Dodaj do ulubionych

Autostopem do Szkocji

28.05.05, 18:21
Witam

Europę (kontynentalną) mam już objeżdżoną, wybieram się do Szkocji. Chciałem prosić o rady - szczególnie w kwestii przeprawy przez kanał - którędy jechać? Callais-Dover? Czy jest możliwość zabrania się z kimś na stopa promem (opłata od samochodu), czy trzeba płacić od osoby? A pociąg tunelem? Jakieś rozsądne ceny biletów dla autostpowiczów?

druga kwestia - stopowanie w Wielkiej Brytanii - jakieś "lokalne zwyczaje" tam panują? I jak ominąć Londyn najlepiej - czy nie jest to problemem?

Za wszelakie porady będę wdzięczny.
Obserwuj wątek
    • lama83 Re: Autostopem do Szkocji 31.05.05, 20:37
      witam niestety nie bardzo ci moge pomoc jesli chodzi o ta podroz do szkocji ale
      zafascynowales mnie tym iz objechales juz cala europe ja na razie dopiero
      zaczynam sie cieszyc tego typu podrozami na razie najdalej to jakies 900 km
      przejechalam w polsce ale zastanawiam sie nad wyjazdem do paryza bylabym ci
      baaaaaardzo wdzieczna za jakies info o trasie noclegach itp
      buziaki lama
      • tomek854 Re: Autostopem do Szkocji 02.06.05, 10:44
        Ja nocowałem sobie na kempingach, ale nie zawsze były miejsca albo udawało się dojechać do nich przed nocą. Wtedy pozostawało spanie w lesie lub na parkingach - wśród zachodnich autostopowiczów to jest normalne i bardzo się dziwią jak się ich pyta, czy nikt nas nie napadnie. OCzywiście warto zapytać czy można się gdzieś rozbić z bnamiotem - w różnych krajach est róznie (choć w Szwajcarii np. jest dozwolone rozbijanie się na dziko, o ile nie jest to teren prywatny)

Ja do paryża jechałem sobie 3 dni - Pierwszego dnia Wrocław - Kolonia, drugiego Kolonia - Luksemburg i potem przez Reims. Można też przez Pragę, ale jeżeli tak, to radzę unikać drogi przez Jakuszyce, bo jest ona w pernamentych wykopkach i jechać raczej przez Kudowę i Hradec Kralove.

Jak coś więcej chcesz wiedziec to pytaj o konkrety. Pzdr
        • mach_pl Re: Autostopem do Szkocji 02.06.05, 14:14
          A ja bym miał pytanie odnośnie podróży po portugalii stopem. wiem, że to kawał
          drogi. masz może jakieś wskazówki, któędy najszybciej, albo najlepiej?
          • tomek854 Re: Autostopem do Szkocji 02.06.05, 21:10
            Aż tam mnie nie zaniosło. Najdalej byłem w okolicach Perpignone (kurcze, jak to się pisze) w Pd Francji blisko Hiszpanii.

Dotarłem tam drogą Wrocław - Praga - Stuttgart - Lozanna - Lyon -

Uważać trzeba z lyonem - nei ma obwodnic autostradowych, wyjeżdżają one w środku miasta. Autostrada w kierunku Marsylii zaczyna się ko,ło dworca na olbrzymim wielopoziomowym skrzyzowaniu, gdzie nei ma gdzie łapać stopa a najbliższy parking gdzie to można robić jest 11 km dalej. Masakra (nie radzę iść wzdłuż niej w nocy - najpierw się wpada w jakąś dzielnicę tanich prostytutek, a potem przez jakis slams, oczyszczalnie sciekow, rafinerie naftowe itp itd - malo przyjemne...)

Ładna droga jest też do Włoch przez Alpy Szwajcarskie do Milanu i Savony a potem wzdłuż morza śródziemnego: San Remo, Monaco, Marsylia... Naprawdę niesamowicie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka