01.01.15, 16:43
Witam
Jestem po nieudanym ivf i lekarz polecił mi brać przed następnym programem DHEA, które ma poprawić jakośc komórek.
Czy któraś z Was brała i gdzie można kupić?
W Polskich internetowych aptekach jest DHEA Elijot , to które lekarz mi zalecił ma mieć napis MICRONISED, nie wiem czy to dostępne w Polsce bedzie dobre czy szukać za granicą...
Pomoże ktoś?
Obserwuj wątek
    • hela2212345 Re: DHEA 01.01.15, 17:34
      33maki
      Ja dhea nie biorę, ale aplikuję mężowi Stymen który stosować mogą również kobiety ( pamietam z ulotki). Bierzesz coś jeszcze? Ja na ładniejsze komórki biorę Inofolic i Omegamed Optima (zslecenie leksrza) oraz kilka samowolek
      • martka35 Re: DHEA 02.01.15, 11:07
        33maki miałam dokładnie ten sam suplement. Rozmawiałam z lekarzem i nasze preparaty są inne. Musiałam sprowadzać z USA. Dość szybko idzie bo koło 2 tyg.
        • wronynyny Re: DHEA 02.01.15, 13:37
          martka35 a jak długo przyjmowałaś DHEA? Dziś zaczynam stymulację, zastanawiam się, czy jest sens drążyć temat? - na innych forach czytałam, że niektórzy biorą przez kilka miesięcy przed IVF.. Z drugiej strony - to hormony, nie chciałabym ich tak długo spożywać, jeśli nie ma wyraźnej potrzeby. Ja mam dość wysokie AMH, a problem raczej z jakością komórek i zarodków.
        • wronynyny Re: DHEA 02.01.15, 13:38
          I czy możesz mi napisać, który lekarz to zalecił? - też leczę się w Invikcie.
          • 33maki Re: DHEA 02.01.15, 13:55
            Dzięki za odpowiedź
            Ja też leczę się w warszawskiej Invikcie i DHEA polecił mi dr Pałaszewski. W grudniu miałam ifv i plan jest taki by przez styczeń pobrać DHEA, w lutym dołączyć Infolic i zacząć antykoncepcję i następne podejście.
            Zamówię więc przez internet ze stanów, dr polecił mi stronę iherb.com i tam jest DHEA micronized. Mam nadzieję że szybko dojdzie i rzeczywiście poprawia jakość komórek.
            • martka35 Re: DHEA 02.01.15, 14:24
              Mi też dr P. Brałam inofolic od 1dc przez cały swój cykl. 10 dc miałam już DHEA micronized 25mg. Brałam to w wszystko dwa razy dziennie do kolejnego cyklu w którym zaczęłam stymulację. Po punkcji dr powiedział że mam przestać już brać. Mam w miarę dobre amh jak na swój wiek ale jajka mimo to słabe i po pierwszej stymulacji nic się nie zapłodniło.
              • martka35 Re: DHEA 02.01.15, 14:27
                A i pobrali 21 z czego 10 przetrwało do 5 doby smile Dwie podali ale niestety nie wyszło. Mam jeszcze 8 śnieżynek wink
                • 33maki Re: DHEA 02.01.15, 15:26
                  Martka to masz super zapas wink
                  Ja mam jeden działający jajnik i szaleństwa nie było, 7 komórek pobranych, w tym 5 dojrzałych i tylko dwie dotrwały do piątej doby. Muszę więc zaczynać wszystko od nowa sad
                  • martka35 Re: DHEA 02.01.15, 18:24
                    33maki ja przy pierwszej stymulacji miałam 11 z czego tylko 6 rokowało ale żadna się nie zapłodniła. Dr P powiedział ze spróbujemy jeszcze raz z DHEA i inofolic. Półtora miesiąca brałam i sam P był zaskoczony rezultatem. Ja mam 36 lat więc jakość komórek niestety już pozostawia do życzenia wink Mam nadzieję że u Ciebie też pomoże tak jak u mnie.

Wrony wydaje mi się ze jak jesteś już podczas stymulacji to chyba branie tych suplementów niewiele już zmieni. Niestety nie znam się tak dobrze na tym musiałabyś zapytać dr P albo K czy widzi sens.
                    • wronynyny Re: DHEA 02.01.15, 19:25
                      Wow! Świetny wynik! Ja mam 30 lat, niby wszystko ok, ale z pobranych 10 komórek do 5 doby przetrwały tylko 3 zarodki sad Nie udało się i tez zaczynam od początku sad
                      No ale widzę, że i tak chyba za późno, bo ja właśnie dziś zaczynam stymulację. No ale jak się nie uda to będę mądrzejsza na przyszłość..
                      • martka35 Re: DHEA 02.01.15, 19:52
                        Wrony po pierwsze musi się udać wink po drugie druga stymulacja podobno daje lepsze efekty. Mam nadzieję że już kolejnej nie będzie wink big_grin Ostatnio czytam o wit d3. Może zacznij to brać.
                        • wronynyny Re: DHEA 02.01.15, 20:09
                          Też czytałam wink
                          Właśnie dziś oddałam krew, żeby oznaczyć jej poziom wink
                        • wronynyny Re: DHEA 02.01.15, 20:09
                          Musi się udać, masz na to duże szanse smile
                          • martka35 Re: DHEA 03.01.15, 11:06
                            Jak będziesz miała wyniki to koniecznie daj znać jestem bardzo ciekawa jaki poziom wyjdzie. Ja też to zrobię tylko na razie nie mam czasu. Kolejny transfer najwcześniej w kwietniu bo jestem po poronieniu. Może będę musiała usunąć jajnik i jajowód bo jest duży stan zapalny niestety jest to efekt dwóch stymulacji i mój lekarz powiedział ze kolejna może spowodować całkowita bezpłodność dlatego teraz chce przygotować maksymalnie organizm do krio.
                            • wronynyny Re: DHEA 12.01.15, 00:01
                              okazało się, że DHEA mam w normie: 150 ug/dl (norma 98-340), jednak wit. D bardzo słabo sad mam 8, a norma jest powyżej 30 sad od razu kupiłam suplement i biorę 4000jm dziennie, co prawda dopiero od 6 dnia stymulacji, ale zawsze coś uncertain
                              • hela2212345 Re: DHEA 12.01.15, 08:07
                                wronynyny
                                To dobrze, że zdecydowałaś się na to badanie smile
                              • martka35 Re: DHEA 12.01.15, 08:12
                                DHEA super wyszło. D3 masakra. Dobrze, że bierzesz w takiej dawce za kilka dni już poziom powinien pójść w górę. Możesz ten wynik przy najbliższym spotkaniu z lekarzem skonsultować, co on o tym myśli. Podejrzewam, że nie przywiąże do tego zbytniej wagi jak same coś nie zrobimy nie zbadamy to na lekarzy nie mamy co liczyć. Możesz się go ewentualnie zapytać o zastrzyki z D3. Może mają lepszą przyswajalność w krótszym czasie. Ja jeszcze badań nie robiłam, ale profilaktycznie zaczęłam już łykać 2000jm. W lutym idę na kontrolę do lekarza to wydębię od niego jakieś skierowania, a jak nie to zapłacę.
    • hela2212345 Re: DHEA 12.01.15, 22:10
      Czy to badanie robi się na czczo?
      • 86edyta Re: DHEA 22.01.15, 08:03
        Dziewczyny kupiłam dhea micronized, a dopiero teraz wyczytałam, że stosuje się przy obniżonym amh, a ja mam podwyższone - pco, wiec nie mogę go stosować. Jeśli któraś by chciała to mam do sprzedania 2 op. (1 op= 90 tabl) za 50 zł jedno.
        • juliajagoda80 Re: DHEA 25.01.15, 23:36
          86 edyta moze ja bylabym zainteresowana.
          Martka35 czy moglabys mi napisac, dlaczego ma byc micronized? Mam jeszcze jedno pytanie. Napisalas ze za pierwszym razem jajeczka sie nie zaplodnily a za drugim razem az 10 zarodkow przetrwalo, ale czy przypadkiem nie bylo roznicy w zaplodnieniu, ze np za pierwszym razem normalne a za drugim to z nakluwaniem i wprowadzaniem plemnika do komorki ICSI czy jak to tam sie nazywa?
          • 86edyta Re: DHEA 26.01.15, 07:42
            Juliajagoda80, już wysłałam innej forumowiczce, a postu nie da się usunąć
            • martka35 Re: DHEA 27.01.15, 22:22
              Niestety nie wiem dlaczego micronized tak powiedział lekarz a ja powiem szczerze że nie zgłębiłam tematu. Może to przez to że mam amh w normie do wieku?
              Pierwsze zapłodnienie klasyczne inv drugie icsi. Na pewno to miało znaczenie ale po pierwszej stymulacji długim protokolem miałam 11 jajeczek. Przy drugiej gdy brałam dhea i inofolic pobrali 21. Przed stymulacją po pełnym cyklu na dhea lekarz podczas usg powiedział ze jest super bo jest dużo potencjalnych jajeczek i podobno to zasługa tego dhea. Czy to prawda niestety nie wiem.
              • inadra Re: DHEA 28.01.15, 21:46
                Dziewczyny chce kupic DHEA CZY TO CO W LINKU BEDZIE OK??

floridadirecteurope.com/itm00002.htm
                • 33maki Re: DHEA 28.01.15, 22:04
                  Ja kupiłam takie

www.iherb.com/MRM-DHEA-25-mg-90-Veggie-Caps/10613#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=dhea%2025%20micronized&rc=88&sr=null&ic=3
                  Doszło w ok 10dni
                  • inadra Re: DHEA 28.01.15, 22:20
                    Dzieki smile
                    • martka35 Re: DHEA 29.01.15, 11:07
                      Ja miałam dokładnie takie jak 33maki
                      • juliajagoda80 Re: DHEA 29.01.15, 16:54
                        33maki a ile kosztowala przesylka? Mnie to przeraza, bo nigdy z zagranicy niczego nie zamawialam. tongue_out
                        • juliajagoda80 Re: DHEA 29.01.15, 16:56
                          Martka35 a mozesz napisac, jakie masz amh? Albo gdzie znalezc jakie jest w normie do wieku? Ja w wieku 34 mialam jakos 2,5, nie wiem czy to w normie czy nie.
                          • martka35 Re: DHEA 29.01.15, 17:24
                            Nie pamiętam dokładnie ale na pewno 2,coś smile Nie ma norm do wieku. Jest to wskaźnik ile jeszxze zostało. Twój wynik jest super. Masz sporą rezerwę jajeczek. Ja mam 36 lat i zgodnie z amh tez mam jeszxze zasoby wink oczywiście dochodzi do tego kwestia jakości tych jajek bo z wiekiem niestety robią się zwyrodniałe. Czyli stymulacja daje efekty pobierają dużo ale żadne nie nadaje się do zapłodnienia albo szybko przestają się dzielić. Mi pobrali ostatnio 21 z czego 15 było dojrzałych ale tylko 10 udało się zapłodnić. To i tak imponujący wynik jak na mój wiek.
                            • martka35 Re: DHEA 29.01.15, 17:26
                              P.S. ja za przesyłkę lotniczą płaciłam coś koło 100 zł.
                              • juliajagoda80 Re: DHEA 29.01.15, 19:03
                                Martka35 ja pamietam Twoj imponujacy wynik w dodatku nawet bylas w ciazy a to daje wielka nadzieje na powodzenie. U mnie beta po dwoch transferach nawet nie drgnela... Ja sie obawiam operacji, ktora mnie czeka, bo nie wiem, czy mi nie zmniejszy rezerwy... No, ale trzymam kciuki i modle sie, zeby bylo ok.
                                Postaram sie skrzyknac dziewczyny i zrobic zamowienie grupowe na DHEA, bo oglnie oferta jest super jak na 90 tabletek.
                                • martka35 Re: DHEA 29.01.15, 19:17
                                  Strata jajowodu to jeszcze nie tragedia. Wycięcie jajnika to już niestety zmniejszenie szans o połowę na starcie. Trzeba walczyć nic innego nam nie pozostaje. Próbuj wszystkiego co się da. Ja jeszcze jestem przed decyzją czy usuną jajnik i jajowód ale jeżeli to miało by pomóc w utrzymaniu ciąży to nie będę się wahać.
                                  • 33maki Re: DHEA 29.01.15, 22:48
                                    juliajagoda
                                    zamawiałam z dostawą DHL Express za 20$. W Polsce przesylka była po 4 dniach, a następne 3 dni zajęło cło itd którym zajął się już DHL. Wystarczy karta kredytowa wink
                                    • juliajagoda80 Re: DHEA 29.01.15, 23:03
                                      33maki dzieki za informacje!
                                      Martka35 wiesz, przy usuwaniu jajowodu można uszkodzić ukrwienie jajnika a po drugie wczoraj się okazało, że nie wiem skąd pojawiła się duża torbiel, która jeśli nie zniknie to też będzie usuwana i obawiam się, że to juz może uszkodzić jajnik. Dzisiaj z kolei czuje bol jajnika po drugiej stronie, więc mam wrażenie, że mi i na drugim torbiel wyskoczyła. Ogolnie nie wiem dlaczego, ale mam jakiś nabrzmiały brzuch i oba jajniki mnie ćmią. Dziwne bo stymulacje miałam na przełomie września i października.
                                      • 33maki Re: DHEA 29.01.15, 23:30
                                        Juliajagoda
                                        ja jestem po kilku operacjach, miewam torbiele na jajnikach i wyniku pierwszej dużej torbieli 9cm ( o ktorej długo nie miałam pojęcia, nie myślałam wtedy jeszcze o dzieciach) lewy jajnik zostal maksymalnie okrojony i przestał działać. Później pojawiały się torbiele na prawym i też skończyło się to dwoma laparoskopiami. Dodatkowo doszedł wodniak jajowodu, najpierw lewego i został usunięty, a rok później prawego który też został usunięty. IVF przy wodniakach nie ma sensu, jest ogromne prawdopodobieństwo że może wypłukać zarodek z macicy. Przed operacjami mialam amh poniżej normy, po operacji wzrosło i dzięki temu zakwalifikowałam się do programu rządowego.
                                        A torbiel może się wchłonąć, może wystarczy antykoncepcja.
                                        • 86edyta Re: DHEA 30.01.15, 16:33
                                          Ja tez dhea zamawiam na iherb ( bardzo prosto). Zamówienie w niedziele a w środę juz miałam.
                                          • juliajagoda80 Re: DHEA 31.01.15, 01:14
                                            33maki naprawde mnie pocieszyłaś. Ja też mam na moim ostatnim jajowodzie wodniaka. Do tego nie wiem skąd nagle wyskoczyła torbiel i to duża. nie wiem ile ma, ale na pewno więcej jak 3 cm i według mnie miała rozmiar jajnika... Może się wchłonie, bo podobno wygląda na endometrialną- mam endometrioze w powłokach brzusznych po cesarce, którą miałam kilkanaście lat temu. I tak mnie pocieszyłaś tym, że amh Ci się poprawiło po operacjach. A jesteś pewna, że różny wynik amh nie był spowodowany I i II generacją? Wiem tylko, że któryś z nich pokazuje jakby dwukrotną ilość.

86edyta a przesyłka też ok 100 zł?
                                            • bulmama Re: DHEA 31.01.15, 08:15
                                              Julijagoda też pisze się na dhea jak byście zamawialy smile
                                              pozdrawiam dziewczyny i życzę powodzenia
                                              • 86edyta Re: DHEA 31.01.15, 12:42
                                                Dwa opakowania z przesyłką 100 zl z groszami. Sama przesylka 20$, jedno po niecale 7 $, i przy pierwszym zamówieniu. Dawali rabat 5$. Przy kupnie wybierasz kraj wysylki i samo dopasowuje jak dostawa ( dhl chyba byl), także bez problemu, tez nigdy wcześniej nie zamawialam za granicą.
    • zalamanakobietka Re: DHEA 14.03.15, 12:33
      Dziewczyny a w jakiej dawce bralyscie DHEA? I przez jaki okres czasu? Pomoglo Wam?
      • ania2622 Re: DHEA 14.03.15, 16:04
        Ja biorę 3 tabletki dziennie czyli 75 mg, biorę od lutego a procedurę rozpoczynam w kwietniu wiec jeszcze nie wiem czy to w czymś pomoże.
        • inadra Re: DHEA 14.03.15, 20:48
          To tak jak ja tyle za dwie tabl dziennie
          • rum-ba Re: DHEA 20.03.15, 01:34
            Dziewczyny dlaczego przy wysokim amh nie można brać dhea i czy na pewno? Brała jakaś kobitka w takiej sytuacji?
            • ania2622 Re: DHEA 23.03.15, 20:33
              Moja lekarka powiedziała że dhea mam brać na odmłodzenie jajników i jajowodow. Ponoć udowodniono naukowo ze kobiety z niskim amh po dłuższym pobieraniu tego leku łatwiej zachodziły w ciążę. Wiec tak sobie myślę że jak ty masz wysokie amh to ten lek nie jest ci potrzebny. Wysokie amh to dużo większa szansa na więcej jajeczek. Ja mam niskie i przy stymulacji mam zazwyczaj po trzy jajca, wiec dhea u mnie jak najbardziej wskazane. Dla dodatkowej pomocy możesz sobie zażywać Inofolic lub większą dawkę kwasu foliowego. Wyższa dawka jest juz na receptę. Gdzieś ostatnio wyczytałam tez ze za niski poziom witaminy D również zmniejsza szansę na ciążę.
              • rum-ba Re: DHEA 28.03.15, 00:54
                Dziękuję Ci Aniu. U mnie jest zbyt wysokie amh. Miałam więc mnóstwo jajeczek, ale nieprawidłowe, tylko 4 można było zapłodnić, ostatecznie został 1. O Inofolic czytałam, żeby brać przy PCO, którego nie mam (mam endo). Ciekawe czy mógłby poprawić jakość jajeczek u mnie.
                Super, że napisałaś o tej wit. D bo biorę, musi więc być dobrze.
                • ania2622 Re: DHEA 29.03.15, 14:04
                  Rum ba ja też mam endomrtriozie. Biorę Wit. D dwa razy dziennie czyli w sumie 2000 j. Do tego wyższą dawkę kwasu foliowego, Wit B6 i B12. I jeszcze od trzech miesięcy Dhea 3 szt dziennie. Ponoć wpływają właśnie na lepszą jakość komórek. Może spróbuj też dhea, na pewno nie zaszkodzi 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka