Dodaj do ulubionych

Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie

IP: 195.205.190.* 29.08.03, 10:48
Odwiedziłem prawie wszystkie zabytki architektury w Polsce i wiele na Litwie.
Większość sfotografowałem. Jeśli ktoś potrzebuje informacji w tym temacie
chętnie coś podpowiem. A może zaskoczycie jakimś ciekawym obiektem? Będę
zadowolony. Chętnie podyskutuję na ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: MISIA Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.03, 16:40
      Chętnie podyskutuję, bo wydaje mi się że zwiedziłam 5 % tych obiektów w Polsce.
      Malutki egzamin:wymień zamki na Mazowszu(znajdujące się w okolicach Warszawy,
      powiedzmy w promieniu do 100 km).
      Pozdrawiam
      misia@street.pl
      • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 02.09.03, 14:32
        Cześć Misia, dzięki za odzew. Nie testuj mnie proszę na okoliczność znajomości
        takich miejsc bo to można sobie zacytować z dostępnej literatury (choć powiem
        szczerze że jest tego mnóstwo ale wyczerpujących wydawnictw opatrzonych
        zwięzłym tekstem i zdjęciem jak np.Pałace i dwory Wielkopolski - Libickiego to
        po prostu jak na lekarstwo, tylko te bzdurne albumiki ze zdjęciami pożal się
        Boże fotografików -oprócz Bujaka)liczę raczej na wskazanie mi czegoś naprawdę
        ciekawego a co być może nie dane mi było widzieć bo po prostu nie wiedziałem że
        to istnieje. Na Mazowszu nie byłem tylko w Kazuniu ale nadrobię to. Zresztą
        zamki na Mazowszu to nie ciekawa sprawa, nieliczne i mało "widowiskowe", może
        oprócz Oporowa! Za to pałace to naprawdę wiele perełek. Dla mnie krakusa ten
        równinny krajobraz jest po prostu bardzo nudny ale do Nieborowa, Guzowa, małej
        Wsi czy Walewic pasuje idealnie. I to jest naprawdę ładne i takie nasze polskie
        tzn. inne od tego co w innych krajach.
        • Gość: N.C. Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 03.09.03, 08:03
          Maniaku, a skoro te zamki i dwory odwiedzałeś, to może i słyszałeś o duchach w
          nich? Ja akurat jestem maniaczką białych dam w zamkach, dworach i pałacach.
          Czy możesz mi pomóc? Pozdrawiam
          • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 03.09.03, 14:21
            Oj! Nic tu nie poradzę. Nie interesowałem się tym nigdy. Ale przypomniała mi
            się pewna ciekawostka. Gdzieś na Mazowszu byłem w kościele w którym jest krypta
            (wejscie na zewnątrz świątyni po schodkach w dół cały czas otwarta i bez
            dozoru) w której leży trumna z Panią Walewską (tą prawdziwą). Dziwne miałem
            uczucie jak tam wlazłem. Chyba nic do mnie nie miała bo do dziś nie
            straszy.Pozdrawiam.
            • Gość: polishAM Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.nas53.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 30.09.03, 09:44
              Zamek w Wenecji niedaleko Biskupina jest znany z duchów. Piękne okolice, ładne
              jeziora i ruiny zamku. Duchem jest naturalnie Diabeł Wenecki.
    • jita Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 03.09.03, 14:49
      Cześć!

Swego czasu jeździłam po jurze krakowsko-częstochowskiej i 'oglądałam' ruiny
      zamków - po niektórych zostały jedynie kawałki murów.

Ostatnio wrażenie zrobił na mnie pałac w miejscowości Moszna o/Opola. Ale
      pewnie go znasz.
      A na necie gdzieś prześliznął mi się przez ręce (oczy) zamek (czy pałac)
      Działyńskich w Gołuchowie. Oglądnę go kiedyś po drodze...

A które (w Polsce) na Tobie zrobiły największe wrażenie?

Pozdrawiam,
      Justyna
      • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 03.09.03, 15:04
        No jasne że znam. To przecież sztandarowe obiekty. Trudno wskazać jakieś perły
        ale największą radość mam zawsze wtedy gdy odkryję obiekt który jest trudny do
        namierzenia w literaturze, a często mimo zaniedbania pobudza wyobraźnię i
        pozwala przeżyć to wrażenie estetyczne. Szczególnie pałace i dwory są takimi
        rodzynkami. Napisz gdzie mieszkasz to poszperam w pamięci i może zaskoczę cię
        jakimś ciekawym obiektem w Twoich stronach.
        • Gość: N.C. Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 03.09.03, 18:56
          Skoro chcesz zaskoczyć, to może podasz jakieś ciekawe, a mało znane zamki itp.
          w okolicy Wałbrzycha? pozdrawiam
          • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 05.09.03, 14:37
            Okolice Wałbrzycha aż kipią od ciekawych obiektów. Wiadomo żę Książ, Zagórze,
            Bolków, Świny to wszystkim znane. Sporo rozsianych po lasach ale większość w
            ruinie i to mało malownicze (nie to co w jurze krak.-częstoch.) ale jak ktoś to
            lubi to może się wybrać do np. Płonina, Bolczów, Jastrowiec, Staniszów. Za to
            jest kilka naprawdę ładnych a mało znanych turystom pałaców a naprawdę warto je
            zobaczyć np.Krasków k.Świnicy, Wojanów k.Jeleniej G., Bożków k.Kłodzka, Roztoka
            k.Strzegomia.
            Z przyjemnością jadę w zawsze tamte strony. To bardzo ładny zakątek Polski.
            Pozdrawiam.
            • Gość: MISIA Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.03, 23:14
              Egzaminują Cię widzę na wszystkie strony Polski:)
              Co do Mazowsza to zaskoczyło mnie ,że wymieniłeś zamek w Oporowie,to mój
              ulubiony w naszych okolicach, pałac w Guzowie zawsze mnie zaskakuje swoim
              urokiem o każdej porze roku, choć popada w ruinę coraz bardziej, aż serce
              boli.Bardzo drażni fakt ,że parafia odnowiła tylko kaplicę i sąsiedni
              budynek,w którym zapewnie mieszka tutejszy proboszcz.Centymetry dzielą
              wiekowy , niegdyś świetny budynek pałacowy,od ładnie odnowionej części
              sakralnej.To drażni i denerwuje.W zimę wygląda to bajkowo jak budynek jest
              przypruszony śniegiem, w lato płakać się chce ,bo widać wszystkie spękania i
              dziury.
              Jeżdżąc po Polsce naprawdę nie można się nadziwić ile mamy pałaców , dworów ,
              czy choćby ruin zamków.Czasami znajduję też miejsca gdzie spoczywa tylko kupka
              gruzu,na której stały jeszcze niedawno pozostałości po zamku,resztki
              murów.Wtedy zastanawiam się ile tak naprawdę było tych zamków i pałaców w
              Polsce.Tysiące czy miliony?
              W ciągu swoich wypadów w teren coraz bardziej połykam bakcyla zamkowego,może
              kiedyś będę miała własny?To moje marzenie, ale z przyczyn finansowych nie do
              zrealizowania.Pozostaje włóczenie się po licznych , cudownych ruinach w naszym
              kraju.Idzie jesień, piękna pora na fotografowanie takich obiektów.Może uda się
              wyjechać na pare dni np. na Jurę?
              Pozdrawiam wszystkich turystów
              misia@street.pl
              • Gość: N.C. Do Misi IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.3.* 06.09.03, 17:50
                Misia, a może Ty natknęłaś na informacje o mało znanych zamkowychzjawach?
                Pozdrawiam
                • Gość: MISIA Re: Do Misi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.03, 19:42
                  Szczerze mówiąc specjalnie nie zgłębiam tego tematu.Owszem lubię jak
                  przewodnik albo miejscowi ludzie opowiedzą nam legendę o danym zamku i co na
                  nim lokalnie straszy po nocach,ale nie jest to moją główną pasją w trakcie
                  podróżowania po Polsce.Jeżeli chcesz to napisz na priwa , popytam
                  znajomych,ktoś coś napewno zbiera, mogę skontaktować.
                  misia@street.pl
        • jita Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 09.09.03, 11:01
          Na pewno zaskoczysz, bo zamki, pałace to zwiedzam niejako 'po drodze'. Górny
          Śląsk.
          • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 15.09.03, 14:22
            Nie czuję gdzie przebiega dokładnie granica pomiędzy górnym i dolnym śląskiem
            ale spróbuję: te znane to: Otmuchów, będzin, Pszczyna, Toszek, Moszna,
            Głogówek, Rogów Opolski, Niemodlin, Świerklaniec. Ale mniej znane to: Żyrowa,
            Promnice, Krowiarki, Pławniowice, Kochcice, Łubie, Kamieniec, Turów, Brynek,
            Rudołtowice. Przyjemnego zwiedzanka! Pozdrawiam.
            • jita Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 16.09.03, 10:28
              Dzięki za wskazanie. Część widziałam, z reszty NA PEWNO skorzystam. W tej
              chwili mogę sobie pozwolić wyłącznie na niedalekie wypady.
              Nie umiem jedynie zlokalizować Turowa. Please, help.

Ja do Górnego Śląska nie zaliczyłabym: Otmuchowa, Moszny, Głogówka, Rogowa,
              Niemodlina, Żyrowa, Kamieńca.

Co do zamków i pałaców na Śląsku właśnie znalazłam coś takiego:

www.silesia2000.pl/nawigacja/pl-start-turystyka.htm
              (w dziale warto odwiedzić)

Pozdrowienia,
              Justyna

• jita Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 16.09.03, 11:47
                jita napisała:

> Ja do Górnego Śląska nie zaliczyłabym: Otmuchowa, Moszny, Głogówka, Rogowa,
                > Niemodlina, Żyrowa, Kamieńca.

A Kamieniec na Górnym jest. Myślałam, że chodzi o Kamieniec Ząbkowicki...
                • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 19.09.03, 14:04
                  Przepraszam za czeski błąd; miejscowość nazywa się Turowa a nie Turów i jest na
                  opolszczyźnie. Jest tam ciekawy architektonicznie pałacyk, nic imponującego ale
                  odmienny od większości z ciekawym pokryciem dachu w formie łusek. Gdy byłem tam
                  kilka lat temu to nie dało sie go zwiedzić wewnątrz, nie wiem jak jest dzisiaj.
                  A granicy pomiędzy górnym śląskiem i dolnym nie pojmuję tak samo jak pomiędzy
                  dolnym a wielkopolską. Ale to chyba nie jest takie ważne. Aha, znasz klasztor w
                  Henrykowie? Są tam najpiękniejsze stalle w kościele w Polsce. Zaś co do Dolnego
                  Śląska to prawdziwa kopalnia ciekawych, nieraz naprawdę pięknych zabytków.
                  Pozdrawiam.
                  • dalloway Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 19.09.03, 20:28
                    ja się właśnie męczę z planem rewitalizacji Waplewa koło Malborka - pałac
                    Sierakowskich. Obok jest dworek Donimirskich i zachowana gorzelnia, a na
                    sąsiedniej działce (co za debil to podzielił!!!) zabudowania gospodarcze.
                    Piekne miejsce.
                    • Gość: Usia_1 Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.17.* 20.09.03, 07:28
                      Polecam "rozszerzenie horyzontów" o Słowację, jest tam też co fotografować.
                      • Gość: bezimienna Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.03, 20:18
                        HEj MAniak
                        NIesamowite ale ja sie kiedys przymierzalam do obfotografowania polskich
                        dworkow i palacow, brak czasu uniemozliwil ten zamiar.
                        Nie myslisz o stwozreniu w sieci takiego albumu zdjec?
                        Dodam ze wzielo sie to z czytania pamietnikow z ubieglych epok, chcialo sie
                        zobaczyc jakby te wnetrza w ktorych rozgrywaly sie te wszystkie wydarzenia.
                        • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 22.09.03, 10:58
                          No to ja mam parę tysięcy zdjęć. Ale nie potrafię tworzyć stron www (na razie)
                          bo nie mam czasu by się za to wziać. Ale myślę o tym. Miałem nawet kiedyś
                          ochotę by wydać książkę dla takich jak ja, z krótkimi opisami i niewielkimi
                          zdjęciami by każdy mógł się zorientować co w tym kraju jest do zobaczenia ale
                          nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Ale chętnie udostępnię bezpłatnie takie
                          materiały komuś kto chciałby taką stronę stworzyć wspólnie. A może są gdzieś
                          takie strony w sieci? Pozdrawiam
                      • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 22.09.03, 10:51
                        Zgadza się, sporo ciekawych rzeczy do zobaczenia. Ale ja bardzo lgnę do miejsc
                        związanych z polską architekturą. Bo to są budynki "na miarę człowieka", nie
                        przygniatające ogromem jak wiele na zachodzie. I to jest w nich piękne że są
                        stworzone do życia a nie tylko jako dumne rezydencje. Litwę już zjeździłem ale
                        marzę o Ukrainie i Białorusi. Pozdrawiam.
                    • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 22.09.03, 10:45
                      Byłem tam dość dawno bo ok.8 lat temu. Pamiętam że bryła budynku była ciekawa a
                      wokoło bardzo ładny i zaniedbany park. Ale nie takie rzeczy widziałem. W pałacu
                      Morsztynów w Pławowicach k. Krakowa w zimie palili w piecu parkietem z
                      posadzek. To piękny i zdewastowany pałac. Ręce opadają jak się widzi takie
                      sceny! Życzę sukcesów w doprowadzeniu wszystkiego do zamierzonego celu.
                      Dziękuję za wskazanie miejsca które nie zawsze są w przewodnikach. I takie
                      miejsca są często bardzo urodziwe. Pozdrawiam.
                      • nekysz Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 23.09.03, 11:13
                        Jeżeli maniaku tak dobrze znasz polskie i litewskie zamki to czas ruszyć się
                        na Ukrainę, na Podole i Wołyń.
                        Byłem w tym roku tam na wakacjach, na Podolu.
                        Kamieniec Podolski, Chocim, Podhorce to perełki i obowiązkowy punkt programu.
                        W dodatku jest wszystko czego dusza zapragnie: fortyfikacje bastionowe (
                        ziemne i zkazamatowane), stare rezydencje magnackie i zapomniane
                        późnośredniowieczne pograniczne zamki hospodarów mołdawskich, dodatkowo
                        wszystko jest pięknie położone i skąpane w wielkiej historii. Taki choćby
                        Zbaraż, Trembowla, Chocim czy Kamieniec. Naprawdę, trochę wyobraźni i czuje
                        sie oddech wielkiej histori.
                        • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 23.09.03, 14:19
                          I o to właśnie chodzi! To jest to co mnie najbardziej rozpieszcza. Tamtejsze
                          poczucie przestrzeni jest nie do przeżycia w Polsce bo inna tu geografia
                          terenu. Przejechałem kilka razy Ukrainę w stronę Rumunii więc znam smaczek ale
                          na razie trudno mi się zdecydować na taką jak potrzebuję wyprawę samochodem bo
                          trochę niebezpiecznie i z noclegami może być ciężko. A wycieczki autokarem to
                          dla mnie jak prowadzenie na smyczy. No i wycieczki nie dojeżdzają tam gdzie
                          naprawdę chcę dotrzeć. Ale te miejsca o których wspominasz też znajdują się w
                          mojej opracowanej już trasie która czeka na realizację. Pozdrawiam.
                          • nekysz Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 23.09.03, 19:39
                            Gość portalu: maniak napisał(a):

> na razie trudno mi się zdecydować na taką jak potrzebuję wyprawę samochodem
                            bo
                            > trochę niebezpiecznie i z noclegami może być ciężko.

Też mieliśmy na początku obawy, ale nie taki diabeł straszny jak go malują.
                            Ludzie są bardzo życzliwi, należy uważać, tak jak wszędzie.
                            A z noclegami ma byc ciężko?
                            W zasadzie w każdym wiekszym mieście znajdują się hotele z bardzo
                            przystepnymi dla Polaków cenami.

A wycieczki autokarem to
                            > dla mnie jak prowadzenie na smyczy. No i wycieczki nie dojeżdzają tam gdzie
                            > naprawdę chcę dotrzeć. Ale te miejsca o których wspominasz też znajdują się
                            w
                            > mojej opracowanej już trasie która czeka na realizację. Pozdrawiam.

Co do wycieczek to i owszem, ale koncentrując się na zwiedzaniu Lwowa nie
                            jest to złym rozwiązaniem. Ale jeśli chcesz zobaczyć choćby takie Pomorzany
                            czy Skałe Podolską to rzeczywiście - bez samochodu byłoby to trudne.
                            A można spytac gdzie "naprawdę chcesz" się dostać?

• Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 25.09.03, 14:35
                              Oj, tych miejsc jest sporo. Nie będę wszystkich wymieniał ale poza tymi znanymi
                              przez większość bardzo zależy mi m.in na takich miejscowościach: Antopol,
                              Czarnomin, Zofiówka, Kuryłowce, Malejowce, Niemirów, Ołyka, Płotycz, Poczajów,
                              Podhorce, Rozdół, Samczyki, Serebryniec, Tulczyn, Wierzchownia, Wierzchówka,
                              Woronowica. Ciekawe czy byłeś gdzieś tutaj (poza Poczajowem i Podhorcami które
                              są raczej znane), jeśli tak to daj znać co być może nie jest dostępne lub jest
                              w stanie totalnej ruiny abym nie miał zawodu po przybyciu tam. A poza tym to
                              fajnie że odwiedziłeś te miejsca o których piszesz bo to kawał polskiej
                              historii i okazja do zwiedzenia pięknego kraju. Pozdrawiam.
                              • moped Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 27.09.03, 05:51
                                Maniak, jestes niby taki oblatany w tych palacach, dworach na terneie
                                Polski :))

powiedz no kotku w jakiej to miejscowosci znajdowala sie siedziba rodziny
                                Bismarckow i co obecnie sie tam znajduje?

A wiesz co wybudowal na terenie Polski general von Knobelsdorff?
                                Ulatwie tobie kotku - byl tym samym budowniczym co zbudowal Sanssouci pod
                                poczdamem jak rowniez Charlottenburg :)))

O tak kotku - tam sa silne Polskie konekcje !!!!

Kotku czekam na twoja odpowiedz chwalipieto :)))
                                • Gość: MISIA Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.03, 13:55
                                  Wydaje mi się ,że nie ma w Polsce człowieka , który by wiedział wszystko o
                                  wszystkich zamkach i pałacach u nas.Jednocześnie cenię ludzi za ich wiedzę i
                                  chęć poznawania ,uczenia się czegoś o nowych miejscach.Zawsze jednak znajdzie
                                  się ktoś kto próbuje wyłapać czyjeś potknięcie lub lukę w wiadomościach.Czy
                                  to zazdrość czy kompleksy?
                                  • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 30.09.03, 15:12
                                    I to jest postawa człowieka renesansu. Otwarta głowa i tolerancja. Gratuluję i
                                    pozdrawiam serdecznie. Tak trzymaj.
                                • Gość: marcee moped napisz bo to ciekawe IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 18:39
                                • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 30.09.03, 15:08
                                  Sorry, że musiałeś czekać ale nie codziennie mam dostęp do internetu więc tak
                                  czasem schodzi. Po pierwsze zrozum, że zgłoszony przezemnie temat nie jest
                                  formą popisówki w stylu gdzie ja to nie byłem i co nie wiem. To raczej moja
                                  oferta dla wszyskich z którymi mogę podzielić się tym co wiem a poza tym szansa
                                  że dowiem się czegoś dla siebie. No zwykła wymiana informacji. Co do twoich
                                  pytań to tak: nie szczególnie interesuje się powiązaniami rodowymi (zwłaszcza
                                  Polaków i Niemców), zresztą dość niewiele jest przykładów w naszej historii by
                                  były to jakieś budujące dla nas przykłady (germanizacja) ale bez uprzedzeń
                                  uważam że nie za wiele wnieśli do polskiej architektury. Owszem, do dzisiaj
                                  stoi wiele solidnych budowli mieszkalnych czy wojskowych ale są bardzo
                                  niemieckie. Ciężkie, bez polotu, toporne - jakoś nie czuję tego stylu. Do mnie
                                  trafia bardziej styl włoski przetrawiony na nasze warunki i możliwości. Dlatego
                                  nie czuję mocno w wywołanym przez ciebie temacie. Co do tematu rezydencji
                                  Bismarcka, to wiem nz pewno ze XVIII-to wieczny pałac w Warcinie k.Słupska był
                                  na pewno jego rezydencją (nawet sprawdziłem, że od 1867r.) i jak tam byłem
                                  jakieś 7 lat temu to nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Beznadziejna
                                  architektura. Wewnątrz było muzeum. Ładniejszy był park pałacowy a o wiele
                                  ładniejszy pałac w niedalekim Kręgu. Jeśli zaś chodzi o Knobelsdogffa to
                                  owaszem, postać mi znana z faktów które przytoczyłeś ale nie kojarzę w tej
                                  chwili obiektu o którym myślisz. Nie będę więc robił dochodzenia tylko poczekam
                                  na twoją informację. Pozdrawiam.
                                  • Gość: 11 Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 80.51.249.* 10.10.03, 08:59
                              • nekysz Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie 01.10.03, 19:46

> Oj, tych miejsc jest sporo. Nie będę wszystkich wymieniał ale poza tymi
                                znanymi
                                >
                                > przez większość bardzo zależy mi m.in na takich miejscowościach: Antopol,
                                > Czarnomin, Zofiówka, Kuryłowce, Malejowce, Niemirów, Ołyka, Płotycz,
                                Poczajów,
                                > Podhorce, Rozdół, Samczyki, Serebryniec, Tulczyn, Wierzchownia, Wierzchówka,
                                > Woronowica. Ciekawe czy byłeś gdzieś tutaj (poza Poczajowem i Podhorcami
                                które
                                > są raczej znane), jeśli tak to daj znać co być może nie jest dostępne lub
                                jest
                                > w stanie totalnej ruiny abym nie miał zawodu po przybyciu tam. A poza tym to
                                > fajnie że odwiedziłeś te miejsca o których piszesz bo to kawał polskiej
                                > historii i okazja do zwiedzenia pięknego kraju. Pozdrawiam.

No cóż, pierwszy wyjazd w takim charakterze na Ukraine więc z konieczności
                                skoncentrowalismy się na najwazniejszych pozycjach : Olesko, Złoczów,
                                Podhorce, Swirz, Pomorzany, Zbaraż, Trembowla, Skała Podolska, Kamieniec
                                Podolski, Chocim, Żwaniec, Okopy św. Trójcy.
                                Do tego "odkryliśmy" ruiny kilku zamków pogranicznych w miejscach gdzie diabeł
                                mówi dobranoc. Na Krymie - Pałac Chanów, Czufut-kale i twierdza genueńska w
                                Sudaku. Strasznie żałuje, że nie zobaczyliśmy Akermanu - ponoć fajniejszy
                                jeszcze niż Chocim.
                                Zabyktów jest niesamowite nasycenie więc jest w czym wybierać i do czego wraać.
                                Zapewne jeszcze w tym miesiącu pojedziemy na Ukraine ale tym razem
                                skoncentrujemy się naa Lwowie, Wielkim Siole, być może Białym Kamieniu i
                                Bereżanach. pozd.
                      • Gość: Dankes Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.03, 08:35
                        Może uda mi się coś podpowiedzieć i wzbogacić Twoją kolekcję.
                        Niedaleko Jędrzejowa w Szczekocinach jest okazały pałac. Ostatnio jak widziałem
                        były prowadzone tam prace remontowe, a to wróży, że ujrzymy go w pełni jego
                        archtektonicznego piękna.

Pozdrawiam
    • Gość: marcee POdole do maniaka IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.03, 18:39
      Hej Maniak

ja znam wszystkie te miejscowosci z polskich pamietnikow i zdjec lub rycin
      akurat Podole jest mi o tyle bliskie poniewaz moja rodzina pochodzi z Humania
      k. Tulczyna i Zofiowki
      i swietnie znam dzieje Potockich z Tulczyna i dzieje samego Tulczyna,
      legendarnej rezydencji kresowej, ktora budzila zawsze podziw i ogromne
      zainteresowanie
      wydaje mi sie ze park w Zofiowce ktory w sumie nigdy nie zostal ukonczony
      nadaje sie do zwiedzenia, na pewno byl dostepny i nadal zachwycajacy w latach
      70-tych
      o Tulczynie nie ma co pisac gdyz ogolnie znane jest jego bogactwo, ktore
      przepadlo, czesc znajduje sie gdzies w Paryzu czesc w polskich muzeach a
      reszta nie wiadomo gdzie
      na pewno istnieje z czasow Potockich Kosciol Dominikanow (odnowiony) w
      podziemiach ktorego spoczywa nikla czesc osobnikow tego rodu
      i sam palac jeszcze tez stoi, nawet widzialam jego fotki w sieci (wspolzcesne)
      i widac ze jest okropnie zdewastowany, raczej nie da sie wejsc na pietro

o calej reszcie trudno cos powiedziec gdyz sa mniej znane

Antopol -rezydencja Swiatopelk CZetwertynskich i Jaroszynskich
      znane sa jej zdjecia z 1914 i 1917 i tylko elewacji zewnetrznej, piekny palac
      malo tez przekazow o wnetrzach, chyba musialy byc bogate gdyz KArol Jaroszynski
      mial wspanialy palac w Petersburgu przy Wielkiej Morskiej a poza tym w 1909 r.
      rozbil bank w Monte Carlo
      wiadomo ze przechowywalo sie tam pamiatki po gen Drzewieckim
      zreszta Jaroszynscy to wybitnie bogata rodzina polska ale i tez z fantazjami,
      np brat Karola -Jozef byl przyjacielem Artura Rubinsteina, mozna poczytac o
      nich troche we wspomnieniach Mistrza

Czarnonim- czyli ile zarobil Mikolaj Czarnomski posuwajac Zofie Potocka z
      Tulczyna i zeniac sie bogato z panna Jaroszynska
      znane sa tylko zdjecia wnetrz palacowych, nic nadzwyczajnego
      ale samo zalozenie palcowe powalajace, wsrod wielkiej przestrzeni kresowej i
      nad rzeka Boh, cudo, o ile cos ocalalo z palacu a jak nie i tak warto ogarnac
      ta pzrestrzen
      w listach Elizy z Branickich Krasinskiej znajduje sie wzmianka o pojedynku
      Zygmunta Krasinskiego z Mikolajem czarnomskim, nie wiadomo o co chodzilo ale
      pewnie o jakies alkowiane sprawy tulczynskie
      ostatecznie grzala tam tez tylek Boska Dially (zapewne z jej powodu chcesz
      zwiedzac Kurylowce) czyli flama Poety a i sama zona Poety Fanfarona miala
      koneksje tulczynskie przez swa matke Roze Potocka -Branicka, kobiete niezwykla
      i az sie przymierzam ze napisze kiedys jej biografie

Kurylowce zdaje sie zwiedzal Zygmus Krasinski i nawet napisal ze ta Ukraina
      zlotem plynaca powinna sie BLOTEM plynaca nazywac, w kazdym razie w jego
      listach do Dially czyli Delfiny z Komarow Potockiej sa jakies opisy ale
      niemrawe dosyc i nie pamietam juz ktorej posiadlosci dokladnie bo Zygmus plakal
      jak zobaczyl ryciny Wloskiej Kampanii gdzie bywal z Dially i jakos reszta go
      zupelnie nie interesowala, poza tym w Kurylowcach rezydowal juz tylko
      Aleksander Komar brat Dially ktorego i tak nie zastal bo reszta rodziny juz nie
      zyla albo w Paryzu siedziala
      nic mnie nie wiadomo co sie tam teraz znajduje
      na pewno istnieje jeszcze za to w Nicei willa Delfiny, ktora Zygmunt kupil dla
      kochanki za pieniadze swojej zony od Reyow

Niemirow
      jak najbardziej stoi tam dzisiaj wspanialy palac, widzialam tylko 1 zdjecie z
      1980r, jest odnowiony
      ale to co zobaczysz to dzielo wnuczki Boleslawa Potockiego -ksieznej MArii
      Szczerbatow ktora rozebrala palac Potockich i postawila nowy wzorowany na
      palacach angielskich i o tych dziejach nowszych i tragediach Rewolucji mozna
      poczytac we wspomnieniach Arkadiusza Stolypina, ktory byl wtedy w Niemirowie
      z czasow Boleslawa Potockiego niewiele wiadomo, jedyne co ze koncertowal w tym
      palacu sam Liszt z czego zachowala sie rycina w Zamku Branickich w Montresor
      notabene ten zamek nad Loara chcialabym kiedys odwiedzic tez
      poza tym troche w listach samej Zofii Potockiej matki Boleslawa i troche we
      wspomnieniach Niemcewicza z czasow Wincentego Potockiego- ten palac mozna
      zobaczyc wlasnie na rycinach Napoleona Ordy i mnie sie bardziej podoba niz ten
      z czasow Marii Szczerbatow

Rozdol
      nic nie wiem co sie dzieje dzisiaj z nim, wiadomo ze Kazimierz Rzewuski mial
      wspaniale urzadzony palac dzielami sztuki we Lwowie, wszystko to wpadlo w rece
      Lanckoronskich razem z Rozdolem wlasnie
      ciekawe co sie stalo z tym cudami wszystkimi

Wierzchowka
      na pewno istnieje palac po Sobanskich i odnowiony bo widzialam zdjecia z 1989r
      piekny, manierystyczny z wiezyczka
      nie wiem co w srodku

Woronowica
      palac Grocholskich odnowiony na pewno istnieje bo widzialam zdjecia z 1975r
      nic oszalamiajacego, szzcerze mowiac to nie wiem dalzcego akurat to miejsce?

to co zobaczysz to wiele ale to zaledwie kilka miejsc w arcybogatym Podolu, ja
      bym troche inaczej pojechala ale to tez ciekawe bardzo co Ty proponujesz

pozdrawiam

• Gość: maniak Re: POdole do maniaka IP: 195.205.190.* 30.09.03, 15:28
        No widzę że mam do czynienia z fachowcem od stosunków rodzinnych ;-) Cieszę się
        że wreszcie ktoś konkretnie odnosi sie tego tematu. Dzięki za te wiadomości.
        Wszystkie te obiekty wiem że istnieją bo ich zdjęcia były publikowane m.in.
        w "Spotkaniach z zabytkami" przez kilka lat, więc wiem że to nie jest podróż w
        ciemno. Natomiast nie wiadomo na co można liczyć gdy idzie o zwiedzanie wnętrz.
        Nawet te zaniedbane i poniszczone potrafia zrobić wrażenie! Na mojej trasie
        jest tego więcej do zwiedzenia ale ja przeytoczyłem tylko te dość mało znane
        tym którzy się tym niezbyt interesują. Szkoda że istnieje do dziś wszystko to
        co można oglądać we wspaniałym wydawnictwie Romana Aftanazego. Oj szkoda że nam
        w Jałcie przypisali te germańskie ziemie odzyskane za raj utracony. Naprawdę
        lubię kresowiaków, więc gorąco ściskam i pozdrawiam. Dziękuję za wiadomości.
        • Gość: marcee Re: PODOLE do maniaka IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.03, 18:41
          Witaj

nie jestem jakis specjalista, po prostu kolekcjonuje akurat wspomnienia i
          pamietniki
          nie znam wydawnictwa Aftanazego, o czym mowisz?
          te informacje pochodza z innych zrodel ktore moge podac

pozdr
          • Gość: maniak Re: PODOLE do maniaka IP: 195.205.190.* 01.10.03, 14:49
            Roman Aftanazy jest autorem największego dzieła opisującego dzieje dawnych
            rezydencji ziemiańskich na bliskich i dalekich kresach. To wielotomowe dzieło
            liczy w sumie tysiące stron i chyba tysiące fotografi czarno białych
            dotyczących tych obiektów. To jest jak biblia kresów. Pierwsze wydanie pochodzi
            chyba z przed ok.100 lat, ale były wznowienia Ossolineum a całość podzielona
            jest wg dawnych województw. Czasami można kupić pojedyncze tomy w księgarniach
            ale właściwy adres to porządna biblioteka. Fakty mieszają się tam trochę z
            fantazją sarmacką ale warto poczytać bo znakomicie wprowadza to w klimat
            dawnych kresów.
            Chętnie sięgnę do znanych ci tytułów których o podanie proszę. Pozdrawiam.
      • Gość: e Rozdół - tylko tyle wiem IP: *.icpnet.pl / *.cache.icpnet.pl 02.10.03, 09:48
        Niestety pałac w rozsypce, miasteczko zresztą tez, interesuje mnie historia
        tych okolic więc szukam informacji na ten temat.
    • Gość: tomasz Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: krecik:* / 192.168.1.* 30.09.03, 08:13

> Odwiedziłem prawie wszystkie zabytki architektury w Polsce i wiele na Litwie.
      > Większość sfotografowałem. Jeśli ktoś potrzebuje informacji w tym temacie
      > chętnie coś podpowiem. A może zaskoczycie jakimś ciekawym obiektem? Będę
      > zadowolony. Chętnie podyskutuję na ten temat.
      Może masz jakieś info czy zdjęcia dworów Niemojewskich w Olesznie i Podzamczu -
      Włoszczowej?
      • Gość: newman Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 01.10.03, 14:56
        Nie wiem dlaczego umknęło mi odwiedzenie Oleszna, a wiele razy jechałem przez
        Włoszczową, ale po prostu tam nie byłem. Cieszę się więc że jest jeszcze coś
        dla mnie. A o tym Podzamczu to nie wiedziałem do dzisiaj nic, że jest tam coś
        ciekawego do zobaczenia. Bo nie idzie tu na pewno o Podzamcze z ruinami pałacu
        Tarłów bliżej Kielc. Żałuję i proszę o info co wiesz o tych obiektach.
        Pozdrawiam.
        • Gość: tomasz Re: Oleszno,Lasocin,Podzamcze we Włoszczowej IP: 194.181.197.* 10.10.03, 08:52
          Wszystkie te pałace i dwory do 1945r. należały do Niemojewskich.Z pałacu w
          Lasocinie została ruina, w Podzamczu oficyna dworska, najlepiej, choć też mocno
          zniszczony jest pałac w Olesznie. Dwór Szfrańców z 1525r. w Podzamczu, potem
          m.inn.w posiadaniu Małachowskich.Pałac w Olesznie z pięknym parkiem
          zdewastowany w 1945r. przez Armię Czerwoną (typowe dla nich ognisko z mebli i
          wyposażenia),potem zajęty przez przychodnię i jakieś inne instytucje,które go
          dobiły, obecnie chyba pusty i czekający na właściciela.Lasocin już przed II
          wojną wyposażony był w centralne ogrzewanie,telefony.Ostatni właściciele i ich
          potomkowie mieszkają obecnie w Krakowie i Warszawie.
          Pozdrawiam
    • Gość: polishAM Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.nas53.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 30.09.03, 09:38
      I masz absolutną rację. Nie wiem czy potrzebuję o tym pisać, ale wyjazdy za
      granicę, do USA np. bardzo by Cię rozczarowała. Ponieważ tutaj są domki
      budowane ze sklejki, wody i kleju. Na marginesie mam prawie skompletowaną serię
      Katalogów Zabytków Sztuk w Polsce. Czy zwiedzałeś zamki w Sudetach bo tam są b.
      ciekawe i trochę na uboczu z trasy?
      • Gość: maniak Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: 195.205.190.* 01.10.03, 15:03
        W Ameryce na pewno bym się nie nudził. Oj byłoby co pooglądać!! Piękny
        kontynent. Przestrzenie, wspaniałe krajobrazy. Miasta rzeczywiście chyba trudne
        do pokochania ale niektóre trzeba obowiązkowo zaliczyć. Sudety i w ogóle Dolny
        Śląsk to piękny rejon z pięknymi zabytkami. A jeśli lubisz ciekawoski to
        przeczytaj "Tajemnice, zamki, podziemia" Joanny Lamparskiej. Znakomita i
        ciekawa książka losach zamków i pałaców. Polecam i pozdrawiam.
        • Gość: polishAM Re: Zamki-pałace-dwory w Polsce i na Litwie IP: *.nas36.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 11.10.03, 08:06
          Z pewnością zwiedzę je wszystkie. Za rok wracam do Polski po 25 latach (ćwierć
          wieku) pobytu za granicą. Zamki, pałace, kościoły to moja pasja. Dolny Śląsk
          jest bardzo ciekawy. Pamiętam Ząbkowice Śląskie i zamek Karpno w Kotlinie
          Kłodzkiej (bardzo na uboczu). Sobieszów chyba jest bardzo znany, ale tylko dla
          odwiedzających. Ciekawe, czy praca konserwatora zabytków należy do nielicznej
          grupy po studiach na historii sztuki, czy też można się zachaczyć do niej z
          innej strony. Tyle jest opuszczonych i zaniedbanych dworków. To prawdziwe
          skarby.
          • Gość: MISIA Dużo ruin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.03, 15:59
            To moje spostrzeżenie z podróży po Polsce.Albo już coś jest w ruinie, albo w
            nią właśnie bezpowrotnie popada.Przerażające.
            Jeżeli coś nie ma gospodarza to ginie dosłownie w oczach np. Pałac Sobańskich
            w Guzowie pod Warszawą.A w tym samym czasie takie Radziejowice są pełne gości
            i turystów.
            • Gość: polishAM Re: Dużo ruin IP: *.nas52.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 12.10.03, 04:48
              Brakuje nam konserwatorów zabytków. To konkretny zawód i wymaga znajomości
              starych metod budowlanych. Sądzę że w tym zawodzie zawsze będzie popłatna
              praca. Wiem, że w Lublinie była szkoła policealna w tym kierunku.
    • Gość: qumran interesują mnie informacje o grodziskach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.03, 10:35
      wczesnośredniowiecznych w okolicy krakowa. chodzi mi o jakieś widoczne
      pozostałości, czy w sieci mozna znaleźć coś na ten temat?
      jeżeli zaś chodzi o miejsca mniej znane które mogę polecić liczne małe kościóki
      romańskie: prandocin, inowłódz, giecz, wysocice. no i z trochę innej epoki -
      założenie parkowe w końskich.
      • Gość: newman Re: interesują mnie informacje o grodziskach IP: 195.205.190.* 03.10.03, 08:14
        Nie jest to przedmiotem moich zainteresowań ale wydaje mi się ze widziałem
        kilka książek opisujących pozostałości grodzisk. Poszukaj w bibliotekach,
        antykwariatach, księgaarniach. A wymienione miejscowości naturalnie odwiedziłem.
        Czuje się upływ czasu w takich romańskich miejscach. Ale najlepsza atmosfera
        jest w starych drewnianych kościołach. Pozdrawiam.
      • Gość: MISIA Re: interesują mnie informacje o grodziskach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.03, 12:09
        miejscowość Czermno na wschodzie Polski kryje wśród łąk bardzo stare i duże
        grodzisko, położone prawie na bezludziu.
    • ada296 Tuczno 06.10.03, 19:06
      super !!!
      tylko duchy były rozleniwione i nie straszyły
      pozdrawiam :-))
    • Gość: flip Kopice na Slasku IP: *.p.lodz.pl 11.10.03, 23:36
      Kopice (Koppitz) na Slasku nieopodal Nysy to bardzo niczego sobie miejsce.
      Jedne z najciekawszech "gotyckich" ruin w zasiegu reki niemal. Kiedys
      Schaffgotschow. Czy ktos tam byl ostatnio? Zawalilo sie dalej, czy tez,
      odpukac, "odbudowuja"?
      • Gość: polishAM Re: Kopice na Slasku IP: *.nas17.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 08.11.03, 09:23
        Widziałem je na zdjęciu. Opolskie ma sporo ruin dworków. Bardzo ciekawa
        architektura. To był chyba bardzo wysoki pałaco-dwór, o ile dobrze pamiętam.
        • Gość: flip Re: Kopice na Slasku IP: *.p.lodz.pl 12.11.03, 03:35
          Dworkiem bysmy tego nie nazwali :-)
          • Gość: maniak Re: Kopice na Slasku IP: 195.205.190.* 24.11.03, 19:31
            A jaka ciekawa opowieść związana jest z Kopicami!!! I nie tylko. Naprawdę warto
            przeczytac książke Agaty Lamparskiej "Zamki, pałace na śląsku". Polecam gorąco.
    • Gość: LC Brzeg Ogrodzieniec czy warto IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 11:51
      Mm pytanie co sądzisz o zamkach w Ogrodzieńcu i w Brzegu, czy warto jest
      nakładać drogi, aby je zobaczyć? W jakim są stanie, mają jakiś swój klimat? Za
      informację na temat tych obiektów z góry dziękuję.
      • Gość: maniak Re: Brzeg Ogrodzieniec czy warto IP: 195.205.190.* 28.11.03, 17:39
        Jeśli za kryterium wyboru jednego z tych zamków przyjąć walory estetyczne-
        romantyczne to bez wątpienia stawiaj na Ogrodzieniec. To jedne z najbardziej
        malowniczych ruin w Polsce wkomponowane w skały i w pięknym krajobrazie.
        Zwłaszcza wiosna i lato nadaje sie na zwiedzanie bo naprawdę okolica super. Nie
        wiem czym się tam udasz ale jeśli np. autem to zabierz rower (warto pojeżdzić
        po okolicy). Ładny jest tez Olsztyn k.Częstochowy i Mirów.
        Co do Brzegu to zupełnie inny zamek. Zresztą wejdz do księgarni i obejrzyj w
        jakiejs książce czy albumie o zamkach zdjęcia a będziesz mieć na dłoni ich
        wizerunek. Ja zapraszam do obu. Pozdrowionka.
        • Gość: LC dzięki za informacje (n\t) IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 28.11.03, 18:04
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka