76fiona 28.12.04, 13:53 W jakich przypadkach wykonanie inseminacji jest zasadne?? Przy jakiej diagnozie ma ona sens a kiedy jest pozbawiona sensu? Bedę wdzięczna za każdą odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matylda28 Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 14:02 Fiono Robienie inseminacji jest uzasadnione, przede wszystkim przy wrogości śluzu, ale też przy obniżonych paramterach nasienia oraz przy niepłodności idopatecznej, czyli właściwie zawsze gdy można wywołać u kobiety naturalną owulację, a nasienie mężczyzny daje choc minimalne szanse na zapłodnienie, Oczywiście przyczyna niepłodności przenosi się też na skteczność IUI, zreszta z tą skutecznościa to naprawdę różnie bywa. pozdrawiam Matylda Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 14:11 czyli, że rzeczywiście w naszym przypadku: Wszystkie moje wyniki badań sa doskonałe, męża dobre - przyczyny niepłodności po 2 latach diagnozowania - nie ustalone - inseminacja ma rzeczywiście sens?????? Odpowiedz Link Zgłoś
dytkob Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 14:48 Fiona a czy robiłaś HSG i wiesz że jajowody są drożne? bo jak nie to inseminacja nic nie da. Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 14:50 robiłam - sa drożne książkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 15:48 Teoretycznie zdrowa kobieta i zdrowy męzczyzna , czyli Wasz przypadek to nie jest wskazanie do inseminacji, ani in vitro, ale jak nie ma dziecka i nie ma przycznym to się je często robi, oczywiście jak już sa wszystkie naprawdę wszystkie badania zrobione. Robiliście kariotyp ? czasem jakieś małe chromosomowe szleństwo miesza. Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 16:19 nie robilismy. Nikt dotąd nie kierował mnie na takie badanie a na inseminację tak... Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 16:47 poza tym lekarka która mnieprowadzi/ła powiedziała że kariotyp to robi się wówczas kiedy występuja poronienia a ja jeszcze nigdy nie zaszłam w ciąże... Odpowiedz Link Zgłoś
lili Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 17:16 inseminacja to prosty,bezbolesny, raczej bezpieczny zabieg i stosunkowo niedrogi. co ci szkodzi sprobowac? tyle ze skutecznosc wg niektorych zrodel wynosi tylko 10%, wiec zazwyczaj powtarza sie go wielokrotnie (5-10 razy!) Odpowiedz Link Zgłoś
inga30 Re: zasadnośc inseminacji... 28.12.04, 17:31 Może tak jest, nie wiem, bo ja dostałam skierowanie na kariotyp z novum, a oni badają wszystko, poza tym ważne żeby zbadać Twój i męza, to drogie badanie, ale może jak drążyć to drążyć. Ja nie mam poronień tylko nie zachodzę, a kariotyp męża wyszedł niby nie zły , ale dyskusyjny i ostatecznie może to być przyczyna jego obniżonej plodności. Odpowiedz Link Zgłoś
76fiona Re: zasadnośc inseminacji... 29.12.04, 12:37 Wobec tego udam si.ę w lutym do nOvum (dokąd zostałam skierowana na insemiancję) i jeśłi beda kazali zrobic mi jakieś badania typu kariotyp to oczywiście zrobimy je...boje sie kolejnego cholernego rozczarowania... Odpowiedz Link Zgłoś