Gość: Iza IP: *.*.*.* 22.05.02, 08:33 Kobiety! szukam rady. Gdzie znajdę jakieś informacje na temat PCO? jak to się leczy? gdzie szukać dobrego specjalisty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: URZULA Re: PCO- pomocy!! IP: *.dialog.net.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.02, 19:24 CZEŚĆ IZA Na temat PCO podam Tobie dwie strony (warto odwiedzić) 1. www.libramed.com.pl/WPG/NumeryArchiwalne/02/04.html 1a. www.libramed.com.pl/WPG/NumeryArchiwalne/11/05.html 2. acn.waw.pl/brapac/pcosl.html Na tych stronach dowiesz się o tej chorobie oraz sposobach leczenia. Niestety nie napisałaś z jakiego jesteś miasta, więc trudno będzie Tobie poradzić. Życzę powodzenia ULA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: PCO- pomocy!! IP: 195.136.95.* 24.05.02, 18:30 Obawiam się, że coś nie tak z moja stroną (brapac na acn.), ale postaram się to naprawić. Iza, poczytaj najpierw informacje z pierwszych dwóch linków- są bardzo dobre, choc napisane dość poważnym, medycznym jezykiem. Koniecznie przestudiuj też wszystkie posty o PCO tu na forum- myślę, że jest juz w nich całkiem dużo cennych informacji- a przede wszystkim naszych doświadczeń! Napisz też, czy chcesz starać się już o dzidziusia, czy na razie jeszcze nie. To ważne, jeżeli chodzi o dalsze "podejście" do problemu PCOS. Pozdrawiam, Barbara (brapac@poczta.onet.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: PCO- pomocy!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 20:44 Dopiero od niedawna wiem że moje jajniki są policystyczne. Jakimś szczęśliwym trafem (po lekach hormonalnych) udało mi się zajść po 1,5 roku w ciążę i mam 6- letnią córkę. Od tego czasu miałam 3 razy miesiączkę ale wywołaną zastrzykami. Nie planuję więcej dzieci, zachorowałam na cukrzycę (i choruję nadal) w czasie ciąży, nie mogę schudnąć choć nadwaga to 4 kg. I to praktycznie wszystko co mi dokucza. Mój lekarz twierdzi że nie ma potrzeby regularnego brania hormonów (cukrzyca)....jeżeli nie chcę więcej dzieci. Że wystarczy co jakiś czas wywołać miesiączkę aby złuszczyć nabłonek. Zupełnie nic nie wiem na ten temat i troszkę zaczęłam się bać że mogą być jeszcze inne skutki tego nie leczonego schorzenia. Proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Basiu i Urszulo! IP: *.*.*.* 11.06.02, 16:33 Bardzo Wam dziękuję za informacje. Trochę poczytałam i... nie bardzo wiem co mam myśleć.Nie wstępują u mnie niektóre, dość znamienne objawy dla PCO, ale USG jajników lekarz zdiagnozował następująco - "Obraz jak PCO" i dał mi Diane 35. Czy powinnam iść do jakiegoś innego specjalisty? A dzidziusia planuję tak mniej więcej za 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaj Re: do Izy IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.02, 00:43 Iza, przynajmniej zrób podstawowe badania hormonalne. Na podstawie samego USG nie powinno się diagnozować PCO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Do kasiaj IP: *.*.*.* 24.06.02, 14:16 Kasiu właśnie w tym problem, że badania hormonalane są OK. Żadnych odstępstw od normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiaj Re: Do Iza IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 25.06.02, 11:12 Jeśli masz wyniki badań OK, to nie wiem, na jakiej podstawie lekarz wnioskuje o PCO? Brałaś tabletki anty? Czasem po tych pigułkach obraz jajników wygląda podobnie jak przy PCO (tak gdzieś wycyztałam . Wydaje mi się, że najprostszym sposobem sprawdzenia, cyz coś jest nie tak to zrobienie monitoringu cyklu, czyli USG od9-10dc średnio co dwa dni (do ok. 16dc). Wówczas sprawdzisz, czy masz owulację Odpowiedz Link Zgłoś