Dodaj do ulubionych

fluid SPF 30

28.03.07, 12:15
Jestem bardzo ciekawa opinii na temat tego fluidu, jak tylko ktos bedzie mial
okazje wyprobowac. Pytanie do justa_79 i innych osob znajacych sie na
porzadnych filtrach - czy w tym fluidzie sa faktycznie dobrej jakosci filtry,
szczegolnie UVA? Zastanawiam sie czy na lato pozostac przy sprawdzonym Avene,
czy dac szanse Oriflame?
Obserwuj wątek
    • kontrowersyjna Re: fluid SPF 30 28.03.07, 12:47
      podłączam się pod pytanie, chociaż sądzę, że najpierw musimy poznać skład tego
      specyfiku-jakby go ktoś wkleił albo poczekać, aż będzie na stronie www Ori.
    • justa_79 Re: fluid SPF 30 28.03.07, 13:11
      również mnie to ciekawi, musimy poczekać na skład.
      • asiek_asiekowaty Re: fluid SPF 30 28.03.07, 13:39
        Sklad przeciez jest:

aqua, ethylhexyl methoxycinnamate, dimethicone, butyl methoxydibenzoylmethane,
        octocrylene, glycerin, isononyl isononanoate, methylene bis-benzotriazolyl
        tetramethylbutylphenol, cetearyl alcohol, cetearyl glucoside, isodecyl
        neopentanoate, diisopropyl sebacate, lauryl lactate, butyrospermum parkii,
        methyl methacrylate crosspolymer, potassium cetyl phosphate, tocopheryl
        acetate, decyl glucoside, dimethiconol, parfum, methylparaben,
        tetrahydroxypropyl ethylenediamine, imidazolidinyl urea, propylparaben,
        acrylates/vinyl isodecanoate crosspolymer, sodium lauroyl lactylate, disodium
        edta, propylene glycol, xanthan gum, ceramide 3, sodium hyaluronate, ceramide 6
        ii, cholesterol, phytosphingosine, bht, carbomer, phenoxyethanol, ceramide 1

Z tego, co sobie wczoraj czytalam i analizowalam, to ten fluid ma filtr UVA z
        tym, ze nie fotostabilny, ale! ma tez drugi filtr, ktory sprawia, ze ten UVA
        jest bardziej fotostabilny (czytalam na Wizaz.pl). Zanalizowalam tak kilka
        preparatow Ori i wyszlo, ze ujedrniajacy balsam do opalania, sztyft i spray sa
        ok, ale juz krem przeciwstarzeniowy nie (olejku i dla dzieci nie analizowalam).
        Ja sobie zamowie probke tego fluidu. Przy okazji: kto uzywal produktow do
        opalania Ori? Jestem ciekawa, czy sztyft nadaje sie do calej twarzy, czy
        ujedrniajacy balsam rzeczywiscie dobrze dziala na skore i ktory z nich:
        ujednirajacy balsam czy zwykly spray SPF 15 jest lepszy?
        • justa_79 Re: fluid SPF 30 28.03.07, 13:46
          wow! smile no to ładnie nam się firma postarała smile fluid zawiera fotostabilny
          filtr UVA+UVB Tinosorb M (methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol),
          można go śmiało kupować smile i może nawet nie będzie pobielał, bo nie ma filtrów
          mineralnych.

asiek, a czy te preparaty, o którym mówisz, zawierają któryś z Tinosorbów?
          Tinosorb S - bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl
          Tinosorb M - methylene bis- benzotriazolyl tetramethylbutylphenol

bo na samym Parsolu (butyl methoxydibenzoylmethane) stabilizowanym przez
          octocrylene nie można do końca polegać, gdyż destabilizuje go ethylhexyl
          methoxycinnamate. dlatego najważniejsza jest obecność Tinosorbów.
          • asiek_asiekowaty Re: fluid SPF 30 28.03.07, 14:03
            O matko, w ogole przegapilam ten Tinosorb we fluidzie. W reszcie serii do
            opalania pewnie nie ma, ale musisz sprawdzic. W kadym razie do opalania nie
            potrzebuje fotostabilnych, bo i tak sie smaruje co 2h na plazy. Ale ten fluid
            to sobie kupie na codzien.
            • justa_79 Re: fluid SPF 30 28.03.07, 14:11
              jak przeglądałam w zeszłym sezonie letnim, to nic mi się nie rzuciło w oczy smile
              więc pewnie nie ma. sztyftu używam miejscowo, na całą twarz nie próbowałam.
          • jouka2 Re: fluid SPF 30 28.03.07, 14:12
            To rewelacja, w takim razie odstawiam emulsje Avene 50 i przechodze na Ori - w
            sumie miedzy 30 a 50 i tak nie ma wiekszej roznicy, prawda? Dzieki za fachowe
            opinie!
            • justa_79 Re: fluid SPF 30 28.03.07, 14:52
              w ochronie przed UVB nie ma większej różnicy, natomiast nie wiemy, jakie oba
              preparaty mają PPD (ochrona przed UVA). ochrona może być fotostabilna, ale
              niska - np. mineralne filty Avene (w białych opakowaniach) mają niskie PPD -
              10, a to za mało, ideałem jest PPD bliskie 30.
              • jouka2 Re: fluid SPF 30 28.03.07, 15:04
                Uzywalam nie tego w bialym, ale w pomaranczowym opakowaniu - emulsja do cery
                mieszanej, filtr 50+. Potrzebuje wysokiej ochrony bo uzywam Retin A, a nie moge
                miec tlustej mazi na twarzy bo mam latwo zapychajaca sie cere. A jaki wedlug
                Ciebie jest godny polecenia z wysokim filtrem UVA? I w jaki sposob sprawdzic
                skutecznosc UVA skoro producenci najczesciej nie podaja wskaznika, tylko
                deklaracje ze "chroni przed UVA". Czy bedzie wiadomo jaki wskaznik UVA ma
                Oriflame'owska emulsja?
                • justa_79 Re: fluid SPF 30 28.03.07, 16:01
                  no niestety, producenci rzadko podają tę informację sad a powinna być
                  obowiązkowa, tak samo, jak SPF.

ale ten Tinosorb we fluidzie Oriflame jest stosunkowo wysoko w składzie (a mógł
                  być np. w połowie składu), pozostałe filtry również, więc myślę, że ochrona
                  jest całkiem niezła.

a np. Bioderma dla swoich preparatów podaje b. wysokie PPD 30-40, to z kolei
                  niektórzy mają wątpliwości co do tego, jak oni to sobie mierzą.
        • jolunia01 Re: fluid SPF 30 28.03.07, 15:40
          asiek_asiekowaty napisała:

>... Przy okazji: kto uzywal produktow do
          > opalania Ori? Jestem ciekawa, czy sztyft nadaje sie do calej twarzy, czy
          > ujedrniajacy balsam rzeczywiscie dobrze dziala na skore i ktory z nich:
          > ujednirajacy balsam czy zwykly spray SPF 15 jest lepszy?

Sztyftu uzywałam w zeszłym roku w tropikach - był bardzo skuteczny, chociaż
          cała buzię posmarowałam tylko pierwszego dnia, zanim rozkopałam bagaz z reszta
          rzeczy. Co do reszty nie wiem, bo córka która uzywała sprayu jeszcze nie
          interesuje się ujedrnianiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka