Dodaj do ulubionych

AMH 0,8 ng/ml

04.04.11, 14:22
Witam.

Mam 27 lat i od dłuższego czasu borykamy się z mężem z problemami związanymi z powiększeniem rodziny.

W ciąży już raz byłam, niestety nie skończyło się to dla nas dobrze. Po poronieniu zrobiłam kilka badań zaleconych przez mojego ginekologa. Wszystko poza prolaktyną było ok. Dostałam Distineź i myślałam, że to koniec kłopotów.
W międzyczasie okazało się, że mam problemy z owulacją, pęcherzyk nie pękał, więc co miesiąc w okolicy 13 dnia cyklu, po usg, robiłam sobie zastrzyk z Ovitrelle.

Po półtora roku bezowocnych starań, lekarz zaproponował "delikatne" przygotowania do inseminacji. Zlecił po raz kolejny podstawowe badania + AMH.

I tu niespodzianka. Nie dość, że mój poziom aTG znacznie przekracza normę (wynik 209 U/ml, przy granicy <60) to AMH wynosi 0,8 (norma >1,4)

Nie wiem co o tym myśleć, nie wiem co oznacza dla mnie taki wynik. Tak mało pisze się o AMH.
Wizytę mam dopiero za 3 tygodnie. Może któraś z Was podpowie mi coś w tym temacie?
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam
M.M.
Obserwuj wątek
    • zalamanalala81 Re: AMH 0,8 ng/ml 04.04.11, 15:15
      Cześć, ja mam 29 lat i tez miałam ostatnio badanie na AMH i wynik mój to 7,69 czyli ponad górną granicą normy i też nie wiem w sumie co to oznacza, a info na ten temat jest jak na lekarstwo...sama chciałabym coś się o tym dowiedzieć..,.
    • she.78 Re: AMH 0,8 ng/ml 04.04.11, 16:50
      Witaj! Ja wynik AMH mam identyczny jak Ty, lekarz zlecił mi zrobienie tego badania z uwagi na wysokie FSH. Lekarka zinterpretowała wynik jako w dolnej granicy normy, ale do przyjęcia.
      • gosia_gd Re: AMH 0,8 ng/ml 04.04.11, 17:40
        Do przyjęcia...? Ale do przyjęcia patrząc z jakiej perspektywy?
        Próbować inseminacji czy "pomęczyć" się jeszcze naturalnie?
        • she.78 Re: AMH 0,8 ng/ml 04.04.11, 20:48
          W moim przypadku do przyjęcia jeśli chodzi o inf na cyklu stymulowanym, jeśli AMH byłoby niższe miałabym in vitro na cyklu naturalnym ( chodzi o rezerwę jajnikową). A jakie masz FSH?
          • gosia_gd Re: AMH 0,8 ng/ml 04.04.11, 20:55
            A to dobre pytanie, bo na to badanie nie dostałam skierowania od lekarza...
            Wnioskuję, że powinnam je dostać?
            Ech...
            • starajacasie82 Re: AMH 0,8 ng/ml 04.04.11, 21:02
              Tak FSH też ma znaczenie, możesz sobie to badanie wykonać sama bez skierowania, wykonuje się go 3-5 dnia cyklu. Wynik powinien być jednocyfrowy, jeśli jest do 12 ( nie pamiętam jednostek) oznacza wynik podwyższony ( czyli sugeruje wyczerpującą się rezerwę jajnikową), między 12-20 jest nie za dobrze, może być problem ze stymulacją, natomiast powyżej 20 to już podobno naprawdę ciężka sprawa.
          • gosia_gd Re: AMH 0,8 ng/ml 04.04.11, 21:02
            Pogrzebałam w moich starych wynikach.
            FSH w lipcu zeszłego roku wynosiło u mnie 7,40 mlU/ml w fazie folikularnej czyli patrząc na normy od 3,9 do 12 to był ok.

Ale w lipcu ok były też inne wyniki, a na dzień dzisiejszy aTG już nie tak jak trzeba w porównaniu do poprzednich badań...
        • starajacasie82 Re: AMH 0,8 ng/ml 04.04.11, 20:54
          Zaniżone AMH sugeruje wyczerpującą się rezerwę jajnikową,oraz możliwość gorszej jakości komórki jajowe, czyli tak naprawdę tutaj raczej nie ma na co czekać, bo upływający czas działa tylko na niekorzyść. Porozmawiaj z lekarzem, ale myślę że na czekanie na naturalny cud nie ma czasu, co oczywiście nie oznacza że nie jest to możliwe, ale ja wychodziłam z założenia ze gdyby wyszło źle, to trzeba by było podjąć jak najszybciej wspomaganie rozrodu, żeby sobie kiedyś "nie pluć w buzie" że nie robiliśmy wszystkiego, jak była jeszcze jakakolwiek szansa. Nie chce oczywiście straszyć, bo wiem co to oznacza, sama też walczę już ładnych parę lat.
          Z kolei zawyżone ponad normę, jest ok, mój lekarz powiedział, że martwilibyśmy się gdyby było w drugą stronę, więc ja się tego trzymam.
          • gosia_gd Re: AMH 0,8 ng/ml 05.04.11, 16:02
            Dziękuję za odp. Martwię się strasznie... zaskoczył mnie ten wynik. Bo kto w wieku lat 27 zastanawia się ile jeszcze czasu ma na powiększenie rodziny...?
            Odpowiedź na to pytanie była dla mnie tak oczywista, a tu KLOPS!
            • wypalona_zarowka Re: AMH 0,8 ng/ml 26.06.11, 13:46
              gosia_gd zaglądasz tutaj??
              opowiedz co wiesz??
    • zalamanalala81 Re: AMH 0,8 ng/ml 07.04.11, 13:45
      A czy ktoś ma może poziom AMH ponad normę? Czy to znaczy że wszystko u mnie w porządku i nie mam się martwić? Czy przy takim poziomie łatwiej mnie będzie stymulowac do iui czy też icsi?
      • mari_stella Re: AMH 0,8 ng/ml 07.04.11, 16:24
        ja mam 10,6 zdaniem lekarza z Invicty jest oki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka