Dodaj do ulubionych

Studia w UK

16.08.23, 16:57
Witam na forum, jakiś czas temu pytałam o kursy językowe i wasze doświadczenia ze szkołami IB w Anglii.Córka w końcu rozpoczęła naukę w IB w Polsce i skończyła 1 klasę , bez problemów językowych z dobrymi wynikami.Już nie planuje zmiany liceum na zagraniczne, natomiast zaczyna myśleć o studiach, chce za granicę.Po Brexicie teraz sa dla nas dużo droższe w Anglii.Jak wygląda program kredytu studenckiego,czy łatwo go dostać? Podobno w Szkocji studia sa bezpłatne,które Uniwersytety tam są dobre? Chodzi głównie o kierunki biologiczne lub pokrewne albo medycyna.
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Studia w UK 16.08.23, 17:22
      Studia w Szkocji są bezpłatne dla rezydentów. W związku z tym dziecko po szkole w Polsce nie będzie w stanie studiować bezpłatnie. Czesne i opłaty to musisz sobie poszukać online. Rankingi uniwersytetów też. Akurat tutaj nie doradze, bo moje dzieci jeszcze nie są na etapie studiów. Bratanica skończyła studia w Szkocji, ale to było jeszcze przed brexitem. Nowych realiów cenowych nie znam.
    • aniaheasley Re: Studia w UK 17.08.23, 08:27
      Ranking najlepszych 24 uniwersytetow w UK:

russellgroup.ac.uk

Student loans to chyba sa dla osob mieszkajacych w UK? To sa pozyczki gwarantowane przez rzad brytyjski.

Studenci z zagranicy moga sie starac o rozne stypendia (grants and scholarships).

Uniwersytety szkockie sa bezplatne tylko dla osob mieszkajacych w Szkocji.
      • dr_glacisse Re: Studia w UK 17.08.23, 12:39
        Tuition free loan rzeczywiscie bylo i jest przyznawane ale studia trzeba bylo zaczac przed 2021,dotyczy wszystkich studentow z UE nie tylko osob mieszkajacych w UK.Moze ktos ma jakas wiedze jak jeszcze mozna sfinansować studia?Mozna tez oczywiscie isc dodatkowo do pracy ale nie na kazdym kierunku się da.Stypendia to chyba dopiero za wyniki,czy sa Moze jakies inne stypendia?
        • glasscraft Re: Studia w UK 17.08.23, 15:30
          To czy mozna pracowac zalezy chyba od tego, czy wiza na to pozwala czy nie. Kiedys studenckie pozwalaly na iles tam okreslonych godzin tygodniowo, nie wiem czy to sie zmienilo. No i chyba, zeby wize dostac, trzeba udowodnic, ze ma sie finanse na oplate za studia, wiec troche catch 22.
        • plain-vanilla Re: Studia w UK 17.08.23, 20:01
          Przed 2021 owszem, ale to już przeszłość.
          Tutaj link, poczytaj:
          yocket.com/blog/how-to-finance-your-education-in-uk

Można napisać e-maile do wybranych uniwersytetów i zapytać. Koszty studiów uzależnione są od kierunku.
    • princesswhitewolf Re: Studia w UK 21.08.23, 15:37
      nie ma szans chyba ze bylaby geniuszem na skale swiatowa. Prodigy child w matematyce czy fizyce. Takich uniwersytety biora i za darmo. Jak nie to niestety jedyne rozwiazanie to miec na to fundusze.
    • leyla76 Re: Studia w UK 26.08.23, 16:20
      Dostać sie na medycynę na dobru uni w uk jest cieżko, zwłaszcza z zagranicy.
      Przechodziliśmy to 2 lata temu. Córka skończyła szkole z matura w Szwajcarii. Złożyła papiery na medycynę po uprzednim zdaniu BMATS i egzaminu profesional z angielskiego . Dostala sie na 2 uniwersytety, ale z racji korony wszystko porem trwało długo , bo nie szło latać bez przeszkód żeby znaleźć zakwaterowanie, wszystko pozałatwiać itp.
      Co do finansowania to ona ma Setteled Status i w końcu dostała pozytywna odpowiedz na home fees .
      Opłata za studia normalna to jakieś 30 tys i to troche dużo wg mnie.
      Ona zdecydowała jednak zostać w Szwajcarii i zaczęła tu medycynę. Jest obecnie na 3 roku. Mam możliwość zrobienia 4 roku (w ramach umów między uniwersytetami) albo w UK albo w Irlandii. Jeszcze sie zastanawia.
      Dodam, ze twoja córka zamiast uk niech próbuje w innym kraju gdzie medycyna jest wykładana po angielsku np karolinska uniwersytet w Szwecji albo moze Irlandia .
      • dr_glacisse Re: Studia w UK 28.08.23, 09:18
        W Irlandii są darmowe studia?
        • leyla76 Re: Studia w UK 28.08.23, 15:13
          Na to wyglada
          www.mastersportal.com/articles/1708/tuition-fees-and-living-costs-for-studying-in-ireland-in-2023.html
          • dr_glacisse Re: Studia w UK 08.10.23, 13:10
            Leyla pytam bo wspominałaś ze córka studiuje w Szwajcarii.Moja tez zaczęła o tym wspominać ale nie o medycynie tylko biotechnologii,znalazła jakiś dobry uni w Zurychu.Tylko ze tam wysokie progi ale w UK jednak są droższe studia.W Holandii masakryczne problemy z mieszkaniem.A jak jest w Szwajcarii ?Sa akademiki?Jakie ceny mieszkań dla studentów na wynajem itp.Jaki język dodatkowy trzeba znać aby tam mieć jakieś szanse Lepiej francuski czy niemiecki?
            • dr_glacisse Re: Studia w UK 14.10.23, 13:20
              Nie dostałam podpowiedzi o Szwajcarii ale czekam nadal.A ile wynoszą mniej więcej koszty utrzymania miesięcznego studenta W Londynie a ile mniej więcej w Szkocji(Edynburg,Aberdeen).Słyszałam ze w Londynie na 1 roku mozna otrzymac miejsce w Akademiku za darmo.
              • illegal.alien Re: Studia w UK 14.10.23, 18:49
                Nie wiem jak Aberdeen, ale ja studiowałam w Edynburgu (dawno temu, bo 2005-2009) i wtedy koszty utrzymania studenta w Edynburgu były podobne jak w Londynie - po studiach w Edynburgu przeniosłam się na kolejne studia w Londynie i za te same pieniądze żyliśmy na podobnym poziomie.
                Teraz może się troche koszty rozjechały, ale Edynburg był kiedyś dosc drogi.
            • leyla76 Re: Studia w UK 14.10.23, 14:31
              Dr glaciasse - szczerze to nie wiem ile tu wszystko kosztuje dla nie rezydentów.
              My tu mieszkamy, córka studiuje w Lozannie, mieszka w domu, bo do Lozanny mamy 15km.
              Jezeli uni w Zürich to wtedy niemiecki. W Lozannie np to francuski. Na niektórych uniwerkach dodatkowo angielski np studia prawo w Genewie.
              Musiałabyś poczytać na stronach uniwersytetów odnośnie aplikacji z Polski (eu).
              Ile studia tu kosztują dla aplikacji spoza Szwajcarii, nie wiem. My jako rezydenci płacimy 450ch za semestr. W UK jakieś 10000£ dla rezydentów, albo 30tys lub więcej dla nie rezydentów.
              • dr_glacisse Re: Studia w UK 14.10.23, 16:07
                30 tys za semestr czy za rok? W Szwajcarii córka sprawdzała na pewno jest taniej ale sprawdzimy.Natomiast jak wyglądają koszty życia , mieszkańGeneralnie wiadomo ze Szwajcaria jest bardzo droga ale jak to orientacyjnie wyglada.W Genewie jaki język ?
                • leyla76 Re: Studia w UK 14.10.23, 16:56
                  W Genewie francusku, tak samo w Lozannie.
                  Ta strona mówi, że oplaty za studia w sumie takie same dla rezydentów jak i nie rezydentów.

Życie tanie nie jest, zakwaterowanie również, ale w UK też teraz nie jest tanio, a do tego czesne bardzo wysokie i jeszcze aplikacja o wizę i inne biurokratyczne rzeczy po brexit.
                  Szukaj tutaj info po angielsku np Housing for students near Lausanne, Geneve itp.
                  Zobacz czy nie ma jakiś group na Facebook typu foreign students in switzerlands.
                  Moze coś na polskich grupach w Szwajcarii coś więcej się dowiesz.

30tys to za rok . Tutaj masz info
                  study-uk.britishcouncil.org/moving-uk/cost-studying#
                  • leyla76 Re: Studia w UK 14.10.23, 16:57
                    studyinginswitzerland.com/cheap-universities-in-switzerland/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka