Dodaj do ulubionych

Pomocy!!!! Do znających kodeks pracy!

05.03.05, 08:52
Witam!
Jestem normalnie załamana... Jest restrukturyzacja u mnie w firmie,
zwoolnienia i nie wiadomo co to będzie, dlatego muszę odpuścić kilka cykli...
Proszę poradzcie mi jak to wygląda jak zachodzi się w ciążę gdy:
- umowa na czas określony (do końca grudnia 2005), z 2 tyg okresem
wypowiedzenia.
- jak się jest w ciąży to umowa się przedłuża do porodu, czy do końca
macierzyńskiego, czy sama wygasa?
- na jakiej podstawie ZUS wypłaca pieniąze ewentulanie na L4 w trakcie ciąży,
czy jest to 100% czy 80% stałego wynagrodzenia, czy bierze się jakąś średnia
z ostatnich miesięcy?
Chyba musze przeczekać ten okres w pracy, bo jak przebrniemy przez to to może
będzie już bardziej stabilnie na starania, najgorzej chyba teraz podpaść z
ciążą...
Nie mam zamiaru od razu lecieć na L4 jednak jestem realistką i czuję że to
moze być niestety trudna ciąża.
Proszę wypowiedzcie sie.
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Pomocy!!!! Do znających kodeks pracy! 05.03.05, 08:55
      nie wiem czy tos Ci tu pomoże, ale na "ciąży i porodzie" widziałam, że są
      specjalistki-nawet jakies "kadrowe", może zapytaj tam-powinny Ci szybko napisac
    • pszczolka2 Re: Pomocy!!!! Do znających kodeks pracy! 05.03.05, 09:57
      Witajsmile
      Zupełnie niepotrzebnie jesteś załamana:
      - jeżeli jest szef ok, i byłby tak miły to w momencie gdy dowie się o ciąży,
      mógłby zmieni umowe na czas nieokreślony.
      - jeżeli jest restrukturyzacja lub ogłoszenie upadłości, umowa ważna jest do
      porodu.
      - zus wypłaca 100% Twojego wynagrodzenia.
      - co do przeczekania to nie rób tego, kobieta jest chroniona prawem od samego
      początku, nawet jeżeli jesteś na okresie wypowiedzenia
      np: umowa jest do 31.12.2005 w tym 2 tygodniowe wypowiedzenie, a w połowie
      stycznia dowiesz się, że jesteś w ciąży, to zanosisz zaświadczenie do kadr od
      lekarza i tam jest dokładnie napisane który to tydzień, a to bedzie np: 6tydz.
      więc zaszłaś w ciąże, pracując jeszcze w firmie.
      Jak widzisz prawo jest po naszej stroniesmile
      Zawsze możesz zadzwonic sobie do "Porad Prawnych" a tam napewno odpowiedzą na
      wszystkie pytania. To co napisałam wiem z własnego doświadczenia, po rozmowie z
      kadrową i z porad prawnych. Życzę powodzenia i do dzieła kochana.

Pozdrawiam,Ola
      33 cykl starań (w tym trzeci "odpoczynkowy"smile
      • pimpek_sadelko Re: Pomocy!!!! Do znających kodeks pracy! 05.03.05, 10:09
        z zusu tez dostaniesz macierzynski, nawet jesli umowa o prace juz wygasla.
      • pimpek_sadelko ps. 05.03.05, 10:10
        100% za l4 w ciazy to bajka. w grudniu dostalam podwyzke. kase z zusu dostaje
        bez podwyzki, bo sobie wzieli do sredniej wczesniejsze miesiace.
        • incrediblesound Re: ps. 05.03.05, 10:40
          czyli ZUS bierze średnią z ostatnich 12 miesięcy??? Bo ja mam stałą pensję dość
          niską, ale co miesiąc prawo do znacznych premii. Więc jeżeli przez 12 ostatnich
          miesięcy miałam stałą + premię to tak ZUS mi będzie płacił??? A na przykład
          ewentualne L4 w ciąży to do 30 dni? Płaci pracodawca więc premii mnie pozbawi
          (tak jest już że jak się idzie na L4 w ogole to nie ma premii)?
          U mnie w girmie nikt nie ma umowy na czas nieokreślony a tym bardziej nie
          podpiszą jej z kobietą która planuje dziecko i jeszcze mówi o tym oficjalnie!!!
          W tej chwili jest u nas dziewczyna w 4 msc-u ciąży, która poszła na L4 i ze
          względu na restrukturyzację ją wskazano do zwolnienia... Wiadomo ma te
          wszystkie świadczenia ale zaraz jak wróci do pracy dostanie wypowiedzenie... Ja
          chce mieć do czego wracać i chyba wolę poczekac...
          Mam też kolejne pytanie: ponieważ jak już wspominałam trwa restrukturyzacja,
          istnieje ryzyko, że każdy z nas będzie musial otworzyć działalność gospodarczą
          a z firmą podpiszemy umowę zlecenia i dostaniemy taką kasę, by po oplaceniu ZUS
          itp. zostało nam na ręke tyle co do tej pory (stała + premia). Jak w takim
          momencie wygląda sprawa L4 i ewentulanej ciąży i urlopu macierzyńskiego? Jak
          nie będę mogła pracować to nie dostanę przecież kasy na umowę zlecenie? Jak to
          wygląda w praktyce?
          • pimpek_sadelko Re: ps. 05.03.05, 10:49
            nie wiem az tak szczegolowo, ale wejdz na strone zusu, moj maz wszystko mi tam
            znalazl, tylko, ze ja wsrod tylu przepisow czuje sie jak slon w skladzie
            porcelany. maz wie a ja siedze spokojna, bo on mowi, ze jest ok. jestem ja
            dziecko teraz. jakas otepiala i wiele rzeczy przyswajam trudniej niz zwyklewink
            maz mowi, ze maja bardzo dobra strone. probuj.
            ja mam stala pensje, zatem nie w musialam sie martwic o premie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka