Dodaj do ulubionych

Czym się kierować ? - ocena hotelu

07.06.07, 07:11
Wiadomo,że katalog biura podróży,to mało,pooglądac stronę z hotelem w
internecie,niewiele informacji i same superlatywy.Wejść na forum.No to weszłam
i ocena hotelu przez turystów waha się od 1-5 gwiazdek.I to praktycznie każdy
hotel,który oglądam.Skąd takie rozbieżności ?
Obserwuj wątek
    • kreola4 Re: Czym się kierować ? - ocena hotelu 07.06.07, 08:12
      pietnacha40 napisała:

"...ocena hotelu przez turystów waha się od 1-5 gwiazdek...
      Skąd takie rozbieżności ?"

Rozbieznosci sie biora z opisu turystow ktorym sie "wydaje". Byc moze jest to
      ich pierwszy/drugi hotel i nie bardzo moga swoj pobyt do czegos porownac.
      Sugeruje dokladne i uwazne ogladanie hotelu i czytanie opisu. Czasami mozna
      wylapac cos miedzy wierszami. Malo precyzyjne okreslenie "ladny" lub "blisko
      plazy" otwiera mozliwosc dowolnej interpretacji. Z reguly na korzysc hotelu.
      Szukaj tez opinii na w google na angielskojezycznych forach. Sa one bardziej
      obiektywne. U doswiadczonych turystow nie ma takiej rozpietosci w ocenie.

• pietnacha40 Re: Czym się kierować ? - ocena hotelu 07.06.07, 12:48
        "Szukaj tez opinii na w google na angielskojezycznych forach. Sa one bardziej
        obiektywne. U doswiadczonych turystow nie ma takiej rozpietosci w ocenie" -
        właśnie o anglojęzycznym forum piszę :)
    • iberia.pl Re: Czym się kierować ? - ocena hotelu 07.06.07, 10:47
      to proste, kazdy ma inne wymagania.Jak ktos do tej pory bywal w europejskich
      hotelach 5* a potem jadac np. do Egptu tez wybral hotel 5* to moze czuc sie
      rozczarowany.Inna osoba, ktora do tej pory hotel 3* widziala na obrazku i
      pojedzie do egipskiego hotelu 3-4* to moze byc w niebowzieta.
      • pietnacha40 Re: Czym się kierować ? - ocena hotelu 07.06.07, 13:06
        iberia.pl napisała:

> to proste, kazdy ma inne wymagania.Jak ktos do tej pory bywal w europejskich
        > hotelach 5* a potem jadac np. do Egptu tez wybral hotel 5* to moze czuc sie
        > rozczarowany.Inna osoba, ktora do tej pory hotel 3* widziala na obrazku i
        > pojedzie do egipskiego hotelu 3-4* to moze byc w niebowzieta.
        Ja nie pytam dlaczego,ale jak. Często tutaj na forum ludzie są wręcz
        wyśmiewani,że wybrali jakiś hotel i byli niezadowoleni.Odsyła się ich do
        internetu - trzeba było poszperać,poczytać. Sama zawsze kieruję się jedynie
        opisem (i tym co między wierszami)oraz zdrowym rozsądkiem,ale zajrzałam sobie z
        ciekawości na anglojęzyczną ofertę hoteli plus oceny turystów.I włosy mi dęba
        stanęły ;) Osobiście chyba bym nigdzie nie pojechała po tej lekturze.
        • ivanesku Re: Czym się kierować ? - ocena hotelu 07.06.07, 17:45
          Musisz ustalić co jest dla Ciebie ważne a potem dobrać hotel i miejsce wypoczynku do swoich wymagań korzystając z internetu i opini forumowiczów. Opinie na forach są bardzo zróżnicowane, ale wystarczy że czytasz uważnie i wyłapujesz brenie typu „za słona woda w morzu” albo „rezydent nie załatwił mi papieru toaletowego”. Polacy są bardzo ale to bardzo marudni i jadą na wczasy za granice bez przygotowania.
          Jeśli jedziesz typowo na wypoczynek to wybierasz hotel, jeśli na zwiedzanie to najważniejsze jest przygotowanie do podróży np. ile czekasz na granicy, koszty wstępu do różnych obiektów, dokładna trasa i harmonogram zwiedzania.
          Wszystkie informacje znajdziesz na forum, tylko trzeba sugerować się rozsądnymi wypowiedziami a nie bzdetami typu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19&w=63592936
          • amat1 Re: Czym się kierować ? - ocena hotelu 07.06.07, 18:29
            Pierwsza podstawowa rzecz to uważnie czytaj ofertę katalogową. Czytaj co tam jest napisane a nie to co byś chciała przeczytać. Hotel z widokiem na morze lub położony nad morzem wcale nie oznacza że do plaży dwa kroki. Cicha spokojna okolica oznacza najczęściej że do sklepu, kawiarni czy miasta daleka droga ( opcja HB może okazać się bardzo droga). Hotel w centrum często oznacza hałas do samego rana itp. itd.
            Przed podjęciem decyzji sprawdź opis hotelu w ofertach innych BP a następnie poszperaj w necie . Używaj wyszukiwarki i przeczytaj jak najwięcej opinii i dopiero wtedy podejmij decyzję czy to jest właściwy dla ciebie hotel czy nie. Wszystkie opinie staraj się analizować i dopasowywać do swoich oczekiwań, gdyż wszyscy potrzebujemy czego innego, jedni szukają rozrywek ,inni - świętego spokoju
            Jeszcze jedno. Nie zawsze ale jednak - ilość gwiazdek jest istotna
            pozdrawiam
            • mojito Wybor hotelu. 08.06.07, 07:04
              Podpieram sie zawsze przy wyborze hotelu strona z opiniami
              www.tripadvisor.com Czytam tez uwaznie reklame hotelu
              zamieszczona przez hotel. W pieknym opisie co jest w hotelu
              mozna znalezc przemilczenie tego czego w hotelu nie ma.

Pozdrowienia,
              m.
              • pietnacha40 mojito :D 11.06.07, 12:53
                Właśnie tę stronę miałam na myśli.Powpisywałam sobie z ciekawości kilka hoteli
                4*.A pózniej kliknęłam ocenę turystów . I stąd się wziął ten cały mój
                post.Załózmy,że nigdy wcześniej nie jeżdziłam,jestem zielona jak ogórek i
                wchodzę na stronę hotelu ,który sobie upatrzyłam i co widzę ? Od zachwytu po 1* !
                Osobiście nigdy wcześniej nie kierowałam się opiniami na forach.Szukałam na
                "nosa" + satelita + zdrowy rozsądek i widzę,że dobrze,bo od huśtawki ocen można
                ogłupieć zupełnie.
    • Gość: gość Re: Czym się kierować ? - ocena hotelu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 07:32
      Dodam jeszcze moje spostrzeżenia odnośnie zdjęć hoteli. Czasem zdjęcia są
      trochę nieostre i niewiele pokazuja: jakiś widoczek z niebieska plamą basenu i
      budynek w tle. Takie hotele z żoną od razu odrzucamy - może nie zawsze słusznie
      ale jakaś selekcja jest.
      Pozdrawiam
      • elgry Re: Czym się kierować ? - ocena hotelu 08.06.07, 09:54
        Dla mnie priorytetem jest położenie hotelu.
        Opisy typu: pięknie położony, niedaleko plaży, dogodnie położony, atrakcyjnie
        położony nic dla mnie nie znaczą.
        Sprawdzam więc na mapach satelitarnych. Przy okazji widzę,jaka jest plaża,
        jakie zejście do morza, czy obok hotelu, albo między hotelem a plażą jest
        budowa, czy wokół hotelu zielono, czy sam beton, czy za płotem są uliczki,
        deptaczki, czy pustynia, czy mam możliwość długich spacerów brzegiem morza
        (doskonale widać porty, pomosty, umocnienia ograniczające spacer idt...itp.
        Wszystko widać, jak na dłoni.

Potem wypisuję nazwy hoteli, które "wybrał" dla mnie satelita i sprawdzam ceny.
        Wykreślam hotele, które cenowo są dla mnie nie osiągalne. No a potem czytam
        opinie, piszę emaile do osób które były w danym hotelu i zadaję pytania. Dobrzy
        ludzie bardzo chętnie odpisują, przysyłają zdjęcia. Na opiniach pisanych pod
        wpływem emocji (chociaż rozumiem piszącego taka opinię), w których są same
        przymiotniki i krzyki nie opieram się.

• pietnacha40 elgry 08.06.07, 16:17
          Czy Ty naprawdę kobieta jesteś ? Bo z tym satelitą,to jakbym męża czytała.On
          jeszcze dodatkowo drukuje całą okolicę i plaże ;)
          • elgry Re: elgry 08.06.07, 23:19
            He..he..
            Pozdrowienia dla męża.
            A może zdradzi adresik swojego satelity?
            • pietnacha40 Re: elgry 10.06.07, 20:51
              proszę bardzo :) maps.google.com/
              • Gość: Uma Re: elgry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 11:14
                U mnie to przebiega tak:
                Przeglądam sobie ofertę z biur (przeważnie alfa star i necermann) i zaznaczam
                hotele, które mi się podobają.
                Muszą mieć niską zabudowę, być przy plaży, bez żadnych przejść przez ulicę itp,
                nie w samym centrum kurortu, ale z dobrym dojazdem, parę barów/restauracji do
                wyboru, centrum sportów, jakieś spa itp
                Odpalam net i szukam opinii urzytkowników o hotelu i zdjęć robionych
                bezpośrednio przez turystów.
                Jak wszystko gra, kupuję wycieczkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka