Dodaj do ulubionych

w następnym cyklu I inseminacja

IP: 80.244.134.* 03.06.04, 11:38
Teraz, kiedy wszystkie wyniki już mam, sprzwa zaczyna toczyć się bardzo
szybko, nawet wyniki męża lekarz określił, że są super.
Zatem w następnym cyklu I inseminacja. Już się boję i proszę Boga, żeby
jeszcze ten kolejny raz mi pomógł. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki i ...
trzymajcie kciuki. Pa.
Obserwuj wątek
    • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 03.06.04, 11:51
      Dołączam do ciebie Isiu. Ja tez w nastepnym cyklu mam miec I IUI. Chociaz
      zachodzi u mnie owulacja to jednak mam w pierwszych dniach cyklu zgłosić się do
      stymulacji, bo to podobno zwieksza szanse powodzenia. Miejmy nadzieje ze to
      jest wlasnie to co nam da upragnionego malucha. Pozdrowienia.D.
      • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 03.06.04, 13:37
        życzę powodzenia i mocno trzymam kciuki za nas obie.
      • Gość: isia10 Re:do doloressy IP: 80.244.134.* 21.06.04, 07:57
        jak tam u Ciebie sprawa wygląda?
        u mnie dzisiaj 2 dc.
        • doloressa Re:do doloressy 23.06.04, 15:55
          Isiu, sorry że dopiero dziś odpowiadam, musiał mi umknąć nasz wątek.
          U mnie dziś 5 dc, a u ciebie 4-ty, tak? Czyli idziemy łeb w łeb. Ja byłam już
          na pierwszej wizycie, dostałam do jedzenia clo (przez 3 dni po 1 tabl.) i w
          przeszły wtorek (11 dc) następna wizyta.
    • Gość: edith Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.04, 14:58
      Dziewczyny jestem z Wami i liczę, że się nareszcie uda!
      Pzdr
      e
    • Gość: anszar Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 03.06.04, 17:27
      moja inseminacja jutro, pozdrawiam
      • Gość: Monika Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21.06.04, 08:58
        Ja też zaczynam stymulację do I IUI. Dzisiaj 5 d.c., a w czwartek idę gina i
        zobaczymy co dalej. Odliczam dni i nie mogę się już doczekać, jestem pełna
        nadziei. Trzymam kciuki za nas wszystkie i nasze fasolki.
        • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.autocom.pl 25.06.04, 15:23
          Isiu, kiedy idziesz na USG?? W poniedziałek może? Chyba się miniemy, bo ja ma
          przyjść w moim 6 DC czyli to wypada we wtorek.
          Dziewczyny trzymam kciuki za wasze IUI, żeby zakończyły się powodzeniem.
          • Gość: Tofficzek podciągam wątek IP: *.autocom.pl 28.06.04, 08:29
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 28.06.04, 10:32
      Jestem dopiero teraz, bo miałam zepsuty komputer.
      A więc na USG idę jutro (wtorek 10 dc).Robię je u siebie w Dębicy a nie w
      Macierzyństwie. Ale z doktorem jestem w kontakcie telefonicznym.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki.Pa
      • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.autocom.pl 28.06.04, 12:59
        isiu No to się nie spotkamy sad ja będę dzisiaj w Macierzyństwie na zastrzyku,
        a jutro mój 9 DC i też mnie czeka USG. Ja rownież trzymam za Ciebie kciuki i
        napisz koniecznie ile i jakie pęcherzyki. pozdrawiam
    • Gość: Kamilla Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 217.153.54.* 28.06.04, 13:16
      a ja jestem po trzeciej insemin i klapa. Oboje jesteśmy zdrowi i nic. Nie
      rozumiem tego. Życzę tobie powodzenia
      • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.autocom.pl 28.06.04, 13:28
        Kamilla, ja mam za sobą 6 IUI i też nic, a wszystko niby OK. Tak juz jest,
        inseminacja daje naprawdę mały % szans na powodzenie ale daje, dlatego powinnaś
        jeszcze spróbować, chociaż 2 razy. Może trzeba zmienić sposób stymulacji. Mocno
        trzymam kciuki, nie załamuj się, tylko zbieraj siły do nastepnego podejścia.
        Pozdrawiam
      • Gość: Novva Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 195.177.197.* 28.06.04, 18:12
        Kamillo, powiedz mi jakiego typu inseminację miałaś? -taką podstawową
        (domaciczną), czy bezposrednio do jajowodów??? Bo jest duza róznica miedzy nimi
        • Gość: Kamilla Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 217.153.54.* 02.07.04, 09:11
          Przepraszam, że tak późno ale mam zakręt w pracy. Insemin miałam domaciczną,
          trochę nawet bolało. Lekarkę mam super ale nic z tego. Brałam Gonal F, potem
          Pregnyl (5szt) i cały czas bromergon.Brałam tez Clo ale po jednej stymulacji
          Pani dr stwierdziła , że to nie dla mnie bo wszystko jest OK. Nie ma nic do
          czego można by sie było przyczepić. Teraz jestem na tzw odpoczynku, tzn
          wszystkie leki odstawiłam aż do października. Mam sie odprężyć (łatwo
          powiedzieć)Pozdrawiam
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 29.06.04, 08:01
      Tofficzek, jaki wielkie masz pęcherzyki?
      Ja idę dzisiaj na USG po południu.
      • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.autocom.pl 29.06.04, 08:26
        Isiu, jeszcze nie wiem, dzisiaj idę o 14.30 na piewrsze USG, a potam jeszcze
        raz w czwartek juz do dr. J. trzymam kciuki za Twoje podglądanie.
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 30.06.04, 07:20
      No, jak tam Tofficzku?
      Ja byłam wczoraj na USG (10 dc)mam jeden pęcherzyk w lewym jajniku 19 mm, i
      endometrium 10 mm. Dzisiaj przed południem pregnyl i jutro rano kontakt z
      doktorem , bo wraca z Berlina dopiero dzisiaj wieczonem Jak myślisz, są szanse?
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 30.06.04, 10:53
      ?
      • Gość: tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.autocom.pl 30.06.04, 13:03
        Isiu,
        pewnie, że są szanse. Bardzo ładne parametry, szkoda tylko, że jeden pęcherzyk
        ale to przecież nie zależy od ilości, a od jakości smile). Ja też jutro wybieram
        się do dr J, będzie chyba od 12, tylko ja muszę się zwalniać z pracy, więc
        pewnie po tel do p. Małgosi podjadę juz po wszystkich, chyba, że J każe mi
        wcześniej. Bardzo mocno będę trzymała kciuki za Twoją IUI. smile)) Moje
        wczorajsze USG pokazało 5 pęcherzyków w prawym i jeden w lewym jajniku. Mam
        nadzieję, że jutro okaże się że ich trochę przybyło.
        Pozdrawiam
    • Gość: ISIA10 do tofficzek IP: 80.244.134.* 01.07.04, 09:28
      dzwoniłam wczoraj wieczorem do dra J. i dzisiaj o godz.19,00 mam inseminację.
      Wczoraj o 10,00 pregnyl - czy nie za późno inseminacja?
      • Gość: Tofficzek Re: do tofficzek IP: *.autocom.pl 01.07.04, 10:27
        Isiu,
        Pęcherzyk pęka po podaniu Pregnylu średnio ok. 38-40 godzin. Nawet jeśli pęknie
        przed to i tak kom. jajowa żyje jeszcze przez ok. 12-24 godzin po pęknięciu
        pęcherzyka, więc IUI 35 godzin po podaniu Pregnylu to OK.
        Pozdrawiam i będę trzymać kciuki
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 02.07.04, 08:27
      No, mam to już za sobą I inseminację, było krótko, cicho i bezboleśnie.
      Inaczej to sobie wyobrażałam. Doktor był pod wrażeniem jakie dobre było
      nasienie. I z mężem jest ok (rzucił palenie i plemniczki przyspieszyły, był;o
      ich dużo)u mnie jest ok, ale coś nam przez tyle lat nie wychodzi.
      Teraz tylko wielkie modły, żeby wszystko było ok żeby przyszedł upragniony
      dzidziuś. Trzymajcie kciuki.Pozdrawiam.Pa.
      • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.autocom.pl 02.07.04, 13:48
        No to ja już bardzo mocno zaciskam za Ciebie kciuki :-, żeby ten pierwszy raz
        okazał się ostatnim i szczęśliwym smile))
        • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 02.07.04, 14:32
          dziękuję Tofficzku i ja za ciebie też trzymam kciuki, a kiedy twój transfer?
          • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.autocom.pl 02.07.04, 15:45
            dziękuję Isiu. Jutro rano kolejne USG i pewnie dowiem się kiedy doktor
            przewiduje punkcję, a po niej po ok.3 dobach tranfer.
            Pozdrawiam
    • Gość: aga2831 DO ISY IP: *.fish.ar.szczecin.pl 02.07.04, 14:16
      Jakie badania robiłaś przed inseminacją !?? ja też się wybieram
      • Gość: isia10 Re: DO ISY IP: 80.244.134.* 02.07.04, 14:49
        przed inseminacją robiłam: progesteron, testosteron, prolaktyna, LH FSH TSH
        DHEA-S, cytologia, wymazy na czystość pochwy, chlamydię i uroplazmę i
        mycoplazmę, a mąż test potrójny nasienia.życzę powodzenia.
        • Gość: ISIA10 Re: DO ISY IP: 80.244.134.* 08.07.04, 13:33
          JESZCZE 2 RAZY MIAŁAM ROBIONE HSG
    • Gość: ISIA10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 08.07.04, 13:34
      TOFFICZKU, A CO U CIEBIE?
      • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.net.autocom.pl 08.07.04, 16:59
        Witaj Isiu1
        dziekuję bardzo za pamięć smile)). Wczoraj miałam punkcję, pobrano 8 oocytów, z
        czego dojrzałych było 6 i cała szósteczka się zapłodniła. W sobotę rano
        transfer. smile))
        A co u Ciebie? Kiedy będziesz testowała???
        Pozdrawiam
        • Gość: ISIA10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 09.07.04, 07:17
          NO, NO, SUPER WYNICZKI A JA- CÓŻ MINĄŁ DOPIERO TYDZIEŃ, WIĘC WIELKIE TESTOWANIE
          CHYBA DOPIERO W NASTĘPNY WEEKEND (CHYBA, ŻE PRZYJDZIE @ - OBY NIE!!)
        • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 12.07.04, 09:12
          drogi tofficzku, jak tam po transferze?
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 12.07.04, 10:56
      dzisiaj jest 11 dzień po inseminacji i od dwóch dni mnie pobolewały piersi, a
      dzisiaj to mnie tak bolą, jakbym miała je pobite czy co?
      • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 12.07.04, 12:33
        czy to na @??????
        • Gość: apearl Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 12.07.04, 13:17
          czesc Isiu. Mnie tez tak bolaly. Nawet raz mi bylo niedobrze i juz zaczynalam
          podejrzewac, że moze cos z tego bedzie, ale niestety. Teraz bym chciala
          sprobowac 3 raz inseminacji. Moze sie w koncu uda, bo lapie dola coraz
          wiekszego, o mezu nie wspomne sad((
    • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 12.07.04, 14:23
      Hej dziewczyny. Chociaż się nie udzielam zbytnio, to czekam tak jak wy na wynik
      IUI. W czwartek mam iść oznaczyć HCG. Im bliżej, tym gorsze staje się to
      czekanie. Postanowiłam nie robić testu bo podobno może być zafałszowany przez
      pregnyl(?). Piersi też mnie trochę bolą, ale to pewnie od luteiny. Jak widzicie
      nie nastawiam się na to , że cud się ziści, ale malutka nadzieja gdzieś tam
      siedzi przyczajona. Nie wiem jak doczekam do czwartku. Isiu, a ty kiedy robisz
      badanie? Z tego co pamiętam IUI miałyśmy w odstępie chyba dwóch dni (ja w środę
      30.06)
      • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 12.07.04, 15:20
        ja miałam IUI 1.07.2004. Nie wiem, wydaje mi się, że nic z tego, ale ciut
        nadziei też jest. Od razu wszystkie przypadłości kojarzę z ciążą (np. częste
        siusianie) ale może przedtem też tak miałam tylko nie zwracałam uwagi. Nie wiem
        kiedy testowanie, może w sobotę, ja chcę zrobić test, co o tym myślisz?
        • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 12.07.04, 15:22
          i jeszcze czasami coś kłujnie w jajniczkach
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 13.07.04, 07:45
      juz po wszystkim. dzisiaj przestają mnie boleć piersi - znak, że @ niedaleko
      • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 13.07.04, 16:47
        Isiu, a tobie nie kazali brać luteiny po iui? Bo mi przepisał dr aż 200 mg na
        dzień. biorę ją do jutra, oznaczam hcg i w zależności od poziomu albo odstawiam
        i czekam na @ , albo biorę jeszcze 7 dni i dodatkowo sprawdzam estradiol i
        progesteron. Ale na pewno dopóki nie odstawię luteiny nie dostanę @.
        • Gość: isia10 do doloressa IP: 80.244.134.* 14.07.04, 12:05
          Ja biorę po IUI Duphaston 2x1.
          ale wcześniej też brałam Duphaston od 15 dc do @, lekarz powiedział, że
          absolutnie nie można odstawić, bo w razie ewentualnej ciąży może nastąpić
          odrzucenie. Dlatego też biorę nadal. Dzisiaj jest 13 dzień po IUI.
          Doloressa, a jak tam u ciebie?
          • doloressa Re: do doloressa 14.07.04, 12:57
            Ja jutro testuję... Trochę łapki mi się już trzęsą. Pytałam o luteinę
            (duphaston to zdaje się jest coś podobnego) bo ostatnio spotkałam się tu i
            owdzie (m.in na boćku) z opinią, że nie istnieje coś takiego jak niedomoga
            lutealna, i że np. w Białymstoku wycofują się z tzw. "suplementacji II fazy".
            Szczerze mówiąc byłoby mi to na rękę , bo nie służy mi progesteron. Ciągle
            jestem głodna i przytyłam przez te 2 tygodnie to co wcześniej udało mi się
            zrzucić. Postanowiłam sobie , że jeśli te informacje się potwierdzą, a będę
            znowu podchodzić do iui, to nie dam się już skusić na luteinę.
            Isiu - robisz test czy czekasz na wynik krewki?
            • Gość: isia10 Re: do doloressa IP: 80.244.134.* 14.07.04, 13:30
              Nie wiem co robić, ale jeśli @ nie przyjdie, to chyba zrobię test
    • Gość: .. Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 13.07.04, 14:17
      .
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 14.07.04, 13:39
      czy nasz jakies objawy?
    • Gość: ISIA10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 15.07.04, 08:01
      DOLORESSKA JAK TAM TOBIŁAŚ TEŚCIK? TRZYMAM KCIUKI
      • Gość: Kama Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.72.34.* 15.07.04, 08:31
        A TY ???
        Nie trzymaj nas tak długo w niepewności.
        Pzdr. Kama .
        A TY ???
        Pzdr. Kama .
        A TY ???
        Pzdr. Kama .
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 15.07.04, 08:56
      Ja jeszcze nie robiłam, bo czekam na @. Nie wiem, ale mam jakieś przeczucie, że
      niestety nie udało się, poza tym piersi przestają mnie boleć, wię na pewno
      będzie @. Dzię jest 14 dzień od IUI.
      • Gość: Kama Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.72.34.* 15.07.04, 09:03
        Isia, Ty nie czekaj na @ tylko najdalej jutro rób test i nie trzymaj się w
        niepewności. Już powinno być wiadomo. Trzymj się i więcej optymizmu.
        Kama.
        • Gość: ISIA10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 15.07.04, 09:28
          Dziękuję Ci bardzo Kama za słowa otuchy, może zrobię jutro teścik jak dzisiaj
          się nic nie zmieni (co chwilkę biegam do toalety sprawdzić, czy nie ma @)
        • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.net.autocom.pl 15.07.04, 09:28
          witaj Isiu,
          ból piersi może być też spowodowany działaniem Pregnylu. Zrób test, już
          powiniem wyjść ale najlepiej zrób go jako oznaczenie bHCG z krwi.
          Ja zaraz po transferze wyjechałam poza Kraków i jutro znowu wyjeżdżam do środy.
          Nie mam tam dostępu do Internetu, więc mam nadzieję, że jutro już wszysstko się
          wyjaśni i napiszesz co i jak. Bardzo mocno trzymam kciuki!
    • Gość: ISIA10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 15.07.04, 09:49
      TOFFICZKU, A JAK TY SIĘ CZUJESZ?
      • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.net.autocom.pl 15.07.04, 11:20
        A dziękuję, całkiem dobrze się czuję. Na razie żadnych objawów. Podano mi 3
        zarodki 9bo były ogólnie średniej jakości), a 3 mam zamrożone. Moje przeczucia
        odnośnie zgrubiałej otoczki się sprawdziły, zarodki ją miały i teraz już wiem,
        dlaczego moje 6 IUI się nie udało, pomimo, że wszystko było OK. Zrobiono
        zarodeczkom Assisted hatching, bez tego by się nie zagnieździły, nie były w
        stanie wydostać się z tej otoczki. I zobaczymy co będzie dalej.
        kiedy zrobisz test??
        pozdrawiam serdecznie
    • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 15.07.04, 12:35
      Dziewczyny, oddałam dziś rano krew na hcg. Wynik o 17-tej...
      Isiu, nie za bardzo rozumiem, więc wyjaśnij mi z łaski swojej. Piszesz ,że
      bierzerz duphaston i czekasz na @. Ale z tego co ja wiem, jeśli ma on takie
      same działanie jak luteina, to nie dostaniesz @ póki będziesz go brała. Dlatego
      ja biorę do otrzymania wyniku HCG, a jeśli ciązy nie będzie, zaprzestaję i
      dopiero wtedy może przyjść @. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi, ale ja
      tak zrozumiałam swojego lekarza i tak pisze ekspert na boćku. Pozdrawiam i
      trzymam kciuki ,że jednak się uda.
      • Gość: ISIA10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 15.07.04, 12:48
        TO MOŻE JA COŚ POPLĄTAŁAM? ALE LEKARZ WYRAŹNIE KAZAŁ MI BRAĆ DUPHASTON OD 15
        DNIA CYKLU CAŁY CZAS, CHYBA ŻE WYSTĄPI @, TO WTEDY PRZESTAĆ. I W POPRZEDNICH
        CYKLACH STYMULOWANYCH TEŻ TAK MIAŁAM - MIMO ŻE CAŁY CZAS BRAŁAM DUPHASTON, TO @
        WYSTĄPIŁA
        • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 15.07.04, 12:54
          To może raczej ja się mylę, może te dwa leki mają jednak inne działanie?
    • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 15.07.04, 13:09
      Isiu, męczy mnie ta sprawa z progesteronem i poszukałam na boćku wypowiedz dr
      Szamatowicza:
      www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=19660
      Co o tym myślisz? sprawdź może skład, może w duphastonie jest coś jeszcze prócz
      proesteronu?
      • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 15.07.04, 13:28
        to jeszcze raz ja. pomyliłam ekspertów, chodziło o dr Dormitza.
    • Gość: isia10 Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.244.134.* 15.07.04, 13:46
      nie wiem już nic. Jak wrócę do domu to przestudiuję ulotkę Duphastonu
      • Gość: Kama Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: 80.72.34.* 15.07.04, 14:41
        Ja mogę tylko wtrącić, że po pierwszej IUI, miałam brać luteinę (odpowiednik
        duphastonu), przez 14 dni , następnie zrobić test(po tych 14-dniach od IUI) i
        jak wyjdzie pozytywny, to brać dalej ,a jeśli negatywny to odstawić i czekać na
        @.To tyle. Pzdr. Kama.
    • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 15.07.04, 15:03
      No właśnie ja też, identycznie.
      • Gość: Tofficzek Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.net.autocom.pl 15.07.04, 15:13
        Dziewczyny, ja miałam 6 IUI u tego samego lekarza co Isia i za każdym razem
        miałam brać albo Luteinę albo Duphaston do wykonania testu albo do nadejścia @.
        I za każdym razem, pomomo brania leków @ przychodziła 15-16 dzień po IUI. Wtedy
        odstawiałam leki. Niedobrze jest przerwać branie Progesteronu przed wykonaniem
        testu, wiarygodnego, bo można zaszkodzić ew. ciąży.
        • doloressa Re: w następnym cyklu I inseminacja 15.07.04, 16:23
          Ale ja nie przerywam. W 14 dniu przyjmowania Lut. oznaczam hcg i jeśli jest
          średnio pozytywny wynik tzn między 20 a 100 mlu/ml to mam jeszcze oznaczyć
          estradiol i progest. i z wynikami do lekarza. Jeśli wynik powyżej 100 dalej mam
          przyjmować luteinę prze kolejne 7 dni. Po tych 7 dniach znowu oznaczenie hcg i
          do lekarza z wynikiem.
          • Gość: Kama Re: w następnym cyklu I inseminacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 19:38
            doloresso,
            jak tam Twój wynik HCG, czy już wiadomo?
            Daj znać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka