Dodaj do ulubionych

ZIELONA KARTA???

11.07.05, 20:03
Mam takie pytanko : czy aby wyjechać za granicę samochodem trzeba mieć
wykupioną zieloną kartę?? Chciałam pojechac tylko na 1 dzień do Pragi i
zastanawiam się ile takie ubezpieczenie mogłoby kosztować?? Będę wdzięczna za
opdpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: pietnacha40 Re: ZIELONA KARTA??? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 11.07.05, 20:22
      Do krajów UE nie trzeba.
      • Gość: kopytko Re: ZIELONA KARTA??? IP: *.catv.net.pl 11.07.05, 23:32
        Nie trzeba, aczkolwiek jeśli polisa jest w języku polskim może być mały
        problem. W takich przypadkach ubezpieczyciele zazwyczaj wystawiają druk w
        wersji obcojęzycznej, lub dają tradycyjną zieloną kartę - zwykle za darmo.
        • Gość: Tytus Re: ZIELONA KARTA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 01:10
          Nie pisz farmazonów. Jeżdżę parę lat i polisa po polsku wystarczy. Zielonych
          kart na kraje unijne się nie wydaje-nie ma takiej potrzeby.
          • aswywiadu007 Re: ZIELONA KARTA??? 12.07.05, 09:43
            Gość portalu: Tytus napisał(a):

> Nie pisz farmazonów.

Ty również

> Jeżdżę parę lat i polisa po polsku wystarczy.

to od ilu lat nasze polskie oc jest tam ważne?

> Zielonych kart na kraje unijne się nie wydaje

dlaczego nie? wydaje się, wydaje

>-nie ma takiej potrzeby.

możnaby się kłócić
            • Gość: Tytus Re: ZIELONA KARTA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:22
              > to od ilu lat nasze polskie oc jest tam ważne?
              Jakie to ma znaczenie? Nie czepiaj się nieistotnych rzeczy- chodzi o polski
              dokument który jest akceptowany bez problemu.
              Jężdżę 9 lat na Tir i czy to Oc czy zielona karta-tłumaczenie nie jest do
              niczego potrzebne, nie rób ludziom niepotrzebnych kłopotów w celu otrzymania
              następnego ,niepotrzebnego papierka.Jeśli jeżdzisz dłużej i więcej ode mnie po
              Europie i masz większe doświadczenie-chylę czoła, z bardziej doświadczonymi
              truckerami nie dyskutuję, bo wiedzą lepiej i mają większe doswiadczenie-ich po
              prostu słucham

> dlaczego nie? wydaje się, wydaje
              I znoy czepiasz sie drobiazgów. Wydaje się bo zielona karta jest również na
              inne kraje. Ale po Twoim robieniu wody z mózgu, lecą po nią również ludzie
              którzy jadą tylko do UE a im nie jest potrzebna. Jeżdżę równiez na dzikie
              kraje ,więc wtedy jak najbardziej, ale druk się nie zmienił, dalej figurują tam
              kraje unii. Tylko ,że pytanie było o UE, nie twórz kolejek u ubezpieczycieli,
              też ostatnio wysłuchałem od agenta, że ludzie nasłuchaja się banialuk i później
              zawracają mu głowę o zieloną kartę jadąc do Unii, w czym masz swój udział

> możnaby się kłócić
              Podaj sensowny argument, bo piszesz farmazony ,ale nie potrafisz podać
              faktów.Forum ma informować ,a po Twoim mącicielskim poście. ludzie dalej nie
              wiedzą jak jest, bo jeden mówi nie trzeba a aswywiadu007 twierdzi inaczej.
              Swoją drogą współczuć wywiadu ,jeśli Ty jesteś tam asem ;)
              • aswywiadu007 Re: ZIELONA KARTA??? 12.07.05, 10:43
                zgodnie z Twoim tokiem myslenia, każdy może napisać
                co chce, a jak ktoś napisze, że nie do konca tak jest,
                to wtedy to jest czepianie się. nie było moją intencją
                tworzenie kolejek, bo mnie samego wkurzają posty
                z pytaniami, czy do Czech trzeba ZK? a paszport tez?
                jak ktos jedzie na Słowację, to pewnie, że nie trzeba,
                ale dalej to już róznie bywa. chcesz przykładu? kuzynka pojechała
                na wakacje objazdowe, dojechała do Portugalii, a tam policjant
                przy kontroli nie bardzo ufał naszemu OC (co prawda było to zadupie),
                to pokazała ZK i już ok. wiem, wiem, nie wszyscy jeżdzą na drugi koniec
                Europy, ale sam widzisz...
                Szerokiej drogi
                • Gość: zagadka Re: ZIELONA KARTA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 00:43
                  Ot i ciekawe. W Niemczech na ten przykład praktycznie juz odeszlo sie od
                  wydawania papierowego OC. Jesli nie bedziesz mial wykupionego (u nich systemy
                  innformatyczne dzialaja troche sprawniej), to ci dosola przy najblizszej ...
                  jakiejkolwiek wizycie w jakimkolwiek urzedzie takie kary, ze koszt tego oc to
                  pikus ... tak wiec nie maja papierowego oc... a swoja droga, ostatnio zawarlem
                  nowe oc w polskim allianzu i bez pytania itp po prostu od razu dostalem wraz
                  papierkiem polisy dodatkowo zielona karte bo tak maja i juz ...
                  • Gość: Tytus Re: ZIELONA KARTA??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 08:38
                    aswywiadu007 - sorry jeśli za mocno najechałem na Ciebie. Wiem ,że cuda się
                    dzieją, ale w takim układzie musiałbyś zabierać ze sobą np. pół bagażnika
                    części-auto przecież też może się zepsuć ;) Ale nawet w przypadku o jakim
                    piszesz, wszystko jest ok, nawet wsiowy policjant w końcu załapie ,czy zadzwoni
                    do kolegów i po kłopocie.
    • monikaa13 Re: ZIELONA KARTA??? 12.07.05, 11:40
      NIE NIE TRZEBA, ILE RAZY MOŻNA O TYM PISAC, DO KRAJÓW UNII I NIEKTÓRYCH SPOZA
      NIE WYMAGA SIĘ ZIELONEJ KARTY!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka