sylwia121121 23.08.08, 19:49 Czy zeby zostac rezydentem potrzebny jest wpis jezykowy w legitymacji? Czy to calkowicie niezbedne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bluemar Re: rezydent-potrzebny wpis? 23.08.08, 22:31 nie ma takiego wymogu ustawowego by pilot obojętnie czy pilotuje wycieczkę czy pełni funkcję rezydenta posiadał wpis z języka. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: rezydent-potrzebny wpis? 24.08.08, 12:27 Niejako "przy okazji" mam taką uwagę-obowiązuje nas wyrównywanie przepisów do tych obowiązujących w UE.Mnie akurat sprawa nie dotyczy ponieważ jestem tłumaczem zawodowym ale żeby było sprawiedliwie: w żadnym z krajów UE nie ma obowiązku znajomości języka przez pilota towarzyszącego grupie-to kontrahent miejscowy zapewnia obsługę w języku klienta(przewodnicy,recepcja,kelnerzy) i tak powinno pozostać.Reasumując pilot obsługujący grupy przyjazdowe- musi znać język,przy wyjazdowych-niekoniecznie-ale musi mieć to "coś" czego nie sprawdzi żaden egzamin-weryfikuje życie. Odpowiedz Link Zgłoś
annawha Re: rezydent-potrzebny wpis? 26.08.08, 15:48 Witam, to ciekawe, co piszesz, bo mam wpis z jezyków obcych w tzw. starej legitymacji, natomiast nie mam w nowej-konieczność powtórnego zdawania jezyka-koszty, dojazdy itp. Z tego powodu czasami biura sie ''burzą'', bo rok temu, dokładnie w maju, wszystkie biura otrzymały pismo -czytałam!-, że pilot musi mieć wpisany język kraju, do którego jedzie...jak to pogodić, zrozumieć z twoją wiadomością( skąd inąd dobrą)? pozdrawiam,paryz.anka Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: rezydent-potrzebny wpis? 26.08.08, 20:01 Wiesz moja wiedza pochodzi z ustawy-natomiast różne biura a zwłaszcza organizacje typu PIT i inne w wywiadach udzielanych prasie lansują taką teorię,że pilot musi znać język kraju do którego pilotuje.Musi mieć jeżeli chce pracować z zagraniczną przyjazdówkę(to logiczne)-natomiast jeżeli kontrahent zagraniczny zapewnia obsługę w języku polskim to pilotować możesz i bez wpisu z języka(co też jest logiczne).Przykład w Kenii mamy jaki język?ki- swahili-ilu pilotów go zna?Zastępuje się go innymi np angielskim,niemieckim itp-a wszystkie języki w UE są równoprawne- więc może to być i polski .Swoją drogą kto napisał to pismo -pewnie działacze z PIT(Polska Izba Turystyki)-to nie jest organ powołany ,to tylko stowarzyszenie,do którego biuro może należeć ale nie musi-fakt,że ma mylącą nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.grecja22 Re: rezydent-potrzebny wpis? 27.08.08, 10:08 annawha napisała: > Witam, > to ciekawe, co piszesz, bo mam wpis z jezyków obcych w tzw. starej > legitymacji, natomiast nie mam w nowej-konieczność powtórnego > zdawania jezyka-koszty, dojazdy itp. Z tego powodu czasami biura > sie ''burzą'', bo rok temu, dokładnie w maju, wszystkie biura > otrzymały pismo -czytałam!-, że pilot musi mieć wpisany język kraju, > do którego jedzie...jak to pogodzić, zrozumieć z twoją wiadomością( > skąd inąd dobrą)? > > pozdrawiam,paryz.anka Aniu, to nie chodzi o jezyk kraju, do którego jedziesz, tylko wogóle o wpis jezykowy. W ub. tygodniu byłam u mnie w Urzędzie Marszał. chciałam o coś innego zapytac i przy okazji wyszła kwestia wpisu jezykowego- przy wyjeżdzie z grupą za granicę jest wymagany wpis jezykowy w legitymację, a czy to będzie niemiecki, węgierski czy np. francuski to juz wszystko jedno. O jezyki spoza UE nie pytałam:) Nie mam powodu, zeby nie wierzyć osobom zajmującym sie w UM pilotami, uprawnieniami itd. Pan i pani którzy mnie obslugiwali byli wg. mnie wiarygodni:)) Można jeżdzić bez wpisu jezykowego (jeżeli biuro zatrudni), i jest ok. dopóki nic sie nie stanie. Jezeli jest jakaś skarga na pilota do UM (moja znajoma miala taki przypadek) to pierwsze co sprawdzają to ważne badania i wpis jezykowy. Ja tez w starej legitymacji miałam wpis językowy, i mimo, że mam wszystkie certyfikaty z niemieckiego to i tak musiałam zdawać egzamin. Głupie,w iem, ale trudno:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.grecja22 najlepiej zapytaj w urzędzie 25.08.08, 12:42 Najlepiej zapytaj w urzedzie , tam gdzie przedłuża sie identyfikatory itp. Najlepiej Cię poinformują:) Odpowiedz Link Zgłoś