Dodaj do ulubionych

pomocy- hormonki

19.04.05, 23:20
dziewczyny pomocy!!! sprawdzam wyniki hormonków ,mam trzy tabele norm i w
każdej inne dane. Jeśli któraś z was choć trochę się orientuje niech mi
podpowie czy sa w normie czy nie. Estradiol <20,0 pg/ml ,LH 8,22 mlU/ml , FHS
9,45 mlU/ml , prolaktyna 54,9 ng/ml . Proszę .
Obserwuj wątek
    • agnes59 Re: pomocy- hormonki 20.04.05, 09:06
      Witam.
      Napisz w którym dniu cyklu robiłaś badania.Normy E2,LH,FSH zależą od fazy cyklu.
      Jeśli chodzi o prolaktynę zdecydowanie za wielka.Napewno dostaniesz bromka na
      zbicie.Ta wysoka prolaktyna to jeden z powodów problemów z zaciążeniem.Ja też
      miałam wysoką,walczyłam z nią nie całe 2mc,ale zdaża się że trwa to o wiele
      dłużej.Robiłaś może test czynnościowy z metoclopramidem wcelu stwierdzenia
      hiperprolaktynemi czynnościowej.
      Aniołek 04.III.2004
      • alchemik9 Re: pomocy- hormonki 20.04.05, 09:49
        badanie robiłam w 4 d.c. , lekarz zlecił mi tylko E2, LH ,FSH prolaktynę
        zrobiłam sama bo wiele się o niej naczytałam , żadnych więcej badań nie
        robiłam. Dodam jeszcze że mam usunięty 3 miesiące temu jajnik prawy z powodu
        torbieli endometrialnej.
    • agnes59 Re: pomocy- hormonki 20.04.05, 15:49
      Nie jestem wprawdzie ekspertem,ale wydaje mi się,że LH i FSH masz ok.Mój gin
      wspominał,że stosunek FSH do LH najlepiej jak wynosi 1.U Ciebie prawie się
      zgadza.Ja miałam FSH o wiele niższe(choć w granicy dolnej normy mieściło się)a
      stosunek 2.Gin stwierdził,że jednym z powodów napewno jest wysoka PRL.Dodatkowo
      progesteron mam niski.Nie wiem jak jest z estradiolem.Niby mieści się w
      normie,ale mógłby być wyższy.
      Bardzo Ci współczuję,że masz usunięty jajnik.Mnie też dopadła endometrioza,mam
      torbiel endometrialną na lewym jajniku.Na pocieszenie powiem Ci,że z jednym
      jajnikiem też mozna wiele zdziałać.Ja owu nie miałam rok.Zbiłam prolaktynę i
      przy pierwszym cyklu stymulowanym udało się.Na stymulację zareagował tylko
      prawy jajnik i to bardzo słabo,a mimo to w niedzielę zobaczyłam dwie krechy.
      A wracając do prolaktyny,wysoka często towarzyszy tarczycy,więc może zrób sobie
      podstawowe badania hormonów TSH i FT4.Tak dla świetego spokoju.Sugeruję się tym
      co mi zalecił lekarz po zobaczeni wyników PRL.Nawet jak powiedziałam,że 3 lata
      temu badałam hormony tarczycy,stwierdził,że przez te trzy lata wszystko może
      się zmienić.Ufam mojemu ginowi jak nigdy żadnemu.Zdziałał więcej przez 2,5 mc
      niż poprzedni prawie przez rok.
      Może jeszcze ktoś bardziej doświadczony odpisze Ci odnośnie Twoich hormonów.
      Bądź dobrej myśli napewno się uda.
      Pozdrawiam i życzę spełnienia marzeń.

Aniołek 04.III.2004
      • alchemik9 Re: pomocy- hormonki 20.04.05, 21:05
        dzięki za słowa otuchy , zaskoczyła mnie ta prolaktyna bo mam regularne 28
        dniowe cykle , prawidłowe i mimo jednego jajnika mam potwierdzone już dwie
        piękne owulacje / nie mogłam się starać bo za wcześnie od zabiegu / mogę
        rozpocząć starania maj-czerwiec , wiec już niedługo. Mam nadzieję że uporam się
        z tą prolaktyną. Dziękuję za słowa otuchy one naprawde działają cuda. Gratuluję
        2 krech !!!.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka