Dodaj do ulubionych

inseminacja

14.11.12, 14:40
Witam serdecznie,
jestm mama dwuletniej Mai poczetej w naturalny sposob.W zasadzie dlugo sie nie musielismy z mezem starac , udalo sie od strzalu. Uznalismy ze chcemy miec drugie dziecko, jednak niespodziewanie dla nas pojawily sie pewne komplikacje.Mianowicie u meza wykryto chorobe nowotworowa, jeszcze przez rozpoczeciem leczenia chemioterapia skorzystalismy z mozliwosci zamrozenia nasienia.Przed mrozeniem nasienie zostalo zbadane, parametry wyszly b. dobre. Teraz podejlismy decyzje ze wykorzystamy nasienie i postaramy sie o dziecko oczywiscie wspierajac sie tu metoda inseminacji.Moje badania takze wszystkie wyszly dobrze , nigdy nie cierpialam na zadne dolegliwosci drog rodnych .Lekarz jednak zasugerowal badanie droznosci jajowodow .Zaczelam czytac i szukac o co chodzi i w sumie zastanawiam sie czy w naszym przypadku gdy jakby nie ma stwierdzonej nieplodnosci u zadnej ze stron , ani klopotow z zajsciem w ciaze jest sens leciec na to badanie? Czy fakt ze juz raz w ciazy bylam , bezproblemowo wszystko sie odbylo nie isc na "zywiol" i poddac sie inseminacji bez tego badania? Czy ktos moze ma podobne kwestie, po jakim czasie leczenia lekarze kieruja na to badanie jak to wyglada? jestem zupelnie zielona w tym temacie , przyznam ze wydawalo mi sie ze u nas sprawa zostanie zalatwiona dosc sprawnie bez zbednych komplikacji. A i czy ktos poddawal sie inseminacji w podobnej sytuacji i po ile probach sie udalo? dziekuje z gory za wszelkie cenne uwagi i komentarze. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • boskajola Re: inseminacja 14.11.12, 15:24
      A badaliscie teraz parametry nasienia? moze jest ok, albo wystarczy jakas kuracja, zeby poprawic. HSG - droznosc jajowdowów w przychodniach leczenia nieplodnosci to koszt 800-950 zl w pelnym znieczuleniu, mozna tez zrobic w panstwowych, ale nie wiem, jak tam to wyglada, tu na formum dziewczyny pisały, ze raczej bez znieczulenia. A co do inseminacji, to wiesz tam szansa na zajscie jest kilka %. A robienie inseminacji bez sprawdzenia droznosci jajowodów jest bez sensu.
      • krolewnasniezka123 Re: inseminacja 14.11.12, 17:48
        Maz niestety po leczeniu chemioterapia nie jest plodny.Poza tym obowiazuje nas takze okres kilkuletniego zakazu starania sie o dziecko metoda naturalna gdyz moga powstac powazne wady plodu w wyniku odbytego leczenia. Z tego co sprawdzalam w klinice do ktorej nas odeslano koszt takiego badania to 1500zl bez znieczulenia ( krakow) Czy w ogole mozliwe jest zrefundowanie takich badan i zabiegow przez NFZ?
        • mirtillo1983 Re: inseminacja 14.11.12, 17:54
          oby tylko nie w osteomedzie?...bo miasto i kwota mi pasuje
          nie polecam
          • krolewnasniezka123 Re: inseminacja 15.11.12, 10:55
            mirtillo1983 napisała:

> oby tylko nie w osteomedzie?...bo miasto i kwota mi pasuje
            > nie polecam

no wlasnie tam a co z nimi nie tak? tez mialas tam badanie?mozesz cos powiedziec wiecej?
            • mirtillo1983 Re: inseminacja 15.11.12, 15:42
              eh szkoda gadać raz, że znieczulenie łaskawie podano w szyjkę, dwa że źle sie po tym czułam a oni mnie wypouścili, poza tym niedlugo po tym miałam laparoskopie i jeden jajowód był zrośniety w takim miejscu wskazującym od mojego urodzenia a w osteomedzie wyszło ze wszystko gra - polecam provitę zwłaszcza ze teraz u nich powinno udać się nawet na nfz zrobić taki zabieg nie mowiąc ze jak cos jest polowe tanszy niz gdziekolwiek...
        • boskajola Re: inseminacja 14.11.12, 18:38
          w Warszawie w Novum 950 ze znieczulenie, 1500 to duzo. Podpytaj na forum dziewczyny z Krakowa, moze cos poradzą.
          • starajacasie82 Re: inseminacja 15.11.12, 10:13
            W katowickiej Provicie teraz Angelius płaciłam ok 700 zł, było to ok 2 lat temu, ale nie sądzę żeby aż tak zdrożało.
            Tak zastanawiam się czy ewentualnie wpływ na cenę nie ma fakt ze to z mrożonego nasienia i może jakaś inna procedura , ale się nie znam na tym, więc lepiej przedzwoń do kliniki to Ci powiedzą tel. 32 783 73 00
    • kotkowa Re: inseminacja 15.11.12, 10:34
      Ja bym poszla na HSG. To nie jest nic strasznego, kilka godzin w szpitalu, troche boli i po sprawie. W takiej sytuacji, jesli mialabys zaprzepascic szanse na dziecko przez brak tego badania, to bylaby wielka szkoda.
      Ja tez nie spodziewalam sie niedroznego jajowodu, absolutnie nie. Tez mam 1 dziecko poczete bez problemow, ze staraniami o drugie mam pod gorke, ale ze wzgl. na hormony. Lekarz dodatkowo zaproponowal HSG- poszlam i 1 jajowod mialam calkowicie niedrozny. Idz na to badanie, bo niedroznosc moze sie pojawic nagle bez specjalnej przyczyny i nie czuc jej, ani nie widac na usg.
      • kotkowa Re: inseminacja 15.11.12, 10:37
        Czy Wy piszecie o kosztach HSG, czy inseminacji?
        Bo HSG jest refundowane! Ja mialam na NFZ w szpitalu u mojego lekarza po kilku dniach od skierowania! Wiem, ze mozna zrobic prywatnie, ale to jest koszt 400-500 zl, a nie 1500! Robia to w kazdym szpitalu gin-polozn.
        • krolewnasniezka123 Re: inseminacja 15.11.12, 10:53
          ja pisze o kosztach HSG bo koszt inseminacji w naszej klinice to 600zl a badanie 1500 dlatego mnie lekko wmurowalo, na jakiej podstawie dostalas skierowanie? klinika jest prywatna wizyty i leczenie platne , zastanawialam sie czy na to mozna dostac skierowanie ale czy w przypadku gdy nie leczymy sie kilka lat nie mamy zadnej historii leczenia takie skierowanie nam sie nalezy?
          • kotkowa Re: inseminacja 15.11.12, 11:39
            No to szok, ja dostalam skierowanie od mojego prywatnego lekarza, ale skierowanie bylo normalnie do szpitala na nfz. Mialam HSG diagnostyczne, przy uzyciu USG. W badaniu wyszedl niedrozny 1 jajowod i na szczescie udroznil sie po chwili, wiec nie potrzebna byla laparoskopia. I wiem od niejednej dziewczyny, ze na HSG dostaje sie skierowanie od zwyklego gina, powod: nieplodnosc. I tyle. A jak chce sie zrobic prywatnie, to koszt jest kilkaset zl. Nie wiem czemu w klinikach tak drogo. To badanie robia w kazdym szpitalu, nie musi byc klinika. I w kazdym zrobia na NFZ, tylko moga byc dluzsze terminy. Ja nie czekalam, bo gin wzial mnie do siebie od razu.
          • mirtillo1983 Re: inseminacja 15.11.12, 15:47
            pewnie jeszcze chodzicie do macierzynstwa? straclilismy tam kupe czasu, nerwow, zdrowia i kasy...zreszta nie tylko my po rozmowach ze znajomymi okazalo sie kazda para stracila...
            ja osobiscie polecam provitę - mimo, że udało nam sie cudem naturalnie zajśc w ciaze to pracują tam dobrzy specjalisci i nidgy nie czułam naciągania na kasę dlatego polecam
    • ana_pe Re: inseminacja 15.11.12, 10:51
      aczego nie w osteomedzie? Koszt 1500 zł i mowimy tu o histeroskopii diagnostycznej przy uzyciu usg a nie rentgenu.
      Polega to na tym, że lekarz po zrobieniu usg dopochwowego wprowadza histeroskop ( kamerke), za pomoca ktorego widzi realny obraz wnetrza macicy, takze moze tez ocenic czy nie ma enometriozy. Nastepnie wprowadza kontrast w postaci soli fizjologicznej i sprawdza czy jajowody sa drozne zwiekszajac cisnienie roztworu soli.
      Lezysz sobie nawadniana kroplowka.. opieka jest swietna, wszystko w pomieszczeniach gdzie jest intymnie, maja komfortowe warunki lokalowe.
      Czy zrobisz to w szpitalu czy prywatnie to Twoj wybor. Dla mnie komfortowo było tam i pomimo złego wyniku jestem zadowolona.
      Biorąc pod uwagę, ze nasienie męża jest bardzo cenne, to pewnie dlatego lek, zlecił Ci zbadanie droznosci.. jesli byłyby niedrozne to inseminacja jest zupełnie bez sensu.
      • njut Re: inseminacja 15.11.12, 12:00
        A jak rodziłaś pierwsze dziecko? Jeżeli było to cesarskie cięcie to sugerowałabym jednak zrobić HSG przed IUI. Często zrosty na jajowodach pojawiają się po operacjach chirurgicznych. Do tego macie ograniczoną ilość nasienia, którego jakość możliwe, że lekko pogarsza się po mrożeniu.
        Ja dostałam skierowanie na HSG na samym początku leczenia niepłodności, kiedy wyniki obojga okazały się dobre. Badanie robiłam prawie 2 lata temu, jajowody były drożne. W obecnym cyklu miałam pierwszą IUI ale jeśli się nie uda prawdopodobnie przed następnymi będę miała skierowanie na powtórzenie HSG. Mój gin wyraził się, że IUI jest mniej inwazyjne niż HSG i muszę się z nim zgodzić smile
        Skierowanie na HSG miałam od gin u którego leczyłam się prywatnie, zrobił mi je w szpitalu na fundusz, nic nie płaciłam.
        IUI u specjalisty od leczenia niepłodności prywatnie 450zł (robione w niedzielę).
        • krolewnasniezka123 Re: inseminacja 15.11.12, 18:07
          porod silami natury, bez znieczulenia bo wszystko dosc szybko sie potoczylo bez zadnych komplikacji. I tak zglosilismy sie do macierzynstwa, tam mamy zmagazynowane nasienie wiec uznalismy ze tam bedziemy wszystko kontynuowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka