czarniutka2 04.02.08, 23:15 Przydatne informacje dla rezydentów rozpoczynających prace- od doświadczonych. Proszę o zostawianie wątków m.in. o czym należy pamiętać w tej pracy, o pomocne rady itd. Pozdrawiam wszystkich doświadczonych :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada-saneluk Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 05.02.08, 08:00 Ja polecam zapisanie się na dodatkowy kurs - kurs rezydenta. Organizuje go w marcu biuro podróży guideservice. Program szkolenia obejmuje m.in: zadania rezydenta za granicą jako przedstawiciela polskiego biura podróży, omówienie specyfiki pracy rezydenta w zależności od bazy turystycznej, uprawnienia rezydenta oraz zakres podejmowanych przez niego decyzji, organizacja pracy rezydenta - formy łączności z turystami, organizacja i realizacja wycieczek fakultatywnych, postępowanie w sytuacjach awaryjnych itp, Odprawa rezydenta w biurze podróży, dokumentacja, rozliczenie rezydenta, wynagrodzenie rezydenta, Charakterystyka wybranych krajów pracy rezydenta polskiego z punktu widzenia kultury, tradycji, zwyczajów, religii, cech narodowościowych, przepisów prawnych dotyczących cudzoziemców, ogólna charakterystyka bazy turystycznej wybranych krajów. I wszystkie (lub większość) wątpliwości będzie rozwiane. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarniutka2 Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 05.02.08, 10:56 Masz rację, dobry pomysł.. Gdzie można znaleźć jakieś większe info dotyczące tego kursu- miejsce, cena, termin? Odpowiedz Link Zgłoś
ada-saneluk Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 05.02.08, 11:36 Warszawa: Kurs przygotowujący do funkcji rezydenta - 1/2 i 8/9 marca 2008 - 2 weekendy, guideservice.com.pl/ Biuro Podróży GUIDE SERVICE 00-042 Warszawa, ul. Nowy Świat 53, wejście od ul. Wareckiej tel: +48 (0) 22 827-72-85; +48 (0) 22 826- 49-46, +48 (0) 22 827-92-41 w. 245 fax: +48 (0) 22 826-49-46. Kraków: www.piloci-malopolska.pl/ Informacje i Zgłoszenia: Regionalne Biuro Projektu "Turystyka Wspólna sprawa" 31-047 Kraków ul. Sarego 23/2, tel. 012 421 63 80, mail: malopolskie@tws.org.pl, zygmunt.kruczek@tws.org.pl Zaznaczam, że nie są to kursy przygotowujące do pełnienia funkcji pilota wycieczek. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
codzieninna3 Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 05.02.08, 11:01 Ja też prponuje zapisanie się na taki kurs, może i nie jest to oficjalny kurs na licencje pilota, ale też można się duzo ciekawych rzeczy dowiedzieć na takim szkoleniu i jestem pewna że będzie Wam po nim łatwiej :) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
katia_1985 Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 06.02.08, 13:56 rezydentury nie można się nauczyć z forum... Odpowiedz Link Zgłoś
bialaseek Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 06.02.08, 14:05 do Kati: Ty chyba nie jesteś rezydentka skoro nie potrafisz zrozumiec kilku zdań, nikt nie pisze że mamy tu kogos uczyc pracy, tylko proszą o rady i bardzo słusznie! Co za ludzie są nie którzy to masakra Odpowiedz Link Zgłoś
yolculuk Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 07.02.08, 17:13 jak to na forum mozna dowiedziec paru ciekawostek, ale to juz w praktyce wyjdzie na co cie stac i czego powinienes sie jeszcze nauczyc. A taka praca codziennie przynosi nowe wyzwania. trzymka Odpowiedz Link Zgłoś
dk50 Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 07.02.08, 21:22 Witam. Czy w najblizszym czasie taki kurs organizowany jest w Gdańsku? Odpowiedz Link Zgłoś
skylaar Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 08.02.08, 15:37 ja natomiast sie "wylamie" i polece nie kursy rezydenta, tylko normalne kursy na pilota i zdobycie panstwowej licencji. dlaczego? kursy rezydenta kuszą was tym, że organizujące je biura oferują od razu oferty pracy (w rzeczywistosci wcale to nie jest pewne). moim skromnym zdaniem to wyrzucanie pieniedzy w bloto. oczywiscie jak sie nie ma czasu na zdawanie licencji panstwowej to mozna sie "poratowac" takim kursem ale tak naprawde nie warto. kurs pilota jest podstawowy, a legitymacja uzyskana po zdaniu egzaminu obowiazuje w KAZDYM biurze podrozy, a nie tylko tym, w ktorym robiliscie kurs. bedac oficjalnie pilotem wycieczek mozecie szukac dobrej pracy jako rezydent w polskich czy zagranicznych biurach podrozy, bo bez licencji przyjma was tylko biura lokalne czy kontrahenci lokalni polskich biur, co oznacza gorsze warunki, gorsze pieniadze, czesto prace na czarno. egzamin pilota nie jest prosty, mozna go nie zdac za pierwszym razem czego jestem swietnym przykladem :) ale warto miec ta licencje, jesli mysli sie o pracy rezydenta czy pilota powaznie. pozdrawiam wszystkich przyszlych rezydentow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yolculuk Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 08.02.08, 16:30 zdecydowanie podzielam zdanie kolezanki skylar, ze taki kurs na rezydenta to kasa wyrzucona w bloto i w sumie taki mały shit :P tylko z jedna rzecza sie nie zgadzam, ale to malo wazne pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal_turystyka Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 08.02.08, 17:10 Do skylaar i ludzi postronnych czytających posty : ludziom zaczynającym pracę jako rezydenci nie można "polecić" kursu pilota wycieczek. Zapraszam do fachowej literatury - rezydenci muszą mieć kurs pilota wycieczek!!!!!!! Nie chcę zaczynać dyskusji na temat "czy rezydent musi mieć uprawnienia pilota" bo wiem jak jest napisana ustawa tylko proszę pilotów i rezydentów - nie przyczyniajmy się do pogłębiania "szarej strefy" bo jeśli zabierają się za naszą(pilotów-rezydentów) pracę ludzie bez żadnego przygotowania to efektem są zmarnowane wakacje turystów, stres, zamieszanie i kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
znowukonto Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 08.02.08, 17:19 uff, ależ gęsta atmosferka.. To może dla rozluźnienia jakieś porady? Po pierwsze pamiętajcie, że jesteście tam po-coś. Jeśli to już jest nawet połowa czwartego miesiąca Waszego pobytu w danym miejscu, miejcie cierpliwość dla cieknącego prysznica, mimo, że znacie go już nazbyt dobrze. Ci ludzie, którzy Wam go zgłaszają, będą być może ten jeden tydzień wakacji wspominać całą zimę (albo i rok;) i warto poświęcić im trochę uwagi i pomóc. A z drugiej strony - miejcie swoją godność. Wbrew przekonaniu, że rezydent jest chusteczką do ocierania łez (to jest łagodna wersja tego powiedzenia, które chciałam zacytować), jesteście ludźmi i nie dajcie sobą pomiatać. Kulturalny sprzeciw wzmocni nawet Wasz autorytet. Pozdrawiam wszystkich przyszłych rezydentów, którzy mają dobre chęci i intencje! Odpowiedz Link Zgłoś
michal_turystyka Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 08.02.08, 17:24 Słusznie. Przechodząc do porad dla początkujących polecam książkę autorstwa dr Kruczka i pani Wajdzik "Metodyka i technika pracy pilota-rezydenta". Bardzo fajna ściąga na początek ;) Pozdrawiam i powodzenia w nadchodzącym sezonie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
skylaar Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 08.02.08, 17:50 Dobrze, ja się spierać nie będę, czy rezydent musi być pilotem czy nie, napiszę tylko, że zamiast pisać ludziom, że "muszą", można ich zachęcić argumentacją, i wyjaśnieniem, jakie są różnice dla tych co mają/nie mają legitymacji. To wydaje mi się bardziej przekonujące, bo co odpowiesz rezydentowi, który ma "czyste" cv, brak doświadczenia, brak kursu, a biura nie robią sobie z tego żadnego problemu i zapraszają na rozmowy kwalifikacyjne? ale już wracam do tematu wątku. rada, którą ja od siebie chciałabym wcisnąć: KULTURA, EMPATIA, UŚMIECH. zauważyłam na własnej skórze, że odpowiedni poziom kultury i dobrego wychowania po prostu się sprawdza. rezydenci generalnie mają opinię kiepską, uważa się że z założenia nic nie robią, nie pomagają, tylko chodzą na plażę i tak dalej. fajnie jest łamać ten stereotyp na oczach turystów, to jest wielka frajda :) można walczyć z tym stereotypem od początku podchodząc do turystów z uśmiechem, bez wywyższania się, bez wymądrzania i oceniania ich. mają prawo być zdenerwowani (zagranica, lot, brak znajomości języków etc.), a zadufany w sobie rezydent tylko ten stan pogłębia. zauważyłam w wielu trudnych sytuacjach, że rezydent który od początku życzliwie wyjaśnia sprawę (a jednocześnie nie daje sobie wejść na głowę), jest uśmiechnięty (nie ironicznie), używa grzecznego, kulturalnego języka i STARA SIĘ pomóc, nie będzie miał nawet z teoretycznie "problemowymi" osobami kłopotów. wiem, ze bywa to trudne, bo mamy prawo byc zmeczeni, wkurzeni, i po prostu juz isc spać zamiast wysluchiwac kogos bez konca. ale... wielokrotnie udawało mi się rozładować ciężką sytuację w taki sposób. warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kakax3 Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 17.05.08, 17:47 A ja mam pytanie. Czy rezydentem może zostać 18-letnia osoba, w tym przypadku ja, która zdaje na turystykę, jej pasją są kraje arabskie i zna b. dobrze język angielski? Czy jest potrzebne wyższe wykształcenie i doświadczenie w pracy w biurze podróży? Czy mogłabym bez problemu podjąć tą pracę teraz? :) Pozdrawiam i proszę o odpowiedź ;) Odpowiedz Link Zgłoś
shuzanah Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 18.05.08, 11:17 Musisz mieć minimum wykształcenie średnie. Wiele firm wymaga też aby mieć ukończone 21 lat- bo to niby większe doświadczenie życiowe, większy szacunek ze strony turystów, itp. Jeśli jednak masz szczęście, jesteś kolokwialnie mówiąc "kumata" i masz UPRAWNIENIA - legitymacja pilota ( bez licencji zatrudniają w większości biura z którymi, uwierz, nie chcesz jechać)- to kto wie ;) Ja zaczynałam od razu po zdaniu matury, więc zyczę powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 12.07.08, 22:15 skylaar napisała: >> > kursy rezydenta kuszą was tym, że organizujące je biura oferują od razu oferty > pracy (w rzeczywistosci wcale to nie jest pewne). moim skromnym zdaniem to wyrz > ucanie pieniedzy w bloto. ku > rs pilota jest podstawowy, a legitymacja uzyskana po zdaniu egzaminu obowiazuje > w KAZDYM biurze podrozy, a nie tylko tym, w ktorym robiliscie kurs. > bedac oficjalnie pilotem wycieczek mozecie szukac dobrej pracy jako rezydent Nic dodać więcej nie muszę poza radą -przeczytajcie uważnie to co napisała skylaar i....zastosujcie. Pozdrawiam skylaar jak to mówią "święte słowa":) Odpowiedz Link Zgłoś
quaksima Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 19.01.09, 22:55 czy raz zdany egzamin pilota i otrzymanie legitmacji oznacza ze te uprawnienia sa nadane na zawsze. czy trzeba jakos je aktualizowac? bede wdzieczna za odpowiedz. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
saretta Re: Rezydent- przydatne ifnormacje 08.07.08, 17:49 kochani rezydenci, wybieram sie po raz pierwszy do Egiptu i chetnie z wami pogadam o tej pracy moje gg 2102667 Odpowiedz Link Zgłoś