wiki1976 26.04.10, 21:16 Jak mam rozumieć ten wynik 9,6 mIU/ml czy to bardzo źle bo lekarz nic nie powiedział a na Femarę nie zareagowałam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kolitka Re: AMH - wynik 26.04.10, 21:18 Wynik super, do pozazdroszczenia, nie masz problemów z rezerwą jajnikową. Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: AMH - wynik 26.04.10, 21:29 Kolitka dzięki ,tylko szkoda,że na leki nie reaguję i ciąży też nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
ep7ep7 interpretacja wyniku AMH - prosze pomozcie :-( 20.10.13, 20:30 Witam, jestem nowa na forum i nie bardzo orientuje sie jak zalozyc nowy watek, wiec wybaczcie mi prosze wkradne sie tutaj. Mam prawie 33 lata i odebralam wczoraj wynik mojego AMH. Dodam tylko ze badanie robione w Londynie wiec zastanawiam sie czy parametry wynikow sa takie same jak w Polsce. Czytam juz drugi dzien dziesiatki forow i chyba coraz bardziej glupieje. MOze na poczatek przedstawie Wam moje wyniki a pozniej zadam pytania: AMH mam 10,9 pmol/L przy czym jest napisane 0,0-3,07 pmol/L (bardzo slabo/niewykrywalne) 3,08-21,97 pmol/L (slaba plodnosc) 21,98-40,03 pmol/L (satysfakcjonujaca plodnosc) 40,04-67,9 pmol?L (optymalna plodnosc) dalej pisze wynik powyzej 67,9 pmol/L moze sugerowac policystyczna chorobe jajnikow czy jakos tak (tlumacze z angielskiego) lub jakies guzki (?) Granulosa Cell Tumours. Dalej jest napisane: Prosze miec na uwadze ze od 2010 zmienila sie metodologia tego badania. Kiedys byla generacja 1 a teraz stosuje sie generacje 2 (od 6 wrzesnia 2010). Dla porownania badan 1 i 2 generacji nalezy pomnozyc wynik razy 1,4. I teraz moje pytanie. Kiedy czytam ze Wy dziewczyny macie wyniki ponizej 1 i zachodzicie w ciaze to buzia sama mi sie smieje ale wtedy zaczynam sie zastanawiac co z moim wynikiem 10,9. Niby duza wartosc ale i tak wg legendy na moich badaniach pisze mi jak byk ze mam slaba plodnosc. Nie chce Was dziewczyny dolowac i mam nadzieje ze nie jest to jakis nietakt z mojej strony ze ja z takim wynikiem do Was pisze ... ale wyczytalam chyba wczoraj na jakims forum, dziewczyna pisala: " mam AMH 17 wiec jest za wysokie bo norma to AMH 4 " i wtedy zrozumialam ze chyba uzywamy dwoch roznych skal (parametrow) wynikow. Lekarza mam dopiero widziec za kilka tygodni bo kazal mi przyjsc na konsultacje dopiero z wszystkimi wynikami zaleconych badan (AMH, jakies usg jajeczek i chyba jeszcze jakies badanie co wpuszcza sie plyn do jajowodow, no i badanie mojego partnera na jakosc nasienia). Do tego czasu nie wytrzymam i zwariuje. Czy ktos potrafi pomoc mi zinterpretowac te wyniki?? dziekuje !! Odpowiedz Link Zgłoś
kavainca Re: interpretacja wyniku AMH - prosze pomozcie :- 21.10.13, 22:16 pewnie ja pisałam o 17, bo norma jest faktycznie do 4 tylko Ty masz inne jednostki, więc musisz odnieść się właśnie do nich Odpowiedz Link Zgłoś