Dodaj do ulubionych

zasadnośc inseminacji...

28.12.04, 13:53
W jakich przypadkach wykonanie inseminacji jest zasadne??
Przy jakiej diagnozie ma ona sens a kiedy jest pozbawiona sensu?
Bedę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • matylda28 Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 14:02
      Fiono

Robienie inseminacji jest uzasadnione, przede wszystkim przy wrogości śluzu,
      ale też przy obniżonych paramterach nasienia oraz przy niepłodności
      idopatecznej, czyli właściwie zawsze gdy można wywołać u kobiety naturalną
      owulację, a nasienie mężczyzny daje choc minimalne szanse na zapłodnienie,
      Oczywiście przyczyna niepłodności przenosi się też na skteczność IUI, zreszta z
      tą skutecznościa to naprawdę różnie bywa.

pozdrawiam Matylda
      • 76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 14:11
        czyli, że rzeczywiście w naszym przypadku:
        Wszystkie moje wyniki badań sa doskonałe, męża dobre - przyczyny niepłodności
        po 2 latach diagnozowania - nie ustalone - inseminacja ma rzeczywiście
        sens??????
        • dytkob Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 14:48
          Fiona a czy robiłaś HSG i wiesz że jajowody są drożne? bo jak nie to
          inseminacja nic nie da. Pozdrawiam Edyta
          • 76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 14:50
            robiłam - sa drożne książkowo.
        • inga30 Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 15:48
          Teoretycznie zdrowa kobieta i zdrowy męzczyzna , czyli Wasz przypadek to nie
          jest wskazanie do inseminacji, ani in vitro, ale jak nie ma dziecka i nie ma
          przycznym to się je często robi, oczywiście jak już sa wszystkie naprawdę
          wszystkie badania zrobione. Robiliście kariotyp ? czasem jakieś małe
          chromosomowe szleństwo miesza.
          • 76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 16:19
            nie robilismy.
            Nikt dotąd nie kierował mnie na takie badanie a na inseminację tak...sad
          • 76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 16:47
            poza tym lekarka która mnieprowadzi/ła powiedziała że kariotyp to robi się
            wówczas kiedy występuja poronienia a ja jeszcze nigdy nie zaszłam w ciąże...
            • lili Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 17:16
              inseminacja to prosty,bezbolesny, raczej bezpieczny zabieg i stosunkowo niedrogi.
              co ci szkodzi sprobowac? tyle ze skutecznosc wg niektorych zrodel wynosi tylko 10%, wiec zazwyczaj
              powtarza sie go wielokrotnie (5-10 razy!)
            • inga30 Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 17:31
              Może tak jest, nie wiem, bo ja dostałam skierowanie na kariotyp z novum, a oni
              badają wszystko, poza tym ważne żeby zbadać Twój i męza, to drogie badanie,
              ale może jak drążyć to drążyć. Ja nie mam poronień tylko nie zachodzę, a
              kariotyp męża wyszedł niby nie zły , ale dyskusyjny i ostatecznie może to być
              przyczyna jego obniżonej plodności.
              • 76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 29.12.04, 12:37
                Wobec tego udam si.ę w lutym do nOvum (dokąd zostałam skierowana na
                insemiancję) i jeśłi beda kazali zrobic mi jakieś badania typu kariotyp to
                oczywiście zrobimy je...boje sie kolejnego cholernego rozczarowania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka