Dodaj do ulubionych

ekspertki forumowe. odezwijcie sie:)

01.03.04, 08:03

Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 10:35
      Badania pomimo, że w ciąże zachodzisz są bardzo ważne, Poziom hormonów odpowie
      na pytanie czy tą ciąże donosisz. Niedomoga progesteronu jest bardzo
      niebezpieczna i dlatego pownno się robić badania przed. Oprócz hormonów
      powiinas zbadać horoby odzwirzęce. Nie wiem, w którym tygodniu robiłaś usg, bo
      za wcześnie nic nie widać. Teraz musisz powtarzac betę i kontrolować czy rośnie
      czy spada. Przy ciąży pozamacicznej rośnie i spada. Sama przez nia przeszłam i
      wiem jak ważne jest wczesne wykrycie. Mnie niestety lekarz nie kazał badać
      bety. Ale nie można z góry załozyć, że w ciąży i to zupełnie prawidłowej nie
      jesteś. Zbadaj progesteron czy jest prawidłowy poziom, powtarzaj betę i USG. To
      wszystko co możesz teraz powinnas robić i kontrolowa wyniki. Poza tym postaraj
      się zachowac spokój.
    • lidek0 Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 10:40
      Co do badań po poronieniu podaję link z listą do poczytania:
      www.dzieckoinfo.com/forum/showthreaded.php?Cat=&Board=12&Number=350515&page=0&view=collapsed&sb=5&part=
      • Gość: majka Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) IP: *.ne.client2.attbi.com 01.03.04, 13:46
        Maretina,
        Tak strasznie mi przykro, nie tak wyobrazalam sobie zakonczenie Twojej
        historii. Przytulam Cie mocno i wysylam cieple mysli.
        Nie jestem w stanie odpowiedziec co sie u Ciebie dzieje, bo lekarze juz wydali
        swoje opinie, a oni maja caly obraz kliniczny przed soba. NIe wiem jak wczesna
        jest Twoja ciaza, to chyba jakis 6/7 tydzien prawda? Jezeli zbadasz HCG, to
        zobaczysz jezeli jest powyzej 2000, a pecherzyka pomimo tego nie bylo widac w
        jamie macicy, to jest to niestety mocne wskazanie do ciazy pozamacicznej. Chyba
        ze, podczas tego krwawienia juz poronilas. Musisz byc pod stala obserwacja
        lekarska i seryjnie badac poziom HCG, jezeli bedzie spadalo to znaczy, ze bylo
        albo postepuje poronienie i wtedy niestety nic sie juz nie da zrobic, jedynie
        czekac, jezeli bedzie zachowywalo sie inaczej, np wolno roslo to rowniez jest
        wskazanie do ciazy pozamacicznej. W tym wypadku jezeli poziom jest niski to
        zapytaj czy kwalifikujesz sie do farmakologicznego zabiegu poprzez
        Methotrexate, dzieki temu mozesz zachowac oba jajowody, a tym samym nie
        redukowac znacznie swojej poldnosci.
        Co do przyczyn, na tak wczesnym etapie, to sa prawdopodobnie wady genetyczne
        zarodka, bo ani wady anatomiczne macicy, ani zadne infekcje tak wczesnie w
        rozwoju nie zaszkodza. Zarodek nie ma jeszcze wtedy kontaktu z organizmem i
        krwioobiegiem matki, odzywia sie materialami zawartymi w zoltku. Ja robilam USG
        doplerowskie w 6 tygodniu i nie bylo przeplywu krwi pomiedzy naczyniami
        krwionosnymi macicy,a zarodka, w 7.5 tygodnia ledwie cos bylo widac, ale
        badanie nie bylo jednoznaczne. Ty bralas przeciez, z tego co pamietam
        suplementy progesteronowe, wiec niedomoga lutealna, chyba nie wchodzi w
        rachube.
        Musisz po tym wszystkim skontaktowac sie z lekarzem i ustalic strategie na
        przyszlosc.
        Pamietaj, ze Twoje szanse na zdrowa ciaze nastepna, sa niemal takie same jak
        gdybys nigdy nie miala poronienia.
        Prosze tylko, wyklucz ta pozamaciczna, sa to baaaardzo rzadkie przypadki,
        jedynie 1% ciaz, ale..... lepiej dmuchac na zimne.

Powodzenia i utrzymuj kontakt. Dobrze?
        Badz dzielna, jeszcze kurtyna nie opadla i przedstawienie sie nie skonczylo.
        Sciskam mocno.
        • maretina Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 15:21
          dziewczyny, beta hcg spada, zadnych dolegliwosci, czekam na @. nawet nie wiem
          czy moge mowic o poronieniu czy raczej o ciazy biochemicznej, bo aby poronic,
          to cos trzeba miec. a ja mam pusta macice. dzwonilam do gina po wynikach bety
          (125), powiedzial, ze zapewne w ciagu najblizszych dni bede miala miesiaczke. w
          3 dc mam zrobic te badania, ktore mialam wykonac w tym cyklu, tylko wydarzyla
          sie ta ciaza.choroby odzwierzece wykluczone, mialam robione badania przed ciaza.
          mysle, ze to raczej z powodu rozchwianego cyklu po poprzednim poronieniu taka
          heca mnie spotkala. wiecie.... ulzylo mi, ze mam pusta macice, bo jesli ta
          ciaza miala sie tak skonczyc, to tym razem bez skrobanki, po prostu jest tak,
          jakby mi sie okres przesunal w czasie.w marcu wpisze sie do watku staransmile
          pozdrawiam i dziekuje!!!smile
          kochane jestescie.
          • ami6 Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 19:04
            To mi przypomina moja lipcową historię: betaHCG urosło do prawie 900, ale rosło
            za wolno i w końcu w 8 tyg. zaczęłam plamić - lekarz wypisał skierowanie do
            szpitala z podejrzeniem ciąży pozamacicznej. Piersi miałam bardzo powiększone,
            poza tym bez innych objawów (każdy z 5 lekarzy zadawał to samo pytanie "Czy
            czuje się Pani w ciąży"). Plamienie przerodziło się w tak jakby bardzo skąpą
            miesiączkę, a potem HCG zaczęło spadać. USG nie wykazywało nic aż do czasu
            krwawienia, natomiast tuż przed krwawieniem w macicy pojawiła się kropeczka.
            Lekarz nie wiedział co to było (pęcherzyk, zarodek), w kazdym razie nic
            prawidłowegosad Obyło się na szczęście bez zabiegu. Po 6 tygodniach dostałam
            regularną @. Nie stwierdzono jednoznacznej przyczyny. Poza tym, że mój mąż ma
            Teratozoospermię, więc może jakiś mniej przystojny żołnierzyk był wtedy
            pierwszysad Skoro nie ma zabiegu nie ma też okresu "karencji" i można się starać
            od razu.
            • maretina ami!:) 01.03.04, 19:07
              moje beta hcg w szczytowym momencie bylo tylko 245. pecherzyk sie nie
              wyksztalcicl. szczescie w nieszczesciu. gdybym miala przejsc ponownie to co w
              pazdzierniku to chyba bym sfisowala, a tak latwiej.
              robilas po tym moze badania hormonow?
              • ami6 Re: ami!:) 01.03.04, 19:19
                robiłam! Robiąc wtedy betaHCG trafiłam do Novum i potem już tam się oddałam pod
                opiekę. Wszelkie badania OK, stwierdzono trochę za wysoką prolaktynę w II
                części cyklu (co może też wpływać na problemy z utrzymaniem ciąży). Pokazałam
                lekarzowi poprzednie wyniki, które mój stary gin nazwał "wyjątkowo dobrymi", a
                które też okazały się w przypadku prolaktyny ponad normy (jednak nie można
                wierzyć na słowo, jak ja wtedy). Teraz biorę bromergon - może pomoże i
                robię "wielki test" z Iwką 5 marca, choć na razie zero objawówsad
                • maretina Re: ami!:) 01.03.04, 19:24
                  dzieki za odpowiedz, to dla mnie wazne. prolaktyne mialam badac (ale okazalo
                  sie, ze jestem w ciazy), bo po poronieniu cykle sie wydluzyly, staly sie
                  nieregularne. gin podejrzewal niedomoge lutealna. zobaczymy co powiedza badanka.
                  a jak teraz u Ciebie? mam nadzieje, ze ta prolaktyna spada?
                  objawami ciazy w ogole sie nie przejmuj.nie ma regul na ich wystepowanie.
                  onjjawy sa widoczne przewaznie od 6 tc. wczesniejsze latwo pomylic z @.
                  wierze w wasz test grupowy hihihi, szkoda, ze nie robicie o jednej godziniewink
                  a tak na serio to glowa w gore. leczysz sie, starasz.... reszta tez bedzie Ci
                  sprzyjacsmile
                  • ami6 Re: ami!:) 01.03.04, 19:30
                    Bardzo serdeczne dzięki !!! Nam wszystkim się w końcu uda!!!
                    Nie wiem czy spada, bo od ostatnich wyników nie powtarzałam badań. Wtedy lekarz
                    powiedział, że gdy choć raz w jednym cyklu wyjdzie za wysoka prolaktyna, to
                    ogólnie sie przyjmuje, że jest za wysoka ((badania miałam w 11dc i 20dc)i się
                    ją zbija. Poza bromergonem zajadam się teraz Luteiną i jestem rekordzistką - u
                    mnie rozpuszcza się ponad godzinę, czasem nawet 1,5 godziny !!! Ale nic to...
                    dla dobra sprawysmile
                    Koniecznie zrób hormony, Novum zaleca:
                    1-3dc: FSH, LH, testosteron
                    11-12dc: E2, Prolaktyna
                    20-22dc: Progesteron, Prolaktyna
                    Trzymam kciuki!!!
    • ewa.analityk1 Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 18:47
      Nie wiem jak pomóc, to niestety bardiej skomplikowane niż wymądrzanie się na
      temat wyników. Wygląda, że coś się dzieje w tym organiźmie tylko trochę nie
      wychodzi. Jeżeli wyniki hormonów są ok, to trzeba poczekać. Natura jakaś taka
      jest, że każde kolejne poronienie daje większą szansę na udaną ciążę. I tego ci
      życzę.
      • maretina Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 18:57
        ewo dzieki!smile
        hormony dopiero sprawdze.troche sie tego boje, ale moze beda ok?
        pozdrawiam
      • Gość: tekla Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.04, 19:08
        Powinnaś koniecznie prześledzić wątki o immunologii rozrodu. Pisałam już
        kilkakrotnie o tym, że w moim przypadku zaburzenia immunologiczne były
        przyczyną poronień i ciąż biochemicznych. Jesli mogę ci jeszcze jakoś pomóc
        jestem do dyspozycji. Ściskam mocno Tekla
        • maretina teklo, a dasz mi linki? albo tytuly watkow? 01.03.04, 19:09

• Gość: tekla Re: teklo, a dasz mi linki? albo tytuly watkow? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.04, 20:26
            Wrzuć w wyszukiwarkę tutaj i na bocianie Malinowski, Tchórzewski, Kurpisz,
            Jerzak, szczepienia, alloimmunizacja. Ja mam artykuł Malinowskiego z jakiejś
            zbiorówki i tam są podstawowe informacje i opis badań. Jeśli dasz mi jakiś
            adres mailowy to mogę to wysłać.
    • Gość: nawia 24 Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 19:09
      maretino ja mialam troche podobna historie do ciebie.bylam w cizay ale jej nie
      bylo widac w macicy .przelezalam w szpitalu 2 tyg. stwierdzenie bylo ze to
      ciaza pozamaciczna.w 6 i 7 nic w macicy. bthcg.brdzo slabo rozslo.lek, chcieli
      juz mie brac pod noz. .przez te 2 tyg.przezywalam koszmar w
      szpitalu .codziennie nowe badania codziennie inny gin, mnie badal. mialam
      wszystkiego dosyc . w 8 tyg pojawil sie pecherzyk plodowy. jednak po 2 dniach
      od usg . poronilam .czasami jednak mysle ze moglo to sie jeszcze gorzej
      skonczyc.dignoza postawiona przez lekarzy o ciazy pozamacicznej byla bledna a
      oni upierali sie ze to jest wlasnie ciaza pozamaciczna.nie martw sie maretinko
      wydaje mi sie ze musisz czekac jezeli mials plamienia to moze wkrutce pojawic
      sie @.i zakonczyc sie bez zabiegu .
      • maretina Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 19:12
        nawio, o zabiegu nawet nie mysle. jesli @ bedzie normalna to po niej mam zrobic
        kontrolnie usg, a jesli bedzie ( odpukac!!!!) bardzo obfita to jednak
        lyzeczjkowanie, ale ja nie sadze by tak bylo. nastawiam sie na lepszesmile
        pozdrawiam. starania zaczynamy z marszusmile)))))))tyle, ze pod kontrola gina.
        • ulala72 Re: Maretinko - wsparcie dla Ciebie 01.03.04, 19:41
          Maretinko,
          nie jestem ekspertką,
          nie jestem nawet z tego forum,
          ale cieszyłam się razem z Tobą i teraz smutno mi, że to tak nienajlepiej się
          ułożyło.
          Sama jestem eMamą po dwóch poronieniach i mocno wierzę, że następnym razem
          powiedzie Ci się na 102. Warto czekać.
          Pozdrawiam
        • bylinka Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 19:45
          To na co czekasz to nie taka zwykla miesiaczka tylko samoistne poronienie i
          moze byc o wiele bardziej obfitsze i bolesne niz miesiaczka.
          • maretina Re: ekspertki forumowe. odezwijcie sie:) 01.03.04, 20:10
            wiem, ze to poronienie samoistne, ale konczy sie ono miesiaczka. tak mi
            powiedzial lekarz.wiele kobiet je przechodzi nie wiedzac o ciazy. tez bym tak
            wolala, ale ja wiem i musze sobie z tym radzic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka