Dodaj do ulubionych

Efekt po Diane-35?

10.07.02, 12:12
Diane-35 odstawiłam prawie rok temu po około rocznej kuracji. Wyniki badań
hormonalnych pogorszyły sie. W fazie lutealnej spadł poziom progesteronu,
wzrósł testosteron i DHEA-S. Dodatkowo ginekolog stwierdził PCO. Późniejsze
monitorowanie cyklu wykazało jednak, że pęcherzyki Graffa rosną w obu
jajnikach, lecz nie pękają. Zaczęłąm brać klomifen (5-9d.c.).W pierwszym cyklu
dostałam też zastrzyk stymulujący pęknięcie pęcherzyka (około 17d.c.)- z
powodzeniem. W następnym cyklu (nadal na klomifenie) pęcherzyk pękł już
samodzielnie (około 14d.c.).Mimo współżycia w czasie owulacji (staram się o
dziecko) do zapłodnienia nie doszło. Słyszałam,że po zażywaniu Diane-35 komórka
jajowa jest jakiś czas uszkodzona, co wyklucza poczęcie. Czy może to być
przyczyną moich problemów? Może któraś z pań miała lub ma podobne
doświadczenia? Bardzo proszę o informacje!
Obserwuj wątek
    • Gość: guska Re: Efekt po Diane-35? IP: *.MacroSoft.pl / 194.92.38.* 10.07.02, 14:04
      Cze

Mój lekarz mówił mi, że po długim braniu Diane-35 pierwsze trzy cykle po jej
      odstawieniu są najbardziej płodne. Wtedy jest bardzo duże prawdopodobieństwo
      zajścia w ciążę a nie odwrotnie. Ale nie jestem ekspertem tak tylko tłumaczył mi
      lekarz. Ja sama brałam przez rok Diane-35 (przybyło mi przez to parę kilo wagi) a
      okazało się u innego lekarza, że na moją dolegliwość akurat nie jest ona
      najlepszym lekarstwem.

Pozdr. i trzymam kciuki ja też próbuję zajść w ciąże.
    • trik Re: Efekt po Diane-35? 11.07.02, 14:07
      brałam Diane około 5 lat, przestałam we wrześniu zeszłego roku i poszłam do
      lekarza, aby sprawdzić czy wszystko jest Ok i czy mogę starać się o dziecko; po
      badaniach okazało się, że poziom hormonów jest bardzo zaburzony o lekarz
      stwierdził, że będę miała bardzo poważne problemy by zajść w ciążę; przestała
      się więc zabezpieczać i obecnie jestem w 24 tyg. ciążywink tylko 2 miesiące bez
      zabezpieczania
      • bia Re: Efekt po Diane-35? 11.07.02, 17:25
        No właśnie... Każdy lekarz mówi coś innego ale pewnie też każdy organizm reaguje
        inaczej. Gratuluję Trick i życzę powodzenia Gusce!
        • Gość: monik Re: Efekt po Diane-35? IP: *.chello.pl 12.07.02, 00:46
          po dianie nie powinno sie od razu zachodzić. nie jest to lek antykoncepcyjny-
          to tylko jego dodatkowe działanie. to b. silny lek, i 3 cykle sie powinno
          odczekać nim się zajdzie. zle wpływa na płód.
          • bia Re: Efekt po Diane-35? 12.07.02, 09:33
            Same widzicie, że każdy ma inne zdanie na temat Diane-35. Na prawdę nie wiem z
            czego to wynika. Guska słyszała, że trzy miesiące po odstawieniu są
            najpłodniejsze a Monik twierdzi, że trzeba trzy cykle poczekać. Przecież te
            informacje pochodzą od lekarzy!
            PS: Co to znaczy zły wpływ na płód?!
            • Gość: guska Re: Efekt po Diane-35? IP: *.MacroSoft.pl / 194.92.38.* 12.07.02, 13:34
              Co za czubki z tych lekarzy kto im dał dyplomy. Przecież to paranoja, oni leczą
              nas doświadczalnie czy co. Najlepiej było by gdyby jeden z drugim sam zaczął
              faszerować się przez dwa lata różnymi tabletkami (pomijają sprawy finansowe wizyt
              u nich i później zakupu leku) to wtedy zobaczymy czy to takie przyjemne. A
              przecież każd taki lek nie jest szkody dla naszego zdrowia.
              Okropność

Pozdrawiam dziewczyny

Guśka
            • Gość: trodis Re: Efekt po Diane-35? IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 14.08.02, 09:57
              ja też biorę od kilku lat D-35. Z tego co ja się orientowałam to jedna
              informacje nie wyklucza drugiej. tzn ponoć prawdą jest to że tuż po
              odstawieniu leku szanse na ciąże są większe ale z drugiej strony to ponoć
              niebezpieczne. Inni twierdzą, że to nie jest niebezpieczne, tak było tylko w
              przypadku leków hormona starej generacji, te nowe są ponoćbezp dla płodu.
              Planuję ciążę a mam wstępnie stwierdzone PCo. I się zastanawiam czy mam się
              starać zaraz po odstawieniu czy czekać.
      • Gość: trodis Re: do trik IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 14.08.02, 09:59
        a jak ciąża przebiega? bez zakłóceń??
    • Gość: Bacha Re: Efekt po Diane-35? IP: 212.244.27.* 13.08.02, 20:55
      Przez cztery lata brałam Cilest, następnie przez kolejne dwa - Diane 35.
      Odstawiłam ją w maju 2001 i od tego czasu usiłowałam zajść w ciążę. Nie robiłam
      wprawdzie jakichś specjalnych badań, mój lekarz powiedział, że po roku
      bezskutecznych prób zaczniemy się martwić i że rozpoczniemy badania od męża.
      Czekałam długo, bo dopiero na początku marca 2002 zaszłam w ciążę. Ale jednak.
      Jestem pewna, że Ty także wkrótce będziesz miała większy brzuszek. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka