bzubza 22.12.04, 23:23 Dzis mam 3 dc. Czy moge zrobic przeswietlenie zeba i w tym cyklu starac sie o baby? Jezeli cos wiecie to bardzo prosze napiszcie! Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nika111 Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 00:04 Hej,bez obaw,mozesz zrobic rtg.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bzubza Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 00:09 tak, to bardzo dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
karola35 Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 13:19 BEz problemów rtg można robic do dian owulacji a pózniej sie nie powinno ale moja znajoma zrobiła rtg zeba 3 dni przed okresem a pozniej sie okazało że jest w ciazy a teraz ma piekną zdrową córe 1 rok Pozdrawiam KAROLA Odpowiedz Link Zgłoś
bzubza Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 17:30 Bardzo dzieki za info. Czlowiekowi łatwiej robi sie te wszystkie badania jak wie, ze nie zaszkodzi. Dzis lekarz tez mnie przekonywal, ze jest to nieszkodliwe. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
cetka Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 18:07 ja bym byla ostrozna z takim pisaniem, ze ktos zrobil w ciazy rtg i dziecko bylo zdrowe - oby to nie sklonilo kogos do swiadomego robienia rtg w ciazy przeciez skutkow rtg nie bedzie widac na buzi dziecka - to mutacje komorek, wieksza szansa na raka w przyszlosci Odpowiedz Link Zgłoś
gosiik Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 25.12.04, 15:23 cetka, ostatnio miałam rtg zęba, a szykuję się do ivf i specjalnie podpytałam radiologa - rtg ZĘBA nie jest niebezpieczne, bo wiązka promieni przechodzi przez ciało /oczywiście, niewskazane w ciąży/; ja jednak odłożyłabym starania na następny cykl - strzeżonego..., etc buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
cetka Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 25.12.04, 19:09 nie bardzo zrozumialam co chcialas napisac uwazasz, ze robiac rtg przed owu, lepiej poczekac do nast.cyklu? a dlaczego tylko do nastepnego? skad sie bierze przekonanie, ze te 3-4 tygodnie wystarczy? dlaczego lekarze tak zachecaja do seksu z cyklu z hsg? i w cyklu przed owu tez nie zabraniaja. ja sama tego nie wiem, trudno jest znalesc rzetelne informacje na ten temat, a raczej tylko przyslowia typu "strzeżonego..." Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 wklejam dla cetki 25.12.04, 20:17 Aparat rentgenowski gabinecie stomatologicznym jest już dzisiaj standardem. I mimo ,że współczesne aparaty rtg są bezpieczne, to wśród niektórych pacjentów pokutuje strach przed szkodliwym napromieniowaniem podczas wykonywania zdjęcia zęba. W ciągu życia ciągle podlegamy działaniu promieniowania : słonecznego, kosmicznego czy gruntu. Poziom tego promieniowania , uzależniony jest od położenia geograficznego. Dla przykładu podam, że poziom promieniowania gruntu wynosi 3 mSv ( sieverts) dziennie i wpływ tego promieniowania na organizm jest żaden. Średnia dawka promieniowania podczas wykonywania zdjęcia zęba to 2,17 mSv czyli mniej niż naturalne promieniowanie gruntu, czyli że w ciągu roku,nie odwiedzając gabinetu dentystycznego, jesteśmy pod wpływem takiej ilości promieniowania jak podczas wykonywania 504 zdjęć zębowych. Tyle jeśli chodzi o ekspozycję. Ilość promieniowania pochłoniętego przez pacjenta ( absorpcja) jest jeszcze mniejsza. Poziom bezpieczeństwa zaabsorbowanej dawki wyznacza poziom absorpcji organów wyjątkowo czułych na promieniowanie: szpiku kostnego, tarczycy i ślinianek. Współczesne aparaty rtg są zaprojektowane tak , aby wiązka promieni była ograniczona tylko do powierzchni odpowiadającej wielkości błony rtg i co za tym idzie do powierzchni zęba i otaczającej go kości Służy temu tzw koliminator -30 cm tuba wyłożona ołowiem. Podsumowując : - nowoczesne aparaty rtg wyzwalają minimalną dawkę promieniowania - dzisiejsze błony rentgenowskie redukują czas ekspozycji do ułamka sekundy - wewnętrzne organy czułe na promieniowanie ( szpik) nie znajdują się polu promieni rtg a tarczyca jest dodatkowo chroniona przez ołowiany kołnierz. A oto odpowiedzi na dwa najczęściej zadawane pytania: Czy podczas ciąży można wykonywać zdjęcia rtg? W nagłych przypadkach ciąża nie jest przeciwwskazaniem do wykonywania zdjęć zębowych .A na pytanie-ile zdjęć zębowych można wykonać w ciągu roku? odpowiedzią jest - tyle ile jest konieczne do najlepszego wyleczenia zębów. Artur Pietrzyk superdentysta.com.pl Warszawa tel. 0608 519 073 Odpowiedz Link Zgłoś