Dodaj do ulubionych

Mała czarna?

IP: 217.8.186.* 26.05.04, 10:40
Wiem,że pytanie nie należy do tych z wyższej półki wiedzy ale...
Czy wiecie coś na temat szkodliwości picia kawy podczas starań oraz podczas
pierwszego okresu ciąży?

Czy należy pożegnać się z małą czarną?
Pozdrawiam Was serdecznie!
Obserwuj wątek
    • badarka Re: Mała czarna? 26.05.04, 10:48
      gdzieś kiedyś czytałam, że kawa nie wpływa źle na dziecko, ale zwiększa ryzyko
      poronienia.
    • Gość: evi Re: Mała czarna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 10:49
      z tego co wiem, to raczej nie trzeba sobie odmawiać małej czarnejw trakcie
      starań-natomiast w okresie ciąży lepiej zastąpić ją po prostu bezkofeinową.
      Wiele kobiet w I trymestrze ciąży nie ma ochoty na kawkę, mimo ze piły ją juz
      nałogowo. Wszystko zależy do organizmu.

Natomiast mężczyznom mała czarna jest jak najbardziej polecana-pomaga (ale
      tylko czasowo) podnieśc ruchliwość plemniczków.
    • ewa.analityk1 Re: Mała czarna? 26.05.04, 10:55
      jedna kawa nie zaszkodzi, za to ostatnie doniesienia mówią o bardzo złym
      wpływie herbaty ilościach w jaich pije się Polsce
      • Gość: smutas Re: Mała czarna? IP: 217.8.186.* 26.05.04, 11:08
        Dzięki za odpowiedzi!
        jedna dziennie - to dla mnie super!
        postanowiłam zapytać dzisiaj mojego doktorusa (z Novum) co o tym sądzi!
        wcześniej zupełnie nie przyszło mi to dogowy!
        dam Wam znać jaki jest werdykt jury!
    • martini_very_bianco Re: Mała czarna? 26.05.04, 12:30
      Pytanie - jaka kawa... Bezkofeinowa nie jest w ogóle polecana, ponieważ z kawą
      ma niewiele wspolnego, ma natomiast wiele wspólengo z czystą chemią.
      Rozpuszczalna z kofeiną jest lepsza od rozpuszczalnej bez kofeiny, ale i tak to
      niezbyt szczęśliwy wybór. Najlepsza jest oczywiście kawa typu włoskie esresso
      czy parzona prawdzine po turecku. Ogólnie problem z kawą jest ten, że większość
      osób pije ją z dodatkiem cukru, a cukier to jedna z paskudniejszych substancji
      zażywanych przez człowieka, choć, niestety, najbardziej popularna.

16%VOL
      22%VAT

--
      takie tam... forum homeopatyczne
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • Gość: smutas Re: Mała czarna? IP: 217.8.186.* 26.05.04, 12:46
        zależy mi na małej czarnej rozpuszczalnej i bez cukru!!! taką uwielbiam pić po
        śniadanku!
        troszkę mnie to stawia na nogi zwłaszcza że biorę Parlodel (na PRL) który
        również obniża ciśnienie i jestem po nim troszkę senna (a biorę go na noc).
        podobno z mleczkiem jest zdrowsza lae dla mnie to już nie jest kawa.

Ale tamacik sobie znalazłam!!!
        pozdrawiam!

• martini_very_bianco Re: Mała czarna? 26.05.04, 12:54
          Z mleczkiem niby tak, z drugiej jednak strony nabiał powoduje, że gorzej
          wchłania się magnez, który wypłukuje kawasmile. W przybliżeniu, chodzi o to że
          białko niespecjalnie sprzyja wchłanianiu witaminy B6 (i wielu innych), bez
          której magnez zdecydowanie źle się wchłania. Błędne koło. Ja też lubię kawę i
          sobie jej nie odmawiam, choć zdecydowanie powinnam. Kawa bez cukru faktycznie
          stawia na nogi, ale na krótko, głównie dlatego, że zawartość kofeiny w kawie
          zmaniejsza się za każdą obróbką, jakiej kawa jest poddawana. To tak w
          uproszczeniu. Ze wszystkich środków roślinnych zawierających kofeinę
          zdecydowanie najbardziej poleacana jest zielona herbata oraz jerba mate, nie
          tylko dlatego, że pobudzają; oprócz tego guarana, a na dłuższą metę odstawienie
          cukru, zredukowanie ilosci mięsa w diecie

16%VOL
          22%VAT

--
          • Gość: smutas Re: Mała czarna? IP: 217.8.186.* 26.05.04, 13:22
            Jesteś niezastąpiona!
            Chyba można zwariować od tego błędnego koła - jeśli się oczywiście jemu
            poddamy! bo czy w dzisiejszych czasach można żyć zdrowo? co prawda można starać
            się żyć zdrowiej ale co to dzisiaj znaczy?
            wszystko co jemy i pijemy ma gdzieś jakieś mało zdrowe źródło, a sres, pęd
            życia codziennego - a szkoda gadać. Często mówię że jesteśmy
            dziećmi "czarnobyla" (kobiety od 20 do 30 roku zycia)
            podobno to właśnie te roczniki mają podwyższoną prolaktynę! coś w tym jest!
            pozdrawiam!
      • Gość: aga2831 do ewa analityk IP: *.fish.ar.szczecin.pl 26.05.04, 14:20
      • Gość: aga2831 doewa analityk IP: *.fish.ar.szczecin.pl 26.05.04, 14:22
        Ewo 1 jaki wpływ ma herbata ! ??? cghodzikonkretnie o okres ciązy czy pisałaś
        ogólnie! Ja piję ja litrami i to z cytryną i 2 łyżeczkami cukru! mądra jestem
        co nie?
    • Gość: smutas Re: Mała czarna? IP: 217.8.186.* 26.05.04, 14:41
      Mam odpowiedź dotyczącą kawusi w okresie ciąży (nawet w pierwszej fazie - kiedy
      np. często nie wiemy o niej)!!!
      Kawa - TAK ale naturalna (zbożowa) TUREK. Podono jest takowa! Ja takiej nie
      piłam i chyba nie pokocham!
      Czy można "to coś" kupić w normalnych sklepach spożywczych?
      • Gość: nina79 Re: Mała czarna? IP: *.waw.sa.gov.pl 26.05.04, 15:12
        Drogi Smutasie! Kawa Turek nie wiem czy jest obecnie w sklepie sprzedawana, ale
        ja piję inne zbożówki np inkę czy anatola ( wolę to drugie). W smaku te kawki
        sa nieco podobne do kawy rozpuszczalnej, tak bynajmniej ja twierdzę i niektórzy
        moi znajomi. Czy Ci będzie smakowała to oczywiscie rzecz gustu - ja lubię. Mam
        w pracy Anatola-fajnie to brzmi. Pozdrawiam.
        • Gość: smutas Re: Mała czarna? IP: 217.8.186.* 26.05.04, 15:16
          Dzięki za podpowiedź!
          Pędzę dzisiaj poszukiwać tej kawusi!
          Skusiłaś mnie na Anatola! Co tam, ja też do pracy z Anatolem pod ręką zamierzam
          się udać jutro!
          Pijasz taką kawę w okresie starań czy już może jesteś przyszłą mamą?
          • Gość: nina79 Re: Mała czarna? IP: *.waw.sa.gov.pl 27.05.04, 08:34
            Hej Smutasie! Niestety mamą jeszcze nie jestem. Staramy się dopiero i to
            narazie dość krótko, bo dopiero parę miesięcy, a Anatola piłam już na studia.
            Pozdrawiam Cię, a jak Twoje starania, a może Ty jesteś już mamą?
            • Gość: smutas Re: Mała czarna? IP: 217.8.186.* 27.05.04, 10:05
              Ja niestety jeszcze też nie jestem mamą ale bardzo solidnie nad tym pracuję
              (pełne leczenie/działanie w Novum)!
              Mam już dzisiaj Anatola - słabo mi smakuje!!!!! Ale będę próbować się do niego
              przekonać!
              Pozdrawiam!
      • Gość: Kobietka Re: Mała czarna? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 15:16
        Widać co lekarz to inaczej (smile
        Mój gin powiedział, że woli bym wypiła jedną dziennie i była zadowolona i
        usmiechnieta, niż myślała cały czas o kawusi. Oczywiście nie mówimy o siekierce
        tylko takiej normalnej. To jest tak: jeśli jesteś w stanie wytrwać bez kawy to
        ok, dla dobra dziecka. Jeśli nie jesteś w stanie wytrzymać to też znajdzie się
        usprawiedliwienie - patrz co mi powiedział lekarz.
        A ta zbożowa.... Pewnie można w normalnych sklepach.
    • badarka Re: Mała czarna? znalazłam! 27.05.04, 10:13
      Ze strony:
      www.resmedica.pl/zdnewsarch3.html

30-11-99 Kawa a ryzyko poronienia

W czasopiśmie "The New England Journal of Medicine" ukazała się informacja, że
      kobiety w ciąży nie powinny pić zbyt dużo kawy - np. pięć lub więcej filiżanek
      dziennie. Z badań uczonych amerykańskich wynika, że wzrasta wówczas ryzyko
      poronienia, a odpowiedzialna za to może być paraksantyna, substancja
      produkowana przez wątrobę podczas metabolizmu kofeiny i pozostająca we krwi
      dłużej niż kofeina.
      Nie oznacza to oczywiście, że samo picie kawy może być przyczyną poronienia.
      Ryzyko wzrasta dopiero wtedy, gdy stężenie paraksantyny jest bardzo wysokie, a
      mechanizmy, które do tego prowadzą, nie są do końca poznane. Jednak na wszelki
      wypadek: jeśli jesteś w ciąży - z kawą nie przesadzaj.
      • badarka Re: Mała czarna? znalazłam! 27.05.04, 10:14
        Ale z tego wynika, że nie należy również przesadzać z herbatą, bo kofeina i
        teina to b. podobne do siebie alkaloidy. Niektóre źródła twierdzą nawet, że to
        to samo.
    • martini_very_bianco Re: Mała czarna? 27.05.04, 11:44
      Ja się dorzucę, że herbata zawiera też fluor, który w mniejszych ilościach jest
      polecany jak najbardziej, natomiast w większych wpływa na coś tam w organiźmie,
      nie pamiętam, już, na cosmile i coś tam zatruwasmile Oczywiście, co już nie pamiętam,
      bo czytałam o tym dawno, ale w wiarygodnym źródlesmile. Z tego wszystkiego wysnuwa
      się wniosek dość oczywisty - siedzieć i nie jeść. No, może poza cebuląsmile

16%VOL
      22%VAT

--
      • Gość: SMUTAS Re: Mała czarna? IP: 217.8.186.* 27.05.04, 12:02
        i czosnkiem!
        i może dwa małe łyki wody dziennie - niegazowanej oczywiście!
      • badarka Re: Mała czarna? 27.05.04, 12:26
        martini_very_bianco napisała:
        > się wniosek dość oczywisty - siedzieć i nie jeść. No, może poza cebuląsmile

eeee, tak źle to na szczęście nie jest smile
        Tak naprawdę to szkodzi po prostu każdy nadmiar.
        • Gość: smutas Re: Mała czarna? IP: 217.8.186.* 27.05.04, 12:32
          No tak! Ale dlaczego szanowni lekarze mają tak skraje poglądy! mój gin twierdzi
          że kawie mówimy NIE. Tylko zbożowa.
          staram się w miarę dostosowywać do jego zaleceń. ale muszę przyznać że staram
          się też żyć normalnie - nie przesadzam z tą ostrożnością!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka