Dodaj do ulubionych

Czarnogóra

IP: 195.205.148.* 02.10.02, 13:01
Witam,
czy ktoś gościł w tym roku w Czarnogórze i może podzielić się informacjami
odnośnie miejsc (np. Budva, Becici, Sutomore, Bar, Ulcinj, Milocer), warunków
zakwaterowania, cen i ogólnych wrażeń? Czy jest tam bezpiecznie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: Czarnogóra IP: *.fwfin.fwc.com 03.10.02, 14:57
      Gość portalu: Mat napisał(a):

> Witam,
      > czy ktoś gościł w tym roku w Czarnogórze i może podzielić się informacjami
      > odnośnie miejsc (np. Budva, Becici, Sutomore, Bar, Ulcinj, Milocer), warunków
      > zakwaterowania, cen i ogólnych wrażeń? Czy jest tam bezpiecznie?
      > Pozdrawiam
      Cześć Mat
      Chcesz tam jechać jeszcze w tym roku? Upałów to już raczej nie będzie.
      Dużo informacji znajdziesz na forum>turystyka>świat
      Ja odwiedziłam Czarnogórę na przełomie lipca i sierpnia. Dla mnie to
      zdecydowanie jedno z piękniejszych miejsc jakie widziałam.
      Mieszkałam dwa tygodnie w Budvie tuż przy samej plaży. Budvę polecam. To chyba
      najfajniejsze miasteczko na wybrzeżu. Ładna część zabytkowa i dobra
      infrastruktura turystyczna w nowej części. W sezonie Budva nie zasypia.
      Becici położone jest bezpośrednio za Budvą. Typowe miasteczko-główna atrakcja
      plaża, zresztą faktycznie bardzo ładna.
      Bar i Ulcinj bliżej granicy z Albanią już nieco orientalne. Więcej tam
      Muzułanów. Plaża miejska w Ulcinj w sezonie to prawdziwy szok. Większego
      zagęszczenia plażowiczów na m2 nie widziałam nigdzie indziej.
      Milocer tuż koło Sv Stefana. Piękna plaża szeroka i piaszczysta. Samo
      miasteczko tak samo zresztą jak Sv Stefan bardzo, bardzo spokojne.
      Jeśli chodzi o ceny to w sezonie porównywalne były z cenami w Polsce. Budva
      jest chyba najdroższa. Czym dalej na południe tym taniej.
      Wolnych kwater w Budvie było mnostwo nawet w środku sezonu. Ceny 10-40 EUR
      zależnie od standardu.

No i jest bezpiecznie.Na pewno czułam sie duzo bezpieczniej niż w Polsce.
      Zadnej agresji, nawet jednego pijanego gościa przez dwa tygodnie.

Na pewno jeszcze tam pojadę.
      pozdrawiam

• Gość: Marta Re: Czarnogóra IP: *.um.poznan.pl 04.10.02, 08:44
      Spędziłam w Czarnogórze 2 urocze tygodnie września! Wszystko było cudowne- pogoda w sam raz, nie
      było tropikalnych upałów,ale słoneczko przygrzewało, widoki zapierały dech w piersiach, ludzie otwarci,
      mili i niezwykle gościnni. Jedyne z czym nie mogę się zgodzic z poprzedniczką to ceny- jak dla mnie
      duuuużo wyższe niż w Polsce. Co prawda mieszkałam w Sv. Stevanie ( jedno z droższych miejsc), w
      prywatnym apartamencie z widokiem na morze ( pokój 2 osobowy z łazienką i dostęp do kuchni 27 E - w
      sezonie 50,60E!!! żaden luksus, za to gospodarze przemili). Jedzenie chyba też nie takie tanie skoro 1
      kg ryby z grilla w przydrożnej knajpie to wydatek 35E. To prawda, że im dalej na południe i dalej od
      wiekszych miasteczek turystycznych tym taniej. Co do bezpieczeństwa to nie się czego obawiać. Kilka razy
      prosiłam policjantów o pomoc i miło się zdziwiłam, bezinteresowna pomoc wynikła raczej nie z
      obowiązku tylko z ich mentalności.
      Jest to kraj gajów oliwnych, mocnej rakiji, pachnący pieczoną jagnięciną na grillu, a wszystko to w
      otoczeniu przepięknej nieskażonej przyrody. Polecam to miejsce, bo ja tam wracam za rok!!!

Pozdr.
      • Gość: Mat Re: Czarnogóra IP: 195.205.148.* 04.10.02, 12:37
        Dzięki za informacje. Wasze opinie brzmią zachęcająco, natomiast w kilku innych
        wątkach na temat Czarnogóry spotkałem się z opiniami, że jest tam niesamowicie
        brudno itd. Czy to prawda? Czy prawdą jest też, że nie ma żadnych bankomatów?
        Pozdr
        • Gość: Maja Re: Czarnogóra IP: *.fwfin.fwc.com 04.10.02, 14:44
          Gość portalu: Mat napisał(a):

> Dzięki za informacje. Wasze opinie brzmią zachęcająco, natomiast w kilku
          innych
          >
          > wątkach na temat Czarnogóry spotkałem się z opiniami, że jest tam
          niesamowicie
          > brudno itd. Czy to prawda? Czy prawdą jest też, że nie ma żadnych bankomatów?
          > Pozdr

Wiesz co Mat, są tacy co im się nigdzie nie podoba ,zawsze znajdą powód do
          narzekania i ich lepiej nie słuchać :)
          Czy w Czarnogórze jest niesamowicie brudno? Ja się jakoś nie dopatrzyłam żeby
          Czarnogórcy byli szczególnymi brudasami. Czarnogóra nie odbiega pod tym
          względem specjalnie od Chorwacji czy Grecji. Tyle że ciągle tam nieco biedniej.

Bankomatów faktycznie nie ma (najbliższy w Dubrovniku)tak że kaskę trzeba mieć.

A policjanci w Sv Stefanie rzeczywiście bardzo sympatyczni :)

Jedź śmiało. Naprawdę warto:)

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka