Gość: cetka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 18:32 ostatnio lekarka mnie zapytala co wole na podtrzymanie (wciaz) ewentualnej ciazy. czy rzeczywiscie te leki to to samo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikrol1 Re: luteina czy duphaston? 26.10.04, 18:48 Luteina to mikronizowany progesteron, a duphaston to jego izomer optyczny (bardzo podobny, ale sztucznie stworzony). Oba działają równie skutecznie. Różnią się ceną i rózne kobiety różnie je tolerują. Z reguły Duphaston jest tolerowany lepiej niz luteina, ale nie zawsze. Luteina podnosi wykrywalny w badaniach poziom progesteronu, a Dupaston nie jest wykrywalny w testach laboratoryjnych z krwi. Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 18:53 > Luteina podnosi wykrywalny w > badaniach poziom progesteronu, a Dupaston nie jest wykrywalny w testach > laboratoryjnych z krwi. czy to ma jakis wplyw? ze moze pokazac ciaze, ktorej nie ma?... Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: luteina czy duphaston? 26.10.04, 19:46 moj gin mowi, ze luteina jest lepsza, bo wchlania sie przez sluzowki i nie jest od razu metabolizowana. najskuteczniejszy progestereon wedlug niego to taki, ktory jest podany dopochwowo.wowczas progesteron od razu jest tam gdzie jest najbardziej potrzebny: w drogach rodnych. duphaston bardziej obciaza watrobe i dluzej sie czeka na dzialanie niz po luteinie wchlonietejj przez sluzowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl 26.10.04, 20:54 Trochę mnie przestraszyłyście. Przyjmuję teraz po owulacji luteinę 2 dz x 1 tabletka PODJĘZYKOWO - to OK? nie za mała dawka? można zmienić na dopochwowo? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 21:09 misiu, jak tez biore tyle luteiny. a co do miejsca, gdzie wkladasz luteine - ta daostna moze tez byc stosowana dopochwowo. u niektorych kobiet powoduje pieczenia, ale jak nie bedziesz miec takich objawow, to mozesz stosowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misia Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl 26.10.04, 21:57 Droga Cetko. Moje obawy stąd się wzięły, że na ulotce jest napisane, że 2 x 1 bierze się dopochwowo, a podjezykowo 2 x tyle, bo mniejsza wchłanialność. Rozumiesz(cie) coś z tego? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dazzle Re: luteina czy duphaston? IP: *.man.polbox.pl 26.10.04, 18:51 Luteinę podaje się dopochwowo, Duphaston doustnie, jest też różnica w dawkowaniu www.adamed.com.pl/produkty.asp?who=1&id=5&page=42&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 18:52 czy d. tez trzeba ssac do rozpuszczenia i tez jest taki obrzydliwy? ile kosztuje, bo luteina grosze... Odpowiedz Link Zgłoś
urbanchaos Re: luteina czy duphaston? 26.10.04, 18:52 Luteina - www.adamed.com.pl/produkty.asp?who=1&id=5&lang=pl Duphaston - mamo-tato.pl/item_show.php?s_id=4 Odpowiedz Link Zgłoś
ikrol1 Do cetki 27.10.04, 09:28 Odpowiadając na twoje pytania o ciążę to wykazuje ja poziom HCG a nie progesteronu i nie jest ważny typ leku który bierzesz. A co suplementacji w ogóle to rzeczywiście najlepsze sa środki które osiągają jak najwyższe stężenie miejscowo, nie obciążaja wątroby i nie są metabolizowane do innych substancji czyli środki dopochwowe. Najlepszym na chwile obecną (to jest moja osobista opinia) jest dopochwowy żel Crinone. Pozdrawiam Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cetka Re: Do cetki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.04, 17:22 a ile ten zel kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ikrol1 Re: Do cetki 27.10.04, 18:33 Nie wiem dokładnie. Jest chyba dość drogi. Zapytaj vikas. Ona go używała. Ilona Odpowiedz Link Zgłoś