wyjazdu. I była to wina Egipcjan (pilot stanoł w naszej obronie). Wpadki dotyczyły jedzenia na objeżdzie. Po interwencji u szefa kuchni przeproszono nas. Najlepsze wrażenie robi na nich jak się samemu pofatyguje zgłosić reklamacje. Od razu działa. Wymieniono nam posiłki na nowe i było po sprawie. Takie coś może się zdarzyć tak naprawdę wszędzie. O część pobytową w sharmie wypytaj scorpio1956. On wrócił niedawno z objazdówki 7+7 ale z Izraelem. Znam go osobiście i wiem że udzieli ci obiektywnej informacji. Wiem, że on miał dość fajny hotel 4*, za dopłatą dostał taki jaki chciał. Myśle, że 4* gwiazdki są jak najbardziej na miejscu i nie ma co przepłacać. Mysmy mieli w Hurghazdie 3*, bez specjanych atrakcji i ani chwilę się nie nudziliśmy. Jakby były jakieś problemy wystarczy podejśc do recepcji i zgłosić,że sie ma problem z klimatyzacją itp. Szybko naprawią i po sprawie. Przynajmniej u nas Egipcjanie byli bardzo otwarci i uprzejmi. Wszystko potrafili załatwić, tylko czasem zajmowało im to trochę czasu. Taka ich cecha narodowa. Szybko sie człowiek do tego przyzwyczaja i cieszy sie urlopem czekając np na drinka. Generalnie mieli problem z dogadaniem sie z nimi ludzie, którzy się ich chyba brzydzili czy byli tak wstydliwi żeby do nich podejść. To taka prywatna obserwacja. Będąc na miejscu w hotelu warto pytać w recepcji o tzw segregator rezydenta. Znajdują się tam mapy, ważne telefony, programy wycieczek itp. Jest on powszechnie dostępny dla wszystkich. Wiadomo rezydent przyjmuje w określonych godzinach a czasami pojawia się jakieś pytanie. Jak nie planujesz jechać do Kairu to nie ma potrzeby wykupywania wizy egipskiej tylko na odpowiednim druku wpisujesz synaj only i masz 15$ w kieszeni. Generalnie nastaw sie że raczej najpierw jest pobyt i że rezydent ten z hotelu w Sharmu bedzie ci udzielał informacji tylko tej część wczasów. Od objazdówki jest zawsze ktoś inny. Acha, jak jesteś studentką lub nauczycielką to wrób sobie kartę ITEC lub ISEC (chyba nie przekręciłam) mój mąż zamiast 90 $ za objazd płacil tylko 45$ bez problemu. Także w zwiedzaniu na własną ręke egipcjanie nie robią problemu jak sie ma taką kartę, wręcz przeciwnie. Myslę, że w Jordanii też ci sie przyda. Uważam, że conajmniej w 50% udana objazdówka zależy nie od organizatorów ale od współpasażerów i ich chęci zwiedzania, a nie tylko donarzekania. Np w naszym autokarze tylko 4 osoby wykazywały chęć aby obejrzeć Abu simbel czy file. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wikta Re: Egipt+Jordania z Triadą IP: *.man.polbox.pl 22.06.05, 13:19 A jak wyglada zwiedzanie Jordanii? Odpowiedz Link Zgłoś
monik39 Re: Egipt+Jordania z Triadą 22.06.05, 21:39 Cleo, wielkie dzięki za cenne wskazówki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
papryczka_ag Re: Egipt+Jordania z Triadą 23.06.05, 11:06 Strasznie mnie takie teksty wkurzają... Podróżnicy od siedmiu boleści, którzy uważają że to biura opóźniaja samoloty :) Dużo podróżujecie????? Bo wypada się chyba orientować w takich sprawach... Odpowiedz Link Zgłoś
jahreshka Re: Egipt+Jordania z Triadą 23.06.05, 13:16 Wróciłam z takiej wyprawy 15 czerwca. Jestem zadowolona, chociaż porównując program objazdu do analogicznej imprezy w Turcji (również z Triadą), Egipt wypada dość blado. Po prostu między ciekawymi miejscami (a nie ma ich tam za wiele) są spore odległości i tak naprawdę z 7 dni objazdu ok. 3,5 dnia spędza się w autokarze lub na granicach... Żeby się dostać do Jordanii trzeba poświęcić niemal CAŁY dzień na przekraczanie granic Egipt-Izrael i Izrael-Jordania. Niestety, procedur nie da się ominąć i trzeba grzecznie swoje odczekać (skrupulatne sprawdzanie bagażu w poszukiwaniu prochów mocno się dłuży...). To samo dzieje się w drugą stronę. ALE naprawdę warto!!! Petra powala na kolana - jest stanowczo za mało informacji o tym wspaniałym miejscu. Przygotuj się na rewelacyjnie spędzony dzień, podziwianie wykutych w skale fasad budynków i... łażenie po fantastycznych górach! Oczywiście górki można sobie odpuścić i za 50$ wybrać się na wycieczkę fakultatywną nad Morze Martwe. Jak kto woli. My zostaliśmy w Petrze, a ona uśmiechnęła się do nas ;-) Cudowne miejsce, warte niedogodności związanych z granicami. Tak jak przypuszczałam, Kair mnie rozczarował. Nie miał w zasadzie szans po Jordanii. Stolica Egiptu jest brudna, zakurzona, strasznie głośna i duszna. Niestety tam Triada zaplanowała 3 noclegi, które z wypoczynkiem nie mają NIC wspólnego - to miasto nie zasypia, a kierowcy non stop używają klaksonów (jakże mogłby być inaczej, skoro w tej niemal 17-milionowej metropolii jest tylko KILKA skrzyżowań z sygnalizacją świetlną!). Piramidy zostały już połknięte przez Kair - odwracasz się, a tu miejski smog... Aleksandria nie zachwyciła (zwiedziliśmy całkiem współczesny fort, teatr grecki, meczety i nowoczesną Bibliotekę Aleksandryjską), ale przyjemnie jest odetchnąć morską bryzą po duchocie Kairu. Generalnie uważam, że warto. Chociażby dla Petry - traktowanej trochę po macoszemu... Piramidy też trzeba zobaczyć, chociaż ich widok spowszedniał nieco dzięki programom telewizyjnym. Inne miejsca też robią wrażenie, ALE jednak Petra rulez! Jeśli masz jakieś pytania - pisz na adres gazetowy. Pozdrawiam! - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robushek Re: Egipt+Jordania z Triadą IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 24.06.05, 13:04 Wycieczaka ogólnie fajna, jednak zwiedzanie egiptu autokarem może byc trochę męczące ale ok, co kto lubi, oby wam tylko klima w autokarze nie siadła bo kilka minut i zgon :). Nie słuchaj narzekających na tym forum, przede wszystkim sama musisz okreslic po co tam jedziesz czy narzekac i kłócic sie z egipcjanami czy poprostu odpocząć. Ja nie robiłem problemu ze spadających - zrywajych sie zasłon przeciwsłonecznych tylko przywiązałem je sznurkiem, a popękana glazura w łazience po 2 dniach nabrała uroku :))))) dwa tygodnie to można w gorszych warunkach posiedziec - spoko, nawe sobie nie wyobrażasz z jakimi pierdołami ludzie biegają na skarge - wstyd i szok . Zastanawiam sie tylko czemy wybrałaś taką wycieczke, rejs po nilu jest niesamowity a wypoczynek tez na sharmie. Zwiedza sie nieporównywalnie wiecej i objazdówka a raczej opływówka jest lepsza niż pobyt w hotelu a cena ta sama co z Triadą albo i taniej (2 tygodnie oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
monik39 Re: Egipt+Jordania z Triadą 29.07.05, 20:33 No i wróciłam z bombowego urlopu w Szarmie. Było super. Jordania-przepiękny kraj, Egipt-też ma swoje uroki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Egipt+Jordania z Triadą IP: 195.205.73.* 01.08.05, 16:53 to super ja tez bylem na objazdowce egipt+izrael i bylo super Odpowiedz Link Zgłoś