Dodaj do ulubionych

blokada psychiczna

IP: *.icpnet.pl 01.07.04, 16:48
czy ktos wie jaki jest mechanizm,ktory powoduje u par ktore bardzo chca
dziecka, to ze kobieta nie zachodzi w ciaze. Czy chodzi tutaj o blokowanie
owulacji pod wplywem stresu? ale wtedy chyba nie mialaby @. czy moze chodzi o
cos innego .bede wdzieczna za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: agakra Re: blokada psychiczna IP: *.chello.pl 01.07.04, 18:02
      chyba chodzi o to, ze kobieta jest strasznie nastawiona, ze zajdzie w ciaze, ze
      sie w koncu uda, caly czas mysli o dziecku, no i to jest ta niby blokada. Bo ja
      juz nie mysle, jestesmy spontaniczni i nic z tego nie wychodzi i nie wyjdzie bo
      mam wrogi sluz. Wkurza mnie to gadanie, musi sie Pani odstresowac a ja k.....
      nie ma zadnego stresu, takie glupie gadanie jest dla mnie stresem. Dopiero jak
      mowie, ze bez inseminacji nie da rady to sie odczepiaja. I rodzina tez mi co
      chwile powtarza: musicie sie wyluzowac, pojechac na wakacje i nie myslcie to
      Wam sie na pewno uda i wtedy mam ochote ich pozabijac.
      Własnie mnie kuzynka wkurzyla ta blokada.... brrrrrrrrr
      • Gość: Magda Re: blokada psychiczna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.07.04, 18:41
        Agakra, ja Cię rozumiem, ale gdy czytam Twojego posta to nie chce mi sie
        wierzyć, że Ty nie masz stresów. Choćby to gadanie przez wszystkich w kółko o
        tej blokadzie... Sama przeczytaj w jaki sposób napisałaś posta...
        • Gość: agakra Re: blokada psychiczna IP: *.chello.pl 02.07.04, 14:05
          jedyny moj stres to ciagle pytania i ogladanie mojego brzucha. Meza mam
          dobrego, kasy nam nie brakuje, ja nie pracuje, bo nie musze, bawimy sie do
          upadlego, jezdzimy na fajne imprezki, studia skonczylam, na prawde nie mam
          stresow typu brak pieniedzy czy durna szefowa. Mam ogrodek i bawie sie w nim,
          koncze prace mgr, bez stresu. Na prawde, od momentu jak rzucilam prace (mobbing-
          tak to sie chyba pisze) jestem wyciszona, wyspana, nie gonia mni zadne terminy,
          nie opieprza mnie glupia szefowa, nie mam problemu z urlopem. Rodzinie tak do
          konca nie chce opowiadac, ze my musimy zrobic dziecko u lekarza, bo PCO, Wrogi
          sluz, slabe plemniki, a wiedza o poronieniu. No i wlasnie to jest juz
          wkurzajace, bo urodzilo sie kolejne dziecko w rodzinie a my juz rok po slubie
          no i powinnismy sie wyciszyc i takie tam pieprzenie. Staramy sie unikac spotkan
          rodzinnych.
          • nicol.lublin Re: blokada psychiczna 03.07.04, 18:12
            o boże, to wy JUŻ rok po ślubie??? to pomyśl sobie czego ja wysłuchuję, bo
            niedawno minęła czwarta rocznica...
            • Gość: agakra Re: blokada psychiczna IP: *.chello.pl 04.07.04, 11:27
              wyobrazam sobie, skoro ja tylko rok po slubie nie mam dzieci to ty po czterech
              to juz chyba podejrzana jestes
      • Gość: mela Re: blokada psychiczna IP: *.icpnet.pl 04.07.04, 17:38
        poszukalam troche na innych forach i tam pojawiaja sie dosc przekonujace opinie
        ze lekarze niejako zaslaniaja sie blokada psychiczna, gdyz nie moga znalezc
        prawdziwego powodu. moze cos w tym jest tym bardziej ze zwykle mowie sie ze
        jesli sie czegos mocno chce to tym bardziej sie to spelnia. pozdrawiam
    • ula_s Re: blokada psychiczna 01.07.04, 20:13
      Blokada psychiczna nie koniecznie prowadzic musi do zaniku @.
      Stres (dlugotrwaly oraz jednorazowy ale b. silny) - a wiec i stres przy
      blokadzie psych. moze powodowac podniesienie prolaktyny i w ten sposob hamowac
      owulacje. W jaki dokladnie sposob prolaktyna powoduje, ze nie wystepuje owulacja
      to nie wiem az na tyle fizjologii czlowieka sie jeszcze nie nauczylam.
      Zalezy od poziomu prolaktyny jak to bedzie wygladac, jesli jest bardzo wysoki to
      rzeczywiscie moze zaniknac @ ale jesli jest umiarkowany i np. sobie skacze to
      jedynie nie bedzie owulacji.
      I nie ma osob ktore nie maja stresow. Czasami mozna sobie nie zdawac sprawy z
      niektorych stresow bo czlowiek sie do nich przyzwyczail ale nie zmienia to faktu
      ze odpowiednie poziomy hormonow sygnalizuja org. ze czlowiek jest w stanie
      stresowym.
      O blokadzie psych. niedawno byl ciekawy watek Rafala_MD i tekli - radze poszukac
      w watkach z czerwca.
      • vecka Wtrące się. 01.07.04, 20:29
        Witam,

z tego co wiem, to chodzi o podświadomość dokładnie. Kobieta bardzo chce mieć
        dziecko, ale z tego tytułu, że chce je mieć, to nabywa podświadomie strachu, że
        i tym razem na pewno się nie uda i tak się własnie dzieje. Fakt tego, że tak
        bardzo się chce, napędza automatycznie fakt tego, że kobieta tak bardzo jak
        chce, to tak samo bardzo boi sie, że się nie uda ,a podświadomość "wysłuchuje"
        tego strachu i koło się zamyka.
        Można pracować nad tym ogólnie, min. za pomocą wizualizacji lub innych metod.
        Było na ten temat troche napisane w artykule w Nesweeku, gdzie był artykuł
        pt. "Potega podświadomości".
        Wielokrotnie tego zjawiska doświadczyłam w zyciu i bardzo często mi się to
        przytrafia i zaobserwowałam tem mechanizm u siebie, ale nie tylko.
        POzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka