Dodaj do ulubionych

Ciąża pozamaciczna

12.04.05, 18:54
Rok temu zaszłam w ciążę, niestety pozamaciczną. Potem była torbiel na
jajniku, która okazała się 3,5 cm guzem nie wiadomego pochodzenia. Lekarze
chcą usunąć jajnik, ale dają mi szansę zajścia w ciążę, tylko, że nikt nie
chce mi pomóc, próbujemjy od roku, wcześniej też. Powinnam się leczyć? Gdzie
się zglosic, ginekolog twierdzi, że moge zajść w ciąże, nie wykonuja mi
żadnych badań, każe próbować. A i tak nic mi z tego nie wychodzi.prosze o
rade.
Obserwuj wątek
    • haniunia Re: Ciąża pozamaciczna 12.04.05, 19:14
      Kochana- jeśli leczysz sie na kase to tracisz czas. Ja też tak próbowałam i
      doszłam do wniosku że leją na mnie przepraszam za wyrażenie "ciepłym moczem" .
      Bardzo cięzko jest trafic na dobrego lekarza i to nawet prywatnie, a pieniązki
      to oni wszyscy kochają. Ale pamiętaj zanim podejmiesz decyzje tą najgorszą to
      skonsultuj ją nawet z kilkoma lekarzami. Im jest bardzo łatwo powiedzieć "usuń
      jajnik" bo przecież czy ciąży nad nimi jakaś odpowiedzialność.
    • tekla12 Re: Ciąża pozamaciczna 12.04.05, 21:51
      Z jednym jajnikiem można bezproblemowo zajść w ciążę. Ale na pewno potrzebujesz
      mądrego lekarza, który potrafi zająć się twoim zdrowiem i płodnością
      kompleksowo. Jeśli miałaś ciąże pozamaciczną, to pewnie warto sprawdzić
      drożność jajowodów. Jeśli torbiel okazała się guzem, to trzeba kontrolować stan
      jajnika. Jeśli chcesz zajść w ciążę, to warto zrobić monitoring i oznaczyć
      poziom hormonów.
      Dawanie szansy na ciążę bez podstawowych badań to bardziej wróżenie z fusów niż
      wiarygodna opinia. Nie piszesz gdzie mieszkasz - załóż nowy wątek z nazwą
      miejscowości w tytule, forumowiczki doradzą odpowiedniego lekarza. Pozdrawiam T.
      • aga2811 Re: Ciąża pozamaciczna 12.04.05, 22:39
        dziekuję za odpowiedź, pewnie masz racje, problem w tym, że byłam juz u kilku
        ginekologówi żaden nie jest zbyt zainteresowany sprawą, wyciąć i koniec. nawet
        poziomu hormonów mi nie zlecili. Masz racje, szukam mądrego lekarza. Dzięki.
        • dowa Re: Ciąża pozamaciczna 14.04.05, 23:12
          Witam aga. Mam podobny problem - też ciąża pozamaciczna. Mój gin (pierwszy}
          zalecał hsg na drożność nie mogłam go zrobić po 1,5 roku bo czystość 2 a on
          chciał 1.Miałam krioterapię na jakieś bakterie, potem grzybki i ciągle tylko 2.
          Miałam DOŚĆ. Wszyscy się dziwili. zmieniłam lekarza. bylam u 4 w tym u jednego
          poleconego w Warszawie. U wszystkich ta sama diagnoza spróbujcie pół roku bez
          badań na drozność. jak nie uda się to wtedy zrobimy. Wierzę że się uda. MUSI.
          Próbowaliśmy w 1 cykl (w płodne} ale nie udało się. Ale nie poddaję się. Dziś @
          więc teraz na powaznie bierzemy się do roboty. Jak się coś zmieni to się
          odezwę. Życzę Ci powodzenia.
          • etka30 Re: Ciąża pozamaciczna 14.04.05, 23:26
            rany jam mam dokladnie to samo... rok temu ciaza pozamaciczna, teraz bakterie
            typu enterococcus species - ni diabla nie wiem co to... i nici z hsg... a
            chcialam sobie zaoszczedzic stresu...nic musze liczyc na cud, ze sie uda... nie
            chce tego przechodzic drugi raz... wlasnie bedziemy probowac, zobaczymy co z
            tego wyjdzie...
    • lidek0 Re: Ciąża pozamaciczna 15.04.05, 07:26
      Badania musisz zrobić obowiązkowo, prócz HSG hormony, choroby odzwierzęce.
      Niestety przed HSg bakterie trzeba przeleczyć. Warszawie moge polecić dobra
      lekarke od trudnych przypadków. Sama jestem po pozamacicznej z wycięceim
      jajowodu i dziękiniej mam dziś dziecko /mam macicę dwórożną, żeby problemów nei
      było za mało.
      • dytkob Re: Ciąża pozamaciczna 15.04.05, 11:34
        Cześć dziewczyny, jeżeli moge coś doradzić: żadnych prób przed zrobieniem
        drożności!!!!!!!! Ja jestem po dwóch pozamacicznych w lewym jajowodzie. I
        gdybyw wtedy wiedziała to wszystko co wiem teraz to napewno tej drugiej by nie
        było!!!!Po pierwszej mówili że wszystko ok, jajowód zachowany i drożny. Gó..
        prawda!!! Przepraszam, ale powinni od razu ten jajowód usunąć a nie narażać
        mnie na kolejna porażkę i laparoskopię. Zeby było śmieszniej to po drugiej
        pozamacicznej tez nie usunęli mi jajowodu, Ja go cały czas mam!!! I cały czas
        niepewność, chociaz HSG wykazało teraz że cholera jest niedrożna ale kto wie?
        może plemniczka wpuści a juz z powrotem jajka nie przepuści??????? I co ja mam
        robić????????? Edyta
        • aga2811 Re: Ciąża pozamaciczna 15.04.05, 21:33
          Dzięki dziewczyny za rady, a już myślała, że jestem sama. Ludzie wstydzą się,
          że coś takiego ich spotyka. Dlaczego? Mam usunięty prawy jajowód, na początku
          byłam wściekła, teraz wiem, że to lepiej. Niestety mam nadrzerkę, gr. I/II.
          Boja się na razie wykonać krioterapii ze względu na guz, podobno przy
          podejrzeniu nowotworu nie wykonuje się takich zabiegów. No i z hsg tez nici.
          jakie miałyście opisy histopato? proszę o informacje.Dzięki.
          • dowa Re: Ciąża pozamaciczna 15.04.05, 23:00
            u mnie wynik histopatologiczny: endometrioza.
            Nie poddaję się. W tym cyklu spróbujemy. Jak się nie uda to idę zrobić
            cytologię i będę przygotowywać się do hsg.
            Musi się udać!!!
    • etka30 Re: Ciąża pozamaciczna 16.04.05, 10:31
      to co mamy robic ? lekarz mowi, ze nie pozbede sie tej paskudnej bakterii, wiec
      nie moge miec HSG, z drugiej strony to badanie tez nie daje pewnosci... mozna
      od tego oszalec ... isc na laparoskopie ? a mnie tym paciorkowcem pewnie
      zarazili podczas laparo, bo niby skad sie miala wziac ta paskuda? strasznie sie
      boje probowac a lekarze rozkaladaja rece i mowia ze trzeba ryzykowac... bo to
      nie ich dziecko i nie ich brzuch... to co z nami bedzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka