Dodaj do ulubionych

HSG - jakie badania przed? prosze o info

18.04.05, 12:17
Dzisiaj dostalam skierowanie na HSG. mam przed zrobic morfologie i ob.
Czytalam jednak kiedys ze powinno sie zrobic rowniez badanie na czystosc
pochwy czy cos takiego... Myslicie ze trzeba cos jeszcze zbadac? A ile
wczesniej to OB i morfologie?
W ktorym dniu cyklu robi sie HSG?
Dziekuje wszystkim za informacje!
Obserwuj wątek
    • agat78 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:28
      Hej,
      musisz mieć czystość pochwy, czy nie ma jakiś bakterii. Bo jak są bakterie to
      nie wolno robić tego badania, bo można je przedostać głębiej. OB jest ważne
      bodajże miesiąc, ale najlepeij zrobić w miarę możliwości kilka dni przed
      badaniem.
      HSG robi się zaraz po @, do 10 dc.

Pozdrawiam
    • dytkob Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:29
      Cześć, HSG najlepiej po @, do 9-10 dc. Ja nie robiłam żadnych morfologii ani
      ob. Podczas badania gin stwierdził, że "jest czyściutko" więc czystości tez nie
      kazał robić, ale wiem że dziewczyny robią czystość jako podstawowe badanie
      przed HSG.
      • agnes59 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:43
        dytkob napisała:

> Cześć, HSG najlepiej po @, do 9-10 dc. Ja nie robiłam żadnych morfologii ani
        > ob. Podczas badania gin stwierdził, że "jest czyściutko" więc czystości tez
        nie
        >
        > kazał robić, ale wiem że dziewczyny robią czystość jako podstawowe badanie
        > przed HSG.
        Dytkob muszę Cię o to zapytać.Na jakiej podstawie Twój gin stwierdził,że
        jest"czyściutko".Na podstawie zwykłego badania ginekologicznego.
        Jeśli tak to chodzisz chyba do lekarza jasnowidza.
        Przepraszam Cię,ale nie wiedziałam,że bakterie widać gołym okiem lub,można
        wyczuć palcami.
        Nie piszę tego złośliwie.Poprostu jestem bardzo ciekawa.
        Pozdrawiam.
    • mea8 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:29
      HSG robi się przed owu ale po zakonczeniu krwawienia. Trzeba zrobi ob ( nie mam
      pojęcia po co) jak i koniecznie wymaz czyli czystośc pochwy. Tez nie wiem po co
      ale przy np. drożdżach nie ma co liczyć na badanie. Sama widziałam jak odesłali
      dziewczynę. I jeżeli robisz HSG w jeden dzień to musisz 3 dni wcześniej
      zastosować czopki Distreptaze i nagrzewać podbrzusze. Jezeli idziesz do szpitala
      na 3 dni to wszystko dzieje sie juz w szpitalu. Pozdrawiam
      • dytkob Re:do mea8 18.04.05, 12:32
        Przepraszam, ale po co te czary z tym nagrzewaniem i czopkami i kto idzie na
        HSG na trzy dni do szpitala????????? Ja miałam robione 2 razy i szłam o 9 a
        wychodziłam o 12.
        • mea8 do dytkob 18.04.05, 13:34
          Nie mam pojęcia, po co te czarysmile Mi te czary zalecił lekarz, a w szpitalu byłam
          tak jak ty. Ale słyszałam że u nas w Szczecinie w jednym szpitalu trzymaja 3 dni
          zdrowe dziewuchy i robią tylko to nagrzewanie i czopek a na czwarty dzień HSG.
      • alfa1979 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:35
        Ja mialam robione OB i czystosc pochwy i jak te badania wyjda Ci dobrze to
        dopiero powinni zrobic Ci HSg. gdybys mialam bakterie to wrecz nie mozna robic
        HSG bo jest duze ryzyko powiklan i przedostania sie tych bakterii do jamy
        otrzewnej, a wtedy bedzie problem, wiec lepiej zrobic te badania i sprawdzic
        czy zadnych bakterii czy drozdzy nie ma.
    • agnes59 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:33
      Witam.Mi przed badaniem gin zlecił ob i biocenozę pochwy.Dziwi mnie,że Tobie
      tego nie zalecił.Jeżeli wyjdą bakterie nie należy robić HSG,bo mogą przedostać
      się dalej i narozrabiać(np.zapalenie przydatków itp).Nie pamiętam dobrze,mogę
      się mylić,ale chyba HSG robi się po owul.Napewno nie wolno robić gdy jest
      krwawienie,plamienie.Badania możesz zrobić parę dni prze badaniem.
      Koniecznie zrób sobie biocenozę,kosztuje 20zł i masz głowę spokojną.
      Pozdrawiam.
      • kruszynka151 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:44
        Agnes czy mozesz napisac co to takiego ta biocenoza? czy to z krwi sie robi?
        • agnes59 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:47
          Chodzi mi o biocenozę pochwy.Robi się ją tak jak cytologię z wymazu z pochwy.
          Pozdrawiam
          • agnes59 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:50
            Ma ona na celu sprawdzenie czy w obrębie narządów rodnych nie znajdują się
            bakterie.
            Napisz,gdzie masz mieć robione HSG w szpitalu,czy w klinice niepł.
            I czy będziesz miała robione to badanie z użyciem RTG czy USG.
            • kruszynka151 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 12:55
              Bede miala robione w Klinice nieplodnosci na Polnej.
              A w jaki sposob to niemam pojecia. bedzie robione na kase chorych, skierowal
              mnie dr Spaczynski, ale niestety nie polecam tego Pana nikomu. Poszlam do
              kliniki po prawie 2 latach prob, pierwsz wizyta trwala 4 min, a druga 3 minuty
              i dostalam skierowanie. Niweiele mowil, a wyniki z badan z ostatniego roku
              przegladal moze 30 sek. ...
              • agnes59 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 13:12
                Kruszynko pytałam,bo przechodziłam przez to i gdybyś chciała wiedzieć jak to
                wszystko się odbywa mogłabym coś Ci tam napisać.Na Polnej pewnie będziesz miała
                robione HSG z rtg.Ja badanie drożności jajowodów miałam robione metodą HyCoSy
                (czyli z USG)Jest to metoda mniej inwazyjna.Czyli nie podzielę się
                doświadczeniami,bo miałam robione trochę inaczej.
                Zaraz podam Ci link do strony gdzie HSG jest bardzo ładnie opisane.Będziesz
                spokojniejsza jak trochę poczytasz co i jak.
                • agnes59 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 13:17
                  www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/hist.html
                  to jest ten link.
                  • dytkob Re: do Agnes59 18.04.05, 14:03
                    Nie posądzam Cię o złośliwość. Ale mój gin nie jeste niestety jasnowidzem.
                    Gdyby był nie przeszłabym wszystkiego co przeszłam. Ja wiem, że bakterii nie
                    widać gołym okiem więc nie wiem co miało oznaczać to "czyściutko" ale czystości
                    nie robiłam. Może z własnej głupoty bo powinnam mimo że on nie zlecił.
                    • agnes59 Re: do Agnes59 18.04.05, 14:33
                      Tak czy siak ważne,że jesteś już po badaniu i żadnych powikłań nie było.Mam
                      nadzieję,że jajowody masz drożne.
                      Pozdrawiam.
                    • dytkob Re: do Agnes59 18.04.05, 14:48
                      Niestety, lewy jajowód podczas badania z wodniakiem, na USG wyszło, że
                      zapadnięty i niedrożny. Zresztą nie ma sie co dziwić po dwóch pozamacicznych w
                      lewym jajowodzie. Prawy jak narazie podobno ok.
    • pola77 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 21:11
      Ja miałam robione HSG w ostatni piątek w szpitalu na NFZ. Byłam tam od 8:30 do
      11:30, samo badanie trwało max 10 minut. Przedtem musiałam zrobić posiew.
      I nie miałam tak jak w załączonym linku ani lewatywy ani środka rozkurczowego.
      Pół godziny przed badaniem miałam zastrzyk ze środkiem przeciwbólowym.
      Badanie bolało, ale spokojnie dało się wytrzymać (może dlatego że jajowody były
      drożne).
    • isiula1 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 22:24
      cześć! ja miałam tylko Ob morfologii nie musiałam robić, a jeśli chodzi o
      czystość pochwy na pewno przed hsg zrobią ci takie badanie ja miałam ale trzy
      dni wcześniej przed hsg musiałam brać globulki dopochwowe gyalgin. Powodzenia
      trzymam kciuki i nie bój się bo to badanie nie jest takie groźne parę minut i
      po bólu!!!
    • isiula1 Re: HSG - jakie badania przed? prosze o info 18.04.05, 22:33
      ja miałam na polnej w Poznaniu u doc. Jędrzejczaka i muszę Ci powiedzieć że
      dobrze sie mną zajął i było ok. Tylko studentów troszkę było przy badaniu ale
      dostałam gupiego jasia więc miałam wszystko gdzieśsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka