Dodaj do ulubionych

KIEDY MACIE OWULACJĘ

05.08.04, 14:12
Jeżeli macie chwilę czy możecie odpowiedzieć, kiedy macie owulację, jak ją
wyznaczacie, czy była potwierdzona monitoringiem bądź testami, wykresami? Czy
monitoring albo testy pokazały owulację w innym terminie niż spodziewany.
Zbieram informacje do udoskonalenia opisów dla moich testów. Ostatnio bowiem
mam dużo ciąż u osób, które starają się dość długo celując bezskutecznie
dokładnie w 14 dzień cyklu, a potem owu wychodzi np 20 dzień
Obserwuj wątek
    • maretina Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ 05.08.04, 14:18
      ewa.analityk1 napisała:

> Jeżeli macie chwilę czy możecie odpowiedzieć, kiedy macie owulację, jak ją
      > wyznaczacie, czy była potwierdzona monitoringiem bądź testami, wykresami? Czy
      > monitoring albo testy pokazały owulację w innym terminie niż spodziewany.
      > Zbieram informacje do udoskonalenia opisów dla moich testów. Ostatnio bowiem
      > mam dużo ciąż u osób, które starają się dość długo celując bezskutecznie
      > dokładnie w 14 dzień cyklu, a potem owu wychodzi np 20 dzień

14/15 dc dwa razy potwierdzone monitoringiem, ale sama tez to wiem, bo w dniu
      owu mam silne bole podbrzusz, potem przechodzi.
      cykle 28-29 dni.
    • Gość: nina79 Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.waw.sa.gov.pl 05.08.04, 14:18
      Ewo !Ja generalnie mam długie miesiączki i testy owulacyjne wychodziły mi
      pozytywnie w okolicy 18 dnia cyklu ( cykle miałam ok. 31 dniowe), a ostatnio ku
      mojemu zaskoczeniu po castagnusie ( brałam dopiro 1 miesiąc) już 15 dnia
      wyszedł mi pozytywny test owulacyjny ( cykl miałam również 31-dniowy). Co mnie
      niezwykle cieszy, choć niestety w ciazy nie jestem. Mam podejrzenie,że chyba
      nie pekają mi pęcherzyki, a może mam inne swiństwo. Pozdrawiam Cię.
    • Gość: Kamilla Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: 217.153.54.* 05.08.04, 14:36
      ja test owu zrobiłam w 14dc i tłusta krecha!.Potem w 15 z ciekawości i testowa
      była już cieniutka. Temperatura pasuje ale śluzu wyraźnie płodnego nie było.
      Dziś 17dc i śluz jest ale już niepłodny, tak więc nie wiem do końca.Cykle mam
      28-29, choć ostatni 34 dni
    • Gość: maraguska Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.icpnet.pl 05.08.04, 15:03
      Tak sie zlozylo, ze kiedy mialam pierwszy monitoring w zyciu, pierwszy raz tez
      uzylam testow owu. Mam nawet dokladne notatki z tego okresu.

Trzy poprzedzajace cykle: 35, 33, 38 dni.
      Kolejny byl cykl monitorowany:
      17 dc - pecherzyk dominujacy, test owu "-" (bardzo blada kreska)
      18 dc - pecherzyk dominujacy, test owu "-" (bardzo blada kreska)
      19 dc - pecherzyk pekniety, test owu "+", (test wyszedl dodatnio dopiero w
      dzien owu, co jest troche dziwne. Kreska na tescie nie byla jednak
      zachwycajaca: byla wyrazna, ale nie mocniejsza od kontrolnej)
      W tym cyklu zaszalm w ciaze wiec nie wiem ile by trwal.

Poza tym uwazam, ze: mam owu okolo 19-20 dc, bo wraznie boli mnie wtedy jajnik,
      mam super sluz oraz wysoko szyjke. Nigdy nie mierzylam tempki, ani nie robilam
      zadnych wykresow.
      --
      Aga
    • Gość: Nika Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.toya.net.pl 05.08.04, 15:35
      Ewo, z użyciem Twoich testów wychodzi mi co miesiąc inaczej, raz 12 raz 16, raz
      14dc, Kreska badana zawsze duzo silniejsza od kontrolnej. Sluz kiepski, ale
      progesteron w 21dc okolo 22ng/ml. Gdyby nie testy to bym wcale nie czula ze mam
      owu. Pozdrawiam i chyba napisze za pare dni do Ciebie po nowe, bo w tym
      miesiacu raczej znow nic : ((( smutna Nika
    • Gość: mila Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:58
      A ja mam regularnie potwierdzoną monitoringiem owulację w... 12 dc. A cykle mam
      książkowe, 28 dni.
    • Gość: barbara79 Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:46
      Ewuniu
      ja dzisiaj ( 19 d.c.) zrobiłam test owu - od ciebie smile i wyszedł pozytywny ,
      robiłam wczesniej tzn do 17 d.c. i same negatywy
      pozdrawiam
    • Gość: m Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 17:15
      U mnie pomiary tempki i obserwacja śluzu i szyjki od września zeszłego roku
      pokazują owu pomiedzy (uwaga uwaga) 22 a 44 d.c. Faza lutealna zawsze 12 dni.
      Znam sporo dziewczyn, które mają takie późne owulacje a lekarze często po 15 dc
      stwierdzając brak pęcherzyka na usg uznają cykl za bezowulacyjny i przepisują
      luteinę.
      • Gość: maretina Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 05.08.04, 18:38
        moze lekarze nie sa swiadomi tego, ze kobiety maja tak dlugie cykle? moze sie
        nie dopytuja, tylko na slepo zakladaja termin owu?
        wiadomo, ze od takich nalezy wiac.
        w kazdym raziejesli owu masz nawet 44 dc, to moze gin uznac cykl na straty, bo
        trudno tu mowic, ze wszystko jest ok.
        ja uwazam, ze wzrastaja szanse na ciaze i na jej donoszenie, kiedy wyrowna sie
        cykle. inaczej to nie dosc, ze mozna nigdy w ta owu nie trafic,albo rownie
        latwo mozna ja stracic. nie wierze, ze w cyklu powyzej 50 dni wszystkie hormony
        sa ok.
        wiem, ze czasami kobiety zaciazaja przy takich dlugich cyklach, ale to niestety
        tylko nieliczne wyjatki.
        • Gość: m Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 19:12
          Masz rację, 44 dc to przesada. I w takiej sytuacji chyba najlepiej stymulować
          owu (ja jeszcze nie stymulowałam, ale wtedy, gdy miałam tak długie cykle nie
          starałam się). Chodzi mi raczej o te dziewczyny, które z natury mają dłuższe
          cykle i owu ok 18-20 dc. A co do lekarzy to niestety wielu z nich nie grzeszy
          wiedzą (nie mówię o specjalistach tylko tzw zwykłych ginach). Dzis na przykład
          na mamo-tato pisała dziewczyna, której "p.doktor" wciskała, że każda kobieta ma
          fazę lutealną trwającą 14 dni, więc ona nie moze mieć dziesięciodniowej. A
          dziewczyna chciała coś na wydłużenie bo podejrzewała niedomogę lutealną. I
          została odprawiona z kwitkiem. Z kolei na bocianie czytałam kiedyś historię
          dziewczyny, której gin uważał że owu można mieć w 14 dc albo wcale. Ona miała w
          20 ale zanim do niej doszło dostała luteiną po której zostawały jej tylko
          torbiele. To wszystko brzmi nieprawdopodobnie ale niestety sie zdaża.
          • krztyna Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ 06.08.04, 07:58
            Moja miesiączka 31 maja, później plamienie 10 czerwca i owulacja około 1 lipca
            potwierdzona ciążą obecnie około siedmiotygodniową.
            Pozdrawiam!
            • Gość: m Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.04, 09:16
              Gratuluje z całego serca i cieplutko pozdrawiam
    • jutrzenkaa Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ 06.08.04, 08:21
      Cykle mam 26-28 dniowe. Owulacja wspomagana farmakologicznie (pregnyl +
      decapeptyl)i potwierdzona monitoringiem pomiedzy 13 a 15 dc. Obraz na monitorze
      USG w 15 dc (po poludniu) wskazuje na odbyte jajeczkowanie.
    • doloressa Re: KIEDY MACIE OWULACJĘ 06.08.04, 14:18
      Owu - 13 dc. Mialam kilka cykli monitorowanych i jesli bylam u gina 14 dc to
      bylo juz po owu (cykle 23-29 dni).Przewaznie widze zmiane śluzu, chociaz nie w
      kazdym cyklu. Nigdy nie mierzylam tempki, jestem na to zbyt chaotyczna
      niestety. Pozdrawiam, Dorota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka