Dodaj do ulubionych

HSG w Warszawie

09.10.12, 17:43
Dziewczyny,

chcę się "postarać" o drugie dziecko. Jednak w związku z obciążonym wywiadem - po cc druga operacja w trzeciej dobie, i ryzyko niedrożności jajowodów dostałam skierowanie na HSG. Czy któraś z Was robiła to badanie w Wawie? Jeśli tak, to gdzie - i czy może którąś placówkę polecić?
A może miałyście - tak jak ja, operacje brzuszne - u mnie było zapalenie otrzewnej i dziś mimo wszystko jest szczęśliwą mamą?
Będę wdzięczna za wszelkie info - z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • atram_w Re: HSG w Warszawie 09.10.12, 18:28
      Miałam robione HSG na początku roku w szpitalu na Karowej, w ramach NFZ. Wszystko przebiegło bardzo sprawnie, zamknęło się w paru godzinach, bez pobytu w szpitalu. Czas oczekiwania na zabieg bardzo krótki - max 2 tyg. Potrzebne konkretne badania, o ktorych powie osoba rejestrująca Cię telefonicznie na zabieg. Kontakt jest na stronie szpitala.
    • flussi Re: HSG w Warszawie 10.10.12, 07:28
      Ja robiłam HSG w zeszłym tygodniu w klinice Novum. Niestety usługa płatna. Jestem zadowolona z zabiegu, odbył się przy całkowitym znieczuleniu, więc nawet niczego nie poczułam.
      • ona_ona_30 Re: HSG w Warszawie 10.10.12, 07:39
        O, Flussi - właśnie myślałam o Novum (wolałabym w znieczuleniu), powiedz mi tylko proszę - rozumiem, że to jest jakaś "płytka" narkoza. W końcu zabieg trwa parę minut...

• flussi Re: HSG w Warszawie 10.10.12, 12:11
          Tak, to taka bardzo "spłycona narkoza". Położyłam się na fotelu, anestezjolog powiedział mi, że może mi się trochę w głowie zakręcić i to są ostatnie słowa, które usłyszałam przed zabiegiem. Gdy ocknęłam się po kilku minutach (ok.7 min.), stał nade mną tylko anestezjolog i było już po wszystkim. Jestem bardzo zadowolona z jakości usług. Dr Biarda - anestezjolog, z którym kontaktujesz się przed zabiegiem to bardzo sympatyczny człowiek, cierpliwie udziela odpowiedzi nawet na najbardziej absurdalne pytania. Z tego co mi mówił, to te zabiegi robią 2 razy w tygodniu we wtorek i czwartek. powodzenia smile
          • ona_ona_30 Re: HSG w Warszawie 10.10.12, 13:32
            flussi napisała:

> Tak, to taka bardzo "spłycona narkoza". Położyłam się na fotelu, anestezjolog p
            > owiedział mi, że może mi się trochę w głowie zakręcić i to są ostatnie słowa, k
            > tóre usłyszałam przed zabiegiem. Gdy ocknęłam się po kilku minutach (ok.7 min.)
            > , stał nade mną tylko anestezjolog i było już po wszystkim.

O widzisz - tak właśnie myślałam. To super smile
            Jestem bardzo zado
            > wolona z jakości usług. Dr Biarda - anestezjolog, z którym kontaktujesz się prz
            > ed zabiegiem to bardzo sympatyczny człowiek, cierpliwie udziela odpowiedzi nawe
            > t na najbardziej absurdalne pytania. Z tego co mi mówił, to te zabiegi robią 2
            > razy w tygodniu we wtorek i czwartek.

Tak, wiem właśnie - fajnie, że po południu. Zastanawiam się tylko, czy będę się potem czuć na tyle dobrze, żeby na drugi dzień iść do pracy. Jak Ty się czułaś po?

powodzenia smile

Dzięki, kochana! Nawet nie wiesz jak się stresuję przed badaniem - nie chodzi o samo badanie, tylko o jego wynik...

A jak u Ciebie wyniki?

Pozdrawiam serdecznie smile
            • flussi Re: HSG w Warszawie 10.10.12, 15:04
              nie przejmuj się tym, na co nie masz wpływu. wiem, że mi łatwiej powiedzieć bo jestem już po ....

Zabieg miałam o 18.00 po zabiegu musiałam leżeć ok. 30 minut i wypuscili do domu. Po zabiegu dobrze się czułam, dopiero po kilku godzinach zaczął mnie boleć brzuch (ból jak podczas okresu), wzięłam ibuprom i spałam do rana. Następnego dnia wstałam po 5 i poszłam do pracy smile
              U mnie wszystko ok. Tylko nie wiem, czy się cieszyć, czy nie , bo nadal nie wiem, co jest przyczyną problemów z zajściem w ciążę sad
              • ekra35 Re: HSG w Warszawie 10.10.12, 16:38
                flussi, ile płaciłaś z Novum za HSG?
                • ona_ona_30 Re: HSG w Warszawie 10.10.12, 17:50
                  ekra35 napisała:

> flussi, ile płaciłaś z Novum za HSG?

Z tego co się zdążyłam zorientować, to koszt rzędu... 950 zł (sic!).

Ale może dla pewności niech się jeszcze flussi wypowie.
                  • flussi Re: HSG w Warszawie 10.10.12, 22:12
                    950 zł, trochę dużo....
              • 8kasienka Re: HSG w Warszawie 11.10.12, 11:10
                Hej ja też miałam swego czasu problem z zajściem sad Z mężem kupilismy sobie saszetki prenatal probaby i wypijaliśmy codziennie. nie wiem czy to pomogło, czy pozytywne myślenie ale się udało, spróbować zawsze nie zaszkodzi smile
    • 61czarna Re: HSG w Warszawie 12.10.12, 17:21
      Witam.Ja robiłam te drożność w narkozie i bezpłatnie na Grochowie ul.Fieldorfa.Polecam
      • ona_ona_30 Re: HSG w Warszawie 12.10.12, 17:34
        61czarna napisała:

> Witam.Ja robiłam te drożność w narkozie i bezpłatnie na Grochowie ul.Fieldorfa.
        > Polecam

Dzieki za info. Masz na myśli "Magodent"? Z tego co czytałam na forum, juz tam nie wykonująsad, ale pewna nie jestem. Dawno robiłaś? No i jak Twój wynik?
        • 61czarna Re: HSG w Warszawie 13.10.12, 19:33
          Własnie robiłam w tej klinice.Ja robiłam 1,5 roku temu.Wynik Ok ale mimo tego dalej nie ma dzidzi sad
        • kleo51 Re: HSG w Warszawie 13.10.12, 21:26
          Hej, wczoraj miałam robione HSG w Magodencie na Fieldorfa i szczerze polecam! Badanie wykonane w krótkotrwałej narkozie, super lekarze i personel!
          • ona_ona_30 Re: Ja już po badaniu 06.11.12, 12:20
            Dziewczyny,

wczoraj zrobiłam HSG w Novum. Cieszę się, że tam, cieszę się, że pod narkozą. A najbardziej to się cieszę, że badanie wyszło dobrze! Mam drożne jajowody! Jak ja się cieszę!!! smilesmilesmile

To teraz nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć starania wink

Trzymam za Was kciuki dziewczyny smile

• cpt1 Re: HSG w Warszawie 06.11.12, 13:38
      Ja mam pojutrze na Karowej. I sie boje...
      • ona_ona_30 Re: HSG w Warszawie 06.11.12, 13:59
        Nie wiem, jak robią na Karowej, niestety. Czy ze znieczuleniem, czy bez, ale z tego co czytałam, to dziewczyny chyba były zadowolone.

Daj znać po badaniu - trzymam kciuki!
    • cpt1 Byłam - zrobiłam :) 08.11.12, 14:29
      Dzis robiłam HSG w ramach NFZ na Karowej.
      Jestem zadowolona. Całośc zajeła mi 2,5 godziny.
      Badanie robione bez znieczulenia, bez leków przeciwbólowych!
      Miłe Panie w rejestracji, na oddziale, mily lekarz.
      Więcej strachu niż myślałam. Całe badanie trwa z 5 -10 minut.
      Podawanie kontrastu nie jest przyjemne - taki jakby rozpierający ból od środka , ale do przeżycia. Porównałabym do dośc bolesnej miesiączki.
      Sama bolesna część badnia trwała z 2 minuty. Jestem zadowolona z opieki i podejścia lekarzy na Karowej. Moge spokojnie polecić to miejsce.
      Po badaniu wstałam i poszłam czekać na opis i zdjęcia i czułam się dobrze (lepiej niż przed badaniem, bo strasznie się bałam).
      Oba jajowody drożne.
      Teraz czekam na wizytę u Pani doktor i może mi powie co dalej...
      • ona_ona_30 Re: Byłam - zrobiłam :) 09.11.12, 13:08
        No i super ekstra! smile

Najważniejsze, że wynik OK!

Trzymam kciuki za dalsze starania smile
    • allygator Re: HSG w Warszawie 12.12.12, 23:36
      Ja miałam dziś HSG na Madalińskiego. Jeśli chodzi o samo badanie, to nie chciałabym nikogo straszyć, ja chyba ogólnie mam niski próg bólu, ale mnie to badanie bolało bardzo, i to już w momencie wkładania tej cewki, czy co to tam było.... Okazało się, że mam drożne jajowody, więc jak widać, niektórych boli nie tylko wtedy, gdy są niedrożne. To było straszne, ale na szczęście trwało tylko parę minut.
      Po zabiegu wystąpiło leciutkie krwawienie, także dobrze jest się zabezpieczyć wkładką.
      Ale szpital ogólnie polecam. Personel przemiły. Uważam jedynie, że podają za słabe znieczulenie, bo w zasadzie dostałam tylko jeden czopek pyralginy, który standardowo się bierze przy lekkim-średnim bólu głowy, a na takie zabiegi to jest przecież nic. Dali też kawałek jakiejś pastylki uspokajającej, ale chyba tak niską dawkę, że w żaden sposób nie odczułam jej działania. Zazdroszczę tym dziewczynom, które miały podane jakieś normalne znieczulenie, bo po tym zabiegu zaczęłam się bać bólu porodowego sad
      • ekra35 Re: HSG w Warszawie 13.12.12, 09:40
        Ja wyszłam z założenia, że nie ma co się męczyć i zwijać z bólu jak można w znieczuleniu ogólnym i to na nfz więc w ramach ubezpieczenia. Udało mi się umówić na styczeń w Magodencie na Fieldorfa. Umawiają z jednomiesięcznym wyprzedzeniem. Trzeba zrobić kilka podstawowych badań krwi, usg i posiew z kanału szyjki macicy (nie starszy niż 1 miesiąc przed badaniem). Umówiłam się w ciągu 5 minut, osobiście, bez kolejek. Po badaniu napiszę jak było.
        • marzena_gabi ekra 16.12.12, 15:16
          a możesz powiedzieć jakie badania krwi potrzebne w Magodencie? mam tam skierowanie, i będę do nich jechała we wtorek na zapis.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka