Dodaj do ulubionych

przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne

22.12.04, 23:23
Dzis mam 3 dc. Czy moge zrobic przeswietlenie zeba i w tym cyklu starac sie o
baby? Jezeli cos wiecie to bardzo prosze napiszcie! Dzieki
Obserwuj wątek
    • nika111 Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 00:04
      Hej,bez obaw,mozesz zrobic rtg.Pozdrawiam!
      • bzubza Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 00:09
        tak, to bardzo dzieki za info
    • karola35 Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 13:19
      BEz problemów rtg można robic do dian owulacji a pózniej sie nie powinno ale moja znajoma zrobiła rtg zeba 3 dni przed okresem a pozniej sie okazało że jest w ciazy a teraz ma piekną zdrową córe 1 rok
      Pozdrawiam
      KAROLA
      • bzubza Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 17:30
        Bardzo dzieki za info. Czlowiekowi łatwiej robi sie te wszystkie badania jak
        wie, ze nie zaszkodzi. Dzis lekarz tez mnie przekonywal, ze jest to
        nieszkodliwe. Pa
      • cetka Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 23.12.04, 18:07
        ja bym byla ostrozna z takim pisaniem, ze ktos zrobil w ciazy rtg i dziecko
        bylo zdrowe - oby to nie sklonilo kogos do swiadomego robienia rtg w ciazysad
        przeciez skutkow rtg nie bedzie widac na buzi dziecka - to mutacje komorek,
        wieksza szansa na raka w przyszloscisad
        • gosiik Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 25.12.04, 15:23
          cetka, ostatnio miałam rtg zęba, a szykuję się do ivf i specjalnie podpytałam
          radiologa - rtg ZĘBA nie jest niebezpieczne, bo wiązka promieni przechodzi
          przez ciało /oczywiście, niewskazane w ciąży/; ja jednak odłożyłabym starania
          na następny cykl - strzeżonego..., etc
          buziaki
          • cetka Re: przeswietlenie zeba a starania - bardzo pilne 25.12.04, 19:09
            nie bardzo zrozumialam co chcialas napisacsmile uwazasz, ze robiac rtg przed owu,
            lepiej poczekac do nast.cyklu? a dlaczego tylko do nastepnego? skad sie bierze
            przekonanie, ze te 3-4 tygodnie wystarczy? dlaczego lekarze tak zachecaja do
            seksu z cyklu z hsg? i w cyklu przed owu tez nie zabraniaja.

ja sama tego nie wiem, trudno jest znalesc rzetelne informacje na ten temat, a
            raczej tylko przyslowia typu "strzeżonego..."sad
            • tekla12 wklejam dla cetki 25.12.04, 20:17
              Aparat rentgenowski gabinecie stomatologicznym jest już dzisiaj standardem.
              I mimo ,że współczesne aparaty rtg są bezpieczne, to wśród niektórych pacjentów
              pokutuje strach przed szkodliwym napromieniowaniem podczas wykonywania zdjęcia
              zęba.
              W ciągu życia ciągle podlegamy działaniu promieniowania : słonecznego,
              kosmicznego czy
              gruntu. Poziom tego promieniowania , uzależniony jest od położenia
              geograficznego.
              Dla przykładu podam, że poziom promieniowania gruntu wynosi 3 mSv ( sieverts)
              dziennie
              i wpływ tego promieniowania na organizm jest żaden.
              Średnia dawka promieniowania podczas wykonywania zdjęcia zęba to 2,17 mSv czyli
              mniej niż naturalne promieniowanie gruntu, czyli że w ciągu roku,nie
              odwiedzając gabinetu dentystycznego, jesteśmy pod wpływem takiej ilości
              promieniowania jak podczas wykonywania 504 zdjęć zębowych. Tyle jeśli chodzi o
              ekspozycję.
              Ilość promieniowania pochłoniętego przez pacjenta ( absorpcja) jest jeszcze
              mniejsza.
              Poziom bezpieczeństwa zaabsorbowanej dawki wyznacza poziom absorpcji organów
              wyjątkowo czułych na promieniowanie: szpiku kostnego, tarczycy i ślinianek.
              Współczesne aparaty rtg są zaprojektowane tak , aby wiązka promieni była
              ograniczona tylko do powierzchni odpowiadającej wielkości błony rtg i co za tym
              idzie do powierzchni zęba i otaczającej go kości Służy temu tzw koliminator -30
              cm tuba wyłożona ołowiem.
              Podsumowując :
              - nowoczesne aparaty rtg wyzwalają minimalną dawkę promieniowania
              - dzisiejsze błony rentgenowskie redukują czas ekspozycji do ułamka sekundy
              - wewnętrzne organy czułe na promieniowanie ( szpik) nie znajdują się polu
              promieni rtg
              a tarczyca jest dodatkowo chroniona przez ołowiany kołnierz.

A oto odpowiedzi na dwa najczęściej zadawane pytania:

Czy podczas ciąży można wykonywać zdjęcia rtg?
              W nagłych przypadkach ciąża nie jest przeciwwskazaniem do wykonywania zdjęć
              zębowych
              .A na pytanie-ile zdjęć zębowych można wykonać w ciągu roku?
              odpowiedzią jest - tyle ile jest konieczne do najlepszego wyleczenia zębów.

Artur Pietrzyk
              superdentysta.com.pl
              Warszawa
              tel. 0608 519 073

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka