Dodaj do ulubionych

Ajencja biura turystycznego-otwierac???

IP: 195.136.95.* 01.04.03, 14:19
Witam
Planuje otworzyc taki punkt sprzedazy wycieczek, uslugowo dla innych tour-
operatorow.
Mocno sie zastanawiam czy to wypali. bede bardzo wdzieczny za informacje na
co uwazac i jak wyglada praca. Czy jest oplacalna przede wszystkim?
Jakie sa wymagania prawne, pozwolenia itd
Z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: aa Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.03, 16:41
      W dobie obecnego kryzysu na rynku turystycznym ja nie ryzykowałabym otwierania
      biura agencyjnego.
      • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 02.04.03, 17:04
        Gość portalu: aa napisał(a):

> W dobie obecnego kryzysu na rynku turystycznym ja nie ryzykowałabym
        otwierania
        > biura agencyjnego.

W sumie to dziekuje za wypowiedż, aczkolwiek spodziewałem sie wiekszej
        elokwencji.

Wypowiedz na zasadzie nie lubie POLSATU bo nie.
    • Gość: misiek Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.03, 17:19
      Rynek zawalony jest agencjami turystycznymi, których właściciele nie mają
      bladego pojęcia o branży, a za to mają trochę kasy na dodatkową działalność
      gospodarczą. Obsługa i profesjonalizm w takich punktach woła o pomstę do nieba.
      Niektórym się mimo wszystko udaje. Może uda się i Tobie. To biznes jak każdy
      inny i wszystko trzeba brać pod uwagę. Ryzyko jest zawsze.
      P.S. Jeśli już prosisz o pomoc na FORUM, to nieładnie jest zarzucać brak
      elokwencji komuś, kto próbuje dać Ci jakąś odpowiedź (nie używaj słów, których
      znaczenia ledwo się domyślasz, bo nie zawsze ich dobór będzie trafny). Raczej
      nie spodziewaj się tu poradnika w rodzaju "Jak otworzyć ajencję turystyczną. Od
      A do Z" (jak to paskudnie brzmi "ajencja")
      • Gość: Arcio Agencja Turystyczna IP: 195.136.95.* 03.04.03, 10:42
        Na wstępie - serdecznie przepraszampoprzednika jak i Ciebie "misiek". Moje
        zapytanie jest jak najbardziej poważne i bardzo dziękuje za wszystkie
        wypowiedzi, a twoją uważam naprawdę za cenną.

Gość portalu: misiek napisał(a):

> Rynek zawalony jest agencjami turystycznymi, których właściciele nie mają
        > bladego pojęcia o branży, a za to mają trochę kasy na dodatkową działalność
        > gospodarczą. Obsługa i profesjonalizm w takich punktach woła o pomstę do
        nieba.
        >

Tak zdaję sobie z tego sprawę, dlatego przygotowywalem sie to otwarcia dosyc
        dlugo. Mam pracownika z duzym doswiadczeniem w sprzedazy wycieczek, a sam
        jestem milosnikiem podrozy, wypoczynku:) ale takze marketingu!

> Niektórym się mimo wszystko udaje. Może uda się i Tobie. To biznes jak każdy
        > inny i wszystko trzeba brać pod uwagę. Ryzyko jest zawsze.

Właśnie RYZYKO, interesuje mnie jakiego rodzaju ryzyka wchodzą w rachubę
        zwłaszcza te związane ze wspołpracą z tour-operatorami.

> P.S. Jeśli już prosisz o pomoc na FORUM, to nieładnie jest zarzucać brak
        > elokwencji komuś, kto próbuje dać Ci jakąś odpowiedź (nie używaj słów,
        których
        > znaczenia ledwo się domyślasz, bo nie zawsze ich dobór będzie trafny). Raczej
        > nie spodziewaj się tu poradnika w rodzaju "Jak otworzyć ajencję turystyczną.
        Od
        >

OK mam nadzieje ze czesceiej bede wystepowal na tym forum, wiec jeszcze raz
        przepraszam wszystkich, ktorzy poczuli sie dotknieci. Raczej nie oczekiwalem
        poradnika "Jak w weekend otworzyć BP", chodzilo mi wylacznie o wasze (z
        autopsji)opinie o typowych problemach.

Pozdrawiam
        Arcio
    • Gość: piter Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.03, 13:40
      Mam prosbe: nie rob tego
      • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 03.04.03, 16:36
        Gość portalu: piter napisał(a):

> Mam prosbe: nie rob tego

Dlaczego , mam dobry lokal, dobrych pracownikow, kontakty, troche kasy, zapal,
        i wole odbicia sie od pracowania najemnego.....

• Gość: piter Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.03, 17:08
          to fajnie, ze masz tyle az do stracenia.
          Zastanow sie lepiej: zobacz jak wyglada sprzedaz w innych biurach. musisz wziac
          po prostu pod uwage sprawy na ktore ty nie masz wplywu.
          poza tym na otwieranie biura w tym roku jest juz za pozno.
          przykro mi.
          otworz lepiej pub, kawiarnie, sklep. to nic zdroznego, a daje wieksza pewnosc
          uzyskania satysfakcjonujacych zyskow.
          • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 03.04.03, 17:23

> to fajnie, ze masz tyle az do stracenia.
            > Zastanow sie lepiej: zobacz jak wyglada sprzedaz w innych biurach. musisz
            wziac
            >
            > po prostu pod uwage sprawy na ktore ty nie masz wplywu.
            > poza tym na otwieranie biura w tym roku jest juz za pozno.
            > przykro mi.
            > otworz lepiej pub, kawiarnie, sklep. to nic zdroznego, a daje wieksza pewnosc
            > uzyskania satysfakcjonujacych zyskow.

Niestety nie moge odmowic ci logiki, ale chyba jestem zdecydowany....
            • Gość: piter Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.03, 18:36
              to chyba, czy jestes?
              zobaczysz: pierwsze miesiace nic i nic. zobaczysz.
              • Gość: MacColin Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.03, 23:52
                Zrobisz co uwazasz, ale musze Cie ostrzec- wsrod klientow tez pewnie trafiaja
                sie osoby malo elokwentne ;-)))
              • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 04.04.03, 10:19

> zobaczysz: pierwsze miesiace nic i nic. zobaczysz.

Widze ze masz doswiadczenie ito nizbyt pozytywne, ale teraz juz chyba OK?
                pzdr
                Arcio
                • Gość: piter Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.03, 10:58
                  tak,teraz juz ok.
                  • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 04.04.03, 14:11
                    No widzisz, mam nadzieje, wierzę , ze mnie sie też uda, tym bardziej że
                    chcialby oderwac sie od ludzi którzy nakazuja mi robote nie zawsze ......
                    Chce byc sam sobie kowalem.
                  • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 04.04.03, 14:12
                    No widzisz, mam nadzieje, wierzę , ze mnie sie też uda, tym bardziej że
                    chcialby oderwac sie od ludzi którzy nakazuja mi robote nie zawsze ......
                    Chce byc sam sobie kowalem.
    • Gość: mmm Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 07.04.03, 00:43
      Może pomyślisz o sprzedaży biletów lotniczych. Słuszałam o bardzo tanich
      przelotach z Niemiec cztałam też artykuł w Newsweek-u niestety nie pamiętam
      nazwy linii. Wystarczy tylko jakoś dostarczyć klientów do Niemiec a różnice w
      cenach są ogromne sama skorzystałabym z takiej wycieczki np.do Irlandi za
      50Euro życzę powodzenia sama też rozkręcam buissnes bo ile można szukać pracy
    • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 07.04.03, 12:37
      A co powiecie na pracownikow. Jacy powinni byc , z doswiadczeniem sprzedazowym
      czy turystycznym, ile powinni dostac pensji?
      • Gość: wojtek Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 212.106.162.* 07.04.03, 15:06
        niedawno otworzyłem cos takiego, a teraz bym to chętnie sprzedał - może chcesz
        kupić?
        • Gość: piter Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.03, 15:28
          za ile? i co tam masz?
        • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 07.04.03, 15:57
          Gość portalu: wojtek napisał(a):

> niedawno otworzyłem cos takiego, a teraz bym to chętnie sprzedał - może
          chcesz
          > kupić?

Daj wiecej szczegółów?

miasto, biura, od jak dawna, o cenie to chyba za wczesnie

• Gość: Arcio No i co panie Wojtku? IP: 195.136.95.* 08.04.03, 08:55

> niedawno otworzyłem cos takiego, a teraz bym to chętnie sprzedał - może
          chcesz
          > kupić?
          • Gość: wojtek Re: No i co panie Wojtku? IP: 212.106.162.* 08.04.03, 09:56
            Odpowiem mailem - wojtek@myplanet.com.pl
            • Gość: Arcio Re: No i co panie Wojtku? IP: 195.136.95.* 08.04.03, 15:44

> Odpowiem mailem - wojtek@myplanet.com.pl

Ok odezwę sie jak tylko będę mógł, mam blokade na privy na tym kompie
              pzdr
      • Gość: Aga Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 15:42
        Gość portalu: Arcio napisał(a):

> A co powiecie na pracownikow. Jacy powinni byc , z doswiadczeniem
        sprzedazowym
        > czy turystycznym, ile powinni dostac pensji?

Jeśli masz możliwość zatrudnienia kogoś z doświadczeniem w turystyce, kto zna
        systemy rezerwacyjne, to napewno lepiej mieć taką osobę, która nie będzie uczyć
        się na Twoich klientach. Tylko myślę, że powinieneś przeprowadzić dokładną
        rozmowę kwalifikacyjną, czy osoba jest kontaktowa i ma miłą aparycję ( nie ma
        złych nawyków :-) Turystyka jest tak specyficznym działem, że doświadczenie
        sprzedażowe np. w jakimś sklepie moim zdaniem nie jest istotne. Jeśli chodzi o
        pensje to zależy jakie jest to miasto, a napewno polecam system prowizyjny,
        który motywuje pracownika.
        Powodzenia!
        • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 10.04.03, 11:34
          Dzieki za podzielenie sie doswiadczeniem. Rowniez mysle o prowizji.
          Mam juz dobrego pracownika z kilkuletnim doswiadczeniem z duzego zagranicznego
          biura ( na szefa) i szukac bede jeszcze 2,3 osob do sprzedazy. Punkt jest w
          Wawie, wiec i pensje chyba musza byc konkretne, ale jezeli jestescie w stanie
          podac mi orientacyjny przedzial pensji, stawek prowizyjnych to jak zwykle bede
          wdzieczny.

Pzdr
          A
    • Gość: Iga Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.03, 19:00
      Jak zauważyłam z wypowiedzi, jesteś również zainteresowany zakupem biura
      podróży. Niewiem tylko z jakiego miasta jesteś, ale mam takową agencję, która
      do lat ma stałą klientelę i bardzo dobrą opinię. Pytanie tylko ile jesteś w
      stanie zapłacić za taką okazję.
      pozdrawiam
      Iga
      • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 10.04.03, 11:37
        Gość portalu: Iga napisał(a):

> Jak zauważyłam z wypowiedzi, jesteś również zainteresowany zakupem biura
        > podróży. Niewiem tylko z jakiego miasta jesteś, ale mam takową agencję, która
        > do lat ma stałą klientelę i bardzo dobrą opinię. Pytanie tylko ile jesteś w
        > stanie zapłacić za taką okazję.
        > pozdrawiam
        > Iga

Rozumiem ze nie satysfakcjonuje cie prowadzenie tego biznesu?
        Tak szczerze to nie powiedzialem ze chce kupic, bo srodki ograniczone,
        ale "nigdy nie mow nigdy"
        Bede prowadzil agencje w Wawie, ale plany obejmuja inne wieksze miasta.
        Pzdr
        A
        • Gość: Iga Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 07:15
          Nie będę już ciągnęła z tobą tej farsy( nie miałam nigdy zamiaru sprzedawać
          biura), ale wiedz że po przeczytaniu wszystkich twoich wypowiedzi chyba każdy
          zauważy, że zabawiasz się na tym furum. Zacząłeś od niewinnego pytania jak
          otwiera się biuro, a później tak strasznie się rozbujałeś, że chyba zapomniałeś
          swoje wcześniejsze wypowiedzi i zrobiłeś z siebie biznesmena posiadającego
          kilka agencji w Polsce.
          pozdrawiam
          Iga
          • Gość: MarCamper Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: serverLAN.4pr.pl:* / 192.168.0.* 11.04.03, 09:02
            > Nie będę już ciągnęła z tobą tej farsy( nie miałam nigdy zamiaru sprzedawać
            > biura), ale wiedz że po przeczytaniu wszystkich twoich wypowiedzi chyba każdy
            > zauważy, że zabawiasz się na tym furum. Zacząłeś od niewinnego pytania jak
            > otwiera się biuro, a później tak strasznie się rozbujałeś, że chyba
            > zapomniałeś swoje wcześniejsze wypowiedzi i zrobiłeś z siebie biznesmena
            > posiadającego kilka agencji w Polsce.
            > pozdrawiam
            > Iga

Hmm... Przykro mi, ale ja tego nie zauważyłem, choć śledzę ten wątek od samego
            początku. Też zakładam firmę turystyczną, i myślę że Arcio zadaje całkiem
            sensowne pytania... Ale za to zauważyłem zabawiającą się Igę... Dobrze się
            bawisz Igo?

btw. Nie mam zbyt dużo pieniędzy na założenie agencji ani nie stać mnie tym
            bardziej na kupno żadnej, ale również w planach również mam założenie kilku
            agencji w Polsce. Czy to znaczy że podchodzę do biznesu niepoważnie??
          • marcamper Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? 11.04.03, 09:05
            > zapomniałeś swoje wcześniejsze wypowiedzi i zrobiłeś z siebie biznesmena
            > posiadającego kilka agencji w Polsce.
            > pozdrawiam
            > Iga

Hmm... Przykro mi, ale ja tego nie zauważyłem, choć śledzę ten wątek od samego
            początku. Też zakładam firmę turystyczną, i myślę że Arcio zadaje całkiem
            sensowne pytania... Ale za to zauważyłem zabawiającą się Igę... Dobrze się
            bawisz Igo?

btw. Nie mam zbyt dużo pieniędzy na założenie agencji ani nie stać mnie tym
            bardziej na kupno żadnej, ale również w planach również mam założenie kilku
            agencji w Polsce. Czy to znaczy że podchodzę do biznesu niepoważnie??
          • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 11.04.03, 09:38

zapomniałeś
            >
            > swoje wcześniejsze wypowiedzi i zrobiłeś z siebie biznesmena posiadającego
            > kilka agencji w Polsce.
            > pozdrawiam
            > Iga

taaaaa..... nie bardzo widze tutaj znamiona farsy, nigdzie tez nie mowilem ze
            jestem biznesmenem z wielka firma. Plany to zupelnie inna rzecz.
            Chwilowo jestem na poczatku tych planow i raczej staram sie popelnic jak
            najmniej bledow na starcie.
            Jak widzisz calkiem sporo osob zabiera glos na tym forum wiec sadze, ze
            traktuja mnie, albo raczej moje wypowiedzi powaznie. Wiem ze stanowie
            konkurencje (mam nadzieje ze tak bedzie) dla innych z tej branzy i ze nie
            wzyscy chca dzielic sie doswiadzczeniem, ale liczylem mimo wszystko na
            konstruktywna wymiane opinii........i raczej sie nie zawiodlem ale pozostaje
            wciaz niedosyt.

Pzdr
            Arcio

PS
            Przepraszam Wojtka ze sie nie odezwalem ale po glebszym zastanowieniu uznalem
            ze nie bede wstanie zrealizowac tego projektu. Pozdrowienia dla
            wszystkich "turystycznych"

• Gość: Arcio OTWARTE IP: 195.136.95.* 21.05.03, 12:40
      No i poszło, działamy!!!
      • imm Re: OTWARTE 21.05.03, 14:14
        Od początku śledziłam ten wątek, bardzo się cieszę, że projekt wypalił. Jeśli
        będziesz miał wolną chwilkę podziel się doświadczeniem jak to jest z
        podpisywaniem umów z touroperatorami (czy robią problemy dla nowych biur)i
        wogóle jak to wygląda na początku. Sama myślę o założeniu biura w Łodzi, ale
        ciągle nie moge się zdecydować, może mnie w jakiś sposób zachęcisz.
        Dzieki
        Pozdrawiam
        • Gość: Arcio Re: OTWARTE IP: 195.136.95.* 22.05.03, 08:53
          imm napisała:

> Od początku śledziłam ten wątek, bardzo się cieszę, że projekt wypalił. Jeśli
          > będziesz miał wolną chwilkę podziel się doświadczeniem jak to jest z
          > podpisywaniem umów z touroperatorami (czy robią problemy dla nowych biur)i
          > wogóle jak to wygląda na początku. Sama myślę o założeniu biura w Łodzi, ale
          > ciągle nie moge się zdecydować, może mnie w jakiś sposób zachęcisz.
          > Dzieki
          > Pozdrawiam

Ha świat jest mały.....pochodzę z Łodzi i bywam tam co łykend, ale biznes
          chce , a raczej prowadzę w wawie, zresztą wyemigrowałem za chlebem juz pare lat
          temu. Nieważne

Najwięcej problemu miałem chyba ze znalezieniem lokalu (wynajmuję) a same umowy
          chyba oprócz Big Blue, które nie chciało podpisac umowy (bo mętne tłumaczenia)
          i TUI, które ma dosyć duże wymagania to wszystko poszło w miarę gładko. teraz
          tylko sprzedawać,sprzedawać,sprzedawać,sprzedawać,sprzedawać,sprzedawać,

A wracając do Łodzi, to szedłem pietrynką i średnio w dwóch na trzy bramach
          jest jakies biuro???? Wiem ze to nie pocieszenie dla Ciebie, ale lepiej
          zastanów sie czy jest tam jeszcze miejsce dla Ciebie.

Pzdr
          Arcio
      • Gość: magda_sz Re: OTWARTE IP: *.poczta.mm.com.pl 22.05.03, 09:35
        Witam
        Z Twoich informacji, które uzyskałam na forum wynika że udało Ci się otworzyć
        biuro turystyczne. Gratulacje
        Ja również zamierzam otworzyć punkt pośredniczący w sprzedaży ofert
        turystyczneych. Jak możesz to podziel się wszystkimi ważnymi informacjami jak
        to zrobić ( na co trzeba zwrócic uwagę? )
        Z góry dziękuję
        Magda
        • Gość: Arcio Re: OTWARTE IP: 195.136.95.* 22.05.03, 15:55
          taaa.... no cóż jest tego tyle , że trudno tak krótko, każdy etap jest trudny a
          popełnić błąd mozna wszędzie , sam sie tego niestety nie ustrzegłem

Pzdr
          A
      • Gość: cracovian Re: OTWARTE IP: *.bankofamerica.com 22.05.03, 16:16
        Jak idzie sprzedaz?
        • Gość: Arcio Re: OTWARTE IP: 195.136.95.* 22.05.03, 16:55
          Stary , a jak moze isc sprzedaz po trzech dniach?

A jak grodzie Kraka
    • Gość: magda_sz Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.poczta.mm.com.pl 23.05.03, 08:20
      Jak będziesz miał trochę czasu to napisz chociaż od czego zacząć i na co
      najbardziej uważać ( jakie muszę spełnić warunki czy muszę posiadać koncesje ?)

dsup_lodz@interia.pl

pozdrawiam
      Magda
      • Gość: Do Arcia Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: *.icpnet.pl 23.05.03, 09:43
        Jakbyś był zainteresowany otwarciem filii w Poznaniu to napisz .Jestem
        pasjonatką turystyki,posiadam gotówkę.
        katigra@wp.pl
        Napisz na priv,coś podpowiem
        z poważaniem Katarzyna
        • Gość: Arcio Re: Ajencja biura turystycznego-otwierac??? IP: 195.136.95.* 23.05.03, 10:36
          Dzieki za propozycję. Plany takowe istnieją ale na dziendzisiejszy to chyba
          nierealne. Niestety. Ale będę pamiętał
          pzdr
          A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka