Dodaj do ulubionych

in vitro - pytanie?

11.02.11, 21:30
po 3 nieudanej inseminacji zaczynam myslec powaznie o in vitro, na razie jest to faza szoku, bo w pierwsza ciaze zaszlam bez problemu, teraz tez myslalam, ze bedzie szybko i bezbolesnie... mam tylko pytanie, czy in vitro przeprowadza sie, jesli stymulacja slabo wychodzi? do kazdej ze stymulowanych inseminacji tworzyly sie u mnie tylko dwa pecherzyki? w poniedzialek ide rozmawiac z lekarzem, ale moze ktos mial podobny przypadek i moglby mi cos powiedziec? z gory dziekuje, kk
Obserwuj wątek
    • eva-braun Re: in vitro - pytanie? 11.02.11, 22:03
      heh, chciałoby się powiedzieć "witaj w klubie" w związku z tą pierwszą ciążą i problemami z kolejną, ale to smutne klubowe członkostwo uncertain W każdym razie jestem podobnym przypadkiem, tyle że inseminacji nie przechodziłam, a aktualnie jestem w trakcie trzeciego podejścia do ICSI. Dwa poprzednie razy były jednak na tzw.cyklu naturalnym i wydaje mi się, że tu stymulacja podobna jest jak przy inseminacji, tzn. na tyle słaba, by mieć pewność, że jeden - dwa pęcherzyki na pewno będą, a w nich dojrzałe komórki. Przy pełnej stymulacji dawki hormonów są większe, inaczej podawane - chodzi o to, by pęcherzyków, z których można pobrać komórki (na dodatek, by te były dojrzałe) było więcej niż 1-2.
      Nie martw się! Na pewno przy pełnej stymulacji uda się uzyskać więcej pęcherzyków, czego jestem przykładem wink
      • pudelek09 Re: in vitro - pytanie? 12.02.11, 12:08
        Mialam identyczny dylemat co autorka watku.Po 6inseminacjach zdecydowalismy sie na invitro.Tez sie balam jak bedzie szla stymulacja,bo do inseminacji mialam zazwyczaj 1pecherzyk dominujacy(jak bylo wczesniej wiecej to potem przestawaly rosnac).Stymulacja do invitro przeszla rewelacyjnie-20kilka pecherzykow,pobrali 18,zaplodnionych 7,albo 9.Podane dwa-ciaza pojedyncza,12tydzien!
        Ja sie dobrze stymulowalam,nie wykorzystalam wszystkich lekow,ale jak trzeba to zlecaja dalsze dawki,albo inne leki i powinno byc ok.
        Pozdrawiam i trzymam kciuki za udany final!
        • karrotka3 Re: in vitro - pytanie? 12.02.11, 18:20
          pudelek09, przepraszam ze się tak wtrącę nie na temat ale wiem że podchodziłaś do in vitro w invimedzie i chciałam zapytać ile płaciłaś tam za wszystko i kto był Twoim lekarzem? Pytałam Cię w innym wątku ale chyba nie czytałaś.Będę wdzięczna za odp, pozdrawiam i życzę spokojnej ciąży!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka