Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

08.06.04, 14:08
Cykle regularne 28 dniowe- z poprzedzającym 1,5 dniowym plamieniem.
Pomiar temperatury pokazuje wzrost około 13 dc (za każdym razem - w tym cyklu
też) i temperatura utrzymuje się do @. Brak śluzu płodnego.
Hormony badam, bo testy owu nie pokazują piku LH.

3 dc.
LH 7.1 mlU/mL
FSH 9.3 mlU/mL
Estradiol 63.3 pg/mL
prolaktyna 19.7 ng/ml

4 dc.
Free-T4 0.91 ng/dL
hTSH 0.98 uIU/mL
Anti-TPO 2.6 IU/mL
usg tarczycy - dwie torbiele koloidalne 7mm i 4mm.

13 dc.
LH 7.5 mlU/mL
Estradiol 78.6 pg/mL

Co o tym myślicie???

Obserwuj wątek
    • Gość: Malta99 Re: Prośba o interpretację wyników IP: 193.23.63.* 08.06.04, 15:47
      wiesz co, ekspertem to ja nie jestem, ale z tego co czytałam na forum, to PRL
      powinna byc max w polowe normy tj. ok 11, lub troche wiecej, a ty masz 19, moze
      to ona blokuje temat? Moze pomecz dr o bromergon, chocby 1/4 tabl albo
      castangus- to jest bez recepty i reguluje cykl i tez wplywa na PRL. Ja biore
      obadwa. o,5 tabl Brom i 1 tabl castangusa.
      Co dalej to nie wiem.
      • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 15:59
        Dziękuję Malta99 smile
        Zjadam castagnus od 2 cykli - nie wiem na ile działa, bo nie wiem jaka była
        prolaktyna wtedy.
        Wizytę u lekarza mam dopiero 28 czerwca.
        Chciałabym wiedzieć jak najwięcej do tego czasu...
        Piszcie proszę.
        • Gość: nina79 Re: Prośba o interpretację wyników IP: *.waw.sa.gov.pl 08.06.04, 16:05
          A jakie masz normy na LH w 13 dniu cyklu?
          • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 16:09
            LH; Mid-Cycle Peak 14.0 - 95.6
            Estradiol; Mid-Cycle Peak 66.1 - 411.0
            • Gość: nina79 Re: Prośba o interpretację wyników IP: *.waw.sa.gov.pl 08.06.04, 16:14
              To chyba masz za niski LH. Wiem, że jak pik LH nie jest odpowiednio wysoki to
              nie dochodzi do owulacji. Pewnie dlatego nie wychodzą Ci testy owulacyjne.
              Ponadto powinnaś zrobić sobie 7 dni po owulacji badanie progesteronu. Na
              estradiolu się nie znam. Tyle Ci jedynie mogę pomóc.
              • Gość: nina79 Re: Prośba o interpretację wyników IP: *.waw.sa.gov.pl 08.06.04, 16:19
                Oczywiście masz za niski Lh, gdy tak jak piszesz cykle masz 28 dniowe to w
                okolicach 13 dnia cyklu jesteś tuż przed owulacją. Ja miałam robiony wynik w 11
                dniu cyklu ( też niskie LH), ale owulację mam dopiero w 19-20 dniu, a cykle mam
                ok.32 dniowe, a może po prostu u Ciebie w tym cyklu była podobna sytuacja.
                Cykl się po prostu wydłużył? Stąd niski poziom LH.
    • ikrol1 Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 16:19
      Wyglada na to, że nie masz owulacji. Estradiol jest za niski (zakładając, że ten
      cykl też będzie 28 dniowy). Prolaktyna jest za wysoka jak dla kobiety która ma
      problemy z zajściem w ciążę. I niepokoi mnie FSH, zwłaszcza, że estradiol jest
      wysoki jak na 3dc. Estradiol sztucznie zaniża FSH więc naprawdę może być jeszce
      wyższe. A jakie masz normy na FT4 ?
      Ilona
      • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 16:23
        FT4; 0.71 - 1.85
        • ikrol1 Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 16:29
          Lepiej jak jest troche wyzsze. Przynajmniej w połowie normy. Ilona
          • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 17:27
            Czy to FT4 będzie problemem? Na co ono ma wpływ? Jak się leczy?
            • ikrol1 Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 17:47
              Z FT4 jest podobnie jak z prolaktyną. Jeśli nie masz trudności w zachodzeniu w
              ciążę to wynik w normie wystarczy, jeśli masz kłopoty to można spróbować
              leczenia tyroksyną (np.euthyrox) i kontrolować wyniki. Ilona
              • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 18:10
                Ilono napisałaś, że estradiol sztucznie zaniża FSH, więc naprawdę może być
                jeszcze wyższy. Może powinnam jeszcze raz sprawdzić na początku następnego
                cyklu FSH i estradiol...
                Czy może można to sprawdzić jakoś inaczej?
                • ikrol1 Re: Prośba o interpretację wyników 08.06.04, 20:10
                  green_eye napisała:

> Ilono napisałaś, że estradiol sztucznie zaniża FSH, więc naprawdę może być
                  > jeszcze wyższy. Może powinnam jeszcze raz sprawdzić na początku następnego
                  > cyklu FSH i estradiol...
                  Tak.
                  > Czy może można to sprawdzić jakoś inaczej?
                  Jest jeszcze test clomifenowy (ale to pod kontrola lekarza, w razie watpliwości)
                  Ilona
                  • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 08:56
                    Ilono, ogromnie Ci dziękuję!

Każda, nawet najmniejsza wskazówka, pozwala mi na szukanie kolejnych informacji
                    i za każdą jestem bardzo wdzięczna.

Ten test z Clo... 100 mg w 5-9 dc. i badanie FSH 10 dc. ...rozumiem, że Clo
                    zahamuje estrogen, wtedy FSH będzie mogło wzrosnąć do swojego poziomu...

Jeżeli nie będzie to nadużycie Twojej cierpliwości, napisz proszę co upośledza
                    pik LH. Wszystko co próbuję znaleźć odnosi się do obu gonadotropin
                    przysadkowych jednocześnie - więc tak je trzeba traktować?

Pytam już tylko z ciekawości, mniej-więcej wiem jakiego leczenia mogę się
                    spodziewać...
                    Z całego serca DZIĘKUJĘ!!!

• maretina Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 09:03
                      piklh moze uposledzac podwyzszona prl, nie wiem czy to Twoj problem, bo masz
                      prl w gornej granicy ( jesli norma do 25). nie wiemnatomiast co jeszcze moze to
                      uposledzac, moze tarczyca?
                      • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 10:02
                        maretino;
                        Norma prl do 24.1 -to jeszcze biżej tej górnej granicy.
                        A w tej sytuacji właśnie może coś wyjaśnić badanie prolaktyny z obciążeniem.
                        Może to hiperprolaktynemia ukryta (jest coś takiego?)
                        Czytałam wcześniej tu, na forum, że niekoniecznie wyniki takiego badania coś
                        wnoszą, więc nie badałam, ale może warto?
                        • maretina Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 10:20
                          kiedy w marcu robilam badania prl, to jeszcze robilam ja po mtc, czyli twz
                          obciazeniu.
                          jednak ostatnio coraz czesciej lekarze mowia, ze badanie z obciazeniem jest
                          pozbawione sensu. nie bardzo to rozumiem, ale tak mowia.
                          masz prl w gornej granicy, moj gin uwaza, ze optymalna prl do zaciazenia to
                          taka, ktora oscyluje po srodku normy zatem ok 9 do 15.
                          gdybym miala Twoj wynik dostalbym bromergon w malenkiej dawce.
                          • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 10:44
                            Dziękuję maretino!
                            To odpuszczę sobie narazie to badanie, może jak się uda prl obniżyć,wszystko
                            zadziała jak trzeba.
                            Szkoda, że nie mogę bromergonu kupić bez recepty, bo do wizyty u lekarza
                            jeszcze dużo czasu. No i mam nadzieję, że tym razem uwierzy, że mam problemy z
                            owu...

Dziewczyny!!! Kochane jesteście!!!
                    • ikrol1 Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 16:29
                      > Ten test z Clo... 100 mg w 5-9 dc. i badanie FSH 10 dc. ...rozumiem, że Clo
                      > zahamuje estrogen, wtedy FSH będzie mogło wzrosnąć do swojego poziomu...
                      Raczej odwrotnie tzn FSH prawidłowo powinno być niskie. Ilona
                      • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 17:19
                        No tak, prawidłowo...
                        Tak napisałam, bo jeśli ten estradiol - u mnie wysoki, czyli ograniczający
                        wydzielanie FSH - obniżyłabym Clo, to FSH pewnie też by wzrosło, niestety.

Ilono, jeszcze jedna prośba; jakiś czas temu był wątek o książkach i o ile nie
                        mylę się, coś tam polecałaś.
                        Wyszukiwarka mi się wiesza, stąd prośba - czy mogłabyś polecić coś z
                        endokrynologii ginekologicznej, albo dać linka do tego wątku.

Serdecznie Ci dziękuję!!!
                        • ikrol1 Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 17:57
                          Endokrynologia ginekologiczna- autorem jest prof. Piotr Skałba, widziałam nowe
                          wydanie. Ksiażka jest dla lekarzy, więc ma swój specyficzny język. Jest jeszcze
                          podobno całkiem niezła ksiązka prof Radwana "Niepłodność i rozród wspomagany" .
                          Pozdrawiam. Ilona
                          • green_eye Re: Prośba o interpretację wyników 09.06.04, 18:03
                            BARDZO DZIĘKUJĘ
                            smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka