Dodaj do ulubionych

3,5 ml plemników!

13.10.11, 22:15
dziewczyny mój mąż był na badaniu i właśnie wyszło że ma 3,5 ml a norma to 20 ml jestem załamana,lekarz dał listę suplementów więc mąż to bierze.Jak myślicie czy one coś pomogą?Czy u was witaminy coś pomogły w takim wypadku?Chciała bym chociaż żeby miał 10 ml do IUI bo na INV nas nie stać sad
Obserwuj wątek
    • kacha8222 Re: 3,5 ml plemników! 14.10.11, 07:55
      Witam,

moj maz mial w czerwcu 2009 tez 3ml, lekarz urolog kazal mu brac cynk 40mg trzy razy dziennie, pol roku do kontroli, nic sie nie poprawilo. Ginekolog twierdzil, ze po tych tabletkach tylko beda ladniejsze, ale nie bedzie ich wiecej. PO pierwszym ICSI bylo nadal 3ml. Pozniej gdzies przeczytalam, ze zdrowe odzywianie jest wazne i tak zrobilismy i przy badaniach w 2010 po 2 ICSI wyszlo, ze maz ma 11ml smile. Lekarka caly czas nam powtarzala, ze ten wynik 3ml moze sie zawsze zwiekszyc i to nie musi byc tak zawsze. Sama niewiem czy to przypadek. Nikt nam nie powiedzial, ze do IUI sie zaliczamy a to ciekawe...
    • teligo Re: 3,5 ml plemników! 17.10.11, 11:56
      Najpierw poszukajcie przyczyny. Wiem z doświadczenia, że lekarze (ginekolodzy) czasem nie przywiązują wagi do badania mężczyzn. Sami usłyszeliśmy, że z tym nasieniem nie da się nic zrobić, tylko iui, potem już było tylko ivf.
      Ale sami zaczęliśmy drążyć temat i po 3 latach leczenia (głównie szukania przyczyn u mnie) zrobiliśmy usg jąder i okazało się, że mąż ma duże żylaki powrózka, które są przyczyną obniżania parametrów nasienia. Trzeba je było operować, bo już nie chodziło tylko o starania, a o jakość życia w przyszłości.
      Zróbcie posiew z nasienia, wymazy w kierunku chlamydii, ureaplasmy, mycoplasmy. Koniecznie wizyta u urologa (dobrego) niech wykluczy stany zapalne.
      Nie wiem czy to coś da, możliwe, że nie, ale lepiej sprawdzić.
      Same suplementy w naszym przypadku nic nie zmieniły.
      • samsung81 Re: 3,5 ml plemników! 28.10.11, 20:08
        a nam lekarz w polmedzie we wrocku powiedział, że teraz już nie operuje się żylaków powrózka bo nie ma to wpływu na ilość i jakość nasienia
        • goska797 Re: 3,5 ml plemników! 31.10.11, 15:15
          My zaczynalismy od 175 tys. Po 2 latach leczenia, inseminacjach najlepszy wynik 13 ml. W tym też czasie zaszłam naturalnie w ciąże. wszytsko mozliwe
          • malwa.77 Re: 3,5 ml plemników! 31.10.11, 18:58
            Moje problemy dopiero się zaczynają i dlatego chciałam zapytać drogie Panie gdzie się udać , aby zbadać plemniki. Czy jest możliwość , abym poszła tam razem z mężem ?
            • eva-braun Re: 3,5 ml plemników! 31.10.11, 19:39
              w sensie do urologa, czy na pobranie nasienia?
              I w jednym, i w drugim możesz towarzyszyć mężowi.
              • malwa.77 Re: 3,5 ml plemników! 31.10.11, 20:05
                Z Twojej wypowiedzi rozumiem ,że najpierw powinniśmy się zgłosić do urologa . Mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie czy potrzebne jest skierowanie na takie badanie ? Czy robią to na NFZ czy prywatnie?
                • eva-braun Re: 3,5 ml plemników! 31.10.11, 20:09
                  na pewno na NFZ można odbyć wizytę u urologa, ale nie wiem, czy wymagane jest skierowanie. Jeśli tak, to może od Twojego ginekologa...? W końcu w przypadku bezefektywnych starań oboje partnerów musi się badać pod kątem niepłodności, a w sumie to chyba ginekolog najbliższy temu problemowi.
                  My byliśmy prywatnie w klinice zajmującej się niepłodnością i tam załatwialiśmy i urologa, i badania nasienia, hormonalne i różne inne.
                  • malwa.77 Re: 3,5 ml plemników! 31.10.11, 20:22
                    Dziękuję za podpowiedz. U mnie ginekolog nie stwierdził nic niepokojącego. Z piewszego małżeństwa mam dwoje dzieci. Mąż jednak na badanie nasienia ma mieszane uczucia, myślę ,że się krępuje ale także i boi jaki będzie wynik. Chciałam zmiejszyć jego stres skrócić tą całą procedurę np. bezpośrednio iść prywatnie na takie badanie a dopiero póżniej z wynikami do lekarza, czy jest taka możliwość?
                    • eva-braun Re: 3,5 ml plemników! 31.10.11, 20:40
                      zarówno do urologa, jak i na badanie nasienia można iść prywatnie. Ja np. "pomagam" wink mężowi w oddaniu nasienia, bo nie jest powiedziane, że musi zrobić to że tak się wyrażę własnoręcznie wink
                      Można nawet oddać w domu (pojemnik wydają w laboratorium) i w ciągu bodajże 40 min.dostarczyć, no ale tu zawsze jest ryzyko korka smile
                      Sugeruję też robić badanie nasienia w klinice niepłodności, bo te mają odpowiedni sprzęt do takich badań.
          • eva-braun Re: 3,5 ml plemników! 31.10.11, 19:39
            a można wiedzieć czym Twój partner był leczony? U nas ani leki, ani suplementy nic nie dają, a plemników jest 70 do 100 tys (!) Niestety, nawet do ICSI (jestem już po 3) nie bardzo jest z czego wybierać uncertain
            • dagmara-k Re: 3,5 ml plemników! 06.11.11, 15:35
              u nas suplementy ani clo nic nie pomogly. dziecko mamy z icsi. ale mimo takich fatalnych wynikow (do3mln, ruchliwe 1-2%) bylam tez w ciazach naturalnych. ronilam z innych powodow niz plemniki prawdopodobnie
              • eva-braun Re: 3,5 ml plemników! 06.11.11, 17:15
                a za którym razem ICSI Wam się powiodło? Bo u nas 2+1 kriotransfer na razie bez efektów uncertain
            • libera6 do Evy-braun 06.11.11, 20:24
              Eva-braun, u nas jest tak samo. Badalas genetyke, kariotypy, CFTR i AZf - najwazniejszy chyba?Jestem po I nieudanym icsi i uwazam, ze w naszym przypadku z powodu czynnika meskiego sie nie udaje. Ile mialas zarodkow za kazdym razem?
              • eva-braun Re: do Evy-braun 06.11.11, 20:52
                badaliśmy wszystko. Wszystko prawie ok. Prawie dlatego, że w badaniu CFTR żadnych mutacji nie stwierdzono, a jedynie wariant IVS8-5T razem z wariantem (TG)11. Zgodnie z rekomendacjami układ IVS8-5T+(TG)11 jest zmianą bez znaczenia klinicznego. Na dodatek my mamy juz jedno dziecko poczęte całkiem naturalnie w pierwszym cyklu starań, fakt -ponad 6,5 roku temu. A co do zarodków, to chodz Ci ile powstawało, czy ile ja miałam podawanych?
                • libera6 Re: do Evy-braun 06.11.11, 20:57
                  ile mialas komorek i ile powstalo zarodkow. U mnie bylo 8, z czego 2 zarodki tylko. A mezowi sie w ogole te wyniki nie zmieniaja, jaka patologia?
                  • eva-braun Re: do Evy-braun 06.11.11, 21:25
                    u mnie dwa pierwsze podejścia były na cyklu własnym i w pierwszym komórka była niedojrzała, a w drugim była 1 i jeden zarodek (dziewięciokomórkowy) później transferowany. Kolejne podejście było krótkim protokołem. Uzyskano 6 komórek, z czego 4 dojrzałe. 3 poddano zapłodnieniu, po czym po 2 dniach jeden był transferowany (ośmiokomórkowy), a dwa zarodki zostały zamrożone. Niestety, znów ciąży nie było. Mrozaczki braliśmy oba naraz. Pięknie się rozmroziły i jeden był przy transferze 9-komórkowy, a drugi wszedł juz w fazę kompaktującą. Na jednym wykonano AH. Ciąży niestety niet, choć tu wiem, że była implantacja (beta 17,3), a poprzednimi razami nawet to nie zaszło. Nie wiem, w czym tkwi problem sad U mnie wszystko ok, łącznie z histero, bo ostatnio robiłam. Winę zwalam na wadliwe zarodki, ale sama do końca nie jestem przekonana, tym bardziej, że na etapie ich wzrostu pięknie się dzielą, a i te mrozaki bez problemu podjęły funkcje i zaczęły się dzielić. Nie mam pomysłu, a i siły po trochę opuszczają. O kasie nie wspomnę...
                    Jutro moja kolejna punkcja.
                    • libera6 Re: do Evy-braun 06.11.11, 21:42
                      bede trzymac za Ciebie mocno kciuki. A jak z wynikami meza, nie zmoenialy sie, zawsze byla taka ilosc, jaka patologia?
                      • eva-braun Re: do Evy-braun 06.11.11, 21:51
                        w czerwcu ub.roku było 2,1 mln plemników i w tym aż 40% ruchomych, ale skąd takie wyniki, nie mam pojęcia. Szkoda tylko, że wtedy podchodziliśmy na tych cyklach własnych sad
                        Te wyniki to jednorazowo takie, bo i wcześniej i później nie było więcej jak 700 tys. Ostatnio 100 tys., a było już i 70 tys.tylko sad Niestety, pojedyncze co kilka pół widzenia ruchome sad Patologia od cryptozoospermii poprzez cryptoasthenoxoospermię do oligoasthenozoospermii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka