Dodaj do ulubionych

luteina czy duphaston?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 18:32
ostatnio lekarka mnie zapytala co wole na podtrzymanie (wciaz) ewentualnej
ciazy. czy rzeczywiscie te leki to to samo?
Obserwuj wątek
    • ikrol1 Re: luteina czy duphaston? 26.10.04, 18:48
      Luteina to mikronizowany progesteron, a duphaston to jego izomer optyczny
      (bardzo podobny, ale sztucznie stworzony). Oba działają równie skutecznie.
      Różnią się ceną i rózne kobiety różnie je tolerują. Z reguły Duphaston jest
      tolerowany lepiej niz luteina, ale nie zawsze. Luteina podnosi wykrywalny w
      badaniach poziom progesteronu, a Dupaston nie jest wykrywalny w testach
      laboratoryjnych z krwi.
      Ilona
      • Gość: cetka Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 18:53
        > Luteina podnosi wykrywalny w
        > badaniach poziom progesteronu, a Dupaston nie jest wykrywalny w testach
        > laboratoryjnych z krwi.

czy to ma jakis wplyw? ze moze pokazac ciaze, ktorej nie ma?...
      • maretina Re: luteina czy duphaston? 26.10.04, 19:46
        moj gin mowi, ze luteina jest lepsza, bo wchlania sie przez sluzowki i nie jest
        od razu metabolizowana. najskuteczniejszy progestereon wedlug niego to taki,
        ktory jest podany dopochwowo.wowczas progesteron od razu jest tam gdzie jest
        najbardziej potrzebny: w drogach rodnych. duphaston bardziej obciaza watrobe i
        dluzej sie czeka na dzialanie niz po luteinie wchlonietejj przez sluzowki.
        • Gość: Misia Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl 26.10.04, 20:54
          Trochę mnie przestraszyłyście. Przyjmuję teraz po owulacji luteinę 2 dz x 1
          tabletka PODJĘZYKOWO - to OK? nie za mała dawka? można zmienić na dopochwowo?
          pozdrawiam
          • Gość: cetka Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 21:09
            misiu, jak tez biore tyle luteiny. a co do miejsca, gdzie wkladasz luteine - ta
            daostna moze tez byc stosowana dopochwowo. u niektorych kobiet powoduje
            pieczenia, ale jak nie bedziesz miec takich objawow, to mozesz stosowacsmile
            • Gość: Misia Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl 26.10.04, 21:57
              Droga Cetko. Moje obawy stąd się wzięły, że na ulotce jest napisane, że 2 x 1
              bierze się dopochwowo, a podjezykowo 2 x tyle, bo mniejsza wchłanialność.
              Rozumiesz(cie) coś z tego? Pozdrawiam.
    • Gość: dazzle Re: luteina czy duphaston? IP: *.man.polbox.pl 26.10.04, 18:51
      Luteinę podaje się dopochwowo, Duphaston doustnie, jest też różnica w dawkowaniu

www.adamed.com.pl/produkty.asp?who=1&id=5&page=42&lang=pl
      • Gość: cetka Re: luteina czy duphaston? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 18:52
        czy d. tez trzeba ssac do rozpuszczenia i tez jest taki obrzydliwy? ile
        kosztuje, bo luteina grosze...
    • urbanchaos Re: luteina czy duphaston? 26.10.04, 18:52
      Luteina - www.adamed.com.pl/produkty.asp?who=1&id=5&lang=pl
      Duphaston - mamo-tato.pl/item_show.php?s_id=4
    • ikrol1 Do cetki 27.10.04, 09:28
      Odpowiadając na twoje pytania o ciążę to wykazuje ja poziom HCG a nie
      progesteronu i nie jest ważny typ leku który bierzesz.
      A co suplementacji w ogóle to rzeczywiście najlepsze sa środki które osiągają
      jak najwyższe stężenie miejscowo, nie obciążaja wątroby i nie są metabolizowane
      do innych substancji czyli środki dopochwowe. Najlepszym na chwile obecną
      (to jest moja osobista opinia) jest dopochwowy żel Crinone. Pozdrawiam Ilona
      • Gość: cetka Re: Do cetki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.10.04, 17:22
        a ile ten zel kosztuje?
        • ikrol1 Re: Do cetki 27.10.04, 18:33
          Nie wiem dokładnie. Jest chyba dość drogi. Zapytaj vikas. Ona go używała. Ilona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka