Dodaj do ulubionych

Brazylia - okolice Fortalezy !!!

IP: *.chello.pl 09.01.06, 22:14
W dniach od 18 do 29 grudnia byłam w Brazylii,lot FischerAir 757-200 do
Fortalezy. Czytam narzekania na tego przewoźnika, tez dodałam swój głos bo
nie zgadzam się. Warto było znosic trudy tej podrózy - 5,5 godz. do Teneryfy
(ponad godzinę w hali tranzytowej - akurat na rozprostowanie się) i jeszcze 6
godzin do Fortalezy.Hotel Oasis Atlantico Praia das Fontes (80 km od
Fortalezy)- miejsce wspaniałe: domki-bungalowy z cegły, zielono, piekna plaża
z czysciutkim piaskiem,ciepły ocean, słońce, wspaniałe jedzenie (owoce!!!),a
dla gości którzy mają "tylko" HB - woda, soft drinki i soki do kolacji
gratis. Podróz powrotna na tych dwóch odcinkach była trochę krótsza bo
mieliśmy pomyślne wiatry - czego życzę tym którzy tam polecą - ja wróciłabym
tam natychmiast!!! Kocham tropik zimą.
Obserwuj wątek
    • monia1996 Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! 10.01.06, 08:39
      Też się tam wybieram 18.01. Naczytałam się trochę o okolicy w internecie, ale
      jeżeli jest możliwość uzyskania informacji z pierwszej ręki to może skorzystam.
      Jedziemy z 9-letnim dzieckiem, więc mam pytanie odnośnie jedzenia - czy znośne
      i czy można liczyć na brak sensacji. A Morro Branco rzeczywiście jest takie
      fajne jak wszyscy piszą (chodzi o te skałki i źródła)? Jak z cenami na miejscu
      (dziecko lodów nie odpuści)? Pozdrawiam i z góry dziękuję.
    • Gość: zosia k. Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.06, 15:07
      A z czym dokladnie sie nie zgadzasz? Bo slyszalam wiele zlego o obsludze i
      samolotach Fischera i tak naprawde sama nie wiem co mam o nich myslec i czy
      ewentualnie godzic sie na tego przewoznika czy szukac innej oferty kupujac
      wakacje.
      • Gość: Marcin K Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 15:15
        Moje zastzrezenia do Fischera: male odstępy miedzy fotelami, fotele upchane do
        granic mozliwosci, niesprawny sprzet radiowy i TV ! jednym slowem samoloty nie
        nadajace sie na dalekie dystanse
        • monia1996 Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! 10.01.06, 19:06
          Masz rację w 100%. Ale biorąc pod uwagę, iż dzięki przemęczeniu się przez 10
          godzin można spędzić wakacje w miejscu dotychczas niedostępnym cenowo dla
          przeciętnego Polaka - myślę, że warto.
          • Gość: Kasia Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! IP: *.chello.pl 10.01.06, 20:56
            Jedzenie w pełni zasługuje na 4 gwiazdki, warunki mieszkaniowe oceniłabym niżej
            (te surowe ściany z cegły).Jedzenie całkowicie bezpieczne i bardzo urozmaicone,
            przy tym obsługa bardzo dba o czystość i "ekspozycję potraw". Napoje do kolacji
            gratis, a w ciągu dnia dostępna bezpłatna woda (z dużych baniaków,jak EDEN)w
            barze przy basenie i recepcji. Lody dziecko będzie miało do kolacji!!!
            Wymiana pieniędzy w recepcji 1USD=2,05 reali. Polecam popołudniową wycieczkę za
            11,25 USD od osoby po wydmach, do laguny, przez Berberibe i labirynt skał w
            Morro Branco-kamera lub aparat konieczny - samochodami terenowymi "buggi" -
            niezapomnane wrażenia, tylko trzeba mocno się trzymać. Koniecznie zabierzcie
            kremy z dobrymi filtrami, słońce bardzo mocne, nie ma żartów, a ciuchów jak
            najmniej. Wieje cały czas bardzo silny wiatr,ale bez tego byłoby piekielnie
            gorąco - woda w oceanie cieplutka. Co jeszcze?
            • monia1996 Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! 10.01.06, 21:48
              Dzięki bardzo. Czy prawdą są te wszystkie opowieści o niebezpieczeństwach
              czyhających na turystów z kamerami i aparatami (oczywiście bez włóczenia się
              nocą po slumsach)? Troche nas przeaziły te wszystkie opowieści, a z drugiej
              strony nie należy chyba popadać w paranoję. Czy wybieraliście się na wycieczkę
              do Jeri (warto)?
              • Gość: Kasia Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! IP: *.chello.pl 11.01.06, 19:45
                Nie byliśmy na innych wycieczkach. Oczywiście mówią,żeby nie chodzić daleko
                samemu... Uważam, że po plaży spacery są bezpieczne, niektórzy przy odpływie
                wybierali się do Morro Branco (godzina drogi),a my w pierwszy dzień świąt
                poszliśmy na długi spacer w drugą stronę, tego dnia łodzie rybackie nie
                wypłynęły, a na plaży i w morzu było mnóstwo tubylców.Ze sprzętem wszędzie
                należy być ostrożnym tzn.nie afiszować i nie obwieszać się nim.W drodze
                powrotnej ktoś w samolocie opowiadał, że na plaży w Fortalezie dwóch złapało za
                ręce, a trzeci zerwał złoty łańcuch Polce z naszego lotu - nie trawię tych
                obwieszonych złotem na słońcu - sama sobie winna prawda? Wycieczkowo - na plaży
                stoją buggi i po uzgodnieniu dobrej ceny można zwiedzić okolicę. Jeśli chodzi o
                ceny: napoje w minibarze od 2 do 4 reali, tshirty od 10, pareo BRASIL 15,a
                but.miejscowego alkoholu(taki trochę jak rum,dobry w drinkach nawet w Polsce) w
                sklepie we wsi od 3. Zazdroszczę Wam tego wyjazdu !
                • monia1996 Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! 11.01.06, 21:24
                  Dzięki. Myślę, że się jakoś zagospodarujemy na miejscu:)
            • Gość: koko Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! IP: *.sympatico.ca 11.01.06, 16:39
              jakie ceny ?
    • Gość: Kasia Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! IP: *.chello.pl 10.01.06, 19:25
      Jeszcze raz a propos przewoźnika - to jest lot czarterowy, dlatego foteli jest
      wiecej i ludzie są "upchani" jak ktoś napisał - naprawdę nie możemy porównywać
      czarterów z rejsowymi przelotami.Kilka lat temu leciałam z Berlina z FTI na
      Dominikanę dużym Boeingiem, który miał dwa przejścia i trafił mi sie obok gruby
      Niemiec, a fotele były bardzo wąskie... Na obsługę Fischera nie będę narzekać:
      dwa razy w ciągu całego przelotu podali bezpłatną kawę, herbatę i soki, a
      zastrzegali, że będzie wszystko płatne.Jakiś napój można zabrać ze sobą, a 5 zł
      za kawę czy herbatę to nie majątek. Inna dyskusja dotyczyła toalet - ludzie po
      prostu nie potrafią z nich korzystać, ja przebierałam się tuż przed Warszawą w
      toalecie w cieplejsze ciuchy i jakoś nic mi się nie stało.
      Do Moni1996 - rozumiem że macie ten sam hotel.Czy macie all czy HB ? Napisz to
      podam kilka szczegołów.
      • monia1996 Re: Brazylia - okolice Fortalezy !!! 10.01.06, 19:29
        Wzięliśmy HB, bo dopłata 880 pln za all wydała nam sie lekko szokująca (tym
        bardziej, że pijamu niewiele alkoholu)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka