Dodaj do ulubionych

agent nie płaci TO

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 10:50
Co robic jak agent nie płaci Tour Operatorowi za wczasy a klient ma juz
termin wyjazdu?Jak sobie z tym poradzic?
Obserwuj wątek
    • Gość: milka Re: agent nie płaci TO IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 11:03
      ja dzwonie do klienta i informuje go o tym, ze nie mam jego pieniedzy; niestety
      podwazam wiarygodnosc agenta.
      • Gość: A. Re: agent nie płaci TO IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 11:40
        Cześć Milko
        O ile się oreintuję to nie masz takiego prawa.
        Nie wiem moze coś się zmieniło

• Gość: milka Re: agent nie płaci TO IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 11:44
          o tym, ze tak nie wolno dowiedzialam sie wczoraj - fakt
          na razie dziala powiadamianie klinta lub postraszenie telefonem do klienta.

ostatnio troche sie zesloscilam na nasze prawo, okazuje sie, ze klient =pan a
          ja moge sobie pomachac palcem w bucie (klient moze odstapic od umowy =
          zamowienia na odleglosc, nie moge do niego dzwonic jak nie mam kasy, teraz chca
          wprowadzic zakaz pobierania oplat z tytulu rezygnacji- paranoja)
          Wychodzi na to, ze biura beda musialy podniesc marze, choc ceny i tak nie sa
          juz niskie, by jakos nadrobic straty spowodowane przez nieuczciwych klientow
        • Gość: Ja Re: agent nie płaci TO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 11:56
          no dobra,jesli nie mam prawa tak zrobic to co mam zrobic?Mam agenta kory nie
          placi nam juz od 2 tygodnie od kiedty to do n ich dzwonimy i piszemy,wlascielka
          nas zbywa ze zaplacila lub tez nastepna wersja ze zaplaci.Klient jak zadzwonil
          to mu powiedziano ze pieniazki juz dawno poszly.
          nie ukrywam ze mielismy juz kilka sytuacji w poprzednich latach kiedy nie
          odzyskalismy naleznosci.
          klient pojechal,wrocil a agent zarobil sobie cala kase i sie zwinal.
          zapomnialam ale wiem ze jest jakas stroan o nieuczciwych agentach i
          klientach.Czy ktos pamieta jak sie ta strona nazywa?
        • Gość: Ja Re: agent nie płaci TO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 11:59
          i zapomnialam o jeszcze jednej sprawie.dzwonilismy np wczoraj do Urzedu
          Wojewodzkiego zapytac co mamy robic w sytuacji kiedy agent nie placi?
          Pani ne byl zbyt zdziwoiony naszym pytaniem bo dostaje cale mnostow takich
          telefonow.
          Powiedzial nam tylko ze maja przygotowany juz jakis wniosek o wprowadzenie
          zmian w ustawe o turystcyce zeby chronic TO.Moze swiety czas juz nadszedl zeby
          polatac te dziury w naszej nieszczesnej ustawie
          • Gość: M Re: agent nie płaci TO IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 12:17
            Jestem agentem, pieniądze klienta są dla nas "święte". Natychmiast po
            otrzymaniu potwierdzenia od touroperatora są wysyłane eliksirem. Rada dla
            touroperatorów - nie podpisywać umów z nieuczciwymi agentami /w każdej branzy
            znajdą się czarne owce/. Touroperator musi też "trzymać fason", tzn, dzwonienie
            do klienta, że agent nie przesłał kasy, podważa również wiarygodność i dobre
            imię touroperatora.
            • Gość: Ja Re: agent nie płaci TO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 12:24
              no mam nadzieje ze jestes moim agentem.Ale jesli chodzi o te "czrane owce" to
              niestety nie mam czasami rady na to.Jak mam sprawdzic agenta z ktorym podpisuje
              umowe?
              Nie przecze ze mamy cale mnostwo super agentow ktorych pozdrawiam serdecznie.
              Jesli dzwonienie podwaza autoarytem agenta i TO to jakie mam rozwiaznie i
              wyjscie?Stracic 6000 PLN?
              Musi powstac wkoncu jakas regulacja na ten temat
            • Gość: Kasia Re: agent nie płaci TO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 12:26
              dlaczego uważasz, ze telefon wykonany do klienta podważa wiarygodnośc
              touroperatora - i wytłumacz mi także jakim cudem byc w 100% pewnym który agent
              jest uczciwy??? Czytając na forum o wekslach Big Blue było jasne, ze mało kto
              to akceptuje a jak zaczniesz tak naprawde patrzeć jaką kto ma sytuacje to za
              chwile nie będzie z kim umowy podpisywać. Ja pracuje w biurze które jest
              touroperatorem i dla nas zawsze najważniejszy jest klient i jezeli jest taki a
              nie inny problem to w ostataeczności rozmawiamy z nim na temat braku kasy od
              Agenta - bo to takze lezy w jego dobrym interesie. Co ważne jeszcze nigdy
              klient nie miał do nas o to pretensji - więcej, zawsze pomagał....
              • Gość: milka Re: agent nie płaci TO IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 12:49
                zgadzam sie, mnie rowniez klient podziekowal za informacje o nierzetelnym
                agencie. Wydaje mi sie, ze to raczej swiadczy o trosce TO o to by klientowi
                zapewnic dobry wypoczynek, by nie spotkaly go jakies przykre niespodzianki typu
                brak miejsc w autokarze, czy w hotelu.
                Agent oczywiscie zrobil awanture za szykany i pomowienia. jakie pomowienia???-
                nie mam kasy to fakt a nie pomowienie.
                Ja nie wspolpracuje z ludzmi, na ktorych sie sparzylam. Niestety co rok
                pojawiaja sie nowi agenci, nie jestem wrozka ani jasnowidzem :(
                • Gość: M Re: agent nie płaci TO IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 14:05
                  Trudno sprawdzić agenta czy jest uczciwy? Teraz touroperatorzy podpisują umowy
                  nie sprawdzając przyszłego "współpracownika". Nowe biura rosną jak po deszczu,
                  duzo firm uważa, że jest to branża, gdzie "da się wycisnąć kasę". Powinęła im
                  się noga w jednej działalności otwierają drugą. W mojej okolicy w ciągu 1 roku
                  otworzyło się 6 biur!!! Ciekawe, ile przetrzyma ciężki rok.

Całkiem mozliwe, że jestem Twoim agentem i ciężko pracuję na swoją prowizję.
                  Jeżeli nic nie zawalicie, to nasi klienci zawsze wracają zadowoleni, bo dostaja
                  od nas pełną i kompetentną informację na temat wyjazdu organizowanego przez Was.
                  • Gość: Ja Re: agent nie płaci TO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 14:16
                    tak tak trodno sprawdzic czy agent jest uczciwy.To ze sprawdze czy jest
                    zrzeszony i czy ma koncesje nicnie daje.Kazdy prawie moze zalozyc biuro bez
                    wiekszych przeszkod.Czy jest uczciwy okazuje sie dopiero podczas wspolpracy.

"Ciezko pracujesz na swoja prowizje". Ok zgadzam sie bo od Was jest wiekszosc
                    rezerwacji i chwala Wam za wykonywana prace.Ale ja tez odwalam kawal ciezkiej
                    roboty zeby przygotowac dobra oferte dla klientow i zeby to byly dobre
                    obiekty,zeby katalog byl na czas.
                    Ale zdanie "ze jesli Wy nie zawalicie to wszystko bedzie ok" tak srednio mi sie
                    podoba.
                    Od zeszlego roku od grudnia ciagnie mi sie w sadzie sprawa z klientem i to mi a
                    nie agentowi mimo ze kazdy zarzut od klienta jest skierowany wobec agenta.Ja
                    zrobilam wszystko tak jak nalezy ale teraz dobre imie naszej frmy cierpi na tym
                    ze agent popelnij cale mnostwo bledow.
                    • Gość: M Re: agent nie płaci TO IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 14:54
                      Gość portalu: Ja napisał(a):

> tak tak trodno sprawdzic czy agent jest uczciwy.To ze sprawdze czy jest
                      > zrzeszony i czy ma koncesje nicnie daje.Kazdy prawie moze zalozyc biuro bez
                      > wiekszych przeszkod.Czy jest uczciwy okazuje sie dopiero podczas wspolpracy.

- jedźcie, sprawdzajcie biura, rozmawiajcie z innymi touroperatorami,
                      sprawdzajcie, czy nazwiska właścicieli/ udziałowców nie są takie same, jak
                      te /biura niepłacące, właścicieli biur, które zbankrutowały/
                      >
                      > "Ciezko pracujesz na swoja prowizje". Ok zgadzam sie bo od Was jest wiekszosc
                      > rezerwacji i chwala Wam za wykonywana prace.Ale ja tez odwalam kawal ciezkiej
                      > roboty zeby przygotowac dobra oferte dla klientow i zeby to byly dobre
                      > obiekty,zeby katalog byl na czas.
                      > Ale zdanie "ze jesli Wy nie zawalicie to wszystko bedzie ok" tak srednio mi
                      sie
                      >
                      > podoba.

- tu piszę tylko w imieniu własnym, nie innych agentów, należymy do takich,
                      którzy upominają się o potwierdzenie, sprawdzają na dzień przed
                      odlotem /odjazdem podane godziny, rodzaj tranferu itp. A po powrocie klienta
                      telefonujemy i pytamy "jak było".
                      > Od zeszlego roku od grudnia ciagnie mi sie w sadzie sprawa z klientem i to mi
                      a
                      >
                      > nie agentowi mimo ze kazdy zarzut od klienta jest skierowany wobec agenta.Ja
                      > zrobilam wszystko tak jak nalezy ale teraz dobre imie naszej frmy cierpi na
                      tym
                      >
                      > ze agent popelnij cale mnostwo bledow.

- albo agent bierze na siebie odpowiedzialność, albo na "zieloną trawkę"
                      • Gość: Ja Re: agent nie płaci TO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 15:04
                        tyle ze wiesz jak ja mam okolo 800 agentow to ciezko dzwonic do kazdego TO i
                        jedzic co rok po calej Polsce i sprawdzac wszystkich agentow ponowie?Nierealne.
                        Nie mowie oczywiscie ze mamy cale mnostwo takich "ciekawych "agentow ale
                        niestety jest kilka sztuk.
                        No jedynym rozwiazniem jest po takim problemie rozwazanie umowy i tak tez
                        robimy ale i tak jestesmy zazwyczaj "w plecy " z kasa.

A z tym " agent na zielona trawke" to tak sie nie da. On sobie teraz
                        funkcjonuje dalej spokojnie a my mamy sprawy co 2 miesiace i tak pewnie bedzie
                        caly czas przez kilka lat to wg naszego wymiaru sprawiedliwosci tak sie to robi.
                        Rozumiem ze zrobilabym zly opis obiektu albo klient mial by inny hotel ale
                        jesli agent rezerwuje dla goscia jeden pokoj 4 osobowy i taki tez mu wyraznie
                        potwierdzam, na taki wysylam voucher,a okazuje sie ze klient chcial 2 x
                        dwuosobowy , no to juz jest ewidenta wina agenta jak dla mnie
                        • Gość: M Re: agent nie płaci TO IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 09.07.03, 15:22
                          Sądy w Polsce tak działają.
                          Co masz na umowie, którą przesłał agent - pokój 4-osobowy, czy 2 x DBL, jeżeli
                          to pierwsze, to jestescie O.K.
                          Może to klient jest upierdliwy? Przecież podpisał umowę na konkretny pokój,
                          dostał potwierdzenie, voucher i co - dopiero na miejscu, okazało się, ze kupił
                          4 osobowy zamiast 2 dwójek?
                          • Gość: Ja Re: agent nie płaci TO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.03, 15:28
                            nie chce sie wglebiac w ten temat bo moze moj agent to czyta.Zostawie to dla
                            siebie :))
                            • Gość: Doti Re: agent nie płaci TO IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.07.03, 18:01
                              moze warto pomyslec o zabezpieczeniu np. wekslem umowy podpisywanej z agentem,
                              jak jest uczciwy to nie powinien sie obawiac.
                              • Gość: Ja Re: agent nie płaci TO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.03, 09:23
                                no tyle za forum byla juz romowa o wekslach i agenci nie chca ich podpisywac.
                                Wiec co robic?
                                Wczoraj sie dowiedzialam ze Exim Tour zakazal klientom wplacaie naleznosci za
                                wczasy do biura tylko bezposrednio na konto Exim. Prawda to czy nie?
    • Gość: komentator Re: agent nie płaci TO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 09:42
      Problem mamy niezły, bo z punktu widzenia prawa agen działa na zlecenie TO i to
      on (TO) jest odpowiedzialny za to co wyczynia agent tak samojak za swoich
      pracowników. Klienta nie interesuje kto nawalił. Umowepodpisuje przecież nie z
      agentem tylko z TO (chociaż rękami agenta). Niestety nie mamy wyjścia
      (formalnie) i jeżeli klient wpłacił i podpisał z nami umowę tomusimy go wysłać.
      Jeżeli jest sprawasądowa, że coś nie tak (a wina agenta) to możemy tylko agenta
      przypozywać (to się chyba tak nazywa), albo po przegranej z klientem zakładać
      sprawę agentowi (4 lata z głowy przy obecnym tempie sądów). Robi się lekko
      błędne koło. Jeżeli nie wyślemy klienta na imprezę "bo agent nie przekazał
      kasy" to wina jest niestety nasza. Może jednak w jakichś nowelizacjach
      nasi "wspaniali"z Wiejskiej coś jednak poprawią....
      • Gość: M Re: nowy agent IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 10:59
        Nowy agent jak podpisuje umowę z Eximem, ma druki umowy z klientem na których
        jest adnotacja, że klient sam przelewa pieniądze do nich. Nie dotyczy
        to "starych" solidnych agentów, którzy rozliczają się na dawnych zasadach. Może
        metodę Eximu warto zastosować?
        • Gość: aga Re: nowy agent IP: *.tau.com.pl 11.07.03, 12:05
          Neckermann od dawna rozlicza sie w taki sposob z klientami i nigdy nie ma
          problemow z nieplacacymi agentami....
          • Gość: M Re: nowy agent IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 12:53
            Tak to prawda, klient za imprezę Neckermanna płaci sam, pilnując też sam
            terminów płatności i przeliczając euro na złotówki. Jeżeli nie zapłaci to
            Neckermann poprzez swój dział windykacji zciąga pieniądze od klienta. Agent -
            natomiast - podpisuje umowę z klientem i nadaje Mu nr. umowy o świadczenie
            usług turystycznych. Agent wystawiając fakturę vat na należną mu prowizję nie
            ma problemu w jej uzyskaniu /w ciągu 7 dni jest na jego koncie/, tego nie da
            się powiedzieć niestety o wielu polskich biurach.
            Każda metoda ma swoje plusy i minusy.
      • klient_krakow Re: agent nie płaci TO 12.07.03, 21:26
        Gość portalu: komentator napisał(a):

> Problem mamy niezły, bo z punktu widzenia prawa agen działa na zlecenie TO i
        to
        >
        > on (TO) jest odpowiedzialny za to co wyczynia agent tak samojak za swoich
        > pracowników. Klienta nie interesuje kto nawalił. Umowe podpisuje przecież nie
        z
        > agentem tylko z TO (chociaż rękami agenta).

Nie zawsze, są klienci, jak ja, którzy rozrózniają błędy i nieuczciwość agenta
        oraz błędy i machlojki TO.

• Gość: Ja Re: agent nie płaci TO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 22:17
          Zycze wszystkim takich klientow jak Pan.Bo naprawde mialam juz roznych klientow
          i w takich podbramkowych sytuacjach klient wrzuca nas czyli agenta i TO do
          jednego wora jako wykonawce uslugi i nie ma dla niego znaczenia i zadne
          tlumaczenia nie daja rezultatu. No i wtedy niestety najczesciej tracimy klienta
          cvhoc winy nie bylo naszej za grosz.
          Choc mam cale mnostwo agentow z ktorymi pracuje mi sie super i zawsze szczerze
          moge polecic ich naszym klientom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka