Dodaj do ulubionych

clo bez monitoringu???

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.04, 22:32
Dziewzyny, mój gin zapisał mi clo (wprawdzie tylko 1 tab raz dziennie) bez
monitoringu - zapowiedział USG dopiero w drugim cyklu ze stymulacją. Czy
powinnam się bardzo niepokoić, czy moge ten mnitoring zacząc dopiero w drugim
cyklu?????
Obserwuj wątek
    • green_eye Re: clo bez monitoringu??? 13.07.04, 11:41
      A może lekarz zlecił Ci też badanie FSH w 3 dc. ?
      W ten sposób może chcieć sprawdzić jak twój organizm reaguje na stymulację, by
      łatwiej dobrać leki w następnym cyklu...
      A jeśli nie, to nie przejmuj się. Jeśli przewiduje monitoring w następnym
      cyklu, to znaczy, że trzyma rękę na pulsie i w razie czego będzie czas, żeby
      zareagować.
      Pozrawiam smile
      • Gość: Anik Re: clo bez monitoringu??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 21:50
        Dzięki za uspokojenie. Zresztą też znalazłam w innych postach info że niektórzy
        monitorują dopiero drugi cykl z clo. A FSH teraz nie mam badać. No ale ma
        nadzieję, że wszystko bedzie OK. Pozdrowienia smile
    • lidek0 Re: clo bez monitoringu??? 14.07.04, 08:12
      Monitoring powinno sie robić razem z braniem leków. Chodzi o to, żeby sprawdzić
      jak lek działą na Ciebie, i czy nei dojdzie do przestymulowania i wtedy leki
      trzeba odstawić. Ja miałam monitoring juz od pierwszego cyklu brania Clo. Ale
      może jeden cykl nei zrobi różnicy.
    • Gość: anetka Re: clo bez monitoringu??? IP: 150.254.84.* 14.07.04, 09:50
      Ja tez mialam monitoring od pierwszego cyklu i chyba dobrze, bo okazalo sie,ze
      dawka byla za duzo i bylam przestymulowana.
      Ale to chyba zalezy od lekarza.
      A jak masz mozliwosc to z wlasnej ciekawosci idz ok. 13-14 dnia na samo USG
      (mozna zrobic w szpitalu polozniczym za ok.30 zl)
      • Gość: Sylwia Re: clo bez monitoringu??? IP: *.zak.com.pl / *.zak.com.pl 14.07.04, 14:51
        Jestem po 7 cyklach z clo i pregnylem. tylko 3 były monitorowane, z tego, co
        wiem, to jeżeli nastawiłaś się na naturalne starania, nie ma potrzeby
        monitoringu, moje 3 były monitorowane, bo miałam mieć IUI, ale nic z tego nie
        wyszło. Monitoring wykazał,że pęcherzyki rosną i pękają, ale w ciążę nie
        zachodzę z powodu pewnie zrostów pooperacyjnych, wyniki hormonów wszystkie ok,
        ale robiłam je na własną rękę.
        • Gość: Anik Re: clo bez monitoringu??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.04, 19:59
          Dziękuje Wam za te wszystkie odpowiedzi. Pewnie spokojnie pobiore leki przez
          ten cykl i pobiegne do lekarki, tak jak to było planowane za miesiąc. Oj, to
          juz w najbliższym tygodniu zaczynam stymulację! - mam nadzieję, że wakacyjny
          czas także dobrze podziała smileWam także życzę powodzenia!!!
          • Gość: Sylwia Re: clo bez monitoringu??? IP: *.zak.com.pl / *.zak.com.pl 19.07.04, 13:32
            Anik zajrzyj tutaj www.nasz-bocian.pl/modules.php?
            name=Forums&file=viewtopic&t=16867&highlight=monitoring+clo.
        • lidek0 Re: clo bez monitoringu??? 18.07.04, 19:33
          Nawet jeżeli strarania są naturalne i bierze się Clo łątwo organizm
          przestymulować i dlatego juz od piwreszego cyklu powinien byc monitoring.
          Rodzaj starań z monitoringiem przy braniu clo nie ma nic wspólnego. Ewidentnie
          trafiłaś na niewłaściwego lekarza.
          • Gość: magda010 Re: clo bez monitoringu??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 20:34
            Na czym polega przestymulowanie organizmu? Prosze, powiedzcie, bo i mnie czeka
            clo od nastepnego cyklu. Co to jest pregnyl? Ja dopiero trafilam do lekarza z
            brakiem owu po odstawieniu pigul. Mam zatrzymana czynnosc przysadki i
            hiperprolaktynemie. Lekarz chce mi zapisac bromergon i clo na 2 cykle. Prawie
            nic nie wiem na ten temat. Jakie skutki uboczne maja te leki? Czy komus pomogly
            odzyskac plodnosc na stale? Bo ja sie jeszcze nie staram o dziecko, ale usiluje
            przywrocic plodnosc po pigulach.
            • lidek0 Re: clo bez monitoringu??? 20.07.04, 08:16
              W wyniku przestymulowania czyli podania leku za dużo moga porobić się torbiele
              na jajnikach, kótre niestety trzeba leczyć. Dlatego warto kontrolowacprace
              organizmu podając Clo. jeżeli lek nie przynosi pożądanych efektów zamiast
              podawac go dalej odstawia się. Na usg widać czy pęcherzyki rosna i pękają.
    • Gość: cetka Re: clo bez monitoringu??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.04, 00:56
      1 tabl.dziennie bez monitoringu???? chmmm. nie jestem lekarzem, ale z wlasnego
      doswiadczenia: zaczynalam od 1/4 tabl. dziennie i po pol roku jeszcze nie
      doszlam do calej.
    • ewa.analityk1 Re: clo bez monitoringu??? 20.07.04, 10:08
      ja jestem za monitorowaniem każdego cyklu z clo, żeby szkód za wielkich nie
      narobić a w razie czego podać pregnyl
      • toyaa Re: clo bez monitoringu??? 20.07.04, 11:14
        Miłe Kobietki, w jakich dniach przy cyklach 30 dniowych najlepiej monitorować
        cykl???
        ja dostałam skierowanie tylko na jedno USG - między 10 a 12 dniem cyklu.
        Czy to wystarczy???
    • rafal_md Re: clo bez monitoringu??? 22.07.04, 01:51
      Stymulacja bez monitoringu jest kardynalnym bledem, o skutkach potencjalnie
      niebezpiecznych nie tylko dla zdrowia, ale i zycia (pacjentek lub ewentualnych
      wystymulowanych w niekontrolowany sposob wieloraczkow).

Monitorowac nalezy zawsze, w pierwszym cyklu leczenia przede wszystkim.
      Dlaczego?

Reakcja kazdej pacjentki jest indywidualna.
      Reakcja tej samej pacjentki w roznych cyklach moze byc rozna.
      Reakcja ta moze sie zmieniac zwlaszcza, jesli stymulacja nastepuje w kolejnych
      cyklach (komorka jajowa "dojrzewa" 2 1/2 miesiaca).
      Reakcje moga byc nieprzewidywalne i szczegolnie niebezpieczne u pacjentek z
      PCO - szczegolnie tu monitorowanie jest konieczne.

Ryzyko przy hiperstymulacji obejmuje zarowno zespol hiperstymulacji (w
      nieznacznym na szczescie odsetku konczacy sie zgonem), jak i ciaze
      wieloplodowe, by wymienic najgrubsze powody. Do tego dochodza aspekty:
      tworzenie torbieli luteiniowych przy clo, informacja predykcyjna dla nastepnego
      cyklu (czy pecherzyk ktory widac przetrwal z poprzedniego cyklu?), wlasciwy
      moment wyzwolenia owulacji, ocena modyfikacji dawki (w gore lub w dol) w
      zaleznosci od reakcji pacjentki, czy wreszcie liczenie sie z emocjami i
      wyczekiwaniem pacjentki (czesto mozna powiedziec z gory - w tym cyklu
      stymulacja sie nie powiodla, prosze nie robic sobie nadziei).

Monitoring powinien obejmowac nie tylko usg, ale przynajmniej dwa oznaczenia
      estradiolu - jego poziom pozwala ocenic ryzyko hiperstymulacji i w razie czego
      podjac decyzje o "skasowaniu" cyklu (zablokowaniu owulacji). Najlepiej oznaczyc
      na poczatku E2, FSH, LH (i ew.PRL), a estradiol dodatkowo okolo owulacji.

O ile czesc serwowanych wyzej opinii mozna zakwalifikowac jako niezobowiazujace
      pogaduszki, o tyle "ekspert" gloszacy opinie jak ta z odsylacza jest kretynem
      niebezpiecznym dla otoczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka