dudekmich 28.04.05, 09:27 Proszę napiszcie ile godzin po podaniu pregnylu powinna być INSEMINACJA. Ja miałam podany pregnyl o godz. 19.30 wczoraj a IUI dopiero jutro ok. 12.00. Czy to odpowiedni czas, czy nie za duża ta odległość.. Proszę o info.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dawida_24 Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 09:30 Zazwyczaj pęką po ok. 36h. Na moim przykładzie dostałam pregnyl (10tys) we wtorek, a w czwartek po usg wyszło, że pęcherzyk pękł Odpowiedz Link Zgłoś
katka113 Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 09:45 po 24 - 40 godzinach, ale ja np wczoraj sprawdzałam po 40 godzinach od pregnylu i pęcherzyk jeszcze nie pękł; tak więc róznie to bywa i nie mozna ustalić takich całkiem sztywnych granic Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 09:45 Przy pierwszej iui po 36h a przy drugiej - 38h. Odpowiedz Link Zgłoś
dudekmich Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 09:49 Dziękuję Wam za szybką reakcję. To moją pierwsza inseminacja. I bardzo się denerwuję, aby wszystko było OK. POZDRAWIAM I DZIĘKUJĘ... Odpowiedz Link Zgłoś
amarka Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 14:05 Ja miałam inseminację 18 godzin po pregnylu (10 tys.) i była to IUI zakończona ciążą. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
stysia123 Re: Pilne PREGNYL 28.04.05, 20:59 W moim przypadku pecherzyk pekl po 24 godzinach po podaniu pregnylu, tak wiec roznie to bywa ... Ja mialam podwojna IUI w jednym cyklu, pierwsza przed peknieciem pecherzyka, potem dostalam pregnyl i druga IUI gdy juz pecherzykl pekl ... Odpowiedz Link Zgłoś
stysia123 Re: Pilne PREGNYL 29.04.05, 19:29 na razie bez rezultatu musze dzielnie wytrzynac do 9 maja i wtedy dopiero moge testowac Odpowiedz Link Zgłoś
niunia90 Re: Pilne PREGNYL 30.04.05, 21:19 stysia, ja miałam dzisiaj IUI i pęcherzyk jeszcze był cały. w poniedziałek mam sparwdzić, czy pękł. a czy orientujesz się ile żyją plemniki podane w czasie IUI. Normalnie to podobno 72 godziny, a co z tymi wspomaganymi, które bez "odżywek" nie mają idealnego ruchu? czy gdyby pęcherzyk pękł dzisiaj w nocy albo jutro rano to mam szanse? Pregnyl miałam podany wczoraj o 17 a iUI dzisiaj o 12. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
stysia123 Re: Pilne PREGNYL 30.04.05, 21:36 pewnie ze szanse masze i musisz w to tez mocno wierzyc A z plemniczkami to roznie bywa, moj lekarz mowil, ze bardzo duzo zalezy od jakosci "materialu". Moga zyc pare godzin a moga tez kilkanascie. Trzymam mocno kciuki zeby sie udalo! Odpowiedz Link Zgłoś
katka113 Re: Pilne PREGNYL 02.05.05, 16:11 O rany - tak krótko? Tylko kilkanaście godzin? No to jestem bez szans w tym cyklu! Odpowiedz Link Zgłoś
tekla12 katka113 02.05.05, 21:03 Skopiowałam: Długość życia plemnika zależy od odczynu środowiska i temperatury otoczenia. W środowisku zasadowym żyje dłużej niż w kwaśnym. W pochwie jest środowisko kwaśne i plemnik żyje tu do 2 godzin. W szyjce macicy jest środowisko zasadowe i tu życie plemnika wynosi 48 godzin, w jamie macicy do 25 godzin, a w jajowodzie do 48 godzin. Poza organizmem plemnik żyje do 18 godzin w temperaturze 37 stopni Celsjusza, a w temperaturze 20 stopni jego żywotność wzrasta do 70 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
stysia123 Re: katka113 02.05.05, 21:35 Ja tez jeszcze cos znalazlam na innym forum, dotyczy IUI: "Wraz z upływem czasu ulega zmniejszeniu zdolność zapładniająca plemników. Całkowita utrata tej zdolności następuje po ok. 24 godzinach czyli znacznie szybciej niż ma to miejsce jeśli plemniki zostają zdeponowane w śluzie szyjkowym. Optymalny czas do zapłodnienia komórki jajowej wynosi 12 godzin od jej uwolnienia. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni dobór momentu do przeprowadzenia IUI. Powinien być on jak najbliższy terminowi owulacji" Odpowiedz Link Zgłoś