niunia.n123 29.08.12, 20:25 Hej dziewczyny czy podchodził ktoś w sierpniu do inseminacji ? Ja juz po testuje 8 9 wrzesień to moja 3 insem.na cyklu naturalnym i ostatnia . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5tysia1 Re: Inseminacja sierpień 02.09.12, 18:51 Miałam inseminację 25 sierpnia. Testuję 5 lub 6 września Odpowiedz Link Zgłoś
niunia.n123 Re: Inseminacja sierpień 02.09.12, 21:20 Hej ja miałam 26 niedziela testuje czwartek piątek będę betę robić trzymam kciuki za Ciebie niech uda się nam chociaż mam przeczucia że ,będzie tak samo jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
njut Re: Inseminacja sierpień 03.09.12, 09:02 Trzymam kciuki, żeby Wam się udało Czy mogłybyście napisać jak to wygląda w praktyce? Zaczynam poważnie myśleć o inseminacji. To mój 40cs, udało się raz ale niestety poroniłam. Ogólnie wyniki obojga dobre, naturalne owulacje. Mam lekko podwyżoszną Prolaktynę (biorę Bromergon) i za niski, choć w normie, Progesteron (biorę Luteinę 50). Odpowiedz Link Zgłoś
5tysia1 Re: Inseminacja sierpień 03.09.12, 13:00 niunia.n123 miałam dzień po mnie Jak inseminacja wygląda w praktyce? Jeśli wszystko z hormonami, owulacją jest ok to może być na cyklu naturalnym. Ale jest ryzyko wstrzelenia się w odpowiedni czas, bo nigdy nie wiemy kiedy pęcherzyk pęknie. Jeśli są jakieś problemy z dojrzewaniem pęcherzyka czy pęknięciem itd, to inseminacja jest na cyklu stymulowanym. Pierwszą miałam na cyklu naturalnym (u mnie ok, ale wyniki M niezbyt dobre). Niestety była nieudana z tego względu, że pęcherzyk nie pękł jeszcze po 24 godzinach od inseminacji. Druga miałam na cyklu stymulowanym. Miałam lek na wzrost kilku pęcherzyków i ich pęknięcie. Czekam teraz na rozstrzygnięcie Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to zadawaj Odpowiedz Link Zgłoś
niunia.n123 Re: Inseminacja sierpień 03.09.12, 21:52 hej dziewczyny Ja wszystkie 3 inseminacje miałam na cyklu naturalnym ,ponieważ mam swoja owulkę zawsze jest ten dominujący pęchęrzyk chociaż mój lekarz twierdzi że jak teraz nie wyjdzie to musze być stymulowana na zwiększenie ilości gdyż z mojego nic nie wychodzi.Różnice mam teraz taką że ta trzecia insem. jest po laparoskopii a czy się uda to nie wiem w czwartek pojadę na betę biorę luteinę dopochwowo i pod język .Pęcherzyk pękł na stówkę i to wszystko było świeżę .Nie mam żadnych przeczuć czy się udało ciekawe walczymy cały czas jak długo nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
5tysia1 Re: Inseminacja sierpień 03.09.12, 22:06 Zgadza się, walczymy i nie wiadomo jak jeszcze długo... Odpowiedz Link Zgłoś
5tysia1 Re: Inseminacja sierpień 08.09.12, 15:09 niunia.n123 I jak udało się? Miałaś dzień po mnie inseminację. Bo mi niestety nie Odpowiedz Link Zgłoś
niunia.n123 Re: Inseminacja sierpień 10.09.12, 22:10 hej mi też się nie udało beta niska nie ma dzidziusia znam siebie i czułam że nic nie będzie czuję się okropnie żal mi męża przeżywa bardzo i najgorsze to w tym że już on traci nadzieję zastanawiam się co dalej robić 3 insem.lapparos. hsg naturalna owulka nasienie ok i co dalej Odpowiedz Link Zgłoś
5tysia1 Re: Inseminacja sierpień 11.09.12, 21:03 Hej! U nas też żal i rozpacz. Najgorsze jest to,że niby wszystko ok (pęcherzyki, moment ins. itd) a kończy się niepowodzeniem. Moja to była 2 insem., 3 przed nami (tak sobie założyliśmy), z miesięczną przerwą. Może warto,żebyś pokusiła się jeszcze na 4 ze stymulacją? Odpowiedz Link Zgłoś
niunia.n123 Re: Inseminacja sierpień 12.09.12, 21:30 Hej Masz racje powinnam jeszcze spróbować ze stymulacją bo na to wychodzi że moje są nie ok.sama juz nie wiem co robić na razie będę mieć przerwę bo mąż wyjeżdża do pracy kicha straszna moge jedynie pomarzyć teraz buziaki będę was podczytywać trzymam kciuki za was walczcie Odpowiedz Link Zgłoś
njut Re: Inseminacja sierpień 04.09.12, 09:27 5tysia1 mam monitoringi od 1,5 roku. Staram się od ponad 3 lat (obecnie 40cs). Przed poronieniem miałam naturalne owulacje, pęcherzyki dojrzewały i pękały. Mimo to miałam stymulacje (zaszłam w 3 cyklu), po poronieniu miałam jeszcze 2 cykle na clo ale gin zadecydował odstawienie, bo pogorszył mi się wzrok. Po poronieniu organizm zaczął wariować. Miałam płaskie cykle z potwierdzoną owu (niedomoga lutealnej) i dwufazowe bezowulacyjne. Obecnie biorę Bromergon, Acard i Luteinę 50. Mam bardzo długą lutealną - 15-17 dniową. Jeśli chodzi o inseminację to interesują mnie sprawy czysto techniczne: 1. Jak długo to trwa? 2. Czy boli? 3. Jak wygląda przygotowanie nasienia i samo podanie? 4. Czy codziennie trzeba jeździć na usg - a co za tym idzie czy musimy brać wolne w pracy. 5. Czy na naturalnych cyklach jest podawany zastrzyk z hcg czy nie jest to koniecznością? Wszelkie spostrzeżenia są miło widziane. Myślę, że lada chwila mój gin zaproponuje to rozwiązanie i nie chciałabym być zupełnie zielona Odpowiedz Link Zgłoś
5tysia1 Re: Inseminacja sierpień 04.09.12, 19:48 njut Również się staram kilka lat i miałam obumarcie ciąży. Jeśli chodzi o sprawy techniczne inseminacji to wygląda to następująco. Zgłaszasz się do lekarza w odpowiednim dniu na inseminację. Masz w tym dniu robione usg i na jego podstawie podejmowana jest decyzja o inseminacji. Następnie M oddaje nasienie. Około jednej godziny czekasz. W tym czasie przygotowane jest nasienie - selekcja. I później już tylko ins. Przez cewnik podaje Ci lekarz nasienie. Nic nie boli, jedynie trochę czuje się umieszczanie cewnika. Leżysz jeszcze 10 minut i po wszystkim. A co do usg, czy codziennie? Ja akurat podczas pierwszej miałam w 8 dc, 10 dc, 11 dc i w 12 dc była inseminacja. Podczas drugiej miałam monitoring 3dc, 8dc, 9 dc i 12 dc inseminacja. Ja akurat byłam dyspozycyjna czasowo podczas tych inseminacji więc poświęciłam się całkowicie, wiedząc, że jeśli będą następne to już tak dyspozycyjna nie będę (pracuję w szkole). Zależy to też od tego czy klinika w miejscu zamieszkania, bo wiadomo,że łatwiej. Też można pomyśleć nad monitoringiem u ginekologa w miejscu zamieszkania. Z tego co wiem to nie jest koniecznością podawanie zastrzyku z hcg. Pierwsza ins. miałam na cyklu naturalnym i bez zastrzyku. Drugą stymulowaną i z zastrzykiem. Miałam podawany Gonal na stymulację i Choragon na pęknięcie Jeśli coś więcej się nasunie to pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
njut Re: Inseminacja sierpień 05.09.12, 14:06 Dziękuję, jak na moje obecne wątpiwości to odpowiedź jest wyczerpująca Tak sobie tylko pomyślałam o wielkości pęcherzyka. Widziałaś przez 3-4 kolejne dni jak rośnie. Fajna sprawa Jaki miał przyrost? Przy jakiej wielkości pekał? Czyli nie muszę się obawiać o inwazyjność czy naruszenie szyjki, bo jakoś tak wyobraziłam to sobie jak wstęp do łyżeczkowania czy hsg - i to mnie przeraziło. 5tysia1 a obumarcie było po inseminacji czy przy naturalnym zajściu? Odpowiedz Link Zgłoś
5tysia1 Re: Inseminacja sierpień 05.09.12, 20:36 Cieszę się, że pomogłam Zgadza się, że przez kilka dni obserwowałam wzrost pęcherzyka. Jak zaczęłam w 3dc to miał około 0,5 mm, później w 8 dc było widać 2 po 16 mm, a w ostatnim monitoringu 2 miały 18 mm i było widać 3, który miał 16 mm . Jak zgłosiłam się na inseminację, to już pękły więc nie wiem przy jakiej wielkości. A obumarcie miałam przy naturalnym cyklu Jutro mam testować, ale jakoś tak mi się nie chce Boje się niestety rozczarowania Odpowiedz Link Zgłoś
njut Re: Inseminacja sierpień 06.09.12, 08:53 W takim razie zaciskam kciuki 3 pecherzyki to ogromna szansa A jak tylko pojawi się jakieś pytanie to będę wiedziała do kogo się zwrócić. Odpowiedz Link Zgłoś