Dodaj do ulubionych

Jak leczyć niepłodność u męża

IP: *.icpnet.pl 18.05.04, 14:28
Witajcie. O dziecko staramy się prawie od 2 lat. Jednak od pół roku jesteśmy
pod kontrolą lekarza. Moje wyniki są raczej bardzo OK. Gorzej z moim mężem.Ma
bardzo słąbe wyniki nasienia, pojedyncze plemniki i w dodatku raczej
nieruchliwe. Na razie mąż był na pierwszym badaniu. Za mieisąc ma zgłosić się
na następne, aby móc stwierdzić na ile jest to sytuacja przejściowa. JA nie
mam złudzeń i nie sądzę że to drugie badanie będzie lepsze. Wydaje mi się że
takich wyników nie można mieć ot tak sobie.W związku z tym mam pytanie do
tych dziewczyn, których mężowie mają problemy z płodnością. Czy można leczyć
i jak tego typu zaburzenia? Z niecierpliwością czekam na Wasze rady.
Pozdrawiam i życzę wszystkim bez wyjątku powodzenia w zmaganiach.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kama Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 18.05.04, 15:07
      Podstawa to znaleźć dobrego androloga(lek. dla mężczyzn od niepłodności).
      U nas dokładnie jest tak samo. U mnie super, a u męża nie za bardzo.
      I chyba lepiej jak androlog może współpracować z twoim ginem ,tzn. macie
      wspólną historię choroby z mężem , a każdy z lekarzy ma do niej dostęp.
      Czyli w jednej klinice. Wtedy działa równocześnie dwóch specjalistów.
      Napisz skąd jesteś, to ja lub ktoś inny może ci polecić jakąś klinikę lub
      lekarza.
      Mój mąż też przechodzi kurację wzmacniajacą nasienie i już przez 6 m-cy potroił
      ilość plemników, a jakość też się polepszyła.
      Pzdr. Kama.
      • Gość: Jesica Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 15:30
        MOj maz tez ma klopot z plodnoscia, dokladnie z iloscia i ruchliwosc chba tez
        jest kiepska. 2,5 miesiaca temu zrobil pierwsze badanie mial tylko 6.250.000
        plemnikow i teraz czekamy az mina 3 miesiace aby powtorzyc badanie. NIe wiem
        czy teraz dobrze to okresle ale spermogeneza (odnawianie) plemnikow trwa
        wlasnie 3 miesiace wiec wydaje mi sie ze nei ma sensu robic badania w
        krotszych odstepach. jak znajde jakis link to Ci podesle.
      • Gość: nika Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.icpnet.pl 18.05.04, 16:50
        Jesteśmy z Poznania. Może rzeczywiście ktoś będzie miał pomysł na dobrego
        androloga. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Co ja bym bez Was zrobiła. Po
        prostu przywracacie mi nadzieję. pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: Nova Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: 195.177.197.* 18.05.04, 16:09
      Mamy z mezem podobny problem, u mnie jest ok. Jesteśmy z Białegostoku, moze
      ktoś z was wie gdzie ptrzyjmuje dobry androlog w Białymstoku. Narazie maż
      faszeruje się kwasem foliowym, selenem +E, cynkiem i wiesiołkiem. Nie wiem co
      dalej robić?????????????????
      • Gość: Malaga Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: 193.24.24.* 18.05.04, 16:59
        A dobry androlog w W-wie?
        • Gość: Kama Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 19.05.04, 15:54
          Mój mąż leczy się u Dr. Wolskiego (Novum).
          To jak narazie jedyny androlog w tej klinice. Jest poprawa, ale wiadomo,jak się
          zaczyna z b.niskich parametrów to i tak cudów nie należy się spodziewać. Ja
          przynajmniej liczę się z tym ,że może nas czekać ICSI (choć oczywiście
          wolałabym nie).
          Ale jak twierdzi, Dr. Wolski , cuda jednak się zdarzają i mają przypadek ,że
          para była już szykowana do IVF , kiedy to niespodziewanie kobieta zaszła w
          ciążę , a facet miał 2 mil. plemników.
          Także trzeba trochę wierzyć w naturę i szczęście.
          Czego Wam i sobie życzę. W końcu musi nam się udać. Prawie codziennie przecież
          sa info tu na forum o nowych ciążach. One też miały z tym problem tak jak my, a
          jednak się udało.
          Pzdr. Kama.
      • Gość: Kama Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 19.05.04, 15:37
        Chyba w Kriobanku, powinien się ktoś taki znaleźć. Ale to tylko moje
        przypuszczenia.My leczymy się w W-wie, więc tylko tak głośno myślę.
        Pzdr. Kama.
        • Gość: JK Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 19.05.04, 15:41
        • Gość: Kama Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 19.05.04, 15:42
          P.S.
          To odp. do Novej , oczywiście.
          Kama.
    • Gość: Ala z Łodzi Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.4web.pl 18.05.04, 20:22
      Witam My z męzem staramy się od roku i 8 miesięcy. Podobnie jak u Kamy u Mnie
      jest OK. Mąż przy pierwszym badaniu nasienia miał 4,4 mln w 1 ml. Poszliśmy do
      poleconego androloga (do którego przyjeżdżają pary z całej Polski) i po paru
      miesiącach leczenia undestorem i nolvadexem liczba w 1 ml zwiekszyła się do 18
      mln. Po odstawieniu leków (wskazania lekarza na miesiąc) uzyskalismy wynik 20
      mln w 1 ml (czyli normę). Teraz mąż ma brać androvit i za miesiąc znów zrobimy
      badanie. Skoro bez leków się plemniczki zwiekszają to kto wie może dalej będą
      rosły, czego wszystkim Panom/Parom oczekującym dzidziusia z całego serca życzę.
      Wiem co teraz czujecie i jak przeżywa to Twój Mąż. Koniecznie znajdźcie dobre
      laboratorium do wykonania badania i dobrego androloga. Pozdrowienia
      • Gość: Robert Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.05.04, 21:43
        Witaj Alu,
        Ja również mam słabe wyniki nasienia. Poszukuję dobrego lekarza. Jestem z
        Wrocławia ale biorę pod uwage również inne miasta, proszę więc o podanie tego
        polecanego androloga. Zyczę powodzenia
        • emid25 Re: Jak leczyć niepłodność u męża 19.05.04, 09:42
          podobno Maca bardzo pomaga w tych sprawach!!poszukajcie w wyszukarce na onet-
          cie tam jest sporo informacji!
          pozdrawiam
      • Gość: Kama Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 19.05.04, 15:40
        Ala, no zdradź nazwisko i adres gdzie przyjmuje ten cudotwórca. Myślę ,że wiele
        osób jest zainteresowanych.
    • Gość: Kathrin78 Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.a.pppool.de 19.05.04, 12:41
      Jeżeli ponowne badanie wypadnie kiepsko to warto wykonać usg jąder oraz zbadać
      hormony. Czasami warto również wykonać badania genetyczne. Niestety najczęściej
      nie udaje się ustalić przyczyny takiego stanu rzeczy, a co za tym idzie
      leczenie farmakologiczne jest trudne i w niewielu przypadkach rezultat zwiększa
      szanse na ciążę. Przy plemnikach pojedynczych w nasieniu musicie się jednak
      liczyć z tym, iż może będzie konieczne wykonanie ICSI.
    • Gość: Ala z Łodzi Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.4web.pl 19.05.04, 16:48
      Już jestem. Witam wszystkich i gorąco pozdrawiam. Jest to Pan Profesor Kula i
      przyjmuje w Damedzie na Piotrkowskiej. Jak przyjedzie mój mąż (wieczorem) to
      podam telefon do Damedu (mój mąż ma numer w swojej komórce). Do wieczora.
    • Gość: Ala z Łodzi Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.4web.pl 19.05.04, 20:45
      Witam ponownie. Podaję telefon do Damedu (0-42)6337325. Gorąco pozdrawiam.
      • Gość: Robert Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.05.04, 21:07
        Dziękuję Alu i pozdrawiam.
    • Gość: aga2831 Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.fish.ar.szczecin.pl 20.05.04, 11:00
      Badania pierwsze mojego męża załamały nas ale postanowiłam ze się nie bedziemy
      poddawać ! były: 50 mln plemników - ok
      ale tylko 1% prawidłowej morfologii!
      O%ruchu postępowego ! itd. w zeszłym tyg. po 5 miesiącach zrobil ponownie
      badania nie są rewelacyjne w dalszym ciągu ale widać poprawę ! liczba 58 mln.,
      morfologia z 1% wzrosła do 6% , z 0 % ruchpostępowy wskoczył na 8%, ten druga
      ważna ruchliwość chyba z 20 na 45%, czyli w sumie już w normie łacznie 53 %, i
      rozpoznanie z astenoteratozoospermi zmniejszylo się do teratozoospermi!
      upłynnienie z nieprawidłowego zrobiło się prawidlowe wszystkie wyniki
      podskoczyły ! Wydaje mi się ze jest to juz coś!Faszerowałam męza tylko
      androvitem , na początku brał 1 tab. a przez ostatnie 1,5 m-ca nieregularnie
      ale brał 2 ! i teraz dalej bierze i mam nadieje ze jeszcze choć troszkę
      podskocza!
      • Gość: Ola Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 11:30
        Cześć Aga!!

Czy Twojemu Mężowi podawałaś tylko ten androwit czy jeszcze jakieś leki oprócz
        tego??Bo mój ma też nie za ciekawe wyniki i chcemy z tym solidnie
        powalczyć.Życzę powodzenia!!!
        • Gość: aga2831 Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.fish.ar.szczecin.pl 20.05.04, 11:52
          brał tylko androvit ,no i może kilka dni folik! brał też lecytynę ( ale to na
          koncentrację i pamięć) -aby nie zapominał o androvicie! smile nie wiem czy jest
          to także istotne w tym przypadku ale brał jakieś saszetki na kolana,może skład
          tego był także zbawienny! nie wiem ale daj mu 2razy dziennie androvit!
          • Gość: bera Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 21:57
            Mam pytanie. Czy androvit można kupić w aptece bez recepty? Niestety ale mamy z
            mężem ten sam problem
        • Gość: Kama Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 20.05.04, 12:26
          Można wymiennie z Androvitem stosować Salfazin, ma większe dawki vitamin i
          cynku.
          • Gość: nika Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.icpnet.pl 21.05.04, 09:51
            Kama, czy Salfazin i androvit mozna kupic bez problemu w aptece??? Bez recepty
            i bez lekarza? Czy nie ma ryzyka podawania tego na własną rękę? Chodzi mi o
            to czy nie można przedobrzyć. POzdrawiam i dzięki za odzew.
            • Gość: aga2831 Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.fish.ar.szczecin.pl 21.05.04, 11:04
              androvit to witaminy i mikroelementy dla mężczyzn ! Dawkowanie podane w ulotce
              1 lub 2 tab. dziennie!nie ma tam chyba az takich dawek tych witamin aby można
              bylo przedobrzyć! Moim zdaniem dla tych kilku procentów warto bylonawet dla 1%
              warto ! U nas podziałało , nie wiem czy na100% to , ale jest duże
              prawdopodobieństwo ! Warto spróbowac! Acha bezrecepty i w aptekach, cena ok. 36-
              38 zł ( nie są tanie), ale podobno dla facetów najlepsze bomają wszystko co im
              potrzeba!
            • Gość: Kama Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 21.05.04, 13:06
              Sorry,że tak późno odpisuję,ale byłam trochę zajęta. Nam zalecił Androvit,
              androlog. Ale można dostać bez problemu w aptece bez recepty. Ja natomiast dużo
              czytałam też o Salfazinie i dlatego teraz chcemy go zastosować zamiast Androvitu
              (pisałam wcześniej,że zawiera większe dawki vitamin i cynku, który jest podobno
              ważny dla mężczyzn, starających się.)
              Nika nie zapomnij też o MACY.
              Pzdr.Kama.
    • Gość: Monika Re: Jak leczyć niepłodność u męża IP: *.idea.pl 21.05.04, 21:16
      Witam serdecznie. Podobnie jak i u Was. Moje wyniki są OK (łącznie z HSG),
      gorzej z mężem. Po pierwszym badaniu - katastrofa!!! Tylko 300 tys. w tym 0%
      ruchliwych, morfologia OK. Lekarz stwierdził, że w grę wchodzi TYLKO ICSI.
      Wracając do domu ryczeliśmy oboje jak bobry, ale... Po miesiącu badanie i
      ruszyło się 10%, a to podobno jak na tak krótki czas, duża poprawa. Teraz
      czekamy na kolejne badanie (po następnych dwóch miesiącach). Czasem jestem
      pełna optymizmu, bo przezież wystarczy jeden malutki plemniczek (po co ich aż
      20mln.?), ale są dni, kiedy ogarnia mnie rozpacz. Narazie mąż łyka 2xAndrovit,
      1xBio-selen-cynk, 2x2 Oeparol(wiesiołek) oraz co drugi dzień 1/2 Clo.
      Mam pytanie do Ali, czy Twój mąż miał jakieś nieprawidłowości hormonalne, bo
      Undestor i Nolvadex są lekami hormonalnymi i zastanawiam się czy mogłyby pomóc
      mojej połówce skoro hormony miał OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka