Dodaj do ulubionych

Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć?

09.09.10, 20:44
Od jutra mam zastosowac kurację femarą- 2 tabl w 2dc. Oprocz tego zazywam luteinę.
Boję się jakoś tej femary. Może dlatego ,że wiem w jakim schorzeniu jesty stosowana(rak piersi) Lekarz uspokaja mnie,że to jest bvardzo mała dawka.
Dotychczas zazywalam clo i nie pomogł niestety, a do tego zle sie po nim czulam. Mialam depresje w trakcie i pare dni po zazyciu calej dawki. Jak jest z femarą? Daje jakies skutki uboczne?
Mam tez pytanie do osob leczących się hormonalnie.Czy z tych lekow mozna przytyć. Jestem niskiego wzrostu ( 155 smile ) i nie chcialabym przytyć . Po luteinie jest ok ale nie wiem jak dziala pod tym wzgledem femara i estrogen ktory tez prawdopodobnie bede zazywać.
Nie chodzi mi o problem zwiekszonego apetytu , bo nad tym potrafię zapanować ,ale o takie samoistne przytycie.
Obserwuj wątek
    • tuya Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 09.09.10, 22:22
      Pytałam swojego doktora o zamiennik Clo bo sama mam podobnie uciążliwe efekty uboczne. Powiedział że niektórzy stosują ale są badania wskazujące na możliwość wystąpienia wad u płodu. Ale na angielskiej wikipedii znalazłam info że prawdopodobieństwo wystąpienia tych wad jest mniejsze niż po Clo: en.wikipedia.org/wiki/Letrozole#Off-label_use

Więc w sumie to już nie wiem. W końcu nie zdecydowałam się na Femarę więc nie mam porównania. Też się chętnie dowiem jeśli ktoś stosował oba leki jak jest z pojawianiem się różnych dolegliwości i ze skutecznością
      • anulka59 Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 10.09.10, 07:48
        Witaj.Brałam clo i femarę.Niestety i tu i tu nie doszło do ciąży ale przy femarze miałam przynajmniej owu bo rosły pęcherzyki a przy clo nic nie rosło.Nie przytyłam co prawda ale uboczne działanie odczuwałam mocniej niż przy clo-depresja płacz nerwowość bóle głowy Teraz mam przerwę w leczeniu ale mimo tych ubocznych dolegliwości myślę o spróbowaniu znów femar.
        • ida17 Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 10.09.10, 08:17
          Kurcze. Jesli może byc gorzej niz po clo to nie za dobrze...Choć niektóre osoby piszą ,że czuły się lepiej. Jest to chyba kwestia indywidualna.
          Zazylam wlasnie pierwszą tabletkę. Drugą wieczorem i na ten cykl koniec na szczęście.
          • lenkau Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 10.09.10, 17:24
            To tak mało się jej zażywa?Myślałam,że podobnie jak clo - 5 tabletek
            • nie_diabelek Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 10.09.10, 18:43
              Ja brałam clo (4 miesiące) i Femarę (1 miesiąc), ale chyba nie za bardzo pomogę bo:
              - i po clo i po Femarze była owulacja
              - ani po clo ani po Femarze nie czułam się źle, tzn. nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych
              - tyłam zarówno w trakcie brania clo, jak i Femary, ale nie jestem w 100% przekonana czy to była wina akurat tych leków...
              • ida17 Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 11.09.10, 13:49
                Femare zażywa się w mniejszej dawce. U mnie jest to właśnie 2 tabl w 2dc , ale nie wiem czy jest tak zawsze , czy różnie. Mój lekarz kierował się moim wzrostem i wagą .Jestem niska -155 .
                Ciekawe jak to jest z tym tyciem. Czy jesli w trakcie kuracji przestrzega się diety, uważa sę na to, co sięje i ile to też można przytyć?
                • wiki1976 Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 11.09.10, 23:30
                  Ja biorę Femarę od 2-6dc po 1 tab.
                  • chiyo28 Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 11.09.10, 23:49

brałam CLO 4 cykle (3-7 dc 2x1)
                    Femare - tez 4 cykle (3-7 dc 1x1, później 2x1)
                    Po CLO miałam 1-2 pęcherzyki, po Femarze 2-4 ( i drobniejszych troche).

Nie wiem, po czym przytyłam, czy po CLO, czy po Femarze, ale fakt jest taki, ze po kuracjach mam 6 dodatkowych kilogramów sad brałam jeszcze czasem estrofem i w 2 pol cyklu luteine, douphaston. Jedne tyją, inne nie. Mam koleżanki, które biora tak samo jak ja (leczymy sie w tej samej klinice) i one nie tyją...
    • reee-nia Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 13.09.10, 18:50
      Spokojnie, też brałam femarę bodajże przez 3 czy 4 cykle, i ani nie przytyłam ani nic mi nie było, zresztą na mój organizm kiepsko podziałała, bo tylko jeden raz pomogła mi "wytworzyć" 3 pęcherzyki, reszta cykli normalna, po jednym pęcherzyku.
      • magdamajewski Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 13.09.10, 20:20
        po kazdej kuracji hormonalnej mozna przytyc - nie jest to regula. To zalezy od Twojego organizmu i tego czy masz tendencje to tycia czy nie. znam kobiety ktore nie przytyly ani grama jedna wrecz przeciwnie ale i takie ktore nabraly kilka kilogramow. Ja jestem tego przykladem (mowie tutaj o hormonach jako calosci). ja zaczynalam z oklol 50 kg a teraz mam 62-64 (168cm). I ja jestem zadowolona. Bylam przerazliwie chuda i tera wygladam jak normalna kobieta. Brzuch i nogi przydaloby sie "stonowac" ale to wynik wstretu do wszelakich cwiczen i milosci do ziemniakow pod kazda postacia i spagetti. Dodam tylko ze jak mam za soba lata leczenia i wykniecia ogromnej ilosci hormonow w konskich dawkach.

Jesli chodzi o femare to ja ten lek bede zawsze i wszedzie chwalic. Dzieki femarze mam dziecko. 3 cykle i 3 razy byla ciaza w tym jedna blizniacza.
        Teraz odposcilismy cykl bo o dziwo po ciazy organiz zaskakuje jeszcze lepiej i trzeba dawke zmiejszyc bo za duzo ich wyroslo.
        do samopoczucia to sie nie wypowiadam bo mi chyba juz generalnie od czasu do czasu odbija smile
        • ida17 Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 17.09.10, 12:20
          Dziękuję Wam za te informacje. Rozpoczelam juz pierwszy cykl z femarą i czuje się o.k. choć jednak troche inaczej...

Zobaczymy co okaże się na usg.
          • jotka_k Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 22.09.10, 12:41
            witam smile dzięki Femarze mam cudowną, roczną córeczkę: po roku bezowocnych starań zmieniłam lekarza, pierwszy cykl na Femarze i udało się od razu smile
            nie miałam żadnych skutków ubocznych, ciąża też pzrebiegała prawidłowo
            • lenkau Re: Femara -czy bezpieczna i czy można przytyć? 28.11.10, 11:27
              Czy ktoś zna aptekę w woj.dolnośląskim, w której można kupić femarę na sztuki?
              • izaper Re: Femara 30.11.10, 13:33
                Jestem z Warszawy i mam wolne 12 szt FEMARY - musiałam kupić niestety całe opakowanie, są w orginalnie oakowanych listkach, data ważności 09.2014. Jeśli ktoś potrzebuje to proszę o kontakt na maila izaper@op.pl
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka