Dodaj do ulubionych

Pilne PREGNYL

28.04.05, 09:27
Proszę napiszcie ile godzin po podaniu pregnylu powinna być INSEMINACJA.

Ja miałam podany pregnyl o godz. 19.30 wczoraj a IUI dopiero jutro ok. 12.00.

Czy to odpowiedni czas, czy nie za duża ta odległość..

Proszę o info....
Obserwuj wątek
    • dawida_24 Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 09:30
      Zazwyczaj pęką po ok. 36h. Na moim przykładzie dostałam pregnyl (10tys) we
      wtorek, a w czwartek po usg wyszło, że pęcherzyk pękł
    • katka113 Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 09:45
      po 24 - 40 godzinach, ale ja np wczoraj sprawdzałam po 40 godzinach od pregnylu
      i pęcherzyk jeszcze nie pękł; tak więc róznie to bywa i nie mozna ustalić
      takich całkiem sztywnych granic
    • jamile Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 09:45
      Przy pierwszej iui po 36h a przy drugiej - 38h.
      • dudekmich Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 09:49
        Dziękuję Wam za szybką reakcję.

To moją pierwsza inseminacja. I bardzo się denerwuję, aby wszystko było OK.

POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ...
    • amarka Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 14:05
      Ja miałam inseminację 18 godzin po pregnylu (10 tys.) i była to IUI zakończona
      ciążą. Pozdrawiam.
    • stysia123 Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 20:59
      W moim przypadku pecherzyk pekl po 24 godzinach po podaniu pregnylu, tak wiec
      roznie to bywa ... Ja mialam podwojna IUI w jednym cyklu, pierwsza przed
      peknieciem pecherzyka, potem dostalam pregnyl i druga IUI gdy juz pecherzykl
      pekl ...
      • katka113 Re: Pilne PREGNYL 29.04.05, 07:59
        I...? Jaki rezultat?
        • stysia123 Re: Pilne PREGNYL 29.04.05, 19:29
          na razie bez rezultatu wink
          musze dzielnie wytrzynac do 9 maja i wtedy dopiero moge testowac
          • niunia90 Re: Pilne PREGNYL 30.04.05, 21:19
            stysia, ja miałam dzisiaj IUI i pęcherzyk jeszcze był cały. w poniedziałek mam
            sparwdzić, czy pękł. a czy orientujesz się ile żyją plemniki podane w czasie
            IUI. Normalnie to podobno 72 godziny, a co z tymi wspomaganymi, które
            bez "odżywek" nie mają idealnego ruchu? czy gdyby pęcherzyk pękł dzisiaj w nocy
            albo jutro rano to mam szanse? Pregnyl miałam podany wczoraj o 17 a iUI dzisiaj
            o 12.
            Pozdrawiam.
            • stysia123 Re: Pilne PREGNYL 30.04.05, 21:36
              pewnie ze szanse masze i musisz w to tez mocno wierzyc smile
              A z plemniczkami to roznie bywa, moj lekarz mowil, ze bardzo duzo zalezy od
              jakosci "materialu". Moga zyc pare godzin a moga tez kilkanascie.
              Trzymam mocno kciuki zeby sie udalo!
              • katka113 Re: Pilne PREGNYL 02.05.05, 16:11
                O rany - tak krótko? Tylko kilkanaście godzin? No to jestem bez szans w tym
                cyklu!
                • tekla12 katka113 02.05.05, 21:03
                  Skopiowałam:
                  Długość życia plemnika zależy od odczynu środowiska i temperatury otoczenia. W
                  środowisku zasadowym żyje dłużej niż w kwaśnym. W pochwie jest środowisko
                  kwaśne i plemnik żyje tu do 2 godzin. W szyjce macicy jest środowisko zasadowe
                  i tu życie plemnika wynosi 48 godzin, w jamie macicy do 25 godzin, a w
                  jajowodzie do 48 godzin. Poza organizmem plemnik żyje do 18 godzin w
                  temperaturze 37 stopni Celsjusza, a w temperaturze 20 stopni jego żywotność
                  wzrasta do 70 godzin.
                  • stysia123 Re: katka113 02.05.05, 21:35
                    Ja tez jeszcze cos znalazlam na innym forum, dotyczy IUI:
                    "Wraz z upływem czasu ulega zmniejszeniu zdolność zapładniająca plemników.
                    Całkowita utrata tej zdolności następuje po ok. 24 godzinach czyli znacznie
                    szybciej niż ma to miejsce jeśli plemniki zostają zdeponowane w śluzie
                    szyjkowym. Optymalny czas do zapłodnienia komórki jajowej wynosi 12 godzin od
                    jej uwolnienia. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni dobór momentu do
                    przeprowadzenia IUI. Powinien być on jak najbliższy terminowi owulacji"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka